» Blog » Casio

Casio Edifice EQB-1200 recenze – Co je na nich tak znepokojivého?

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Eliška Měrková | 19.10.2021 | 6 MIN

Když se má klasický sportovní design snoubit se smart technologiemi a nestát majlant, Casio předvádí bezkonkurenční výkon. A dokazuje to zas a znova. Třeba podzimní novinkou Casio Edifice EQB-1200 s bluetooth konektivitou a designem, který jsme v řadě Edifice ještě neviděli.

Casio Edifice, hodinky, které sice všichni známe, ale často je tak nějak přehlížíme... Příčina? Podle mé skromné teorie je jich totiž (jak už to tak u Casia bývá) zkrátka hodně a všechny jsou si, zvláště pro oko netrénované, ohromně podobné: sportovní ocelové hodinky v závodním stylu, sem tam nějaký barevný akcent nebo drobná úprava. Nenadchnou, neurazí. Když na ně ale kouknete mimo ten edifisácký roj a zaměříte se na hodinky jednotlivě, vyloupnou se kousky s ohromnou vizuální dynamikou, dobrým zpracováním a s parametry, které v poměru s cenovkou vyráží dech.

A nové Casio Edifice EQB-1200? Ty to jen potvrzují.

Barevné varianty

Nejprve si ve zkratce ukážeme tři barevné varianty, ve kterých se EQB-1200 nabízí:

Já si vzala k recenzi model EQB-1200D-1AER s červeno-černou vizáží.

Další variantou jsou pak modré EQB-1200D-2AER se žlutými aspekty.

Třetí je dynamická celočerná varianta EQB-1200DC-1AER s modrými aspekty.

Vrčení motoru nebo bzučení úlu?

Koncept klasických hodinek s připojením k chytrému telefonu je u řady Edifice (a u Casia obecně) zavedeným segmentem, který už málokterému hodinkovému/technologickému nadšenci rozbuší srdéčko. A třeba i loni na podzim nás Casio potěšilo hodinkami EQB-1000 a o něco později (na jaře 2021) zase EQB-1100, které dnešní novince EQB-1200 po funkční stránce plně odpovídají. Docela nuda? To se ale pletete.

Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy
16.12.2020 - Martin Balabán
Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy

Krom toho, že nazvat funkcemi nabušené chronografy se stovkovou voděodolností, safírovým sklíčkem s antireflexem, bluetooth konektivitou a solárním napájením nudou, je samo o sobě malinko rouhačské, se EQB-1200 vymykají vcelku unikátním designem, který vzbuzuje přinejmenším neklid.

Vysvětlivky pro hodinkové laiky: chronograf je označení pro hodinky se stopkami (poznávací znamení jsou sčítače na číselníku a dvě tlačítka po stranách korunky). Safírové sklíčko je pak ze všech hodinkových sklíček nejodolnější vůči poškrábání a antireflexní vrstva zabraňuje nechtěným odleskům. S voděodolností do 100 M jsou hodinky vhodné na povrchové plavání a vodní sporty. Solární napájení umožňuje dobíjení hodinek pomocí světla – přírodního i umělého, u hodinek tak není třeba pravidelné výměny baterie.

6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky
7.11.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky

Heslo celé řady Edifice zní "Speed and Intelligence", což vcelku spolehlivě vyjadřuje závodního ducha a inspiraci motosportem, v níž se všechny tyhle hodinky nesou. U nových EQB-1200 to však Casio vzalo docela z gruntu – krom ukazatelů připomínajících tachometr na palubovce auta, tvoří jednu z vrstev číselníku imitace "masky chladiče", jakou známe spíše ze závodních žihadel nežli z hodinek.

Na hodinkách zaujme vrstvení číselníku, skládající se z tachymetrické stupnice po obvodu, chapteringu s minutovou stupnicí a neobvyklým integrováním čtyř šroubků, mřížované struktury a podkladové vrstvy s vroubkováním.

Na hodinkách zaujme vrstvení číselníku, skládající se z tachymetrické stupnice po obvodu, chapter ringu s minutovou stupnicí a neobvyklým integrováním čtyř šroubků, mřížované struktury a podkladové vrstvy s vroubkováním.

I když, tento prvek jsme viděli vcelku nedávno u závodních hodinek S1 Rally od Invicty (které se zase podezřele podobají mnohonásobně dražším hodinkám Richard Mille). Že by nový trend...?

Invicta S1 Rally Diablo recenze – Ďábelská jízda
5.10.2021 - Eliška Měrková
Invicta S1 Rally Diablo recenze – Ďábelská jízda

Číselník je tedy přinejmenším originální a díky (na Edifice nezvykle elegantní) úzké lunetě dostali designéři vcelku velký prostor k popuštění uzdě fantazii – ještě s ohledem na to, že hodinky mají větší průměr 45 mm. Jestli to bylo vzhledu hodinek ku prospěchu, však nechám na vašem uvážení.

Některým kolegům v redakci se hodinky líbily velice, jiným (a mezi nimi jsem byla, přiznávám, i já) mřížkování připadalo spíše jako zvláštně zmáčknuté včelí plástve úlu, díky nimž hodinky dostávají agresivní, znepokojivou tvář. A výstražná kombinace černé a rudé barvy ďábelský (a trošku hmyzí) výraz jen podtrhuje. To ale nemusí být nutně na škodu a zejména pánům, kteří vyhledávají sportovní hodinky s dynamickou energií, EQB-1200 zaručeně sednou.

Co na EQB-1200 musím pochválit, je opravdu dobrá čitelnost... Ano, a to i přes tu závodní divočinu, která bouří číselníkem. Kvůli množství funkcí, kterými EQB-1200 oplývají, je na číselníku spousta různých ukazatelů – a tak to, že čas přečtete i na druhé straně (menší) místnosti, bylo milým překvapením. Vděčíme za to silným ručkám a indexům s luminiscenčním nátěrem. Tady to tedy Casio vybalancovalo na jedničku.

Luminiscence je zpočátku docela působivá, jak je ale u Edificů zvykem, rychle slábne.

Luminiscence je zpočátku docela působivá, jak je ale u Edificů zvykem, bude rychle slábnout.

Speed and Intelligence – jak "chytré" hodinky jsou?

Přiznávám, nikdy jsem nedokázala přemýšlet o bluetooth konektivitě jako o něčem, co bych u klasických hodinek potřebovala nebo dokonce chtěla. Po otestování EQB-1200 však musím s pokorou uznat, že propojení s chytrým telefonem ovládání opravdu usnadní, nemluvě o nesporných výhodách toho, že si hodinky podle telefonu seřídí čas a datum na vteřinu přesně. Ke komunikaci slouží aplikace EDIFICE Connected, která má přehledné uživatelské prostředí a ovládání hodinek skrze ni je velmi jednoduché a intuitivní (bohužel je ale pouze v angličtině).

Spodní tlačítko se symbolem pro Bluetooth slouží k připojení k chytrému telefonu.

Spodní tlačítko se symbolem Bluetooth slouží k připojení k chytrému telefonu.

K připojení hodinek k telefonu stačí pouze stisknout a dvě vteřiny podržet spodní tlačítko na pravé straně hodinek. Delší přidržení tlačítka pak slouží funkci "najít telefon", která dokáže najít ztracený mobil pomocí protivné, ale zvučné melodie, kterou nepřeslechnete. Je však třeba, aby byl kvůli bluetooth dosahu mobil v relativní blízkosti.

V aplikaci je pak možné nastavit nejen čas a datum, ale taky budík. Také vidíte světový čas, který se v hodinkách ukazuje v subčíselníku na 9. hodině. A protože jsou Edificy sportovní hodinky v závodním stylu, nesmí chybět ukazatel časových úseků naměřených pomocí stopek – po připojení k telefonu hodinky přenesou do aplikace naměřené časy, takže si je můžete později prohlédnout.

Hodinky mají tzv. flyback chronograf (stopky), takže při měření času se stiskem jednoho tlačítka vteřinová ručička vrátí do výchozí pozice a okamžitě začíná další měření. Stopky pak disponují funkcí čas kola, jsou schopny si zaznamenat až 200 naměřených časů a taky dokážou zobrazit rozdíl mezi aktuálním a předchozím naměřeným kolem.

6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)

Nakonec je tady ukazatel stavu nabití. Zjednodušeně: nízkou hladinu energie poznáte tak, že vteřinová ručka začne skákat po dvouvteřinových intervalech (což znamená, že hodinky je třeba vystavit světlu, aby se nabily). Při úplném vybití se ručky zastaví úplně. Vystavení hodinek světlu poté, co se vybijí, způsobí, že se vteřinová ručka bude otáčet proti směru hodinových ručiček, dokud se nezastaví na 57 sekundách – to znamená, že bylo nabíjení zahájeno.

Horní subčíselník obsahuje 24hodinovou ručku pro rozpoznání odpoledních a dopoledních hodin. Levý subčíselník je pro zobrazení světového času. Na okraji spodního subčíselníku vidíme také den v týdnu a v subčíselníku samotném ručku pro funkce.

Horní subčíselník obsahuje 24hodinovou ručku pro rozpoznání odpoledních a dopoledních hodin. Levý subčíselník je pro zobrazení světového času. Na okraji spodního subčíselníku vidíme také den v týdnu a v subčíselníku samotném ručku pro funkce.

Dojmy uživatelovy

Jak zaznělo výše, aplikace ovládání hodinek fakt usnadňuje – manuální nastavování už totiž tak snadné není a rozhodně za sebe nemůžu říci, že by bylo intuitivní. K dispozici je však podrobný a vcelku přehledný návod, který vás krok po kroku vede za ručičku (u nás je však zatím pouze v angličtině).

Tento model se dělá i v limitované edici ve spolupráci s týmem F1 – Scuderia AlphaTauri:

Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou
7.12.2021 - Matěj Urbaczka
Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou

Odhlédněme však od té funkční stránky a přihlédněme k samotné nositelnosti hodinek. Ta je totiž u EQB-1200 velkým argumentem, proč je chtít. Navzdory relativně většímu průměru 45 mm nepůsobí nijak zvlášť velkým dojmem. Příčinu vidím jednak v zakřivení nožek, díky kterým hodinky pěkně leží na zápěstí, jednak v tom, že jsou tenké pouhých 9,4 mm.

Hodinky jsou tedy i přes to, že jsou celoocelové, relativně lehké. Broušené články náramku budou nejspíš duté, ale zpracované jsou solidně a ocenit musím také hezky přiléhající koncovky a signovanou sponu s tlačítky.

A jak Edificy zhodnotit na závěr? A tady znovu zopakuji – jsou to funkcemi nabušené chronografy se stovkovou voděodolností, safírovým sklíčkem s antireflexem, bluetooth konektivitou a solárním napájením! K tomu přidejte cenovku pod 10 000 Kč a zajímavý, řekla bych až unikátní dynamický design, který buď nadchne, nebo znepokojí, ale každopádně vás nenechá chladnými. Za mě docela paráda.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio Edifice EF-527D recenze – Vzdálený příbuzný navitimeru?
4.3.2022 - Lukáš Lenart
Casio Edifice EF-527D recenze – Vzdálený příbuzný navitimeru?

Casio Edifice EFV-550 recenze – K dokonalosti jim chybí jediná věc
6.5.2022 - Agáta Vřeská
Casio Edifice EFV-550 recenze – K dokonalosti jim chybí jediná věc

Casio Edifice ECB-900 – Proč jim málokterý chlap odolá?
20.5.2022 - Agáta Vřeská
Casio Edifice ECB-900 – Proč jim málokterý chlap odolá?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku