» Blog » Casio

Casio Edifice Sospensione ECB-2000 recenze – První Edifice s karbonem

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Fashion

Radim Krčmář | 21.11.2022 | 7 MIN

Akce plná adrenalinu, kde o vítězi často rozhoduje každá tisícina sekundy – přesně takový je motorsport. A k němu neodmyslitelně patří také hodinky. Snad každá značka má dnes ve svém portfoliu aspoň jeden model “Racing“ hodinek a jsou dokonce i takové, které se věnují pouze tomuto typu časomír. Pozadu nezůstává ani japonské Casio a my se dnes na jejich zajímavou novinku Edifice ECB-2000, inspirovanou motoristickým sportem podíváme podrobněji.

S časem o závod

Hodinky a motorsport pojí mnohé. Závodní speciál, to je komplikovaný stroj, který podobně jako u hodinek pohání složitý, přesný a precizně vyladěný motor. Jen těžko najdete jiný sport, kde tolik záleží na času. Ve sportu spojeného s vůní vysokooktanového benzínu jde nejen o výsledný čas v cíli.

Casio Edifice ECB-2200 recenze – Těmto hodinkám už chybí jen pneumatiky
17.10.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Edifice ECB-2200 recenze – Těmto hodinkám už chybí jen pneumatiky

Měří se tu jednotlivá kola, ale třeba také technické zastávky v boxech, kde každý ušetřený zlomek sekundy znamená výhodu oproti soupeřům. Není tedy divu, že se hodinky v různých formách v motoristickém sportu používají již přes 120 let a jsou s nimi spojeny třeba takové legendy hodinkového světa jako Tag Heuer Monaco, či Rolex Daytona.

Tag Heuer Monaco patří mezi nejslavnější

Tag Heuer Monaco patří mezi nejslavnější "racing watch".

Hodinky spojené s rychlými koly si samozřejmě prošly vývojem a to od palubních stopek, přes mechanické náramkové chronografy, až po digitální modely. Dnes, v době moderních technologií sice supluje dřívější práci hodinek již pokročilá automatická telemetrie s GPS, ovšem to neznamená, že by snad kategorii “Racing“ hodinek odzvonilo.

Řada Casio EDIFICE se inspiruje motosportem i automobilovým tuningem již dlouho a nové modely v nastoleném trendu pokračují. U novinky ECB-2000 pojmenované “Sospensione“ (italsky zavěšení kol) však nezůstalo jen u vzhledu ciferníku, jako u předešlých modelů.

Jak už název napovídá, pouzdro, respektive nožičky nových “Dvoutisícovek“ totiž dostaly unikátní design inspirovaný rovnoběžníkovou nápravou Formule 1. Za sebe můžu říct, že to chce sice trochu fantazie, ale jistou podobnost tam vysledovat lze. Toto originální řešení nožiček však má za následek, že na tento model nesedne žádný aftermarketový náramek či řemínek, takže si budete muset vystačit s originálem…

Další inspirací odkazující na motosport je u ECB-2000 také volba materiálů. Ano, řeč je samozřejmě o karbonu. Tento lehký, odolný, ale také vizuálně atraktivní materiál k závodním vozidlům posledních dvou dekád neodmyslitelně patří. Na odolných lifestylových hodinkách Casio G-Shock jsme se s karbonem v minulosti setkali již několikrát, ovšem u řady EDIFICE si odbývá svou premiéru právě u této novinky.

Na vlně sportovní elegance

Všechny tři varianty – tedy elegantní stříbrnou (ECB-2000D-A1) a kouřovou (ECB-2000DC-1A) na ocelovém náramku, stejně jako sportovněji střiženou variantu na pryžovém řemínku (ECB-2000PB-1A) spojuje totožné pouzdro vyhotovené z karbonem vyztužené pryskyřice.

Posledně jmenovaná varianta pak navíc dostala také karbonovou lunetu, která naživo působí velice efektně a hodinkám dodává na atraktivitě. U této varianty je zajímavý také vertikálně šrafovaný ciferník, korespondující s dizajnem řemínku…

Díky materiálu pouzdra, který je nejen pevný, ale také lehký, se navzdory rozměrům 47.8 x 51 x 10.8 milimetrů jedná o velice pohodlné hodinky. Verze s ocelovou lunetou a náramkem totiž váží pouze 125 gramů a verze na pryži dokonce ještě o 55 gramů méně. Vzhledem k nízké váze, ale také příjemné výšce pouzdra, je můžu s klidným srdcem doporučit i na pohodlné celodenní nošení.

S ohledem na cenu hodinek pak neurazí ani přítomnost “pouze“ minerálního skla. Stejně tak voděodolnost do 100 metrů je u tohoto typu hodinek plně dostačující…

Za zmínku stojí, že ve stejnou dobu se objevily i Edifice Sospensione EQB-2000 s čistě analogovým číselníkem a antireflexním safírovým sklíčkem. Opět jsou solární, s Bluetooth konektivitou a podobně navrženým pouzdrem jako ECB-2000.

Společným rysem představených variant je krom pouzdra i nápaditý design ciferníku s “křížovitým“ rozdělením. Tento dominantní prvek vypadá rozhodně zajímavě a neotřele a zároveň opticky odděluje digitální displeje od subciferníku, což znamená, že na živo jsou hodinky až překvapivě přehledné.

Pochválit musím také velikost indexů, korespondujících s tvarem ručiček. Co mě však u nich trochu zamrzelo byla absence luminiscence. Aspoň, že ručičky svítí… Ovšem nečekejte žádné zázraky. Tak jako u drtivé většiny Casií i tady po nasvícení její intenzita poměrně rychle slábne.
Zrovna tak čitelnost inverzního displeje, který mají bohužel všechny verze tohoto modelu, není kvůli velikosti znaků úplně bezproblémová.

Vše ale naštěstí zachraňuje výkonné podsvětlení “Super Illuminator“, které je zde opravdu super. Dvě bílé LEDky po aktivaci tlačítkem spolehlivě osvětlí nejen displej, ale také ciferník a potřebné údaje tak přečtete za jakýchkoliv světelných podmínek a klidně si s ním posvítíte i na případný noční výlet na WC.

Tím výčet praktických funkcí nekončí, ba právě naopak. Ostatně jsou to přeci Casia, které hrají v oblasti klasických hodinek nabušených technologiemi bezpochyby prim. Možná vás tedy nepřekvapí, že stejně jako většina nových modelů této značky si i nové “Écébéčka“ rozumí s chytrým telefonem.

K vzájemnému propojení slouží rozhraní Bluetooth a aplikace CASIO WATCHES, která nahrazuje dříve používané apky EDIFICE Connected a G-SHOCK Connected. Díky aplikaci si hodinky 4x denně automaticky synchronizují z mobilní sítě přesný čas a uživateli tak zároveň odpadá starost při změně letního a zimního času. Ovšem aplikace toho umí samozřejmě mnohem více. Tak například si přes ni lze pohodlně nastavit jeden z pěti budíků nebo jednoduše zvolit jedno ze tří set měst pro světový (druhý) čas.

Dále je tu při aktivované GPS v telefonu možnost si přímo z hodinek zaznamenat bod a čas na mapě – to v případě, že byste například na road tripu za volantem narazili na zajímavou sérii zatáček a chtěli si ji uložit a třeba se o ni později podělit s přáteli. Pro návštěvníky závodních okruhů  je tu pak možnost načíst a prohlédnout si i data ze stopek s přesností na milisekundy a pamětí až na 200 kol. Samozřejmě nechybí ani funkce “Phone finder“, takže zapadnutý telefon pod sedačku po svižněji střihnuté zatáčce už vás také nerozhodí… :)

Zajímavostí je také Timer na 60 minut s progresivní akustickou výstrahou, kdy 30 minut před koncem odpočtu zazní zvukové upozornění a ručička na analogovém subdialu začne indikovat, kolik minut zbývá do konce. Bez mučení se však přiznám, že mě moc situací, kdy bych tuto funkci prakticky využil a zvláště pak ve spojení s motosportem, nenapadá. Pokud snad víte, jak by se toto dalo efektivně využít, budu rád, když se o to s námi v komentáři podělíte…

Naopak funkce automatického kalendáře je jasná a dle mého vysoce užitečná. Není totiž třeba na konci každého měsíce přemýšlet, jestli je zrovna krátký či dlouhý a není náhodou potřeba přehodit si datum. Pro nás sklerotiky k nezaplacení.

Velmi také kvituji skutečnost, že u Casia po dlouhých letech konečně pochopili, že nemalou část své produkce prodávají také u nás za oceánem a nové modely včetně této novinky tak lze nastavit datum i v evropském formátu. Někoho může také potěšit i možnost zvolit si název dne v šesti různých jazycích. Pokud se však těšíte na češtinu, pak vás zklamu.

O bezstarostný chod hodinek se i tentokráte stará oblíbený pohon na solární energii. Akumulátor při plném nabití (což prozradí indikátor na subciferníku) a bez dalšího vystavení světlu zvládne hodinky udržet při rozumném využívání funkcí v provozu celých sedm měsíců a v případě uschování do krabičky bez přístupu světla a aktivovaném power saving módu dokonce osmnáct!

Pokud tedy budete hodinky nosit pravidelně a nebudete je neustále schovávat pod rukávem, hodinky vám spolehlivě a bez nutnosti výměny akumulátoru poběží dlouhá a dlouhá léta.

Suma sumárum

Lehké, šmrncovní a funkcemi nabité klasické hodinky, které si navíc můžete (ale taky nemusíte) propojit s telefonem. Tak by se dala ve stručnosti shrnout tato novinka z řady EDIFICE. Motorsportem inspirovaný dizajn i materiály může oslovit nejen takzvaného “autíčkáře“, ale také člověka, co chce od klasických hodinek za rozumnou cenu o něco víc než jen standardní informaci o času, případně datum. Pokud vás tedy nové ECB-2000 zaujaly, neváhejte. Chybu s nimi rozhodně neuděláte…

Edit: V závěru psaní této recenze se na stránkách Casia objevila nová varianta ECB-2000MFG, která nepochybně zrychlí tep všem fanouškům driftování – tedy jízdy řízeným smykem! Casio se totiž spojilo se samotným Shuichi Shigenem! Že vám to nic neříká? A co takhle Toyota AE86 a “Fujiwara Tofu Shop“? Ano, řeč je samozřejmě o autorovi legendárních anime MF GHOST a INITIAL D, jež drifting v podstatě proslavily a rozhodně nebudu přehánět, když je označím za kultovní!

Doufáme, že i tento sběratelský kousek k nám dorazí co nejdříve, aby stihly (třeba pod stromečkem) vykouzlit fanouškům jízdy bokem velikánský úsměv na tváři!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku