» Blog » Casio

Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident

Tagy: Recenze | Casio | Klasické | Retro

Radim Krčmář | 9.7.2019 | 5 MIN | 13x komentář

Casio, to nejsou jenom G-Shocky. Je tu ještě jedna legenda, kterou si lidé při vyslovení této japonské firmy vybaví - Casio F-91W. Ano, i malé, plastové digitálky v ceně láhve kvalitního vína se mohou stát legendární. Tento hodinkový ekvivalent Nokie 3310 se vyrábí už neuvěřitelných 30 let, a dokonce i dnes, v době smart watchů, jich Casio stále chrlí 3 milióny ročně! To je slušná porce, co říkáte? Po celém světě si je oblíbil pracující lid, sportovci, politici a bohužel taky teroristé...

Zdroj: www.highsnobiety.com

Zatímco u nás si právě užíváme nově nabytou svobodu, mačkaný šusťák a hity New Kids on the Block, Casio uvádí na trh nový model digitálních hodinek. Tentokrát však nemají kalkulačku a budík s melodií vánoční koledy byste také hledali marně. Casio F-91W mají jiný úkol, než zaujmout technickými finesami. Za cenu pár stovek korun nabízejí možnost pořídit si hodinky i lidem v rozvojových zemích, pro které je i taková věc stále luxusem.

Naše videorecenze:

Definice dostupných hodinek

„Devadesátjedničky" se však brzy staly hitem nejen v chudých koutech zeměkoule. Byly laciné, přesto kvalitní, praktické a ještě k tomu leccos snesly. Nabídly přesnost quartzových hodinek, naprogramovaný kalendář, budík, stopky (ty jsou dokonce s mezičasem) a také osvětlení Micro-light. To mělo v původním provedení žlutou barvu a intenzitu unavené světlušky. V současně prodávané verzi malou žárovičku nahradila zelená dioda, ovšem síla osvětlení zůstala zhruba na stejné úrovni. Je to tedy pouze světýlko, které se za ty tři dekády na tomto modelu „změnilo".

Malou žárovičku nahradila LEDka, síla je ale pořád

Malou žárovičku nahradila LEDka, intenzita unavené světlušky ale zůstala

Být to jakékoliv jiné hodinky, následovala by nyní pasáž, kde bych za tak chabý přísvit nenechal na Casiu suchou nit. Ale víte co? K těmhle retro peckám to prostě patří a zároveň vzbuzuje určitou nostalgii. Tedy minimálně u těch dříve narozených. Snad mi tedy dáte za pravdu, že jim s ohledem na cenu není po stránce funkcí vlastně co vytknout.

F-91W však mají v rukávu ještě další trumfy... Sedm let! Ne, teď není řeč o délce záruky nejmenované korejské automobilky, nýbrž o výdrži jejich lithiové baterie. A to je prosím údaj výrobce. Zkušenosti dlouholetých majitelů hovoří běžně o výdrži dokonce přes deset roků! V kontrastu s dnešními chytrými hodinkami, které vydrží sotva deset dnů, je to jako údaj z jiné planety.

Stejně tak působí i jejich váha. Marně totiž vzpomínám, které jiné hodinky váží 21 gramů. Za tuto „hmotnost" vděčí menším rozměrům pouzdra (38 x 35 x 8.5 milimetrů) a skutečnosti, že plastem se tady rozhodně nešetřilo. Kromě pouzdra a tenkého pásku je z něj vyrobeno i sklíčko, dá-li se to takto vlastně pojmenovat.

Plast, plast, plast. Caso F-91 se staly symbolem dostupnosti

Plast, plast, plast. Casio F-91W se staly symbolem dostupnosti

Díky výše uvedenému mohou působit křehkým dojmem, to je ale velký omyl. Nízká cena z nich udělala oblíbený předmět více či méně drastických pokusů, snažící se najít jejich limity. Na internetu tak najdeme spoustu videí, kde je lidé přejíždějí autem, buší do nich kladivem a přesto, že jsou pouze voděodolné se s nimi neváhají potápět. A světe div se, F-91W většinu těchto mučících procedur přežijí! Není to tedy jen tvar pouzdra, pro který si vysloužily přezdívku „miniaturní G-Shocky".

Nízká cena udělala z F-91W oblíbený předmět více či méně drastických pokusů. A světe div se, F-91W většinu těchto mučících procedur přežijí!

Bohužel, historie F-91W má také svou stinnou stránku. Masová rozšířenost, nízká cena a vysoká spolehlivost jsou nejspíš hlavní důvody, proč si je oblíbili i teroristé.

Smrtící digitálky

Píše se rok 1995 a v jedné Manilské čtvrti právě míchají dva muži nebezpečnou směs chemikálií. Výbuch a následný požár však jejich činnost záhy přeruší a oba ve spěchu místo opouští. Jeden z nich se však rozhodne vrátit pro laptop, který v narychlo opuštěném bytě zůstal. K jeho smůle však ve stejnou dobu dorazila také policie. Požár místo nestačil zničit a policisté tak na stole objevují uskupení podezřelých předmětů. Vedle jednoduchého elektrického obvodu zde leželo pár drátů, devíti voltová baterie a také hodinky Casio F-91W.

Casio F-91 měly sloužit jako detonátor pro filipínský útok na papeže

Casio F-91W měly sloužit jako detonátor pro filipínský útok na papeže

Dvojice, jak vyšetřování ukázalo, zde právě připravovala atentát na papeže Jana Pavla II. Ten měl zanedlouho Filipíny navštívit a levné plastové digitálky měly posloužit jako časový spouštěč výbušného zařízení. Jestli se inspirovali Ramzi Yousefem, který se o rok dříve pokusil podobným zařízením vyhodit do vzduchu letadlo filipínských aerolinek, se dnes už nedozvíme. Bomba propašovaná na palubu letu 434 tehdy usmrtila jednoho pasažéra a dalších deset vážně zranila, letadlu se ale naštěstí podařilo bezpečně přistát... Použitý detonátor? Casio F-91W.

Poznávací znamení teroristů

Být spojován s teroristy, o to žádná firma určitě nestojí. Jak ale říká známá marketingová poučka - i negativní reklama je reklamou. A o tu se po roce 2001 postaral ten ze všech nejznámější, tedy Usáma bin Ládin, hlava teroristické organizace Al-Káida. F-91W, občas doplněné malým kompasem, se na jeho ruce objevovaly s železnou pravidelností. Nízká cena a retro styl však nejspíš nebyly důvodem, proč si je pořídil...

Negativní reklamu udělal Casiu neznámější terorista Usáma bin Ládin

Negativní reklamu udělal Casiu neznámější terorista Usáma bin Ládin

Fakt, že nosí právě tento typ hodinek, neušel pozornosti hodinkových nadšenců, ale ani amerických vyšetřovatelů, kteří pátráním zjistili, že třicet dva radikálů umístěných na Guantanamu mělo při dopadení na ruce rovněž F-91W a dalších dvacet jejich sourozence Casio A159W. Že by náhoda? Americké úřady si to nemyslí. V oficiální zprávě totiž doslova stojí: „Vyšetřování prokázalo, že hodinky Casio dostávali studenti výcvikových táborů Al-Káidy, kteří podstupovali výcvik v sestrojování časovaných výbušných zařízení. Přibližně třetina zadržených s těmito hodinkami měla s výbušninami prokazatelné zkušenosti nebo byla v přímém styku s osobami, které znalostmi potřebnými k výrobě takovýchto zařízení disponovaly."

Radikálové na Guatamanu nosili Casio F-91, nebo jejich kovové sourozence Casio A159W

Radikálové na Guatamanu nosili Casio F-91W, nebo jejich sourozence Casio A159W

Levné digitálky od Casia tak dostaly oficiální nálepku hodinek spojených s Al-Káidou. Paradoxem je, že F-91W nosil v mládí také Barack Obama, za jehož prezidentování se podařilo bin Ládina Američanům dopadnout a zabít. Jestli si je Barack koupil sám, nebo je také někde dostal, už nechám na vaší fantazii...

Ano, levné digitálky F-91W nosil v mládí i Barack Obama

Ano, levné digitálky F-91W nosil v mládí i Barack Obama

„Důvod se najde vždycky"

Cejch hodinek teroristů už F-91W nikdo neodpáře. Na druhou stranu máme díky tomu možnost pořídit si hodinky s příběhem a k tomu za pár korun. Retro stále frčí, tak proč si neudělat levnou radost. Poslouží dobře jako otloukánky při rekonstrukci bytu, jinému zas jako vzpomínka na mládí. Jak poznamenal můj známý: „Důvod pořídit si takové hodinky se najde vždycky." A mně nezbývá, než s ním souhlasit.

Důvod, proč si pořídit retro

UPDATE - březen 2020

Casio vydává 4 nové barevné varianty označené F-91WS s průhledným řemínkem. V Česku jsou nyní dostupné tři z nich - bílá, modrá a šedá. Jde pořád o stejnou klasiku, jen v zábavném refreši.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Bartošpřed 1744 dny, reagovat
Výborný článek.
Milan Bartošpřed 1343 dny
Na tyto úžasné ⌚⌚⌚hodinky se dnes dají koupit plastové kryty na přední plastove "sklíčko jako například na mobil.Viz. fotogtafie.
Hanyspřed 1744 dny, reagovat
Fakt moc pekny clanek. Skoda ze tak kratky, jeste bych cets sakra :-D
Lars Kleinpřed 1690 dny, reagovat
Krásný článek
Radim Krčmářpřed 1690 dny, reagovat
Děkuji všem za pozitivní reakce. Jsem skutečně rád, že se článek líbil.
Jan Mrázpřed 1424 dny, reagovat
Vynikající shrnutí historie a funkčnosti těchto malých velkých hodinek. Parádní na nich je, že ač mám velký obvod zápěstí /21,5 cm/, mohu je po převlečení na NATO strap také nosit. Původní plastový řemínek bohužel nedostačoval. Váha a rozměry hodinek již byly zmíněny, já ještě trochu rozvedu jejich voděodolnost. Ačkoliv jsou značeny pouze jako WR, byl podrobeny tzv. Frostie testu v plném rozsahu, který přestály beze ztráty květinky - sprcha, vana, plavání, skoky do vody, ponor do dvou metrů. To vše by odpovídalo spíše vodotěsnosti minimálně 100 m :-) . Suma sumárum, jednoduché nenáročné hodinky pro každodenní použití bez obav o jejich výtečnou spolehlivost a přesnost, která u mého kusu dosahuje +4 sec/měsíc. Za cenu jednoho oběda v restaurantu...
Vladik 23před 1383 dny, reagovat
Výborný článek. Casio je moje oblíbená značka, přes to že mám i jiné hodinky.
Petrpřed 1344 dny, reagovat
Pěkný článek, jsem rovněž jeden z majitelů těchto hodinek, koupil jsem si je přibližně v roce 1993 a stály tuším kolem 360 Kč, přežily opravdu všechno, koupání, sprchování, potápění (i v moři), mráz, sníh, horko, pády, nárazy atd.., přesnost úžasná, za rok odchylka 1 vteřina, výdrž baterky 10 let, co se týká osvětlení, tak jsou parádně podsvícené zeleným světlem, které je úplně akorát, silnější by bylo zbytečné, možná nějaká první verze, hlasitost budíku pro mě dostatečná, používal jsem je na cestách na buzení, jediné co na nich odešlo, tak byl řemínek, zlomil se, ale bylo to tak asi po 7 letech denního nošení a dal se koupit ten samý náhradní originál Casio. Nosil jsem je celkem asi tak 15 let. Dodnes mi leží doma plně funkční. Možná je předám synovi až trochu vyroste.
Oldapřed 1102 dny
Taky mam jedny veteranky myslim ze min.15 let a porad original baterka.Stou svetluskou to bylo vystizne opravdu to tak je posilam foro mych krasavic
Agáta Vřeskápřed 1101 dny
Oldo tak to je paráda! Na to, že mají 15 let, vypadají fakt dobře. Jsem zvědavá, zda i u mých nových vydrží baterka tak dlouho. :)
Jurapřed 1260 dny, reagovat
Děkuji za skvělý článek, jsem také velkým fandou těchto hodinek. První jsem dostal v roce 1991 a sloužili mi do roku 2003 kdy jsem si poŕídil nové. Stali se tak trošku dle mého skromného názoru poznávacé značkou generace Husákových dětí. Dnes ovšem dávam pŕednost modelu W-59 z důvodu lepší voděodolnosti, no i ty jsou stejně dokonalé retro.
Ivopřed 370 dny, reagovat
Moc pěkně napsaný článek ! Hodinky bezproblémové lehoučké, škoda jen toho krátkého řemínku Na zápěstí co mám já 21 cm nepoužitelný ale řešitelné
Jan Matúšekpřed 88 dny, reagovat
Článek top kvality, fakt jsem si dlouho takhle nepočetl... Retro Casio mě vzdycky přitahovaly a zrovna na dílnu sháním něco s čím nebudu muset kvedlat, abych viděl čas. Jednoho Radima Krčmáře znám, ty vole jsi to Ty? ????

Hodinky zmíněné v článku