» Blog » Casio

Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Radim Krčmář | 28.3.2022 | 5 MIN | 7x komentář

Věřím, že každý z vás už je aspoň jednou v životě potkal. Pro někoho obyčejné hranaté digitálky, pro druhého legenda na zápěstí a hodinky, na které nedá dopustit. Já se rozhodně řadím k těm druhým, v mé skromné sbírce jich mám hned několik a dnes vám prozradím několik důvodů, proč by měl ve své hodinkovnici mít G-Shock DW-5600 úplně každý.

Přežijí snad cokoliv

Hodinky Casio jsou obecně považovány za jedny z nejlepších v poměru cena/výkon. Pokud bych však měl vypíchnout jen jedny, odpovím bez váhání DW-5600. Za necelé tři tisícovky toho totiž nabízí opravdu spoustu. Není proto divu, že jsou tyhle hodinky mnohými označovány za nejlepší „Toolwatche“ na světě. Aby taky ne…

Casio G-Shock DW-H5600 recenze – Obnovený kult, který rozbuší srdce a ještě to změří
26.1.2024 - Dominik Hok
Casio G-Shock DW-H5600 recenze – Obnovený kult, který rozbuší srdce a ještě to změří

Přežijí v klidu pád z desetimetrové výšky, a i když to nejsou potápěčské hodinky, zvládnou bez úhony i hloubku 200 metrů. Můžete s nimi sbíjet, bourat kladivem a tyhle hodinky si na vašem zápěstí budou jen tak vrnět blahem. Nevěříte? Stačí se podívat do Guinessovy knihy rekordů. Casio totiž napadlo, že by bylo fajn nechat přejet tyhle hodinky necelých 25 tun vážícím náklaďákem.

Déwéčka to samozřejmě bez zaváhání přežily a myslím, že lepší důkaz jejich odolnosti bychom našli jen těžko. Za sebe pak jen dodávám: velká poklona stěžejkám! Nečekal bych, že tohle ustojí. No a pokud je vám všechno tohle stále málo, pak vás možná přesvědčí fakt, že se DW-5600 můžou pochlubit také certifikací NASA pro lety do vesmíru.


Nabízejí užitečný mix funkcí

DW-5600 toho sice neumí tolik, jako jejich prémiový sourozenci, přesto však z mého pohledu nabízí vše, co by měly takto zaměřené hodinky umět. Uvnitř hodinek pracuje modul s označením 3229, což znamená, že máme k dispozici stopky a odpočet s opakováním (obojí na 24 hodin), programovatelný budík, který může zvonit buď denně, jednou měsíčně, případně jeden zvolený měsíc, ale dá se také nastavit i na konkrétní datum, což se hodí například pro připomínku výročí.

Pro někoho bude určitě užitečná funkce „Flash Alert“. Hodinky mají samozřejmě osvětlení (zde ještě poctivý illuminator a nikoliv dioda), které však může posloužit i jako vizuální upozornění budíku, timeru, ale také při celé hodině. Displej pak společně s akustickou signalizací začne divoce blikat.

Výborná věc je také zobrazení aktuálního času v módu stopek a odpočtu, takže není třeba se vracet zpět na začátek menu, jako je tomu u některých modelů. Samozřejmostí je také naprogramovaný kalendář, bohužel však v „západním“ formátu, kdy je jako první zobrazen měsíc a nikoliv den, což může být trošku matoucí, ale dá se na to samozřejmě zvyknout.

To celé pak pohání baterie s udávanou životností dva roky, ovšem Casio je známo tím, že tuto hodnotu tak trochu podceňuje a hodinky při rozumném používání světla a budíku vydrží mnohem více. Důkazem budiž můj vlastní kousek, který spokojeně na původní baterii šlape už více než 5 let.

Dobře se nosí

Díky svým na G-Shocky kompaktním rozměrům se navíc dobře nosí v podstatě na jakémkoliv zápěstí. DW-5600 měří 42,8 x 48,9 milimetrů a na výšku má kryt pouzdra nebo-li „bezel“, jak se mu také říká, pohodových 13,4 mm. Navíc díky konstrukci z pryskyřice jsou velice lehké a váží tak pouhých 53 gramů. Z pryskyřice (až na výjimky) je vyroben také pásek. A tady dnes budu poprvé, ale také naposledy trochu kritický.

Nevadí mi ani tak jeho tuhost, která je někdy na internetu kritizována, ale spíš velká vzdálenost jednotlivých dírek, kdy mám někdy problém trefit tu správnou tak, aby hodinky na ruce neplandaly nebo naopak zápěstí neškrtily. Majitelům menších zápěstí pak může pásek připadat také zbytečně dlouhý.

Pochválit naopak musím jeho sponu – ta je na rozdíl od většiny nových modelů ještě kovová a připomíná tak dobu, kdy se ještě nešetřilo. Když už jsme u těch materiálů, sluší se zmínit také krycí sklo. To je tradičně minerální a díky svému zapuštění pod úroveň bezelu není ani náchylné na poškrábání. Navíc na něm najdeme také vyobrazení, co které tlačítko ovládá, takže je dokáže okamžitě ovládat i člověk, který tyto hodinky drží v ruce úplně poprvé.

Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se
17.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se

Zahrály si ve filmech

Hodinky ve filmu jsou všeobecně populární téma a mít jedny takové, které si zahrály v jeho oblíbeném filmu, může být pro někoho vlastně ten jediný důvod, proč si je pořídí. DW-5600 se na filmovém plátně objevily tolikrát, že by to vydalo na samostatný článek.

Tím nejznámějším je bezpochyby film Nebezpečná rychlost (v originále „Speed“), kde je nosí hlavní hrdina Keanu Reeves. Odtud také vznikla přezdívka těchto hodinek „Speed-Shock“, jak jim často skalní fanoušci přezdívají. Zajímavostí je také to, že ve filmu nešlo jen o rekvizitu, ale hodinky byly jeho vlastní…

Z dalších mnoha a mnoha filmů zmíním ještě třeba film Nelítostný souboj („Heat“), ve kterém si zahrály na ruce Roberta de Nira a vidět jste je mohli i ve Dni nezávislosti, kde je nosil mladý Giuseppe Andrews. Pokud jste tedy fanoušci filmových hodinek, lepší budete hledat jen těžko.

Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech
17.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech

Možnost vyjádřit sebe sama

G-Shocky dnes zdaleka nejsou jen hodinky na těžkou práci, ale postupem času se staly taky módním doplňkem. Modely se tak běžně nabízejí hned v několika barevných verzích, ovšem DW-5600 jsou v tomto směru bezpochyby premiant.

Za dobu své existence se vyrobily snad ve všech možných i nemožných provedeních a barevných kombinacích a svůj vkus tak uspokojí každý. Je libo třeba průhledné, maskáčové nebo třeba se vzorem rifloviny? Žádný problém.

Běžně je také tento model používán jako základ kolaborací ať už s populárními značkami, či osobnostmi. Ovšem tím to zdaleka nekončí. Nenašli jste snad v aktuální nabídce variantu, která by k vám padla do oka? Nevadí – prostě si ji vyrobte… Díky obrovské popularitě tohoto modelu najdeme také spousty aftermarketových výrobců, kteří nabízejí nejrůznější pásky, bezely, ale také další příslušenství k těmto hodinkám a jediné omezení je tak vaše fantazie.

Pro vaši inspiraci přikládám vlákno na populárním hodinkovém fóru Watchuseek, které se úpravám „čtverců“ věnuje. Ovšem pozor! Je to trochu návykové. Na druhou stranu kdo si hraje, nezlobí…

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio Marble Series – Japonci vytesali G-Shocky z mramoru
10.2.2021 - Dominik Hok
Casio Marble Series – Japonci vytesali G-Shocky z mramoru

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se
17.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se

Casio G-Shock - průvodce výběrem
15.11.2019 - Radim Krčmář
Casio G-Shock - průvodce výběrem

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Prattpřed 756 dny, reagovat
Zdravím všechny v HODINKY-365.CZ a nadšence G-Shocků. Minulý rok jsem tak koukal po delší době na film Muž na hraně (2012) a když jsem si četl zajímavosti, narazil jsem na to že herec (Sam Worthington) tam měl právě tyto hodinky. Když jsem je hledal na internetu najel jsem na Vaši stránku i článek hodinky z filmů. No a už mám od Vás dvoje G-Shocky a vyhlížím další, je to návykový jak tetování :D. Mám GA 700 a konkrétně u nich mě též vadí plastová přezka, sundávání jde dost ztuha ale to je asi tak jediné co bych jim vytkl. Zato daleko lépe se manipuluje s kovovou u mých druhých GA 100. Dnes už se vyrábí u hodně dobrých modelů právě přezka plastová což je podle mě na škodu. U modelů jako například gba 900 věřím že to jde pohodlněji. Nejvíce se vyskytují asi u fit modelů jak jsem právě zmínil ale něco jiného je když hodinky jsou v cenové relaci 3 000 a jiné to mají i když stojí okolo nebo i přes 10 000. To už jsem ale trochu odbočil, každopádně článek je super a tyto hodinky si v budoucnu možná ještě někdy pořídím :). Přeji pěkný den
Agáta Vřeskápřed 756 dny
Děkujeme Pratte. Je pravda, že Casia si zahrála v desítkách, dneska už to možná budou stovky filmů. DéWéčka jsou ale taková klasika, že i kdyby je nenosil nikdo slavný, stejně je to super záležitost. Tak ať dělají G-Shocky radost :)
Karlospřed 408 dny, reagovat
Mám je přibližně 12 let a nepamatuji se,že bych v nich měnil baterii.Až teď cca před měsícem zcela odešla.Ale je pravda,že jsem nikdy nepoužíval podsvícení(až na vyjímky),stopky,budík atd.
Prattpřed 407 dny
Úžasné, takový komentář potěší všechny majitele a zároveň to je dobrá zpětná vazba a info pro budoucí zákazníky :)
Milapřed 257 dny, reagovat
Uvazuji o dw 5600, ale zatim jsem zjistil, ze je to jeden z poslednich modelu s tim pravym Iluminatorem a ty si preju. Zarovicky jsou na h2o. Aspon dle mne. V minulosti jsem mel super casia s databankou, vcetne telefonich cisel. Bohuzel tyhle se uz nedelaji a mely puvodni iluminator. Obcas se s tim da posvitit do zamku. Asi si uz tukate na celo a rikate si, ze bych si mel svitit mobilem, ale ja uz mobil nepouzivam. Mohli byste mi prosim udelat seznam, ktery z modelu ma neinverzni display s luminiscencnim podsvetlenim. Uvazoval jsem i o Protrek neco340, ale nemaji faze mesice a urcovani azimutu umim klasicky. Snad casem si je poridim, libi se mi. Levne "fismeny" zase umi faze mesice. Skoda, ze Casio dela hodinky stylem 'vzdycky neco chybi' podobne jako Leatherman kleste a Victorinox noze. Ale aspon je z ceho vybirat. Taky bych bral krokomer, ale nemuzu mit vsechno. Rozhodne mate super web. Ted jak prselo, jsem v tom lezel dva dny v kuse. Pral bych si jeste recenzi hodinek z rady Vintage, tech zeleznych, mate je v cerne i kovove barve. Cenove byly nejdrazsi a v oznaceni byla tisicovka. Hele, Casio nehanim, jsem fanousek, ale mam jen dve ruce. Nechci, abych tomu propadl, jako u knih nebo nozu. Uz ted uz mam ctyri Casia, takze jsem se v tom trochu probral, co potrebuju a co ne a tak bych to teda zatim videl na neco, co budevblizke budoucnosti, kdyz ne retro, tak netradicni. Hodinky nikdy nesundavam, ale vetsina Gshoku se mi nelibi,mam rad neprilis clenity design,nastesti je na vyber a proto zustavam u Casia uz 30 let. Hele odpad tridim, ale zelene nabozenstvi nevyznavam.
Majkypřed 252 dny, reagovat
Zdravím. Zajímá mě hodně možnost modifikací. Dneska mi přišli Déwéčka v kolaboraci s Powel Peralta a chtěl bych do nich dostat vnitřnosti z DW-H5600. Myslíte že to bude proveditelné? Je mi teda trošku litá přijít o to stylové podsvícení, ale prostě to chci! Mám i GA-B2100 které bych rád modifikoval.
Filip Debrecenyipřed 250 dny
Zdravím Majky, obávám se, že bohužel tato kustomizace není možná. Oba dva modely mají totiž rozdílné rozměry pouzdra, tudít by do nich nezapadl jiný modul. Navíc, model DW-H5600 má snímač tepové frekvence narozdíl od modelu DW-5600, tudíž v tomto provedené nevidím možnost úpravy podle vašich představ.

Hodinky zmíněné v článku

Sleva 10%
2 961 Kč skladem
Sleva 20%
2 392 Kč skladem
Zobrazit další
Novinka Leden
2 990 Kč (doručíme do 30.4.)
Sleva 30%
2 723 Kč (doručíme do 30.4.)