» Blog » Casio

Casio G-Shock Original DW-5900 recenze – Návrat do devadesátek

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Retro

Filip Debrecenyi | 4.8.2023 | 5 MIN

Devadesátky byly zajímavé časy a vznikaly v nich také zajímavé hodinky. Důkazem je model DW-5900, který ve své době budil dojem nadčasovosti a výhledu do budoucna. Dnes se podíváme na jeho příběh.

Příběh, který se zrodil v devadesátkách skončil stejně tak rychle, jak začal. DW-5900 byl na trh vyslán roku 1992 a následující rok jsme ho mohli vidět naposledy (na nějaký ten pátek). Dnešní model můžeme vnímat jako "revival", protože jeho výroba byla znovuobnovena roku 2018 k oslavám 35. výročí řady G-Shock.

Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu
12.12.2022 - Agáta Vřeská
Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu

Přesto, že model nedostával příliš mnoho pozornosti, zapsal se v komunitě G-Shocku hned dvěma přezdívkami. Jednou z nich je přezdívka "Walter". A to především díky účinkování ve filmu The Big Lebowski. Druhou přezdívkou je poté označení "Three eyed", jednoduše odvozeno od použití 3 subčíselníků, které jsou pro tento model typické.

Dnes je to model, který splývá s mnoha dalšími řadami G-Shocku. Když se ale vrátíme o 30 let zpátky, mnozí mi dají za pravdu, že ve dnech svého představení vzbuzoval dojmy nadčasovosti a budoucnosti. Design byl totiž dosti ojedinělý a pro veřejnost zajímavý. A po třech dalších dekádách jejich duše přežívá se stejnými dojmy a emocemi.

Předtím, než zjistíte, co vlastně hodinky umí, vás bezpochyby zaujme jejich netradiční vzhled. A je tak zajímavý, že z jeho předlohy vychází například model DW-6900.

Casio G-Shock DW-6900 recenze – Ikona prošpikovaná kolaboracemi
15.3.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock DW-6900 recenze – Ikona prošpikovaná kolaboracemi

Design, u kterého se bezpochyby pozastavíte

Pouzdro má velmi zajímavý a líbivý design – právě ten mi jako první padl do oka, když jsem DW-5900 spatřil. Na výrobu pouzdra, které je v jednom celku společně s řemínkem, byla tradičně použita pryskyřice. Rozměry hodinek jsou 47x16 mm a váží pouhých 60 gramů. Vždycky říkám, pokud je průměr pouzdra okolo 47 mm, najde se v hodinkách skoro každý. Je to totiž taková mezivelikost, která nevypadá blbě ani na menším, ani na větším zápěstí.

Nízká váha je zde právě díky použití pryskyřice, která nejen že zachovává typickou odolnost, ale je i váhově přívětivá a hodinky se nosí velmi příjemně. Z vlastní zkušenosti doporučuji nebát se prvního dojmu právě z pryskyřice. Na první pohled sice působí nekomfortně, ale opak je pravdou.

Pouzdro neskrývá žádné speciální prvky, ani žádné designové výstřelky a je na poměry G-Shocku vcelku decentně zpracované. Nejvíce vyčnívá právě střední část pouzdra. Ta je po stranách lehce vystouplá a tvoří hradbičku, která má svůj účel. Primárně slouží k ochraně tlačítek a sekundárně jako designový prvek.

Hradbička za mě není pro ochranu tlačítek úplně nutná. Tlačítka jsou totiž rozměry dost malá a člověk s menšími prsty s nimi možná bude chviličku zápasit. Ale to je jen taková drobnost.

Přesouváme se na číselník, za mě jedna z nejzajímavějších částí hodinek. To, co každému utkví v očku, je jednoznačně způsob, jakým se rozhodlo Casio číselník udělat. Hlavní displej ve spodní části a tři subčíselníky v té horní. I na základě právě zmiňovaných subčíselníků vznikla přezdívka "Three eyed". Já jsem si to jako správný patriot počeštil a říkám jim "tříočko".

Casio G-Shock G-B001 Jason představení – Hravost jako z Kinderka
13.1.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock G-B001 Jason představení – Hravost jako z Kinderka

Tím, že plocha displeje a subčíselníků je podstatně menší než samotný číselník, náramně to nahrálo do karet podsvícení. To je totiž opravdu hezky čitelné i za tmy a na hodinky jde při spuštění podsvícení dobře vidět.

Vychytávku co se podsvícení týče najdeme u speciálního modelu, který vznikl v kolaboraci s japonským brandem, jenž vytváří oblečení.

Modely vznikly v kolaboraci s Wasted Youth, japonskou streetwearovou značkou oblečení, jejíž název můžeme vidět na číselníku a dýnku.

Tyto modely jsou speciální i podsvícením číselníku. Zatímco klasické modely mají elektrické podsvícení čistě pro displej, modely v kolaboraci se značkou Wasted Youth mají také luminiscenční podsvícení celého číselníku a navíc mají na digitálním displeji vyobrazené logo W.Y.

No a možná se ptáte, proč mají hodinky vlastně ty 3 subčíselníky? Pojďme si to vysvětlit. Je to prvek spojený právě se stopováním času. Subčíselníky při spuštění stopek přičítají setiny a vteřiny. Že by to bylo nějak extrémně přehledné, se říct nedá. Ze subčíselníku to detailně nevyčtete, ale na displeji, kde se stopovaný čas také měří, to už přesně uvidíte. Tudíž to beru spíše jako takový prvek navíc, než jako nějakou praktickou vychytávku.

No a podobně to funguje i při odpočtu času, kdy každý trojúhelníček značí jednu vteřinu. Takže při odpočtu každých 5 vteřin se jeden subčíselník vyplní do plného zbarvení.

A když mrknete detailně na prostřední subčíselník, vidíte tam zkratky funkcí. Díky tomu zrovna v daný moment poznáte, jakou funkci si nastavujete. Spodní displej poté samozřejmě ukazuje ty dané hodnoty ve větším měřítku, tudíž tam přesně vidíte čas, datum, den, alarm, stopky a ostatní.

Co se řemínku týče, ten je také z pryskyřice. Ony ty pryskyřicové řemínky mohou působit nepříjemně, ale když si je dáte na zápěstí, dáte mi za pravdu, že se nosí docela fajn. Řemínek pěkně kopíruje zápěstí a slušně na ruce sedí. A musím říct, že co se týče komfortu, není to až takový problém. Po sundání po celém dni to je sice menší úleva, ale přes den o hodinkách pomalu nevíte.

Oceňuji pak volbu ocelové spony. Plastová spona by asi také pro tento model nebyla od věci, ale ta kovová toho jednoduše snese o dost víc.

Funkce a vlastnosti

Funkčně žádný výstřelek do vesmíru nečekejte, ale to je asi pochopitelné. Ve výbavě této kultovky nalezneme standardně stopky, ukazatel světových časů (na výběr je 48 světových měst), alarm, automatický kalendář a odpočítávací stopky.

Zajímavostí je, že nový model z roku 2018 byl na stopkách trošičku ochuzen. Původní model měl totiž kapacitu stopek 24 hodin, zatímco dnešní model má kapacitu pouze 60 minut. Oba dva modely můžete rozeznat i díky automatickému kalendáři, protože původní model měl kalendář pouze do roku 2019, takže by vám už dnes byl k ničemu.

Vlastnosti hodinek jsou samozřejmě typické pro řadu G-Shock. Ačkoliv můžou hodinky na první pohled působit jako hračka, kterou vaše dítě dostalo v mekáči k happymealu, zachovaly si své typické vlastnosti. Mezi ty patří 200 metrová voděodolnost a odolnost vůči nárazu. Osvětlení je poté vyřešeno podsvícením displeje s nastavitelností na 1,5 a 3 vteřiny.

Jak jsem zmiňoval už v úvodu, jistou špetku popularity získaly DW-5900 i svou účastí na filmových plátnech. Tou nejznámější je určitě účinkování ve filmu The Big Lebowski. Najdeme je na zápěstí postavy Waltera Sobchaka (proto také přezdívka "Walter"), kterou ztvárnil herec John Goodman.

Pojďme si to zhodnotit

Zahrály si ve filmu, jsou designově netradiční a už díky tomu mají něco do sebe. Pro spoustu z nás dostatečné aspekty, proč by je člověk měl nebo chtěl mít. Ovšem hlavně kvůli zpracování mi nešlo brát hodinky úplně vážně, ale spíše jako takový kousek do sbírky nebo pro zábavu.

A právě to zpracování mě velmi baví... jak vypadají, jak působí. Mnohem víc mě hodinky uchvátily tím, jaké jsou, než tím co umí. Prostě zábavné hodinky pro volnočasovou aktivitu. Mezi to nepovedené bych zařadil pouze zpracování tlačítek, protože ta ovladatelnost není úplně příjemná a nastavení se neprovádí moc šikovně.

I tak se v mé mysli hodinky jistým způsobem zapsaly – jako zajímavé tříočko z japonské dílny.

A co na hodinky říkáte vy?

Casio G-Shock GA-110 recenze – Jednoduchost, která očarovala milióny srdcí
4.7.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GA-110 recenze – Jednoduchost, která očarovala milióny srdcí

Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili
18.5.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku