» Blog » Casio

Casio G-Shock DW-6900 recenze – Ikona prošpikovaná kolaboracemi

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 15.3.2023 | 7 MIN | 1x komentář

Zbožňují je celebrity, vyrábí se prakticky nezměněné už přes 25 let a přitom jste je mohli vidět v nekonečném počtu barev. A patří mezi globálně nejprodávanější G-Shocky všech dob. Ikoničnost modelu G-Shock DW-6900 přezdívané Triple Graph je neuvěřitelná.

Takhle se hodinky stávají kultem

Kult se kolem hodinek vytváří obvykle přirozeně, zájmem fanoušků a výraznými prvky modelu. Tak tomu bylo i u modelu 6900, který se nakonec stal globálně jedním ze tří nejprodávanějších G-Shocků vůbec.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

Model si získal obrovskou popularitu u street-style komunity jako jsou rapeři či skejťáci. (Ve sbírce je mají třeba Kanye West, Usher, Pharrel Williams či režisér Spike Lee.) Stylovky, které byly současně odolné a v nekonečné záplavě barev ideální. A zůstaly tak i po více než 25 letech.

První DW-6900 s typickými 3 výseči se objevily v roce 1995. Přitahovaly pozornost hlavně kvůli tomu, že byly kulaté. Jo, je to zvláštní, ale vzpomeňte si, že první G-Shocky (1983) byly hranaté a hranatý design byl pro ně na začátku éry vyloženě typický.

DW-6900 zvnikly vlastně kombinací modelů

DW-6900 vznikly vlastně kombinací modelů 5900 a 6600.

Kulaté pouzdro, navíc důkladně promyšlené, bylo jiné a to zaujalo všechny, kdo hledají právě něco jiného. Navíc byly jedny z prvních, které měly čelní tlačítko pro světlo (to Géčko na 6. hodině). Casio dokonce uvádí, že i úhel, v jakém je tlačítko postavené, má svůj význam, aby se dobře ovládalo. A musím potvrdit, že se stále velmi lehce ovládá.

Snadno rozpoznatelné se staly díky trojici „subčíseníků“ v horní části, pro které získaly přezdívku „Triple Graph“, někdy taky „Three eyes“. A co vlastně zobrazují? Sekundy. Třeba v módu běžného času první odpočítává prvních 5 sekund, pak druhý dalších 5 sekund a třetí každých 10 sekund, takže celý se zaplní po minutě.

Podobně je to u stopek nebo odpočtu, kdy dokonce ukazují setiny sekund a jsou tak vizuální pomůckou, i když nevím, zda by mi to v praxi nějak usnadnilo práci.

Z minulosti si do dnešních dnů přinesly všechny prvky prakticky nezměněné. Jen se kolem nich ten kult trochu víc rozrostl a snad ani nejsou jiné G-Shocky, které by měly na kontě tolik speciálních edic a spoluprací.

Casio G-Shock - průvodce výběrem
15.11.2019 - Radim Krčmář
Casio G-Shock - průvodce výběrem

Tom Hanks, New Era, McDonalds, Jordan Burroughs, John Mayer a stovky dalších

Model DW-6900 se objevil už v nespočtu (bez nadsázky) barevných variant. Ikonický vzhled a elektroluminiscence k tomu vyloženě vybízí. Po rozsvícení se totiž může objevit libovolné logo, obrázek, symbol…

Oblíbily si je proto celebrity, sportovci, ale především různé streetwearovské a módní společnosti. Kdybychom pátrali po všech, byl by o tom celý článek. Tak jen malá ochutnávka, jo?

Americký hudební producent a rapper Pharrell Williams a jeho DW-6900.

Americký hudební producent a rapper Pharrell Williams a jeho DW-6900.

Bílé DW-6900 nosil zlatý olympijský zápasník Jordan Burroughs a objevila se limitovaná edice s basketbalovou ligou B.League. A vznikla i limitka ve spolupráci s imaginárním fotbalovým klubem FC Real Bristol nebo (už reálnou) automobilkou Nissan GT-R.

Bristol

Limitka ve spolupráci s módní značkou F.C. Real Bristol.

A těch módních značek, které mají na kontě „x G-Shock“ je fakt hodně. Třeba 24karats, XLARGE, Bodega, Takeo Kikuchi, Kith, Bathing Ape (BAPE) či PLACES+FACES.

A nekonečný výčet je také v oblasti edic v různé barvě. Třeba růžová kolekce Sakura Storm, Black Edition, Red Out edice, série Seven Lucky Gods,… Zkrátka, když přišla nějaká barevná série, DW-6900 v ní obvykle byly. Černé, bílé, žluté, růžové, v podzimních barvách, barvách duhy, kamuflážové, průhledné… Jmenujte sami.

Mě asi nejvíce pobavila spolupráce s McDonald´s, když slavil 50 let Big Macu. Anebo speciálně upravené DW-6900, které byly nedávno viděny na Kim Kardashian. Jde o edici BAPE přizpůsobenou Jacob & Co. Mají lunetu z bílého zlata a pár diamantů k tomu. Dříve je vlastnil Pharrell Williams a koncem roku 2022 byly prodány v aukci za 73 750 dolarů.

Krabička ve tvaru Big Macu, hodinky s potiskem slavného burgeru.

Krabička ve tvaru Big Macu, hodinky s potiskem slavného burgeru.

A samozřejmě nesměly chybět ve filmech. Nejznáměji se blýskly na zápěstí Toma Cruise v Mission Impossible 2 nebo Toma Hankse v roli Kapitána Phillipse.

Tom Cruis a DW-6900 v Mission Impossilble 2.

Tom Cruis a DW-6900 v Mission Impossilble 2.

Z posledních edic musím zmínit třeba žlutou ala „Jason“ nebo modrobílou ve spolupráci s basketbalistou Rui Hachimurou. A speciální edici DW-6900 vytvořil také slavný hudebník John Mayer. Třikrát.

Ve spolupráci s magazínem Hodinkee.com navrhl modely DW-6900 také hudebník John Mayer.

Ve spolupráci s magazínem Hodinkee.com navrhl modely DW-6900 také hudebník John Mayer.

Takže ano, jako odolné kultovní stylovky jsou ideální. Ovšem nezapomínejme, že jsou to G-Shocky. Extrémně odolné, co vydrží… skoro všechno.

Jejich předchůdce DW-6600 používali U.S. Navy SEALs, což svědčí o jejich odolnosti a výdrži v drsných podmínkách. Velkou výhodu mají v dostupnosti osvětlení, takže pro lidi pracující v horších světelných podmínkách ideální.

Ostatně model 6900 patří mezi jeden z modelů, které mají NASA certifikaci pro vesmírné mise. Takže si je můžete vzít na zahradu až budete zastřihávat stromky nebo do kokpitu až poletíte do vesmíru. S obojím budou ok.

Jak se nosí? Dobře, pokud máte větší zápěstí. Jak se ovládají? Dobře, pokud máte drobné prsty

DW-6900 patří mezi středně velké hodinky, rozměry jsou 53,2 × 50 × 18,7 mm. Váha je díky použití syntetické pryskyřice jen nějakých 67 gramů, takže na to, že by byly příliš těžké, si nejde stěžovat.

Přesto se nosí jako poměrně velké hodinky. Hodně udělá přesah řemínku, který se nezalomuje u pouzdra, ale je ještě kus zpevněn. Ve výsledku jsou tak delší a na malé ruce může vzniknout nelíbivý prostor.

Poutko je pouze jedno, takže navíc hrozí, že řemínek bude přečuhovat, protože poutko se nevleze úplně k okraji řemínku, kde je zvlnění. Model se občas objeví i na textilním řemínku, který je pak k subtilnějším zápěstím shovívavější.

Ovládání je pak takové půl na půl. Výhodou, kterou zmiňuji již po několikáté, je přední tlačítko pro světlo, které navíc vypadá stylově, ale hlavně se pohodlně mačká.

Nevýhodou jsou menší zbývající tlačítka, podobně jako u GA-2100. Navíc potvrzovací je ještě zapuštěné a zmáčknutí bez použití nehtu je docela náročná disciplína.

Obvykle toto ale hodinkám moc nevyčítám, protože jejich funkce v praxi moc nevyužiju. Obzvlášť nastavení. Jednou je nastavím a pak už to beru jako hotovou věc. Ale zmínit jsem to musela. A k těm funkcím…

Budík se zábleskem

DW-6900 nemají popravdě nic, čím by vás funkčně překvapily oproti jiným základním G-Shockům. Najdeme u nich samozřejmě stopky (na 24 hodin, s mezičasy), odpočítávací stopky (taky na 24 hodin, s možností automatického opakování), automatický kalendář (do roku 2099) a 24hodinový formát času.

Suprové je, že se vyrábí jak s pozitivním, tak negativním displejem. Já jsem fanda světlého podkladu a tmavých číslic, který je čitelnější. A druhá plusová věc je, že čas je vidět i v dalších módech, třeba když používáte stopky, stále víte, kolik je hodin.

O voděodolnosti 200 metrů a odolnosti proti nárazům asi není u G-Shocků ani nutné mluvit. Mají je všechny a DW-6900 taky.

V čem se liší jsou dvě věci. Budík a osvětlení. Ne že by to jiné G-Shocky neměly, patří to do základní výbavy. Ovšem DW-6900 používají ještě elektroluminiscenci, která už se zas tak moc často nevidí.

Nahradily ji úspornější LED diody, které sice šetří baterii, ovšem nepodsvítí displej tak rovnoměrně.  Díky celoplošnému EL podsvícení jsou 6900 navíc ideální pro různé skryté obrázky, které se objeví po rozsvícení.

A umožňují ještě jednu funkci – zábleskový alarm. U budíků si tak můžete nastavit, zda chcete, aby hodinky kromě cca 20s pípání taky blikaly. Funkce záblesku u alarmu se dá samozřejmě vypnout. Že je zapnutá poznáte podle hvězdičky vpravo dole a zapíná se delším podržením pravého dolního tlačítka.

Hvězdička na displeji značí zapnutou funkci Světelné signalizace.

Hvězdička na displeji značí zapnutou funkci Světelné signalizace.

Napadá mě využití pro osoby se zhoršeným sluchem, nebo v prostorách s velkou hlučností. V každém případě, tato funkce je spíše raritou.

GW mají RC a solar, GM zase kovové krytí

Možná jste narazili na model GW-6900. Jsou to pořád staré dobré 6900, ale je to takový bohatší bratránek. Nabízí totiž oproti klasické baterii (která by měla vydržet zhruba ty 2 roky) solární napájení.

A když mají solár, vybízí se rádiová synchronizace. A taky že jo. GW-6900 tak mají Mlultiband 6 i Tough Solar, jinak zůstaly stejné. Nicméně, na českém trhu je od oficiálních dodavatelů budete hledat horko těžko. Škoda.

Naopak dostupné jsou G-Shock GM-6900. Ty mají stejné funkce jako základní 6900, ale „M“ v názvu napovídá použití metalu. A na první pohled je jasné, že rámeček je opravdu kovový.

A jestli DW-6900 jsou ochotnou obětí různých kolaborací, pro kovového soukmenovce to platí zrovna tak. Třeba série DARUMA ve zlatém provedení odkazuje na japonskou sošku Daruma, která je spojena s blahobytem a štěstím a svému majiteli údajně plní přání.

Design byl navržen ve spolupráci s tokijskou značkou BlackEyePatch zaměřující na umění graffiti. Ty licousy se jim povedly. (Design Daruma najdeme i u DW-6900.)

Co říct závěrem?

Na rodince 6900 mě nejvíc baví to, že se drží své unikátnosti. Ty tři očka tam jsou vlastně trochu zbytečná, ale byl to jeden z rozhodujících prvků, díky kterým je dnes zná každý módní guru i hodinkový fanoušek.

DW-6900 nosí i nikdo menší než Kanye West.

DW-6900 nosí i nikdo menší než rapper Kanye West, který si na vizáž dost potrpí.

Jsou to sice velké hodinky, pěkně tlusťoučké, ale v každém detailu promakané a stylové. A je jedno, jestli si pořídíte černé, verzi s čínským zvěrokruhem nebo bílé s maskáčovým potiskem.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio G-Shock G-B001 Jason představení – Hravost jako z Kinderka
13.1.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock G-B001 Jason představení – Hravost jako z Kinderka

Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady
24.2.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady

 Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček
28.3.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček

Casio G-Shock Original DW-5900 recenze – Návrat do devadesátek
4.8.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original DW-5900 recenze – Návrat do devadesátek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 406 dny, reagovat
Zdravím, komentáre nepodporujúce predaj sa nezverejňujú? :D

Hodinky zmíněné v článku