» Blog » Casio

Casio G-Shock DW-H5600 recenze – Obnovený kult, který rozbuší srdce a ještě to změří

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Fashion | Retro | Tradiční | Vojenské

Dominik Hok | 26.1.2024 | 6 MIN | 11x komentář

Není to poprvé, co Casio fušuje do světa chytrých hodinek, a rozhodně ne naposled. Poprvé ale udělali něco, co pro někoho představuje zlotřilost, pro jiného zase perfektní krok. Reinkarnovali retro legendu, osadili ji chytrými funkcemi, přidali snímač tepové frekvence a pojmenovali ji DW-H5600. Jste zvědaví?

DW-5600 patří mezi legendy a nebál bych se říct, že se do pamětí Casia zapsaly svou oblíbeností snad ještě více než historicky první model G-Shock – DW-5000C. Model DW-5600 je na trhu už skoro 30 let, viděli jsme ho na ruce Keanu Reevese, Roberta De Nira a zažil snad více designových reinkarnací, než některé značky vůbec mají modelů. Proč? Je to kult s nadčasovým vzhledem.

Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech
17.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech

Je tedy správné, aby se do takového kultu dávalo něco jako chytré funkce a dýnko se zohyzdilo snímačem tepové frekvence? Rozhodně se na to nedá obecně odpovědět, ale mně osobně to lehce zvedá chlupy na rukou, protože část mého srdce bije pro klasické hodinky a ta druhá zas pro ty chytré. A navíc si teď touto legendou můžu změřit v jaké frekvenci.

Model mnoha podob

Co mě hned zaujalo, tak možnost výměny lunety. Jedna varianta DW-H5600 se dokonce prodává i s nahrádními lunetami v balení. Na čínských (potažmo i českých) e-shopech už se dokonce nabízí i neoriginální lunety, kterými si hodinky můžete ozvláštnit.

8 690 Kč (doručíme do 15.5.)

Designu vlastně není co vytknout, protože je dělaný podle léty prověřeného konceptu. Tato verze ale na první pohled zaujme rozhodně více, protože luneta je dělaná do lesku, což dodává jistou formu exkluzivity.

Já testuji modrou variantu a nebál bych se říct, že by mi vůbec nevadila jakožto moje každodenní hodinky. Na vzhled si docela potrpím a tyto hodinky bych nosil hrdě.

7 390 Kč (doručíme do 25.4.)

Kdybych si ale měl na něco postěžovat, určitě to budou tlačítka. Ta jsou malá, přehnaně zapuštěná a díky tomu těžko ovladatelná. Obzvlášť pro mě, jelikož mám docela velké prsty. Až tak by mi to nevadilo, kdyby se jednalo o klasické hodinky. Jelikož ale chytré hodinky mají více funkcí a tudíž víc míst, kam se můžu proklikat, je to docela obtěžující. Kdybych se nesnažil být seriózní, trochu si povolím nadávkovou uzdu. Jsem pak nucen hodinky ovládat nehty.

Hodinky, které může přejet klidně i 25tunový náklaďák

Předpokládám, že tyto hodinky si může pořídit i ne-fanoušek G-Shocku, a tak se hodí objasnit, co to vlastně ten G-Shock znamená. Vývojáři měli "jednoduchou" vizi – hodinky musí přežít pád z 10 metrů, mít voděodolnost 10 ATM a výdrž baterie alespoň 10 let. Rok se s rokem sešel a dnes mají všechny G-Shocky odolnost proti nárazu, což dokázali tím, že model DW-5600E přejel 25tunový náklaďák. K tomu všemu teď mají všechny G-Shocky voděodolnost 200 metrů.

Pokud tedy pomineme, že DW-H5600 mají chytrou nadstavbu, jejich koupě má smysl už jen z toho důvodu, že tyto hodinky dobře vypadají a opravdu těžko se vám budou rozbíjet.

Casio G-Shock: Kult, který vznikl před 35 lety
24.4.2018 - Vojtěch Pospíšil
Casio G-Shock: Kult, který vznikl před 35 lety

Shock resist (odolnost proti nárazu) – stručně a srozumitelně
11.12.2018 - Martin Koňařík
Shock resist (odolnost proti nárazu) – stručně a srozumitelně

Na to, že chybí tlačítka "nahoru" a "dolů", se hodinky ovládají dobře

Zcela upřímně, měl jsem trochu strach, jestli se hodinky budou polopaticky ovládat, když nemají tlačítka nahoru a dolů. Napříč obrazovkami se přepínáte levým spodním tlačítkem "MODE", svou volbu potvrdíte levým vrchním "ENTER". Pravé vrchní tlačítko "LIGHT" aktivuje podsvícení a to spodní vás vrátí o krok zpět – kdo by to byl čekal, nese název "BACK".

V operačním systému jsem se začal orientovat hned a dokonce mi ani nevadí, že napříč řádky můžu pouze dolů (tlačítkem MODE). Podržením tohoto tlačítka se dostanete do nastavení hodinek a podržením BACK zase aktivujete tichý režim. Proti ovládání vlastně vůbec nic nemám. Nechci se opakovat, ale teda... Až na ta tlačítka. Ty se vážně neovládají dobře. Třeba v rukavicích je to vyloženě za trest.

DW-H5600 měří srdeční tep, ale za jakou cenu?

Asi největší novinkou pro modelovou řadu DW-5600 je optický snímač tepové frekvence. Vzhledem k dnešní době, kdy se všichni měří o sto šest, tento krok od Casia rozhodně dává smysl. Nicméně, co na to baterie? Ta hodně pláče. Hodnoty uvedené na stránkách Casia mají blízko ke slovu "žalostné". Výrobce s aktivním měřením srdečního tepu uvádí výdrž baterie až 35 hodin. Já jsem se dostal na zhruba 3 dny, což je lepší než 35 hodin, ale stále nic moc. Když to srovnám s GBD-H2000, tak zreinkarnovaný starouš se nemá moc čím chlubit.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami

Když snímání tepu vypnete (a používáte chytré funkce), můžete se dostat až na 1 měsíc. Pokud hodinky používáte jako ty klasické, můžete očekávat výdrž až 1 rok. Všechno je ale podmíněno solárním dobíjením, které může výdrž ještě prodloužit. Je ale pravdou, že dobíjení rozhodně není tak efektivní jako u klasických verzí. Ale to nemůžu vytýkat... Vzhledem k náročnosti chytrých funkcí to absolutně chápu.

Když už jsme u senzorové výbavy, kromě tepu hodinky měří i okysličení krve a díky akcelerometru počítají ušlé kroky a spálené kalorie.

Potká se tak Fin s Japoncem...

Zní to jako začátek vtipu, ale japonské Casio navázalo spolupráci s finským Polarem a nechali si vypomoct ohledně funkcí zdravého životního stylu a sportu.

Většina z nich vyžaduje snímač tepové frekvence a GPS. Druhý zmíněný senzor v hodinkách nenajdete, ale máte možnost si během aktivity připojit hodinky k telefonu a ten jim předává data o poloze. A které funkce díky spolupráci s Polarem získáváte?

  • Running Index – odhad maximálního množství kyslíku (ml/kg), které během aktivity sportovec dokáže přijímat + odhad časů na různé běžecké distance
  • Cardio load – vliv tréninku na kardiovaskulární systém, většinou se to pojmenovává jako tréninkové zatížení a počítá se na základě kyslíkového deficitu (EPOC) vzniklého při aktivitě
  • Cardio load status – vyjádření produktivity tréninku podle tréninkového zatížení aj.
  • Energy Sources – procentuálně vyjádřená energetická spotřeba při sportovní aktivitě (karbohydráty, bílkoviny a tuky)
  • Nightly Recharge – vyhodnocení, jak dobře jste se vyspali a jak dobře tělo regeneruje na základě předchozích tréninků, stresu aj.
  • Life log – procentuální ohodnocení splnění denního cíle aktivity, počítadlo kroků i spálených kalorií a aktivní minuty

Když jsme u těch sportovních aktivit, DW-H5600 má čtyři různé monitoringy sportovních aktivit – běh, chůzi, posilování a intervalový trénink.

První dvě zmíněné aktivity zobrazují vzdálenost, rychlost, čas, tempo, srdeční tep a spálené kalorie. Další dvě pouze čas, srdeční tep a spálené kalorie.

Chtěl jsem vyzkoušet tříminutové dýchací cvičení, ale po minutě hodinky své počínání vzdaly se slovem "ERROR". Věřím, že to výrobce brzy vyřeší.

V hodinkách veškeré informace nejsou dvakrát přehledné, ale vyrovnává to opravdu přehledná a graficky povedená aplikace.

Co mě baví, tak je kompletní možnost nastavení hodinek pomocí mobilní aplikace. Vzhledem k tomu, jak nešikovná jsou tlačítka a systém není žádný Blesk McQueen, je to velký pomocník.

Chytré? Ale jo...

Normálně bych pindal, že DW-H5600 nejsou zas tak chytré, ale.... Jedná se o kultovní řadu, která dostala jen ty nejzákladnější chytré funkce, aby byly funkčně o něco zajímavější. Pokročilejší funkce by hodinkám neslušely a zároveň ani formou ovládání nejsou postaveny na to, aby nějaké měly.

Určitě vám ulehčí život zobrazení notifikací z telefonu. Je trochu škoda, že hodinky mají problém s diakritikou. Zvláštní je ale její "chování" – když je třeba háček v názvu kontaktu, zobrazí se celý znak jako čtvereček, pokud ale je přímo ve zprávě, zobrazí se. Písmenka s diakritikou mají ve zprávě trochu víc prostoru, ale to mi až tak nevadí.

Z takové té klasiky tam najdete světové časy, různé časovače či čas východu a západu slunce.

Jak si stojí retro lifestylový kousek?

DW-H5600 jsou bezpochyby zajímavé hodinky. G-Shocky si lidé kupují i bez optického snímače a chytrých funkcí, a tak se vlastně přidáním pár smartwatch fíčurek vlastně nic nezkazí. Někdo by mohl oponovat tím, proč takovou legendu "znehodnocovat" modernostmi. Ale já se ptám: Proč ne? Osobně mi to vůbec nevadí a DW-H5600 jde hezky naproti lidem, kteří chtějí nezničitelné hodinky s chytrou nadstavbou a ještě k tomu všemu vypadají dobře. A přeci jen... Je to kult. Už jen z toho důvodu odpouštím pomalejší systém a těžko klikatelná tlačítka.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Kamil Trávníčekpřed 344 dny, reagovat
Hodinky klasicky krásné. Nedávno jsem koupil 5610U, protože solar, radio, positivní displej. Bohužel, na mě malá čísla. Bez brýlí k ničemu. Tak se přesunuly k synovi. Tyto nové jsou sice hezké, tep apod. fajn, ale negativní displej to zabíjí. Alespoň pro mě
pavellllpřed 71 dny
ano.ten invertovany display je hruza,hnus.proto ani kingy nechci
Filipspřed 344 dny, reagovat
Tak pokud je ve starší verzi nosil i Ounýl, tak není co řešit ????
Nutilospřed 340 dny, reagovat
Kamil Trávníček - Pokud je ten display stejný jako např. u GPR-B1000 tak bude skvělý a čitelný za všech podmínek. Je to úplně jinde, než třeba negativ u GX-56BB a podobně. ????
Kamil Trávníčekpřed 335 dny
A tady jde taky o ten MIP display co na surfařských digitálek? Pokud ano, tak ten je hodně v pohodě
Martinpřed 337 dny, reagovat
Jaká bude cena? A kdy budou u vás k objednání?
Dominik Hokpřed 336 dny
Zdravím, Martine. Bohužel nejsem zatím schopný říct ani jedno. :/
Krematorpřed 315 dny, reagovat
Tak na ty se těším. Moc
Tompřed 79 dny, reagovat
Uz je to tady! Ale stejne zustavam u amazfit trex ultra sahara, alias pripadam si jak usa vojak v pousti jako hovado :D
MartinVpřed 70 dny, reagovat
V textu malá, nevýznamná chybka :-) ENTER je levé horní tlačítko, ne pravé. Super hodinky, Casio jsou taky moje srdcovka. Casio byly moje první lepší hodinky za socíku, a to už bylo bohužel někdy kolem roku 1980... Už si nevzpomenu na typ, ale podobné, ne-li stejné měl Eddie Murphy v Policajt z Beverly Hills (https://1url.cz/vu07v)... Byly to takové ty plastové, černé, nahoře stříbrné ručičky a červená sekundovka, dole podlouhlý LCD displej... Označení water resistant a já se s nimi vesele koupal, potápěl skákal do vody, vždyť byly přeci vodotěsné :-D Možná proto, že jsem tenkrát jako malý kluk nevěděl, co to označení znamená, tak mi do nich nikdy nenateklo :-) Baterku, kterou jsem koupil v Ostravě na burze u Vietnamců jsem si měnil tenkrát sám. Kovové dýnko na 4 křížové šroubky, které jsem povolil nožíkem, opatrně vyndal gumové těsnění, které jsem opatrně, protože bylo tenké otřel hadérkou a silikonovým olejíčkem,... :-D To byly roky :-D Dnes mám Amazfit Falcon a neměnil bych, zvlášť co jsem se dočetl, že mají dostat Zepp OS 3.0...
Dominik Hokpřed 70 dny
Zdravím, Martine. Děkuji za upozornění, opravil jsem. :)