» Blog » Casio

Casio G-Shock FROGMAN GWF-A1000 – Tak trochu jiné potápky

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Potápěčské

Radim Krčmář | 16.9.2020 | 8 MIN | 2x komentář

Na světě snad není hodinářská firma, v jejímž portfoliu byste nenašli aspoň jedny potápěčské hodinky. V drtivé většině vypadají nějak takto: sportovní, přesto elegantní look, spousta kovu a samozřejmě otočná luneta. No a pak tu máme Frogmany. Odolné potápěčské hodinky firmy Casio, které boří už od roku 1990 zažité představy o tom, jak by měly takové potápěčské hodinky vypadat. Novinka Casio G-Shock GWF-A1000, která je již sedmou generací „Žabáků“ v této tradici úspěšně pokračuje.

Hloubky se rozhodně nebojí

Když přijde řeč na ultimátní G-Shocky je téměř jisté, že zazní i jméno Frogman. Tento premiant G-Shocků vyráběný pouze v Japonsku má u fanoušků pověst jednoho z nejlépe vyrobených modelů a pro spoustu z nich budou právě Frogmany tou pomyslnou vlajkovou lodí.

Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu
12.12.2022 - Agáta Vřeská
Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu

Certifikace voděodolnosti ISO do 200 metrů, robustní asymetrický dizajn doplněný o spoustu technologických vychytávek a samozřejmě nekompromisní odolnost jsou ty hlavní důvody proč si je hlavně sběratelé G-Shocků oblíbili. A nejen oni.

Není asi lepší reklamy, když můžete vidět Frogmany na ruce profesionálního potápěče, který je však nenosí kvůli tučnému honoráři v rámci marketingové kampaně, ale prostě proto, že je nosit chce. Jedním z nich je i Nuno Gomez – hloubkový potápěč, který na ně nedá dopustit. Pokud se vám zdá toto jméno povědomé, možná jste již o něm něco málo četli například v Guinnessově knize rekordů. Nuno se totiž v roce 2005 jako první člověk dokázal potopit až do těžko uvěřitelné hloubky 318,25 metrů i s jeho Frogmany na zápěstí! A přestože jsou Žabáci oficiálně certifikováni „pouze“ do hloubky 200 metrů, tento pokus hodinky přežily naprosto bez problémů. Fascinující je i délka samotného ponoru, kdy sestup trval pouhých 14 minut, ovšem dostat se v pořádku na hladinu trvalo celých 12 hodin! Neskutečné…

Nuno Gomez, světový rekordman, který se i s Frogmany potopil do 318.25 metrů!

Nuno Gomez, světový rekordman, který se i s Frogmany potopil do 318.25 metrů!

Změna je život

Revoluce. Slovo, které vystihuje novou generaci Frogmanů úplně dokonale. Po třiceti letech, kdy jsme znali Žabáky jako asymetrické digitálky v poctivém kovovém pouzdře, přichází letos doslova kulturní šok. Místo displeje tu máme najednou ručičky, kov vystřídal uhlík a nově si rozumějí i s telefonem.  Dokonce ani žabák vyobrazený na dýnku hodinek neunikl. Není tedy divu, že u skalních fandů G-Shocků můžeme pozorovat dost protichůdné reakce. Zatímco tradicionalisté je přijali trošičku s rozpaky, zastánci pokroku naopak jásají. Proto jsem rád uvítal možnost si tuto žhavou novinku naživo osahat a podělit se s vámi o pocity z těchto nadstandardně odolných potápek.

G-Shock GWF-A1000 jsou první analogoví Frogmani

G-Shock GWF-A1000 jsou první analogoví Frogmani

Když jsem si na prodejně vyzvedával hodinky k recenzi, byl jsem trochu překvapený. Přede mnou totiž stála standardní plechová krabička, na které u prémiové řady Master of G nejsem zvyklý. Mé prvotní podezření, že mi byly nachystány jiné hodinky se však nepotvrdilo. Casio si exkluzivnější balení, na které jsme u prémiové řady Master of G zvyklí, tentokráte nechalo pouze pro domácí  japonský trh, jak jsem zpětně zjistil. To mi přijde trošku nefér, zvláště když cenovka 20.990 Kč je totožná. Nevadí, aspoň ušetříme trochu toho místa ve skříni, že... Pojďme se tedy podívat na samotné hodinky.

Analogový Žabák

Potápěčské Frogmany byly vždy obří a nová analogová varianta není výjimkou. Ne, tohle opravdu nejsou žádní drobečci. Při rozměrech 56.7 x 53.3 a výšce 19.7 milimetrů se jedná o jedny z největších G-Shocků v nabídce. Je tedy zřejmé, že nejlépe budou vynikat na těch, které za mlada nemuseli do jídla dvakrát pobízet. Co se však změnilo, je jejich váha. Ocelové pouzdro se šroubovacím dýnkem totiž nahradil monokok z karbon-resinu a nové Frogmany tak váží příjemných 119 gramů.

DWF

Ocelové pouzdro u GWF-D1000 nahradilo u GWF-A1000 monokokové pouzdro z kagbon-resinu

I přestože tedy Žabáci mezigeneračně povyrostly, jsou ve srovnání s předchůdcem o citelných 22 gramů lehčí. Monokok má oproti šroubovacímu dýnku také plošší tvar a díky tomu i lépe sedí na zápěstí.

To stejné se dá říci o pásku hodinek, který je nově z Fluoroelastomeru eliminujícího ulpívání nečistot. Stejně jako pouzdro hodinek má asymetrický tvar přizpůsobený pro pohodlné nošení na levé ruce a i přes svoji robustnost je poměrně ohebný, což se o minulé generaci říci zrovna nedalo. Bytelný dojem doplňuje masivní ocelová spona s dvojitým trnem. Co však nemusí být každému po chuti, je jeho délka. Pásek je totiž jako u každých opravdových potápěčských hodinek koncipován i pro nošení na neoprenu a tím pádem i delší. Majitelé úzkého zápěstí se tak musí připravit na fakt, že konec pásku zejména na holé ruce bude tak trochu „trčet“. V létě v tričku to problém (kromě estetiky) není, horší to však bude s dlouhým rukávem.

Řemínek má speciální úpravu proti ulpívání nečistot

Řemínek má speciální úpravu proti ulpívání nečistot

Designovým změnám se nevyhnuly ani tlačítka. Stále se spoléhají (mimochodem jako jediné z G-Shocků) na trojité těsnění osičky a můžeme je tak bez obav ovládat i pod vodou. Zajímavým detailem, díky kterému GWF-A1000 vybočují z řady, je zcela odlišný tvar a dokonce i materiál tlačítek na levé a pravé straně. Abych byl upřímný, proč tomu tak je se mi zjistit nepodařilo a pokud ho náhodou tušíte, budu rád za váš komentář.

Tlačítka lze ovládat i pod vodou

Tlačítka lze ovládat i pod vodou

Ať je důvod jakýkoliv, osobně se mi toto řešení velmi líbí a hezky podtrhuje celkovou asymetričnost hodinek. Tlačítkům pak sekunduje masivní elektronická korunka. Také ona má trojité těsnění a je samozřejmě šroubovací. Lze s ní relativně pohodlně nastavit veškeré funkce hodinek, pro případ, že nechcete z nějakého důvodu využívat aplikaci v telefonu, ke které se ještě dostaneme.

Analogoví Žabáci GWF-A1000 budou k dispozici ve třech barevných variantách

Analogoví Žabáci GWF-A1000 budou k dispozici ve třech barevných variantách

Casio G-Shock – to je především odolnost. A u Frogmanů to platí dvojnásob. Monokok, který tvoří jakousi kapsli pro strojek, proto doplňuje také ocelová luneta opatřená vystouplými chrániči z Resinu. Teprve pod masivní lunetou je pak ukryta ocelová vložka, jenž je společně se safírovým sklem vlisovaná do monokoku a pojištěna šesticí šroubů. Jak je tedy i z přiložené fotky patrné, je to také jediná cesta, jak se dostat do útrob hodinek, což chudáky hodináře asi nepotěší...

Hodinky mají monoblokokové pouzdro. Dá se do nich tedy dostat pouze přes sklíčko

Monoblokové pouzdro zajišťuje lepší voděodolnost

Ach ta lumi.

Perfektní čitelnost je u potápěčských hodinek bezpochyby jeden z klíčových faktorů. Proto jsem byl hodně zvědavý hlavně na kvalitu luminiscence, která pravda nikdy nebyla zrovna silnou stránkou hodinek této značky. Pokud tedy stejně jako já čekáte, že se tentokráte Casio vytáhlo, musím vás zklamat. I na nových Žabácích je luminiscence spíše efektní než efektivní. Máme tu sice dva různé odstíny, což určitě prospívá orientaci a taky skvěle vypadá, ovšem intenzita a především výdrž je na míle vzdálená například luminiscenci v podání Seika.

Luminiscence je sice efektní, ale dlouho nevydrží

Luminiscence je sice efektní, ale dlouho nevydrží

Frogmany však mají v kapse jiný trumf. Ano, řeč je samozřejmě o podsvícení ciferníku pomocí LED diody, které je u tohoto modelu extrémně výkonné. G-Shocků, ale i jiných hodinek Casio už mi prošlo rukama spousty a nové Frogmany jsou co do výkonu zatím jasným králem. Osvětlení lze tradičně aktivovat buď pravým horním tlačítkem, ale také natočením ruky směrem k obličeji, což je má oblíbená „fičura“.

Podsvícení LEDkou je extrémně výkonné

Podsvícení LEDkou je extrémně výkonné

Konečně se dostáváme také k srdci Žabáků. Nový strojek označený kódem 3184 využívá celkem tři nezávislé motory s dvojitou cívkou pro ještě rychlejší posun ručiček. Zní to jako pěkná fráze z propagačního materiálu, ale věřte, že například takové uklizení ručiček je otázkou mrknutí oka. Schválně jsem je porovnal se svými Protreky PRW-60 a rozdíl v rychlosti je opravdu značný…

A co všechno tedy nové Frogmany umí? Pravdou je, že oproti digitálnímu předchůdci o některé vychytávky přišly, pár nových naopak přibylo. Pokud jste se tedy těšili na hloubkoměr s alarmem, kompas fungující i pod vodou nebo třeba automatické spuštění potápěčských stopek při kontaktu s vodou, pak máte bohužel smůlu. I tak toho umí ale víc než dost. Máme tu stopky, odpočet, budík i světový čas – tedy taková ta klasika z dílen Casia. Nechybí ani přesná synchronizace času a data pomocí rádiového signálu „Multiband 6“ a pro bezstarostný život také solární napájení „Tough Solar“. K dispozici dále máme i ukazatel přílivu a odlivu (Moon data bohužel chybí) a také „Dive Log“. Jak už sám název napovídá, jedná se o potápěčské stopky. Dive Log umí pomocí minutové ručičky indikovat čas ponoru, ale i čas po vynoření zpět nad hladinu. Nevím, jestli jsem to slovy popsal dost srozumitelně, ale přiložený obrázek vám snad napoví více...

Dive Log umí pomocí minutové ručky indikovat čas pomoru i čas po vynoření na hladinu

Funkce Dive Log umí indikovat čas ponoru i čas po vynoření na hladinu

Žabáci jdou s dobou

Jak už jsem v úvodu naznačil, tato sedmá generace je vybavena i Bluetooth technologií a vůbec poprvé tak můžete Žabáky propojit s chytrým telefonem. Aplikace G-Shock Connected je uživatelsky přívětivá a v případě analogových hodinek s tolika funkcemi vám do velké míry ulehčí život. Veškeré nastavení hodinek sice můžete samozřejmě provést pomocí korunky, ovšem kdo by to dělal, když přes aplikaci je to pohodlnější a nesrovnatelně rychlejší. Nastavit zde můžete veškeré parametry hodinek, jednoduše nastavit budík, editovat místo přílivu a odlivu, prohlédnout data z „Dive Logu“, nebo si třeba najít zašantročený mobil funkcí Phone Finder.

Aplikace G-Shock Connected

Aplikace G-Shock Connected

Po propojení s aplikací se navíc hodinky pokaždé seřídí podle času vašeho mobilu, což se hodí hlavně v místech mimo dosah rádiového signálu. Synchronizaci času pomocí Bluetooth lze nastavit i automaticky, ovšem aplikaci je nutné mít neustále spuštěnou na pozadí. Pokud však telefonu příliš neholdujete, nic se neděje. Frogmany jej na rozdíl od „chytrých hodinek“ nutně nepotřebuje.

V aplikaci nastavíte vše, ale Žabáci se obejdou i bez chytrého telefonu

V aplikaci nastavíte vše, ale ke svému životu Žabáci telefon nepotřebují

Frogmany tedy přišly o něco ze svých dovedností. Srovnáme-li je však s konkurencí na poli potápěčských hodinek jen těžko najdete z hlediska funkčnosti přemožitele.

Nejlepší hodinky na světě? Podle Adama Warrixe jsou to právě Frogmani. Doporučuji si poslechnout jeho příběh:

Přidejte k tomu nekompromisní odolnost a je jasné, proč jsou Frogmany častou volbou i pro ty nejdrsnější povolání. Pokud navíc holdujete netradičnímu vzhledu a místo displeje dáváte přednost ručičkové klasice, s novými Žabáky chybu určitě neuděláte!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

DK184před 1262 dny, reagovat
Super článok. Palec hore za Nuna Gomeza a jeho kultove DW6300. Tieto urcite nie su ako nahrada za GWF-D1000 ktore su proste tank a najlepšie Frogy ever made :) Ale napriek tomu tieto nove vyzerajú skvele, hlavne ta cierno-zlta varianta.
Eddypřed 408 dny, reagovat
Pěkné čtení. Intenzita osvětlení je srovnatelná s GPW-1000, nebo snad ještě silnější? ????