» Blog » Casio

G-Shock G-100. Než je koupíte, tohle musíte přečíst

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Martin Koňařík | 4.1.2019 | 4 MIN | 1x komentář

Casio ve svém katalogu podzim/zima 2017 uvádí, že G-100 jsou konzistentně jedním z nejprodávanějších modelů. Před pátnácti lety to určitě platilo, ale dnes se mi tomu nějak nechce věřit.

Casio G-Shock G-100

Uznávám

Hodinky, jsou vzhledově opravdu povedené a klidně bych se podepsal pod jiný promo-výrok z Casio katalogu: "The G-100 has an ageless design that lends itself well to monotone styling with stealth bezel lettering." Stealth bezel lettering - znamená luneta s reliéfními nápisy, bez dalšího barvení (stealth = nenápadné).

Na Casio velice čisté, jednoduché a monotónní provedení, kombinované s dobře vymyšleným přechodem mezi pouzdrem a řemínkem, jakoby tam žádný přechod nebyl, dělá z G-100 opravdu krásné hodinky. Navíc vezmeme-li v úvahu jejich menší průměr 47,8mm (pouze ve světe G-Shocků, obecně jsou všechny G-Shocky monstra), tak můžou být ideální pro subtilnější zápěstí.

Jenomže

Vzhled může být nadčasový, ale funkce a technologie nikoliv. Hodinky debutovaly v roce 2000 a jejich funkčnost a intuitivnost ovládání je navždy spojena s tímto rokem.

Předtím, než se pustím do kritiky zastaralých funkcí, musím jednu z nich pochválit. Elektro-luminiscenční osvětlení (EL) je v porovnání s LED osvětlením současných best-sellerů GA-100, GA-110 prostě fantastické.

G-Shock GA-100 (LED) vs G-100 (EL)

GA-100 (LED osvětlení) vs. G-100 (EL osvětlení)

Casio od původního EL osvětlení postupně upouští a využívá více technologie LED. Důvodem pravděpodobně bude nižší cena, vyšší životnost a nižší nároky na energii a tím pádem delší výdrž baterie. Zkuste to ale říct majitelům GA-100, GA-110 a dalších kombi modelů, když jdou večer z hospody a mírně rozmazaným pohledem se snaží zjistit za jak dlouho jim pojede tramvaj. Casio na kritiku (u nových modelů) reagovalo přidáním druhé LED diody tak, aby jedna osvětlovala digitální část a druhá analogovou (např. GA-800).

K věci

G-100 ještě nemají funkci "uklízení ruček", takže kdykoliv je minutova ručka na pozici 25-35 minut (nedejbože v 18:25), tak na digitální displej vidíte velice nedobře, protože vám ručka prostě brání ve výhledu. Aktuální modely umí automaticky, když používáte například funkci stopek, uklidit ručky na místo, kde nepřekáží. Jde to i manuálně kdykoliv chcete.

Gshock G100 ručky zakrývají digitální displej

Kolem půl sedmé na stopky moc neuvidíte

Hodinky mají jen jeden alarm (aktuální modely obvykle 4 + 1 snooze alarm), zvuky tlačítek nejdou vypnout a nemají světové časy, ale jen duální čas. Ani jedno mi vůbec nevadí. Chyběly by mi ale odpočítavací stopky s opakováním, které jsou užitečné, když třeba potřebujete brát pravidelně prášek každých 8 hodin.

Dnešní ana/digi g-shocky mají analogové zobrazení času propojené s tím digitálním. Nastavíte digitál a ručky (pokud jsou správně zkalibrované) se automaticky přizpůsobí. G-100 mají oba systémy nezávislé a musíte je nastavovat samostatně. Což mě vede k úplně nejotravnější vlastnosti tohoto modelu.

Největší problém

Levé horní tlačítko má jedinou funkci. Když ho zmáčknete, tak se minutová ručka posune o 1/3 minuty (resp. 20sec), nebo můžete tlačítko držet a ručka se pomalu, ale plynule začne pohybovat dopředu. Tlačítko prostě slouží k nastavení analogového času.

Ti z vás, kteří mají více g-shocků jako já, tak ví, že různé modely používají pro stejné funkce různé tlačítka. Ne vždy si hned vzpomenu, čím se zastavují stopky, tak to prostě zkusím. A tady je problém. Pokaždé když zmáčknete tlačítko , tak posunete minutovou ručku dopředu a rozladíte si přesný čas. Přitom vůbec nezáleží, v jakém módu se nacházíte. Dokonce i při nastavovaní digitální času, si můžete nesprávným klikem rozházet ten analogový.

Tohle chování už u dnešních g-shocků není. Vždy je třeba (tak jak selský rozum napovídá) nejdříve delší dobu podržet tlačítko ADJUST a tak se dostat do režimu nastavování. Teprve pak jde manipulovat s časem.

Když se mi to stalo poprvé a podruhé, tak to bylo úsměvné. Po několikátém opakování už to ale bylo otravné. Možná jsem ještě nezmínil, že pro opravu času není možné použít jiné tlačítko, které by ručky posunulo zpět. Je třeba opravdu hooodně dlouho držet tlačítko , než minutový ručka 12x obletí celý číselník.

Takže závěrem

Shrnutí výhod a nevýhod

EL osvětlení
Pěkný design
Analog není propojený s digitálem
Absence odpočítávacích stopek
Nejde vypnout zvuk tlačítek
Ručky můžou zakrývat digitál a nejde s tím nic udělat
Každým zmáčknutím tlačítka si rozladíte čas na analogu

Věřím, že kdybych měl pouze jediné G-Shocky a byly by to G-100, tak bych si na to velice rychle zvykl a vůbec bych v tom neviděl problém. Na druhou stranu, proč si na něco zvykat, když máme spoustu modelů, které jsou daleko intuitivnější, uživatelsky přátelštější, funkcemi nabitější a za téměř stejnou cenu (třeba G-Squad GBA-800 s bluetooth, krokoměrem a stopkami pro intervalový trénink). Snad jen z nostalgie, nebo pro ten opravdu nestárnoucí, nadčasový vzhled.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milapřed 119 dny, reagovat
Un use friendly nebrat. Nikdy. Proto rad nakupuju v kamennych obchodech, kde se da vse osahat. Pripadne prodavac doporuci neco jineho. Ale proti gustu nic nenamitam. Dekuji, ze existuje clanek, ktery upozornuje na neco, co by mohlo nekomu vadit.