» Blog » Casio

Casio G-Shock G-B001 Jason představení – Hravost jako z Kinderka

Tagy: Představení | Casio | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 13.1.2023 | 3 MIN

Další kultovní model. Další retro reedice. A další důkaz, že v Casiu mají hravé duše. Model G-Shock G-B001 aka Jason má být na japonský trh oficiálně uveden 27. ledna 2023. My si tak ještě počkáme. Proč ale vzbuzuje takový zájem a v čem se podobá kinder vajíčku?

Jakmile nějaký model získá svou přezdívku, začínáme se bavit o nesmrtelnosti. Obvykle ji vyberou sami fanoušci. Známe to tak třeba ze Seika, ale i Casia. GX-56 nikdo neřekne jinak než King, GA-2100 budou už navždy známé jako CasiOak.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

Casio přitom o to nemuselo ani nijak usilovat. A podobně tomu je u modelu G-B001, který Casio odhalilo na konci roku 2022 a na trh by se měl dostat v prvních měsících 2023.

Retro model G-B001 s překvapením.

Retro model G-B001 s překvapením.

Video-recenze:

Jde o reedici modelu DW-001 z roku 1994 s designem podobné masce a každý fanda je zná pod nicknamem Jason. Přezdívka Jason vznikla na základě postavy Jasona Voorheese z hororu Pátek třináctého. Méně už se ale ví, že původní název modelu byl Nexus.

Původní model DW-001 z roku 1994 přezdívaný Jason podle designu podobného masce.

Původní model DW-001 z roku 1994 přezdívaný Jason podle designu podobného masce.

Na DW-001 byl z dnešního pohledu zajímavý design, Capsule Tought struktura, a z funkcí zobrazení východu a západu slunce, odolnost vůči nízkým teplotám a především teploměr (v závislosti na nastavení zobrazovaly teplotu každou hodinu, ale třeba i co 10 minut). Vyšly v několika šedých variacích s barevnými akcenty, ale nejvíce se do paměti vryl celožlutý model.

DW-001 představily unikátní Capsule Tough, díky které byly extrémně odolné vůči nárazům. Současně nabízely originální design, který korespondoval se stylem 90. let.

V roce 2010 se Casio k designu vrátilo pod označením G-001. Byly k dostání v asi 21 barvách včetně signifikantní žluté s šedým překrytím.

A konečně, v roce 2023 tady máme Jasony G-B001. Zatím víme o třech barevných provedeních. Na první pohled nudné černé (G-B001MVA-1), které ale překvapují červenými detaily, zvláště pak na řemínku a budou mít stříbrné vnitřní pouzdro.

Dále jsou to černo-průhledné G-B001MVB-8 s medovou výztuží kolem displeje a zlatou úpravou ocelového pouzdra.

6 490 Kč (doručíme do 26.4.)

A samozřejmě nesmí chybět žluto-červené provedení (G-B001MVE-9), které bude asi nejvyhledávanější variantou.

Na žluté verzi je krásně vidět hravost celého konceptu Jason. Vnitřní kovové pouzdro má totiž metalicky-duhovou IP úpravu a je překryté resinovým krytem, takže je schované, ale v některých místech u číselníku je přece jen vidět.

Vnější kryt navíc půjde vyměnit a odhalí tak celé kovové pouzdro, čímž navazuje na Capsule Tough koncept, a údajně čerpá inspiraci z dětských kapslí na hračky a radost z jejich otevírání. (Ano, kolik Kinder vajíček jsem si koupila jen kvůli té chvilce vzrušení co bude uvnitř...)

U žluté verze bude navíc v balení náhradní řemínek a g-shockové pouzdro, takže během chvilky máte úplně jiné barevné provedení. A jednoduchost výměny řemínku a vnějšího bezelu umožní do budoucna měnit Jasony dle vlastní kreativity.

Díky dvojité lunetě a náhradní lunetě s řemínkem vzniká až 12 barevných variant. A to je jen začátek.

Díky dvojité lunetě a náhradní lunetě s řemínkem vzniká až 12 barevných variant. A to je jen začátek.

Jason G-B001 budou vybaveny Carbon Core Guard strukturou, zobrazením data i v evropském formátu a den v týdnu bude také v několika jazykových mutacích.

Písmeno B pak neznačí nic jiného než Bluetooth, takže hodinky se budou umět propojit s mobilní appkou Casio Watches, přes kterou je bude možné pohodlněji nastavit. To vše díky modulu 3519. Chybět nebude standardní výbava G-Shocků: 200metrová voděodolnost, stopky, odpočet, světový čas, 5 budíků, osvětlení (Auto LEDkové).

G-B001 budou mít možnost propojení se smarphony.

G-B001 budou mít možnost propojení se smartphony.

Rozměrově půjde o středně velké G-Shocky, konkrétní rozměry jsou 50.3 x 47 x 18.7 mm a váha 75 gramů.

Carbone Core Guard struktura spolu s odnímatelným bezelem.

Carbon Core Guard struktura spolu s rychle odnímatelným bezelem a řemínky.

Tím hlavním lákadlem tak bude samozřejmě devadesátkový retro design včetně plastového dýnka s „packami“, které se přizpůsobují zápěstí (Casio je nazývá „křídla“). Neznalému pozorovateli můžou připadat trochu jako dětské hodinky nebo hračka z toho pomyslného obřího Kinderka, ale historické vazby jsou tady nezpřetrhatelné.

Postrádat ale budou teploměr, který byl unikátním senzorem původní předlohy a také důvodem pro jejich „maskovitý“ čelní vzhled. G-Shocky G-B001 jsou nicméně zamýšlené jako cool stylovka pro zasvěcené (a že se g-shockový kult za těch 40 let pořádně rozrostl!) a díky DNA původního modelu a zajímavě vymyšlenému dvojitému pouzdru se nebojím prorokovat, že po svých Jasonech zatouží nejen sběratelé G-Shocků.

Mohlo by vás dále zajímat:

G-Shock GA-B001 recenze – Futuristická mid-size stylovka
2.12.2022 - Radim Krčmář
G-Shock GA-B001 recenze – Futuristická mid-size stylovka

Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen
13.7.2022 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen

Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady
24.2.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku