» Blog » Casio

Recenze Casio G-Shock GA-900 – Hodinkový šváb

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 12.11.2020 | 5 MIN | 6x komentář

Neotřelý design inspirovaný průmyslem a nářadím, osvědčený modul a k tomu nadstandardní výdrž na jedinou baterii – takto by se dala ve stručnosti popsat G-Shock GA-900. Jedná se zároveň o první vlaštovku nové kolekce odolných hodinek nazvané příznačně „Heavy Duty“. Co mě na ní zaujalo a naopak trochu zklamalo, vám prozradí následující řádky…

Ať už máte na G-Shocky jakýkoliv názor, jedno jim upřít nedá – snaha neustále inovovat. Zatímco jiné hodinářské značky uvedou v lepším případě několik nových modelů za rok, Casio a speciálně divize G-Shock na nás jako sopka chrlí jednu novinku za druhou prakticky každý měsíc. A když už si člověk myslí, že s ničím novým snad ani nemůžou přijít, Casio ho záhy vyvede z omylu.

Tentokráte si designéři pro inspiraci odskočili do industriálního prostředí, které sice mnoho společného s jemnou hodinařinou nemá, ovšem k G-Shockům, tedy hodinkám určeným mimo jiné i pro tvrdou dřinu, se však vysloveně hodí.

Starý známý…

Ano, dnes to bude především o designu, konstrukci a odlišnostech jednotlivých variant. Žádná technologická revoluce se tentokráte nekoná… Asi pro vás není žádnou novinkou, že producenti hodinek občas použijí stejný či lehce modifikovaný strojek (v tomto případě modul) současně v několika svých modelech. Výrobci to šetří jednak čas potřebný na vývoj a samozřejmě taky nemalé finanční prostředky. A to je také případ GA-900.

Srovnáme-li je totiž s oblíbenými G-Shocky GA-700, zjistíme, že jsou si podobné jako vejce vejci, jen v trošku menším balení. Ovšem to nemusí být zas tak úplně na škodu. Pokud bych měl totiž vybrat svého favorita v kategorii „levné G-Shocky s ručičkama“ byly by to právě Sedmistovky. O tomto modelu jste si u nás mohli přečíst nejen recenzi, ale také návod pro ty z vás, kteří neradi luští blechy z „knížky pro skřítky“, jak trefně nazval můj pětiletý syn originální návod přiložený v balení. Nebudu se proto opakovat a vypíchnu jen to nejpodstatnější co GA-900 od svého předchůdce „podědily“.

GA-700 Recenze. Skandál, G-Shocky s pozitivním testem na steroidy.
9.1.2019 - Martin Koňařík
GA-700 Recenze. Skandál, G-Shocky s pozitivním testem na steroidy.

A začnu samozřejmě 24hodinovými stopkami, které lze spustit i ze základního módu jediným stisknutím. Pokud tedy máte často plné ruce práce, u které potřebujete měřit čas, tyhle Géčka si přímo zamilujete! Jednodušeji to už opravdu nejde. Casio navíc stopky vybavilo i funkcí „Target time“, kdy po uplynutí zvoleného intervalu vám tuto skutečnost připomenou pípáním. Stopky tím pádem mohou suplovat i funkci Timeru, tedy odpočtu s následnou signalizací. Klasický odpočet na 60 minut vám však bude samozřejmě k dispozici taktéž.

Nechybí ani „fíčura“ pro lepší čitelnost displejů – tedy takzvané uklizení ruček. Ručky vám při práci s hodinkami samy uhnou, ale v případě potřeby tak lze učinit kdykoliv pomocí dvojstisku tlačítek. Samozřejmě nechybí ani pět alarmů, z toho jeden SNOOZE čili s opakováním, světový čas a předem naprogramovaný kalendář.

Jednou věcí se však modul této novinky přece jen liší. Už GA-700 měly solidní výdrž pěti let na jedinou baterii. Nové GA-900 však zvládnout fungovat ještě o dva roky déle, čili celých sedm let! Není tedy divu, že se jedná o rekord mezi analogovo-digitálními G-Shocky a osobně v tom vidím jeden z hlavních „selling pointů“ nových Devítistovek.

Šrouby a matice

Jak jsem již zmínil v úvodu, GA-900 jsou zástupci nové kolekce „Heavy Duty“. Nejde však jen o vzhledové parádičky, jak by se mohlo na první pohled zdát. Navzdory faktu, že se jedná při ceně 3290 Kč o takzvaný „entry level“ se tentokráte na konstrukci nešetřilo a s tím, že hodinkám dá jejich majitel patřičně zabrat se zde počítalo.

Hodinky sice oproti GA-700 mírně zhubly a zeštíhlely (52,8 × 49,5 × 16,9 mm a váha 65 gramů), ovšem stále to nejsou žádná tintítka. Desetistranný bezel je podle marketingových materiálů inspirovaný hlavou šroubu a zároveň charakterizuje odolnost tohoto nového modelu. S tím mohu po osobním seznámení souhlasit, i když se přiznám, že desetihranný šroub jsem ještě neviděl.

G-Shock GA-2000 recenze. Nový materiál, struktura i design.
13.4.2019 - Martin Koňařík
G-Shock GA-2000 recenze. Nový materiál, struktura i design.

Další zajímavým detailem bezelu jsou průřezy na jeho bočních stranách a také po stranách čelního tlačítka pro aktivaci osvětlení. Věřím, že po zhlédnutí fotografií už jistě víte proč. Samotné tělo má zcela jinou barvu než jak se vlastně hodinky na první pohled tváří, a tak při bližším zkoumání vlastně zjistíme, že například červená varianta je ve skutečnosti černá. Tohle se za mě rozhodně povedlo…

S odolností nejdál dojdeš

Heavy Duty by se dalo volně přeložit extra odolné. Že to není jen marketingový slogan, ale fakt, je patrné také na pásku z resinu. Marně vzpomínán, že bych u G-Shocků kdy viděl takto tlustý pásek. Tady opravdu nehrozí, že by se přetrhl. Bohužel nadstandardní tloušťka má i své negativum a tím je tuhost. Je možné, že se jeho flexibilita nošením zlepší, každopádně při nasazení mnou testovaného kousku hodinky v oblasti spony mírně odstávaly. Pro objektivnost však dodám, že mám velice úzké zápěstí a je dost možné, že ti, které za mlada nemuseli do jídla pobízet, mít tento problém nebudou.

Pokud však patříte jako já do skupiny „útlorukých“ a GA-900 se vám líbí, nevěště hlavu. Casio totiž myslelo i na nás. V nabídce jsou hned dvě varianty s textilním řemínkem, navíc opatřené systémem quick-release, se kterým zmíněný problém odpadne. Prvním z nich je model GA-900C-1A4ER s oranžovým řemínkem.

Druhým pak GA-900E-1A3ER. U této verze nalezneme nejen pásek i řemínek, ale navíc i praktický nástroj pro jejich snadnou výměnu. Za tuto variantu GA-900 si sice připlatíte 1200 korun, ale má to své důvody. Jedovatě žlutý řemínek má totiž nejen reflexní prvky, ale díky luminiscenční látce ve tmě svítí! Pokud vás však originální textilní řemínky nechaly chladnými, ani to není problém. Casio tuto novinku vybavilo adaptéry a na hodinky tak lze nasadit v podstatě jakýkoliv 24 milimetrů široký řemínek.

Ach to světlo…

Zatím jsem v podstatě jen chválil, tak teď i trošku kritiky a možná už sami tušíte, že řeč bude o čitelnosti. Bohužel GA-900 po GA-700 zdědily krom modulu také stejně řešené osvětlení pouze jednou diodou, což má za následek jediné – ve tmě se stává displej prakticky neviditelným.

Osvětlení pomocí jedné LEDky je bohužel docela chabé. Neduh, který si GA-900 odnesly od svého předchůdce GA-700.

Osvětlení pomocí jedné LEDky je bohužel docela chabé. Neduh, který si GA-900 odnesly od svého předchůdce GA-700.

Podobně jsou na tom i ručičky bez jakékoliv luminiscence. Šikmá kamufláž sice vypadá zajímavě, ovšem čitelnosti hlavně za šera to úplně neprospělo. Trochu to sice zachraňuje kontrastně vyvedené zakončení bílou, případně červenou barvou, ale i tak to není žádná sláva. Zkrátka elatonem čitelnosti GA-900 rozhodně nikdy nebudou…

Ale vadí to? Já myslím, že úplně ne. G-Shocky přece vynikají v úplně jiné disciplíně, než je čitelnost. Je to v podstatě takový šváb hodinkového světa, který přežije snad cokoliv. Je to parťák, který vás nezradí ani na suchu ani pod vodou. Můžete do něj bušit kladivem, přejet ho třeba náklaďákem a on u toho nehne ani brvou. Že trochu přeháním? Ani náhodou…

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1257 dny, reagovat
Článek se mi určitě líbil a hodinky talé.
Dominik Hokpřed 1257 dny
Zdravím, to jsme rádi.
Milanpřed 1257 dny, reagovat
Oprava textu .../také/☺☺
Robertpřed 1200 dny, reagovat
Jaká je velikost 48 nebo 50. Mám Ga 700 a chtěl bych něco podobné velikosti. Dik
Dominik Hokpřed 1198 dny
Zdravím, Roberte. G-Shock GA-900 má průměr pouzdra 48 milimetrů. :)
Jirkapřed 1135 dny, reagovat
Bohužel, i když se to nezdá, šrouby imitace jsou.

Hodinky zmíněné v článku