» Blog » Casio

Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Agáta Vřeská | 13.7.2022 | 4 MIN | 14x komentář

Lze ještě vůbec něco vylepšit na modelu CasiOak? Zdá se, že jo. Protože jak jinak si vysvětlit rozšíření kolekce o Casio G-Shock GA-B2100. Otázkou ale je – přineslo "Béčko" něco podstatného?

Představte si, že přijdete do hodinářství a odcházíte s hodinkami, o které se v příštích dobrých deseti letech nebudete muset prakticky starat. Jakože vůbec. Nebudete běhat pro novou baterii, řešit seřizování data ani času, ani na ně dávat pozor, aby se jim náhodou něco nestalo.

Splněný sen. A na účtenku si za čas ani nevzpomenete. Při pohledu na ně si neřeknete: „Měl jsem ještě počkat,“ ale „ještě že jsem zas nevyměkl.“

To jsou G-Shock GA-B2100.

Jak vylepšit (skoro) dokonalé

Možná, že je to příliš jednoznačný úvod recenze. Ale ve skutečnosti to není úvod, ale závěr. Ať totiž na nové GA-B2100 koukám z jakékoli stránky, vždycky dojdu ke stejnému výsledku. Vylepšili už prakticky dokonalý model.

G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu
17.9.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu

Tenké, pohodlné GA-2100 se v G-žebříčku oblíbenosti prodraly na vrchol. Zabralo jim to zlomek času než ikonám GA-100 nebo GA-700. Vedle těchto obřisek působí až titěrně, ale je to jejich nejsilnější zbraň.

Pyšní se titulem dosud nejtenčích G-Shocků a navíc mají na své straně i bezpochyby ikonický retro design. Tyhle G-Shocky se zkrátka zapsaly do historie.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

Jejich výbava je ale úměrná cenovce za základní modely. A tedy… základní. Budíky, stopky, odpočet, světový čas, osvětlení… Na prémiové RC či Bluetooth jste mohli zapomenout. Až doteď.

Od roku 2019, kdy jsme GA-2100 viděli už v tolika barevných variantách, speciálních kolaboracích a koneckonců i v dámské variantě a metal covered verzi, přichází poprvé také funkční upgrade.

Metal Covered G-Shock GM-2100 recenze – Je lepší resin, nebo ocel?
8.10.2021 - Agáta Vřeská
Metal Covered G-Shock GM-2100 recenze – Je lepší resin, nebo ocel?

Mini CasiOak GMA-S2100 recenze – Malé zmenšení pro Casio, velké pohodlí pro vyžlata
14.4.2021 - Agáta Vřeská
Mini CasiOak GMA-S2100 recenze – Malé zmenšení pro Casio, velké pohodlí pro vyžlata

A ten se skládá ze dvou, za to zásadních praktických funkcí: Bluetooth konektivity a solárního napájení.

Ty úžasně jednoduchá appko, kde jsi?

Musím říct, že jestli jsem něco skutečně milovala na aplikacích od Casia, byla to jednoduchost. Stáhli jste appku (v tomto případě to byla G-Shock Connected), našli jste svoje hodinky a stiskli jste tlačítko. Hotovo.

Teď Casio přišlo s novou aplikací pro svoje hodinky s názvem Casio Connected a čeká vás prvotní kolečko registrace. Nic, co by nešlo přečkat, ale ano, musíte se registrovat, na mailu potvrdit registraci, a teprve pak najít podle modulu své hodinky.

V aplikaci Casio Watch najdete nově i instagramový účet nebo informaci, kdy, kde a jaké hodinky se naposled spárovaly.

V aplikaci Casio Watch najdete nově i instagramový účet nebo informaci, kdy, kde a jaké hodinky se naposled spárovaly.

Nezní to zas tak hrozně, ale na pár úskalí jsem narazila. Jakmile ale získáte své Casio ID, máte ho už nafurt. Pro všechny hodinky, které kdy v budoucnu budete chtít spárovat. Takže jim odpouštím.

Zázrak přesného nastavení se pak děje skutečně na počkání. Čas, časová zóna, datum, vše na vteřinu přesně během chvilky. Na hodinkách pak podle čárky u znaku RCVD vždycky poznáte, zda jsou hodinky aktualizované nebo ne.

Vychytávky v aplikaci

Všichni víme, co je největší slabinou 2100. Pidi tlačítka poměrně dost zapuštěná v pouzdře, takže ovládání není úplně tak snadné jako u jiných modelů. Když tedy nemusíte všechno nastavovat ručně přes hodinky, je to výhoda samo o sobě.

A navíc, znám dost majitelů G-Shocků, kteří rok co rok chodí s prosíkem, jak přehodit letní/zimní čas nebo proč ručky neukazují to, co digitální displej. V aplikaci to zvládne vyřešit snad každý.

Možnost

Možnost najít svůj telefon, nastavit světový čas nebo až 5 budíky. Všechno pohodlně v appce.

Kromě toho ale spojení s telefonem má pár vychytávek, na které bych málem zapomněla:

  • Funkce najdi můj telefon. Podržením tlačítka Start začne telefon zvonit. A vybrat si můžete i z vícero tónů. (Při krátkém podržení v módu času se zkoriguje čas podle telefonu.)
  • Úsporný režim. Mezi 22 h a 6 h jsou hodinky v úsporném režimu, který si v appce můžete vypnout.
  • Nastavení připomínky. Až 5 připomínek v libovolném datu s libovolným opakováním, které si pohodlně nastavíte v telefonu.
  • Vidíte stav nabití solárního akumulátoru.
  • Podrobný návod přímo v aplikaci. Sice v angličtině, ale zato krok za krokem a ke každé funkci. Jak zkalibrovat ručky, jak přehodit domovské město, jak…
Připomínka se vám zobrazí na hodinkách jen blikající čárkou na displeji u REM, ale lepší než nic.

Připomínka se vám zobrazí na hodinkách jen blikající čárkou na displeji u REM, ale lepší než nic.

Hlas rozumu

Vždycky se nabízí otázka, kolik za to. Základní GA-2100 se aktuálně pohybují okolo dvou a půl až třech tisíc. Modely s Bluetooth a solarem GA-B2100 vychází okolo čtyř tisíc. Vyplatí se to?

Řekněme, že spojení s telefonem oželíte. Ale za předpokladu, že solární napájení vám ušetří cca 10 let bez výměny baterie… Počítejte se mnou. V hodinkách jsou dvě baterie (druhá je pro světlo). Výrobce uvádí výdrž nějaké 3 roky. Takže za 10 let vás čekají tak 3 výměny po dvou bateriích.

Dámské hodinky Casio G-Shock – Fotogalerie a průvodce kategorií
30.10.2023 - Filip Debrecenyi
Dámské hodinky Casio G-Shock – Fotogalerie a průvodce kategorií

Při současných cenách výměny baterky u hodináře se cenový rozdíl mezi modely vyrovná už jen tímto. A to jsme nezapočítali tlakové zkoušky, cesty do hodinářství a zbytečné starosti.

Závěr

Přechod z původních GA-2100 na nové Béčkové smysl nedává. Ale pokud jste v dohledné době uvažovali nad pořízením CasiOaků, verzi s Bluetooth a solárním napájením bych rozhodně nezavrhovala. Barevné varianty se Casiu navíc taky povedly a dá se očekávat, že další budou následovat.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Co říkáte na GA-B2100 vy? Měl upgrade smysl? Nebo byste změnili něco jiného?

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží
13.6.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží

 Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček
28.3.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček

G-Shock GA-B001 recenze – Futuristická mid-size stylovka
2.12.2022 - Radim Krčmář
G-Shock GA-B001 recenze – Futuristická mid-size stylovka

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 642 dny, reagovat
Jsou to opravdu velmi povedené hodinky. Hodinky s Bluetooth mám a je to vynikající
Marekpřed 642 dny, reagovat
Presvedčivo napísané, no nenazval by som to recenziou - zručná predajcovská tlačenka ;)
Agáta Vřeskápřed 642 dny
Marku, od Vás beru už vše jako kompliment ;) Ale hádám, že hodinky jste neměl ani v ruce, že?
Marekpřed 641 dny, reagovat
Nemal, plast zbytočne do rúk neberiem kým na to nie je závažnejší dôvod. Zato nejakých útvarov, ktoré by som s kľudným svedomím mohol označiť ako recenzie som zosmolil asi tak 25 :)
Agáta Vřeskápřed 640 dny
Tak ať se vám daří psát skvělé útvary i nadále ;) A díky za konstruktivní komentáře.
Milanpřed 640 dny, reagovat
Vážený pane, když se Vám zdejší velmi odborné články nelíbí, tak je nečtěte a neurážejte.Já jedny tyto "plasťáky" mám a jsou to moje nejoblíbenější G-SHOCKY.Neodpovídejte mi.Děkuji.
Marekpřed 638 dny, reagovat
Vážený pane Milane, mně se zdejší články líbí, jenom si pod pojmem recenze dovoluji představovat něco pokročilejšího a dámám odsud celkem fandím, jo?
Jonaspřed 536 dny, reagovat
Hodinky jsou super. Narazil jsem ale na uskali ve fuknci “hledani telefonu”. Zda se, ze to funguje pouze kdyz je apka zapnuta a telefon pripojeny. Coz tuto funkci prakticky eliminuje. Nebo se mylim? Dekuji za radu
Eliška Měrkovápřed 533 dny
Dobrý den, stejně jako např. u chytrých hodinek, tenhle typ funkce opravdu vyžaduje propojení s telefonem a zapnutou aplikaci. Hodinky by se ovšem měly k telefonu připojovat automaticky, pokud jsou v dosahu cca 10–15m (v závislosti na typu prostředí apod.)
Janpřed 391 dny, reagovat
Pane marku , kupte si rolexy a chvalte si je doma s manzelkou , na vas tady neni nikdo zvedavej .Primitiv!
Marošpřed 171 dny, reagovat
Kúpil som si ich pred týždňom, spontánne u predajcu, lebo proste padli do oka a perfektne sadli aj na ruku. moje prvé Gshocky. Smarthodinky nemajú takú charizmu, tieto Gshocky sa mi samé nabijú a nastavia čas a nič odo mňa nechcú (sadni ľahni, vypi vodu, kroky, tep, ..... vibrácie , notifikácie..., nabi ma, nabi ma..) a ja od nich dostávam vlastne všetko čo skutočne potrebujem. Vaše recenzie, články a videá sú super. želám všetko dobré.
Milapřed 92 dny
Presne. Uvazuji o nich pro synovce, akorat nevim jestli uz nema neustale hladove sm(a)rtky. S kamosem jsme debatovali nad tim, proc si lidi k chytrym telefonum porizuji jeste chytre hodinky (tim jsme nemysleli sportovce vseho druhu) a dosli jsme k tomu, ze lidi jsou dnes shnili na to, aby ten cernej krraap vytahli z kapsy kdyz jim pipaji casto bezvyznamne notifikace. Ano, chytrej mobil jsem mel, ale nevyhovuje mi byt furt on-line. Na Casiu je super, ze to na BT nestoji. Ze treba hodinky triple sensorem, nepotrebuji appku a tim inteenet, ze solarni nabijeni mne nepouta k nabijecce nebo k powerbance, ktera je pri mych vyslapech mimo civilizaci jen zbytecnou vahou. Zkratka kazdej si najde, co mu vyhovuje. No a machr effect v hospode je taky podstatna velicina.
Milapřed 92 dny, reagovat
Co se tyce kvality recenze, jsem spokojen. Dozvedel jsem se vse, co ma tento model navic.kdysi kdyz byly v kurzu mobily, tak kdyz jsem chtel opravdovou recenzi, tak na ceskych serverech byly recenze ve stylu "nevyhody se nerikaji". Takze jsem hledal na ruskych webech a nasel. Tady je to lepsi jeste o Chaf. Ale at jen tak neplacam. Namatkou muzete porovnat recenzi Nokia 6270 na mobilmania.cz a na sotovik.ru -( nemusite ani umet rusky, abyste videli ten rozdil.), ci jakoukoli jinou. Jestebyl jeden server na ukrajine, ale ten jsem uz zapomnel. Mam problem. Mam troje funkcni Casia (v dalsich dvou neni baterka) ale mam jen dve ruce. Ovsem chut koupit si dalsi Casia je velka. Pekny vecer.
Milapřed 91 dny, reagovat
Este ohledne kvality recenze. Marku, pokud se Vam to zde nelibi, bezte na Alzu, tam se ani nedovite, ze tyhle hodinky maji solarni dobijeni. Taky jsem se dozvedel, ze jsou pro hlubinne potapeni a ze jsou "vodotesne", je tam sice moznost se zeptat, ale to jsem radeji nemel odvahu zkouset. O nejake appce ani slovo. Ze maji hodinky jeste zvlast baterku na osvetleni, tak to tam neni taky. Ale chapu, nekdo to rad strucne. Takze bezte a porovnavejte. Neni recenze jako recenze.

Hodinky zmíněné v článku