» Blog » Casio

Casio G-Shock GBA-900 recenze – Zajímavá alternativa nejen pro sportovce

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 15.7.2022 | 6 MIN | 6x komentář

Chce-li člověk zůstat fit, musí se hýbat. A aby to hýbání mělo nějaký smysl a výsledky, často si bere na pomoc hodinky, které mu s tím pomůžou. Na trhu je jich spousty, v drtivé většině však spadají do kategorie takzvaných chytrých hodinek. Ty často spojuje uniformní a pro někoho i nudný vzhled a také závislost na nabíjecím kabelu. Že to jde i jinak nám však ukazuje značka Casio svým modelem G-Shock GBA-900.

První model kolekce G-SQUAD určené milovníkům aktivního života GBA-800 se přestavil již v roce 2018 a v našem magazínu jsme se mu věnovali hned několikrát.

GBA-800. Recenze tvých budoucích G-Shocků.
26.2.2019 - Martin Koňařík
GBA-800. Recenze tvých budoucích G-Shocků.

Tento odolný fitness tracker nás tehdy zaujal nejen svými funkcemi a vzhledem, ale také příjemnou cenou. Na jeho úspěch se snaží – a nutno říci, že úspěšně – navázat jeho vylepšený nástupce tedy model GBA-900.

Při prvním letmém pohledu na ciferník se zdá, že se zas až tolik nezměnilo, opak je však pravdou. GBA-900 i tentokráte sází na osvědčené analogovo-digitální provedení, čas tedy přečteme na první dobrou a to ve všech módech hodinek, což je velmi praktické a osobně se mi tohle řešení líbí nejvíce.

Základní tvar ručiček sice zůstal stejný, ale zvětšila se plocha luminiscence a tím pádem i čitelnost za šera, případně v noci. Mírně větší je také hlavní displej hodinek, který tak lépe zobrazuje informace. Menší kruhový displej, který zobrazuje připojení k telefonu a zároveň graficky indikuje procento ušlých kroků, se nově přesunul na levou stranu.

Novinkou tohoto modelu jsou pak dva menší displeje – jeden na devítce a druhý na pozici dvanácté hodiny. Prvně jmenovaný slouží jako ukazatel aktivního budíku a akustické signalizace v celou hodinu, ten druhý pak jako graf efektivity při cvičení. Efektně působí také metalická úprava indexů, díky čemuž GBA-900 působí na živo o něco hodnotněji než jejich předchůdce.

Nová je také textura ciferníku, kterou najdeme i na řemínku hodinek. Ty bývají u G-Shocků zpravidla tužší a ne zrovna pohodlné, což je dáno použitým materiálem, tedy resinem či pryskyřicí, chcete-li. To však naštěstí neplatí u tohoto modelu, kde namísto resinu najdeme měkčený polyuretan. Řemínek je tak příjemně měkký a poddajný.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Potěšil mě také malý rozestup mezi jednotlivými dírkami pásku, díky čemuž jsem neměl problém s tím, že by hodinky byly na ruce příliš utažené nebo naopak volné, což bohužel není u všech G-Shocků pravidlem a třeba takoví majitelé DW-5600 jistě ví, o čem píšu. Dírky jsou navíc větší než obvykle a podobně jako u GBA-800 na obou koncích řemínku a slouží tak zároveň jako ventilace, což je u hodinek zaměřených na sport jistě fajn.

Další a pořádně velké ventilační otvory však nově najdeme také v místě uchycení řemínku k pouzdru hodinek a je tedy vidět, že dobrá prodyšnost byla při navrhování tohoto modelu důležité téma. Chválím také poutko řemínku s pojistkou, díky níž nemá tendenci nijak “cestovat“ a drží hezky na místě.

Co mě dále na těchto “Géčkách“ pozitivně překvapilo, byl fakt, jak dobře se nosí i na ruce s menším zápěstím. V katalogu u kolonky rozměrů sice najdeme čísla 51.2 x 48.9 x 16.6 milimetrů, takže by se mohlo zdát, že půjde o model, který bude dobře sedět spíše na ruce dobře živeného chlapáka, ovšem v reálu sednou i hubenějším jedincům.

Hlavním důvodem, krom flexibilního řemínku, je použití insertů klínového tvaru, které najdeme v místě pod zmíněnými ventilačními otvory. Hodinky tak zápěstí doslova obejmou a sedí opravdu výborně.

Casio se tentokrát rozhodlo nepoužít na konstrukci odolného pouzdra karbonovou směs, jak jsme si poslední dobou zvykli, ale tradiční resin. A i přesto jsou hodinky příjemně lehké a váží pouze 61 gramů. Pokud tedy hledáte opravdu pohodlné G-Shocky, pak by model GBA-900 rozhodně neměl ujít vaší pozornosti.

Drtivá většina nových G-Shocků spolupracuje s chytrým telefonem, což hlavně dlouholetým fanouškům těchto hodinek dvakrát “nevoní“. Přiznám se, že tento názor chápu a respektuji, ovšem vzhledem k tomu, že hodinky na telefonu nejsou nijak závislé a plnohodnotně fungují i bez telefonu, to osobně beru jako velké plus a pokud nechci, nemusím propojení s telefonem vůbec používat.

To je případ i těchto “ Devítistovek“. Stále platí, že si tyto hodinky poradí i bez mobilu, ovšem na rozdíl od modelů, které telefon používají “pouze“ pro jednoduché nastavení funkcí, případně synchronizaci času, si GBA-900 tykají s chytrým telefonem o trochu více a nepoužít propojení s ním by byla vysloveně škoda… Co tedy tento Power Trainer, osazený modulem s číslem 5641 ve spolupráci s aplikací G-Shock MOVE vlastně dovede?

Casio G-Shock GBD-100: Ještě to má pár much, ale jsou „chytré“ i bez nabíječky
17.7.2020 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBD-100: Ještě to má pár much, ale jsou „chytré“ i bez nabíječky

Casio G-Shock GBD-200 recenze – Na hraně chytrosti
1.10.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-200 recenze – Na hraně chytrosti

Při ceně okolo tří a půl tisíc korun sice nemůžeme očekávat vychytávky typu snímač tepové frekvence či měření kyslíku v krvi, přesto toho nabídne hodně. Základem je vestavěný tříosý akcelerátor, díky němuž jsou tyto hodinky schopny spočítat nejen kroky, ale také ušlou vzdálenost a rychlost v kilometrech.

Je jasné, že ušlá vzdálenost je u hodinek bez GPS přijímače pouze orientační, ale i na to u Casia mysleli. Pokud totiž hodinky propojíte s telefonem a aktivujete jeho GPSku, GBA-900 se po určité době samy překalibrují a měření je pak v budoucnu mnohem přesnější a to i když nebudou s telefonem propojeny. Jestli tomu tak skutečně je jsem sám v reálu vyzkoušel.

Nastavení GPS, údaje z aplikace MOVE a z chytrého náramku Mi Band.

Nastavení GPS, údaje z aplikace G-Shock MOVE a z aplikace Zepp chytrého náramku Mi Band.

Pro porovnání jsem si na stejnou ruku vzal náramek Xiaomi Mi Band 6, který jinak na mé občasné sportovní aktivity používám. Realita ukázala, že G-Shocky z počátku ušlou vzdálenost oproti realitě mírně podměřovaly, ovšem po nějakých pěti stech metrech se opravdu zkalibrovaly a poté již naměřené hodnoty odpovídaly realitě.

Co se týče počtu kroků, tam to bylo bez jakýchkoliv zaváhání hned od začátku a G-Shocky i Mi Band v cíli ukázaly v podstatě totožnou hodnotu. G-Shocky počet nachozených kroků využívají také pro kalkulaci spálených kalorií, ovšem zde je to díky absenci monitoru srdečního tepu pochopitelně pouze orientační hodnota a jak jsem zjistil, hodnota spálených kalorií na displeji narůstala, i když jsem neměl hodinky vůbec na ruce.

Podobně jako ostatní modely kolekce G-SQUAD nabídnou také intervalový timer, tedy programovatelný odpočet, který je vhodný zejména pro takzvaný kruhový trénink. Můžete si nastavit až 20 cvičebních setů včetně přestávek podle svých potřeb, přičemž jednotlivý set lze až 5 opakovat. Hodinky pak akusticky upozorní na změnu cviků, takže při cvičení se pak nemusíte zbytečně rozptylovat koukáním na displej.

GBA-900 dále nabídnou i vylepšené stopky na 24 hodin a to dokonce s pamětí. Můžete tak stopovat nejen časové úseky, pochopitelně s mezičasem, ale také časy na kolo, rychlost a délku jednotlivých okruhů. Naměřené hodnoty si pak hodinky uloží (až 50 záznamů) a tyto si pak můžete zpětně prohlédnout nejen přímo na hodinkách, ale samozřejmě také v aplikaci na mobilním telefonu a zhodnotit svůj progres podobně jako u předchůdce GBA-800.

Co však Osmistovky neuměly, bylo zobrazení notifikací… Ano, GBA-900 umí jako jedny z opravdu mála G-Shocků zobrazit a zvukově upozornit na příchozí hovor, SMSku, ale také na email či zprávu z komunikační aplikace. Vzhledem ke koncepci a technologii displeje se vám však nezobrazí jméno ani číslo volajícího a na text příchozí zprávy můžete samozřejmě taky zapomenout.

Jediné co uvidíte a uslyšíte je pípnutí (naštěstí dostatečně hlasité) a malá ikona na displeji, zobrazující podle typu piktogramu zda vám někdo volá, či přišla zpráva, případně email. V záplavě smartwatchů, které jsou dnes už schopny zprávy nejen zobrazit, ale případně na ně i rovnou odpovědět to sice není bůhví co, ovšem lepší něco než vůbec nic, nemám pravdu?

I díky této, řekněme, jednodušší variantě notifikací tyto hodinky nejsou náročné na energii a fungují i bez obtěžujícího nabíjení a dokonce na jedinou baterii CR2025 celé dva roky. Slušné, co říkáte?

Podobně jako ostatní G-Shocky i tento model je samozřejmě odolný proti všemožným nárazům, navíc voděodolný 200 metrů a nabízí také další funkce jako čas druhé časové zóny, 5 budíků a kromě luminiscenčních ručiček také opravdu výkonné diodové osvětlení a to jak ciferníku, tak i displeje, které lze aktivovat nejen tlačítkem, ale také automaticky zvednutím ruky směrem k obličeji.

Mimo toho GBA-900 pomůžou najít zapomenutý telefon, umí si kalibrovat ať už vlivem magnetismu či nárazem rozhozené ručičky nebo třeba upozornit na slabou baterii.

Závěrečný verdikt

GBA-900 jsou dle mého názoru zatraceně povedené Géčka. Za mírně vyšší cenu než jeho předchůdce nabízí o mnoho více funkcí a jako bonus přihazují skutečně promyšlený dizajn a pohodlí, jako málo které G-Shocky, což z něj činní více než důstojného nástupce původních GBA-800. Za mě tedy do Japonska určitě palec nahoru!

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

7 důvodů, proč vybrat G-Shock GBA-800 místo GA-100, GA-110
12.2.2019 - Martin Koňařík
7 důvodů, proč vybrat G-Shock GBA-800 místo GA-100, GA-110

G-Shock GA-B001 recenze – Futuristická mid-size stylovka
2.12.2022 - Radim Krčmář
G-Shock GA-B001 recenze – Futuristická mid-size stylovka

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 650 dny, reagovat
Musím pochválit další perfektně napsaný a vyčerpávající článek. Hodinky od CASIO vypadají moc pěkně a propracovaně.
Kateřinapřed 520 dny, reagovat
Dobrý den, díky za skvělý článek. Myslíte, že jsou vhodné i pro ženy?
Agáta Vřeskápřed 520 dny
Rozhodně, ale doporučuji vyzkoušet, každé zápěstí je jiné, a GBA-900 jsou poměrně velké. Pokud máte možnost někde na prodejně zkusit, bude to jistější. :) Mne např. dost přesahuje řemínek a nesedí mi ani jejich robustnost. Ale mám úzké zápěstí, takže je to individuální.
Kateřinapřed 520 dny
Děkuji za odpověď, zkoušela jsem si je v prodejně. A než jsem se na 100% rozhodla, dnes mi je koupil manžel jako dárek :) Takže už je rozhodnuto, jsem spokojená moc :) Jsou to mé první :) a jsem nadšená :) díky za komentář. Sám manžel se bavil s prodejcem o tom, že jsou pro ženu. A prodejce jen potvrdil, že hodně žen si kupuje "pánské" géčka, a vyhovuje jim to. Také jsem si zkoušela řadu Baby-G, velikost byla fajn, ale chtěla jsem něco odvážnějšího.
Michaelapřed 120 dny, reagovat
Dobrý den, nemohu spárovat hodinky s mým iPhonem poradíte mi?
Agáta Vřeskápřed 115 dny
Dobrý den, Míšo, to může mít mnoho příčin. Kontaktujte nás na náš mail redakce@hodinky-365.cz a popište přesnější problém, nebo nám zavolejte na linku 800 365 365. :)

Hodinky zmíněné v článku