» Blog » Casio

Casio G-Shock GBD-100: Ještě to má pár much, ale jsou „chytré“ i bez nabíječky

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 17.7.2020 | 8 MIN | 4x komentář

Jaro a s ním spojená karanténa v podstatě celé zeměkoule nám všem více či méně zasáhla do životů a našich plánů. Jinak tomu není ani u Casia. Letošní novinky představené v lednu se tak na pulty dostávají s větším či menším zpožděním. Stejný osud postihl i objekt dnešní recenze. Nakonec jsme se však dočkali a můžeme se tedy novince jménem G-Shock GBD-100 podívat na zoubky pěkně zblízka.

Aplikace, notifikace, vibrace

Letos (2020), jak určitě sami víte, se měly v zemi vycházejícího slunce konat letní olympijské hry. Pro Japonce je to samozřejmě velká čest a událost. Respektive měla být. Není proto překvapením, že všechny nové modely G-Shocků svým pojetím míří hlavně na ty, kteří se rádi hýbou. Mnou otestovaná novinka GBD-100 není výjimkou. Rozšiřuje totiž nejmladší kolekci nazvanou G-SQUAD, určenou především sportovně založeným jedincům.

Myslím však, že nejen sportovci, ale také drtivá většina fanoušků G-Shocků ocení novinky jako notifikace, vibrační alarm, špičkový LCD displej a v neposlední řadě také příznivou cenu 4190 korun. A co víc? Tyhle hodinky se obejdou bez nabíječky! Jaké jsou tedy mé dojmy po týdenním soužití s touto očekávanou novinkou, se vám pokusím popsat v následujících řádcích…

Bezchybný exteriér

Vyrobit perfektní hodinky určené na sport není vůbec jednoduchá záležitost. Můžete je vybavit těmi nejpokrokovějšími funkcemi, ale pokud dobře nesednou na ruku, případně se vám nebudou jednoduše ovládat, je to problém. Zcela nový tým vývojářů a designérů, stojící za většinou z letošních novinek na to naštěstí myslel a na exteriéru si dal opravdu záležet. Vzhled GBD-100 je silně inspirován populárním modelem Rangeman GPR-B1000 a na první pohled tak připomíná jeho menšího brášku.

Na pohled druhý však objevíme hned několik odlišností. Tvar spodní části pouzdra je zde více vykrojen tak aby hodinky uživatele nijak neomezovaly při ohybu zápěstí. Ze stejného důvodu se přestěhovalo také páté tlačítko (RUN), které je nyní umístěno na levé straně. GBD-100 tak ani přes svou velikost – konkrétně 58.2 x 49.3 x 17 mm, na ruce při sportovních aktivitách svého majitele neobtěžují. V malé nevýhodě však pochopitelně budou ti, kteří hodinky nosí na pravé ruce.

Mile mě překvapil také samotný pásek hodinek. Je vyroben z měkčeného Uretanu a u pouzdra opatřen klínovými inserty, takže hodinky nemají tendenci přetáčet se ani na zápěstí menšího průměru. Pásek je krásně ohebný a na ruce vysloveně příjemný.

Ke komfortu také přispívá rozumná vzdálenosti mezi jednotlivými dírkami (konečně) a najít ideální nastavení zde není oproti některým starším modelům problémem. Pro lepší ventilaci navíc děrování najdeme také na delší straně pásku, což je praktické nejen v letních měsících. Potěšila mě i přítomnost pojistky na držáku pásku, který tak po pásku „necestuje“ a i tato drobnost přispívá k perfektnímu pocitu na ruce.

Řemínky jsou z měkčeného uretanu, pohodlné a konečně i s dostatečnými dírkami pro nastavení délky

Řemínky jsou z měkčeného uretanu, pohodlné a konečně i s dostatečnými dírkami pro nastavení délky

Další novinkou, kterou samozřejmě nesmím opomenout zmínit je zcela nový design tlačítek, inspirovaný gekonem. Vzor na dotykové ploše tlačítek ABCD je totiž podobný jako na chodidlech této ještěrky popírající gravitační zákon. Povrch tlačítek je navíc upraven protiskluzovou úpravou pro ještě lepší manipulaci.

Design tlačítek

Design tlačítek je opatřen protiskluzovou úpravou

To zní výborně, že? V praxi se však nadšení úplně nedostavilo. Prsty mi po tlačítkách občas sklouzly a na testovaném kousku navíc tlačítka při stisku mírně povrzávaly. S něčím podobným jsem se u G-Shocků, ale ani ostatních hodinek značky Casio zatím nesetkal. Nezbývá tedy než doufat, že to byla vlastnost pouze tohoto konkrétního kousku. Tlačítka stejně jako pouzdro a bezel hodinek jsou tradičně vyrobeny z Resinu.

Hodinky jsou lehké (69 gramů), dobře vyvážené a na ruce je tak i přes relativně větší rozměry po chvilce ani nevnímáte. Resin zároveň poskytuje dostačující ochranu před různými karamboly, jak na souši, tak i pod vodou a to až do 200 metrů, samozřejmě pokud si tak hluboko troufnete :).

Famózní displej

To nejlepší nakonec… Ano, řeč bude o displeji využívajícího MIP technologii. Ten byl do nedávna výsadou pouze výše zmíněných Rangemanů, tedy vůbec nejdražších digitálek z kolekce Casia. Jsem proto mile překvapen, že se s ním budeme setkávat i u modelů z opačného cenového spektra. Mezi jeho hlavní výhody patří perfektní čitelnost za všech světelných podmínek, což mohu jenom potvrdit. Po dobu testování se mi nestalo, že bych nepřečetl čas na první dobrou, ať už svítilo slunce nebo byl soumrak. Rovněž pozorovací úhly jsou na jedničku. Díky svému rozlišení navíc zobrazí mnohem více informací, než klasický maticový LCD displej a to vše při minimální spotřebě energie. Pro úplnost doplním, že jej chrání minerální sklo, jak je pro G-Shocky v této cenové kategorii typické…

Displej se povedl. Má perfektní čitelnost za všech světelných podmínek

Záplava novinek

Zatím jsem GBD-100 jen chválil. Pojďme se však podívat také na modul 3481, tedy srdce těchto hodinek. Z něj už tak nadšený bohužel nejsem. V průběhu testování jsem totiž objevil několik mušek a jednu mouchu. Ale pojďme popořadě… K tomu, aby vám tyto G-Shocky správně fungovaly, budete nutně potřebovat chytrý telefon s iOS 11 nebo Androidem verze 7.0 a výše a Bluetooth verze 4.0 a nainstalovanou aplikací G-Shock MOVE (pozor nikoliv G-Connected).

Proč píšu nutně? Na hodinkách totiž nelze nastavit přesný čas jinak, než telefonem. Tedy přesněji nejdou nastavit sekundy, což je u G-Shocků novinka. Pomocí aplikace pak můžete provádět všemožná nastavení hodinek, najít ztracený telefon, nechat si „ušít“ cvičební program na míru, vyhodnotit vaše dosažené výsledky a v neposlední řadě přijímat notifikace, na které se podíváme nejdříve.

GBD-100 mají i notifikace, bohužel s drobným „ale“

GBD-100 mají i notifikace, bohužel s drobným „ale“

GBD-100 umí upozornit vibracemi na příchozí hovor, SMS, email, zprávu na Messengeru, událost z kalendáře a další, stačí si zvolit, které oznámení jsou pro vás důležité. Na hodinkách se objeví stručné upozornění, že se vám někdo napsal. Ovšem abyste si zprávu přečetli, je nutno celkem šestkrát(!) zmáčknout kombinaci tlačítek. Položka notifikací je totiž v menu až jako poslední a možnost přesunutí není možná. To je poměrně otravné, zvláště když tlačítko D nemá v základní poloze žádnou funkci a jeho naprogramování pro přímý přechod do detailů zprávy se přímo nabízí.

Stručně řečeno, tohle se úplně Casiu nepovedlo a bylo by fajn si vzít příklad u konkurence, která to má vyřešeno mnohem lépe. Několikrát se mi také stalo, že se notifikace na hodinkách objevila přibližně s půlhodinovým zpožděním, což následně vyřešilo až opětovné přeinstalování aplikace a vrácení hodinek do továrního nastavení.

Nastavit si můžete upozornění na příchozí SMS, telefon, Messenger a další

Nastavit si můžete upozornění na příchozí SMS, telefon, Messenger a další

Obraťme však list a podívejme se na další funkce. Tak jako u předchozích modelů sportovní řady G-SQUAD (přečíst recenzi na GBD-800) ani zde nemohou chybět stopky s mezičasem a pamětí až 100 kol, multi-timer s opakováním pro kruhový trénink, krokoměr a nově se objevuje také funkce „Training Log“. Nejde o nic jiného, než o záznam vaší sportovní aktivity. Nové GéBéDéčka jsou vám nyní schopny změřit vzdálenost, čas, odhadnout spálené kalorie, aktuální rychlost a ve spolupráci s GPSkou mobilu také zaznamenat trasu.

Pokud však jásáte (tak jako jsem jásal já), že jste právě objevili ideální G-Shocky na kolo a inlajny, musím vás zklamat. Název funkce je totiž trochu zavádějící a správně by se měl jmenovat „Run Log“, případně „Walk Log“. S žádnou jinou sportovní aktivitu krom běhání a chůze si hodinky neporadí, což je trochu škoda. Rychlost a také vzdálenost totiž hodinky vyhodnocují pomocí zabudovaného akcelerometru, respektive pohybu vaší ruky a nikoliv z GPS telefonu. Při jízdě na kole se proto rychloměr chová zmateně, ukazuje „hausnumera“, stejně jako údaj ujeté vzdálenosti, jak můžete vidět níže. G-Squady ale Casio prezentuje jako hodinky především pro běžce a turisty, nezbývalo tedy, než otestovat, jak si povedou při běhu a chůzi.

Módy jsou bohužel jen na běh a chůzi, s kolem či in-line bruslemi si neporadí

Módy jsou bohužel jen na běh a chůzi, s kolem či in-line bruslemi si neporadí

Běž, Forreste, běž!

Pro testování těchto hodinek jsem si nemohl vybrat lepší počasí. Ano, trefil jsem se přesně do období vytrvalých dešťů a lokálních povodní :). Původní plán na 10 kilometrový kondiční běh tak vzal rychle za své a místo toho jsem absolvoval několik kratších okruhů, když to počasí na chvíli dovolilo. Měřené údaje jako rychlost a vzdálenost jsem pro zajímavost porovnával s aplikací Mapy.cz. Jak to dopadlo? Tentokrát už hodinky pracovaly tak jak mají. Aktuální rychlost se shodovala s údajem na telefonu, každý uběhnutý kilometr hodinky spolehlivě oznámily vibrací (vzdálenost lze definovat) a vše fungovalo tak jak má. Ocenil jsem také možnost nastavit si na displej hodinek údaje podle vlastní preference. Celkem si můžete nadefinovat tři různé obrazovky po třech údajích a během měřené aktivity mezi nimi podle potřeby přepínat.

Na hodinkách si můžete nadefinovat obrazovku s konkrétnímu údaji

Na hodinkách si můžete nadefinovat obrazovku s konkrétními údaji

Po ukončení aktivity se vás hodinky zeptají, jestli chcete záznam uložit a pokud se tak rozhodnete, hodinky odešlou záznam do telefonu. V aplikaci si pak můžete prohlédnout dosažené výsledky a používáte-li sociálně-sportovní aplikace jako STRAVA, Apple či Google Health, můžete je pomocí svého Casio účtu sdílet s ostatními…

Zaznamenané údaje z aktivit si můžete uložit do aplikace a přehledně je zobrazit

Zaznamenané údaje z aktivit si můžete uložit do aplikace a přehledně je zobrazit

Rád bych teď napsal, že při běžeckých aktivitách funguje vše na jedničku. Bohužel i zde se jedna muška objevila. Při porovnání uběhnuté trasy s Mapy.cz aplikace MOVE naměřila jinou vzdálenost, i když obě aplikace využívaly stejný telefon a tím pádem i stejný zdroj GPS. Rozdíl na 1.5 kilometrů dlouhé trase činil přibližně 250 metrů, což není úplně málo. Vzhledem k tomu, že podobnou zkušenost mají i někteří další uživatelé na G-Shock fóru, nejedná se o problém jen testovaného kousku. Nezbývá než doufat, že se tato a další mouchy opraví s příští aktualizací.

Aplikace MOVE a mapy.cz ukázaly odlišné vzdálenosti trasy

Aplikace MOVE a mapy.cz ukázaly odlišné vzdálenosti trasy

Jde to i bez kabelu

Nerad bych dnešní recenzi končil pesimisticky, proto jsem si na závěr nechal jednu podstatnou výhodu těchto hodinek. Přesto, že jsou hodinky koncipovány pro stálé připojení s telefonem, mají výkonné osvětlení a vibrace – tedy funkce náročné na energii, vystačí si tyto hodinky pouze s jedinou baterií CR2032. Casio udává životnost dva roky při využívání všech funkcí, tedy i automatického osvětlení displeje, notifikací atd. Na nutnost výměny baterie vás hodinky navíc samy upozorní v dostatečném předstihu. Pokud máte stejně jako já averzi na nabíječky všeho druhu, GBD-100 se jeví jako ideální volba.

Podsvětlení displeje je perfektní, navíc hodinky nepotřebují nabíječku

Podsvětlení displeje je perfektní, navíc hodinky utáhnou všechny funkce baterkou

Verdikt

Tetování GBD-100 byla tak trochu jízdou na horské dráze. Pozitivní pocity z povedeného exteriéru a fantastického displeje střídalo místy rozčarování z logiky ovládání a ne úplně přesného měření vzdálenosti. Je tedy co zlepšovat. Na druhou stranu se vývojáři snaží tyto nedostatky řešit, o čem svědčí již čtvrtá aktualizace firmwaru hodinek v poměrně krátké době a já proto pevně věřím, že Casio co nevidět všechny mouchy vychytá…

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Bartošpřed 1372 dny, reagovat
Články o hodinkách G-Shock doslova vyhledávám.Jedny G-Shocky mám,a jsou vynikající a hlavně odolné.Vřele doporučuji.
Honza96před 1368 dny, reagovat
Opravdu velice kvalitní článek. Oceňuji, že nejde o prodejní texty a nelakujete všechno na růžovo. Radime, těším se na váš další článek.
Robertpřed 1143 dny, reagovat
Tak jsem si je koupil, víceméně ze zvědavosti. Hodinky mi rozhodně nepřijdou větší, pro mne spíše menší. Komfort nošení porovnám třeba s Garmin Instinct, ty jsou asi pohodlnější díky mnohem měkčímu materiálu pásku. Navíc tenhle model mi trochu trhá chloupky pod hodinkami přímo v přechodu na pásek jsou nějaké přechodné prvky co to mají asi na svědomí. Pokud jde o využití jako smartwatch - notofikace prima, možnost trochu si vybírat díky tragické apce už takřka nulová. Nezobrahźují se mi u hovoru jména, což nechápu, ale ok. Nicméně jak jsme se shodli v práci, aktuálně mají titul "Best cheap solution for construction workers" pro jejich odolnost a základní smartfunkce. Ovšem kdybych se měl opět rozhodovat tak asi raději Casio G-Shock G-Squad HR GBD-H1000 a nebo Garmin Fenix 6. Protože kupodivu právě Fenixy trojky i pětky vydržely překvapivě hodně. Ale to jsme už cenově opravdu jinde, tenhle model má cenově a zaměřením konkurenci například v Amazfit T-rex od Xiaomi
Petrpřed 864 dny, reagovat
Nechápu to zoufalství, vždyť to skoro nic neumí a to co umí funguje podle recenze ještě tak na půl, minerální sklíčko je u "odolných" hodinek naprostý výsměch a k tomu pekelná cenovka... jediné co potěší, že až se potopíte s novým Titanikem ke dnu, tak si můžete v hloubce 200m naposledy zkontrolovat čas úmrtí, praktická věc.

Hodinky zmíněné v článku