» Blog » Casio

Casio G-Shock GBD-H2000 recenze – Chytrák s dvouletou výdrží baterie

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Chytré | Klasické | Vojenské

Dominik Hok | 25.4.2023 | 9 MIN | 15x komentář

Je druhá generace G-Shock GBD-H2000 konkurenceschopnější na trhu smartwatchů? Jsou tyto hodinky pro širokou veřejnost a nejen pro G-Shockáře? Na to si odpovíme v této recenzi.

Druhá generace přinesla tyto novinky:

  • průměr pouzdra klesl z 55 na 52,6 mm
  • řemínek je jinak zpracovaný a už "neodstává" od ruky
  • přidaly se sportovní algoritmy od Polaru
  • ke spárování se používá aplikace Casio Watches
  • výdrž baterie až 23 měsíců v nejjednodušším režimu
  • výdrž na GPS až 18 hodin

Trochu menší, trochu lehčí, trochu použitelnější

V recenzi první generace jsem tento model nazval "Smart Kingem". Svým průměrem 55 milimetrů totiž dorovnával skutečného Kinga, kterým je klasický model GX-56.

Casio G-Shock GBD-H1000 recenze – dokážou ustát chytrou konkurenci v praxi?
6.1.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-H1000 recenze – dokážou ustát chytrou konkurenci v praxi?

GBD-H1000: První G-Shocky s monitoringem srdečního tepu. Že by konkurence Garminů?
9.3.2020 - Agáta Vřeská
GBD-H1000: První G-Shocky s monitoringem srdečního tepu. Že by konkurence Garminů?

Druhou generaci v souvislosti s novými algoritmy chtěli udělat trochu praktičtější pro sport. Ocelové dýnko nahradil plast, průměr klesl na 52,6 mm a váha klesla ze 101 na 63 gramů. Za mě to jsou rozumné kroky, protože kdyby směřovaly čistě na turistiku či lezení, tam nabubřelé rozměry a váha až tak nevadí, ale nové algoritmy potvrzují, že se Casio snaží dostat blíže k cyklistům a běžcům, kde tato úprava designu dává naprostý smysl.

Jde vidět, že z hlediska přesného měření chtěli vyřešit i uchycení na ruce, protože původní řemínek měl blízko u pouzdra tvrdou část, kterou jste prostě nemohli ani za boha ohnout. Díky tomu hodinky trochu přihlouple odstávaly, pokud jste neměli zápěstí Chrise Hemswortha.

Tady je první generace na mém zápěstí o obvodu 16,5 cm.

Tady je první generace na mém zápěstí o obvodu 16,5 cm.

Pokud se na fotce podíváte na pravou stranu mého zápěstí, uvidíte, že tam je tak 4mm prostor. U druhé generace tam žádný takový prostor nemám, protože řemínek je teď v nožkách pohyblivý a zároveň tam jsou "pacičky", které dopomáhají k dokonalému uchycení.

Struktura pouzdra se nijak zvlášť nezměnila – ocelový kroužek obehnaný plastem. U dýnka se ale přešlo z oceli na plast. Celkově bych ale vůbec neměl strach, že byste hodinky rozbili. Ačkoliv je to smartwatch, pořád má nesundatelnou nálepku G-Shocku.

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou
12.2.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou

Celkově mi přijde, že design vyčistili, protože luneta už není tak "zubatá" a má pouze čtyři části, které chrání minerální sklíčko. Někdo by si v této cenovce mohl přát safírové sklo, ale G-Shock pravděpodobně sáhl po minerálu, aby měly vyšší odolnost vůči nárazu než vyšší otěruvzdornost. Od lepší otěruvzdornosti je tady luneta, která chrání sklo.

Možná vám to bude znít jako hloupost, ale trochu mě štve, že tlačítka necvakají. Nevím, jestli to G-Shock dělá k zachování odolnosti, ale jakýsi "tlačítkový feedback" by se mi hodil. Obzvlášť v momentech, kdy mám zmrzlé prsty nebo rukavice, a tedy sníženou citlivost.

Displej se nezměnil, uživatelské prostředí ano

Casio použilo svůj standardní displej, který působí jako totožný s předchozí generací (MIP LCD). To mi ale vůbec nevadí, protože byl dobrý a jasně viditelný za jakýchkoliv podmínek.

U minulé generace jsem trochu bojoval s podsvícením:

Pro lepší představu přikládám reálnou situaci. Rozsvítím si hodinky, abych se podíval, kde se zrovna v hodinkách nacházím. Oukej, hlavní obrazovka. *klik* Displej zhasne. Musím rozsvítit obrazovku, abych se podíval, kde jsem teď. Aha, údaje o tepové frekvenci. *klik* Displej zhasne. Opět rozsvítím hodinky, abych... Ano, takto bych mohl pokračovat do nekonečna, ale asi chápete, kam tím směřuju. (Úryvek z recenze GBD-H1000)

Ano, první generace šikovně zhasla podsvícení kdykoliv jste klikli jakékoliv tlačítko (kromě LIGHT). U druhé generace to naštěstí spravili a hodinky svítí po dobu vámi nastaveného času a pokud je používáte, tak prostě nezhasnou. Děkuji velmi pěkně. Možná mě ještě napadá... Jsou tam dvě možnosti nastavení – 1,5 s nebo 5 s. Budu velký hnípal, když řeknu, že by pro mě byly ideální 3 vteřiny?

Co se týče uživatelského prostředí, hodinky se ovládají pěticí tlačítek – UP, DOWN, ENTER (potvrzuje a otevírá sportovní aktivity), LIGHT a BACK. Je to sestavené ve vší jednoduchosti a nepotřebujete na to speciální workshop. Dvě vteřinky a už to chápete.

A menu ve formě seznamu? Uch, to si pochvaluju! U GBD-H1000 se překlikávala celá obrazovka, což může být fajn, ale v dnešní době už je spíše standard seznam. Tady si práci Casio pochvaluju, protože hodinky jsou teď mnohem přehlednější. Je trochu škoda, že na jednotlivé kliky hodinky potřebují půl vteřinky čas, protože když kliknete příliš rychle, prostě nezareagují. Ale vlastně jim to nevyčítám, protože se jedná o hodinky, které vydrží až dva roky bez nabití. Kdyby měly rychlost Apple Watch, vydržely by dva dny.

Zároveň mi vyhovuje, že se vše dá nastavit přes mobilní aplikaci CASIO WATCHES. Přeci jen je někdy složité se v hodinkách někde doklikat a v telefonu je to mnohem jednodušší. Trochu mě ale mrzí, že aplikace na domovské obrazovce zobrazuje novinky ze světa G-Shock. Vlastně to chápu (taky musí něco jíst), ale pokud aplikace slouží hlavně k používání hodinek, proč to uživateli tlačit hned jako první pokaždé, když zapne aplikaci? Nemám tedy problém s tím, aby to tam bylo, ale možná bych prohodil kartu ovládání hodinek (která je druhá) nebo s kartou dat naměřenými hodinkami (třetí) s kartou novinek ze světa G-Shock.

Možná bych Casiu doporučil to už trochu sjednotit, protože mi přijde, že pokaždé používám jinou aplikaci ke spárování hodinek G-Shock.

GPS funguje dobře, snímač tepové frekvence se trochu ztrácí

Senzorová výbava je složená z akcelerometru, barometru, kompasu, teploměru, pulzního oxymetru, snímače tepové frekvence a GPS.

Co se týče snímače tepové frekvence, popravdě, docela ujíždí. Když jsem to srovnával s pásem, hodnoty sem tam byly srovnatelné, ale někdy uskočily úplně pryč a hodinkám nějakou dobu trvalo než se zase vzpamatovaly. Zároveň, když jsem třeba ráno vstal a vydal ze sebe minimum pohybu, hodinky mi ukázaly, že jsem ten den měl maximální tepovou frekvenci 185. Nevím, jestli ve snech běhám intervaly, ale dost pochybuju o tom, že bych se bez vědomí pohyboval v takové intenzitě.

Buďme ale upřímní, měření pomocí optiky nikdy není 100%. Proto se hodí připojit hrudní pás, který... Ke GBD-H2000 bohužel nepřipojíte, protože nemá vůbec žádnou podporu externích snímačů. Což je ze sportovního hlediska obrovská škoda.

Naopak GPS nemám co vytknout. Ačkoliv nikde není specifikováno, jestli se jedná o multifrekvenční příjem nebo kolik satelitních systémů hodinky vlastně používají, tak je kvalita dobrá. Akorát... Hrozně dlouho trvá než se hodinky připojí k satelitům. Stalo se mi několikrát, že jsem třeba 4 minuty mrznul před autem a čekal než hodinky začnou přijímat GPS. A 4 minuty je v mrazu (a kraťasech) opravdu hodně. Vlastně je to hodně, i kdyby bylo teplo. Prostě nechci čekat takto dlouho.

Výdrž baterie v běžném režimu je nádhera. S aktivní GPS trochu zklamání

Víte, ne moc často dostanete do ruky chytré hodinky, které vydrží skoro 2 roky. GBD-H2000 přesně toto dokážou. S vypnutým snímačem tepové frekvence jsou schopné fungovat až 23 měsíců. Výdrž je ale krásná i s aktivním snímačem tepovky, protože vydrží až 2 měsíce. Vše se samozřejmě odvíjí od toho, jak moc používáte GPS.

Když už je řeč o GPS, je pro mě trochu zklamání, že v nejlepším režimu GPS (HIGH) hodinky vydrží jen 14 hodin. V režimu NORMAL je to 16 hodin a v režimu LONG (vypne se kontinuální příjem GPS) až 19 hodin. No nevím, ale u smartwatche, který vydrží 2 měsíce, bych čekal o něco delší výdrž baterie a je škoda, že to nedotáhli alespoň na 24 hodin, kdy by hodinky zvládly kompletního Ironmana.

Výdrž je hodně ovlivněná příjmem světla. To GBDéčka přijímači přes celou plochu MIP LCD displeje. Zároveň se nebojím říct, že se jedná o jedno z nejefektivnějších solárních dobíjení v odvětví smartwatchů.

Ať ale ukážu i druhou stranu mince, trochu mě mrzí, že z hlediska šetření baterie jsou hodinky trochu hloupé. Když si totiž hodinky na noc sundáte, snímač tepové frekvence nadále funguje, i když vůbec nic nezaznamenává. A přitom není nic složitého na tom, aby se naprogramovalo, že pokud hodinky nic nezaznamenají, tak se snímač tepové frekvence prostě a jednoduše vypne. Toto mi přijde jako vyložené tracení energie.

Co přinesla fráze "Powered by Polar"?

Polar se otevřel tomu, že by nabízel své algoritmy i dalším firmám a Casio bylo první, které po tomto sáhlo. A dává mi to absolutní smysl. Nač vyvíjet vlastní algoritmy, když tady máme zajetou firmu, která se tomuto odvětví věnuje několik desetiletí?

Jako první tady máme Cardio load a Cardio status, které sledují vaši tréninkovou zátěž, tedy to, v jakých tepových zónách se při tréninku pohybujete a jestli je váš trénink produktivní.

Po ukončení sportovní aktivity se vám zobrazí Running index, což je odhad maximálního množství kyslíku, které při sportovní aktivitě využíváte. Zajímavou funkcí je i Energy Used, protože Polar je snad jediná značka, která má funkci odhadu spotřeby energie – tedy množství tuků, karbohydrátů a proteinů.

Velkým plusem pro Casio je, že získali i algoritmy pro monitoring spánku, protože v tom je Polar už dlouholetá klasa. Kromě monitoringu hodinky mají i funkci Nightly Recharge, která zaznamenává, jak se vyrovnáváte s tréninkem, denním stresem a jak "dobíjíte v noci baterky".

Z lifestylových funkcí určitě stojí za zmínku Life log, který zaznamenává vaši denní aktivitu – počet kroků, procenta splnění vašeho denního cíle, spálené kalorie a aktivní minuty. Pokud byste se cítili pod tlakem, do GBD-H2000 se dostalo i dýchací cvičení.

Co není na Stravě, to se nepočítá. S GBD-H2000 ale máte smůlu

Co se týče sportu, nabídka v druhé generaci je poněkud omezená, protože tam najdete jen běh, trailový běh, plavání v bazénu, plavání v otevřené vodě, intervalový trénink, posilování a cyklistiku. Teoreticky vzato to vlastně stačí, ale přijde mi třeba trochu škoda, že tam nenajdete třeba turistiku. Kor, když nemáte možnost ručně vytvořit vlastní aktivitu.

GBD-H2000 vám při aktivitě zobrazí vše důležité jako tempo, výškové metry, tepovku, vzdálenost čas aj., ale přijde mi škoda, že se do nich nedostaly žádné navigační funkce. Myslím, že navigace po křivce by hodnotu hodinek rapidně zdvihla.

A další velké úskalí je propojitelnost s aplikacemi třetí strany. Prostě to nejde. Aplikaci CASIO WATCHES prostě ke Stravě nepřipojíte. Ano, někdo by mohl namítat, že není až takový problém aktivitu vyexportovat a pak ji naimportovat do jakékoliv jiné platformy. Ale... Ona tam jaksi není možnost exportu. Je možné, že s telefonem Android to půjde nějak obejít, ale žádnou oficiální cestou to prozatím nejde.

GBD-H2000 pobraly minimum chytrosti a je to dobře

Druhá generace pobrala nějakou chytrost, ale od první generace se vlastně až tolik nezměnilo. Hodinky zobrazí notifikace, můžete použít funkci "Najít můj telefon", nastavit si budík... A to je vlastně všechno. Ale vůbec to nevidím ve špatném světle. Přeci jen to jsou pořád Casia a nepotřebuji v nich všemožné krávoviny, které mi jen budou cucat baterku.

Trochu mě ale zklamává rychlost notifikací, protože když mi někdo napíše, objeví se mi to na hodinkách třeba o 3-5 vteřin později. Dalším hlediskem je chybějící podpora českých znaků. Třeba takové "ů" apod. se vám vůbec nezobrazí.

Jaké jsou GBD-H2000 v kostce?

Pořád nejsou pro sportovce, ale pro milovníky G-Shocku, kteří chtějí něco navíc. Když srovnáte hodinky v podobné cenové relaci od konkurence, GBD-H2000 pořád ještě nemají šanci. Ano, je mi jasné, že u G-Shocku platíte hlavně za spolehlivost, kult a sakra-odolnost, ale to cílovka "smartwatchistů" úplně nechápe. Proto si myslím, že tyto hodinky jsou pořád hlavně (možná jen) pro fanoušky G-Shocku, kteří aspoň trochu chtějí jít s dobou.

Tento model má ze sportovního hlediska několik neduhů, které nevím, jestli sportovci překousnou. Jedním z nich je určitě nemožnost připojení externích snímačů a ten druhý nekompatibilita se sportovními aplikacemi třetích stran.

Na druhou stranu jsou to designově velice povedené hodinky, které můžete přejet kamionem. To jen tak nějaké hodinky nedokážou.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

hybl.radim@seznam.czpřed 396 dny, reagovat
Zajimal by me realny test hodinek,co zvladnou,vydrzi a pripadne jak jsou spolehlive. Dekuji Hybl
Instruktorpřed 395 dny
U G-Shocků není teřba řešit co zvládnou (vydrží).. Vydrží více než deklarují! Cca desetiletá zkušennost. Viz např. testy vodotěsnosti! G-Shock s označením 200M, vydrží i reálných 200M! Atd. https://www.youtube.com/watch?v=Pg3lEKNObFY Vodotěsnost hodinek: https://www.hodinky-365.cz/blog/vodeodolnost-hodinek
Martinpřed 395 dny, reagovat
Vypadají dost směšně
Zbyněkpřed 393 dny
Tak si kupte třeba Huawei, je vidět, že jste Casio nikdy neměl...
cernobohpřed 360 dny
Vypadají stejně infantilně jako důchodce na koloběžce
Jirkapřed 394 dny, reagovat
Najděte si recenzi na GBD H1000....Vůbec se nedivím že jim zahraniční recenzenti dali bídu.???? Od předchozího modelu sem čekal hodně od toho to modelu už nic nečekám. Tyhle hodinky jsou pro ortodoxní fanoušky g shocku.
Milanpřed 368 dny, reagovat
Dobrý den, jak je možné, že komentáře zde napsané jsou staré i 28 dní, když článek vyšel dnes 25.4.2023?
Dominik Hokpřed 368 dny
Zdravím, Milane. Původně tento článek byl představení a já jsem jej teď přetavil do recenze.
Evženpřed 363 dny, reagovat
Je aplikace a menu hodinek v Češtině,dekuji
Matěj Urbaczkapřed 361 dny
Zdravím, Evžene, hodinky jsou pouze v angličtině.
Evženpřed 360 dny, reagovat
To je škoda...mám Mudmaster i Gbd h 1000 a jen ta Čeština mi vadí...ale dá se s tím žít ????
Štěpánpřed 160 dny, reagovat
Ahoj, potřeboval bych informaci o notifikacich. V předchozí verzi to byla fakt hrůza, člověk musel kliknout přesně 9x, aby se dostal na konec seznamu, kdy byly notifikace. Je to zde lepší? Nebo se zase musí proklikat seznamem jedním směrem až nakonec? Díky.
Dominik Hokpřed 159 dny
Zdravím, Štěpáne. Menu hodinek je teď ve formě seznamu a pořadí widgetů si můžete libovolně upravit, takže si můžete cestu zkrátit. :)
AK-74před 16 dny, reagovat
Dobry den, po pripojeni k telefonu s iOS / davaji tyto hodinky notifikace aplikacii jako je messenger, whatsapp, mail atd. ? Diky za info, omlouvam se, pokud se ptam blbe...
Dominik+Hokpřed 15 dny
Zdravím, je to tak. :)

Hodinky zmíněné v článku