» Blog » Casio

Casio G-Shock GBX-100 – inteligent, tvrďák a znalec slapových jevů v jednom

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Lukáš Lenart | 19.11.2020 | 8 MIN | 13x komentář

Casio G-Shock GBX-100 jsou nejnovějším přírůstkem do časem i vlnami prověřené kolekce G-LIDE. Ano, vlnami prověřené proto, že jde o hodinky určené zejména pro surfaře. Tomuto extrémnímu sportu jsou přizpůsobeny jak funkce, tak design pouzdra. Nutno však podotknout, že většinu těchto vlastností oceníme i my, kteří jsme o hoblování vln na surfu jenom snili. Zároveň jde o první hodinky kolekce G-LIDE, které se dostávají na samotnou hranici chytrých hodinek. Čím? Nejen o tom bude dnešní recenze.

Jak moc „chytré“ jsou GBX-100?

I když je možné model GBX-100 propojit s telefonem skrze Bluetooth, do kategorie chytrých hodinek bych jej úplně nezařadil. V mých očích jde spíše o multifunkční kousek, který se na rozdíl od většiny chytrých hodinek nezalekne tvrdého zacházení či nevlídného prostředí. Jde tedy o hodinky do nepohody, ale to u řady G-Shock není žádným překvapením. Pojďme se tedy podívat na některé z funkcí, které by vás už nadchnout mohly.

Po klasikách typu stopky, alarm, světový čas či odpočet (který byl mimochodem u G-Shocků poprvé představen v roce 1996 právě v prvních hodinkách kolekce G-LIDE), vás čekají funkce ze světa chytrých hodinek.

Díky tříosému akcelerometru vám bude měřen počet kroků, které denně ujdete. A pokud se rozhodnete spíše pro běžecký výkon, s chutí do toho! Tyto hodinky vám při běhu změří rychlost, tempo a také uběhnutou vzdálenost. Výsledky vašich výkonů jsou pak k zobrazení nejen v mobilní aplikaci G-SHOCK MOVE, ale také přímo v hodinkách.

U počtu kroků je dokonce k dispozici sloupcový graf, díky něhož se dozvíte kolik kroků jste který den v daném týdnu ušli (zobrazení je procentuální, s tím že hodnotu 100 %, tedy váš cíl, si nastavujete sami v mobilní aplikaci). Stejně tak je v hodinkách možné zobrazit obdobný údaj pro jednotlivé měsíce.

Casio G-Shock GBD-100: Ještě to má pár much, ale jsou „chytré“ i bez nabíječky
17.7.2020 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBD-100: Ještě to má pár much, ale jsou „chytré“ i bez nabíječky

Bohužel, jiné sportovní aktivity nežli běh a chůzi tyto hodinky nepodporují. Proto se vám například při jízdě na kole budou na hodinkách zobrazovat záhadná čísla, která jen málokdy budou připomínat aktuální rychlost. To je však pochopitelné, protože jak jsem již zmínil, Casio tyto hodinky vyvíjelo především pro surfaře a ty nejspíše nebude zajímat, jak rychle jedou na kole či kolečkových bruslích :).

Na kolo je vzít můžete, ale správnou rychlost vám neprozradí.

Na kolo je vzít můžete, ale správnou rychlost vám neprozradí.

Velmi užitečnou funkcí je prozvonění telefonu. Tuto funkci oceníte v hektická rána, kdy se chystáte opustit váš byt a zjistíte, že nejste schopni nalézt telefon a nemá vás kdo prozvonit. V takovéto situaci stačí zachovat chladnou hlavu a spolehnout se na vašeho multifunkčního parťáka Casio G-Shock GBX-100. Tyto hodinky totiž umožňují prozvonit váš telefon skrze připojení Bluetooth, i když máte vypnuté vyzvánění (hlasitost a tón je nastavitelný v mobilní aplikaci). Pro využití této funkce je potřeba mít nejen telefon spárovaný s hodinkami, ale také aktivovaný Bluetooth.

Za zmínění také rozhodně stojí možnost nastavení zvuku a vibrací. Zvukem myslím pípání, které vás provází při každém zmáčknutí tlačítka a téměř vždy vám zajistí zvídavé pohledy vašich kolegů. Na modelu GBX-100 lze nastavit, zda mají hodinky pípat během používání tlačítek, či nikoli, nebo zda si přejete, aby pípaly při příchodu notifikací. Naprosto stejný výběr se vám dostane pro nastavení vibrací. Ty člověk ocení, jakmile se ocitne na místě, kde hladina hluku přesahuje únosnou mez, a tudíž znemožňuje zaslechnutí notifikace ve formě zvuku. Naopak zabrnění hodinek na zápěstí si všimnete téměř vždy.

Někteří z vás si zajisté všimli, že jsem již párkrát zmínil notifikace. Ano, je to tak, tyto hodinky vám budou zrcadlit veškeré notifikace z telefonu. Bohužel pro prokousání se k notifikacím ze základní obrazovky budete nuceni stisknout několikrát jedno tlačítko. To se zpočátku nemusí jevit jako problém, ale časem se tohoto „nekonečného mačkání“ může člověk přesytit. Avšak pokud přežijete těch pár stisků tlačítka navíc, nutných k zobrazení notifikací, mile vás překvapí kvalita jejich zobrazení. Text je totiž díky použitého typu displeje krásně čitelný.

V neposlední řadě bych zmínil vychytávku týkající se nastavení LED osvětlení displeje. Budete si totiž moct vybrat nejen jak dlouho bude displej osvícen (1,5 nebo 3 sekundy), ale také zdali bude jeho nasvícení probíhat pouze po stisku patřičného tlačítka nebo automaticky při natočení displeje hodinek proti tváři. Funkce automatického osvětlení je sice energeticky náročnější, ale třeba při páchání turistiky po západu slunce rozhodně potěší.

Hodinky vám také prozradí, v jaké fázi se aktuálně nachází měsíc, ale především vás budou informovat o tom, kdy ve vámi zvolené oblasti vychází a zapadá slunce. Jako poslední bych uvedl funkce týkající se surfingu. Ty vás obeznámí s časem přílivu a odlivu, ale také s jejich výškou, a to buď v centimetrech nebo stopách (záleží pouze na vás, jakou jednotku si vyberete).

Tímto bych kapitolku funkcí (či jiných nastavení) uzavřel. I když jich hodinky obsahují vskutku neskonalý zástup, je zbytečné se je zde snažit popsat všechny. Pro nadšence doporučuji navštívit prodejnu, kde si budete moct jednotlivé funkce odzkoušet.

Broušená ocel a resin

Není to poprvé, co se Casio rozhodlo do resinového pouzdra (pouzdra ze syntetické pryskyřice) zakomponovat ocelovou lunetu. V modelu GBX-100 je to však provedeno velmi úhledným způsobem, který hodinkám dodává chlapskou tvrdost, ale zároveň i šarm. Tvar i broušení lunety je naprosto perfektní, díky čehož jsem se nejednou přistihl, jak se při zjišťování času vůbec nedívám na displej a pouze obdivuji přesnost, s jakou je luneta broušena.

Luneta je ocelová a navíc pěkně broušená, což hodinkám dodává hodnotnější dojem.

Luneta je ocelová a navíc pěkně broušená, což hodinkám dodává hodnotnější dojem.

Textu je na lunetě jen nezbytné množství, za což chválím designéry v Casiu. Ti mají totiž velmi často sklon k pravému opaku a hodinky pak celé utopí v množství textu. Jak je pro G-Shocky typické, luneta přečnívá o malý kousek nad minerální sklo hodinek, čímž snižuje pravděpodobnost přímého úderu do sklíčka. Tlačítka mají příjemnou odezvu a jejich povrch je tvarován tak, aby zvýšil přilnavost. Bohužel i přes tuto úpravu vám někdy prst z tlačítka sklouzne, ale jde o spíše ojedinělé případy.

Řemínek je stejně jako tělo hodinek z resinu a nese značné množství otvorů pro hroty spony, která je bohužel plastová. Na obou částech řemínku vás potěší pár širších otvorů blíže pouzdra, jejichž původním účelem je umožnění volného průtoku vody při surfování.

Tento detail však oceníte i v horkých letních dnech, kdy tyto otvory propůjčí řemínku dostatečnou prodyšnost a omezí tak nepříjemné pocení, které je často spojeno s použitím syntetických materiálů pro výrobu řemene. Poutka pro úchyt delší části řemínku jsou opatřeny výběžky, což jim zajistí, že nebudou cestovat po řemínku nahoru a dolů, a naopak budou perfektně držet přebytečnou část řemene na místě. Vy, kteří plánujete s hodinkami zamířit do chladnějších vod, oceníte značnou délku řemene, která umožňuje nasazení hodinek přes neopren.

Řemínek je ze syntetické pryskyřice. Speciální výřezy umožňují lepší průtok vody, pokud je vezemete ne surf.

Řemínek je ze syntetické pryskyřice. Speciální výřezy umožňují lepší průtok vody, pokud je vezemete na surf.

Co se týče velikosti hodinek, jsme svědky vyvážené sady rozměrů, a to průměru 46 mm a hloubky 15 mm. Zde bych vypíchnul, že faktická hloubka hodinek je spíše 14 mm, a to proto, že do hloubky (15 mm) je započteno tlačítko pro osvětlení, které mírně vystupuje nad lunetu.  Obecně lze říct, že jde o jeden z drobnějších modelů v kolekci G-LIDE, což potěší zejména při každodenním nošení. Rozumná velikost pouzdra, velmi příjemný řemínek a celková hmotnost hodinek (pouhých 66 g) zajistí, že místy zapomenete na přítomnost hodinek na ruce.

Displej, ze kterého se vám podlomí kolena

Model GBX-100 využívá MIP (Memory In Pixel) LCD displej s vysokým rozlišením. Právě množství pixelů zajišťuje perfektní čitelnost displeje. Ta nebude kompromitována ani za zhoršených světelných podmínek, a to díky možnosti použití rovnoměrného LED podsvícení.

Za zmínku také stojí výborný pozorovací úhel displeje, kterého se nám nedostávalo u starších digitálních modelů. Již zmíněné vysoké rozlišení propůjčuje displeji ještě jednu unikátní vlastnost, a to možnost zobrazit jakoukoli informaci na libovolném místě displeje. To sice nemusí znít bůhví jak úžasně, ale jakmile srovnáte tyto hodinky se staršími modely z kolekce G-LIDE, tato výhoda vás praští do očí.

Podsvícení je rovnoměrné a skvěle čitelné i v noci.

Rovnoměrné podsvícení zaručuje skvělou čitelnost i v noci.

V těchto starších modelech byla vždy značná část displeje vyhrazena pro zobrazení „tide graphu“, který tak značně omezoval prostor určený pro ostatní údaje.  Naopak „tide graph“ v modelu GBX-100 je zobrazen jako samostatná funkce, která nejenže poskytne přesnější data než starší modely, ale také nebude zbytečně zabírat místo na displeji, pokud vás zrovna nebude stav přílivu a odlivu zajímat.

Bohužel vysoké rozlišení s sebou nese i určité nevýhody. Schopnost displeje zobrazit velké množství informace se negativně podepisuje na rychlosti, kterou vám je tato informace zobrazována. Jinak řečeno, displej tohoto modelu je „pomalejší“ a to nejen při přepínání mezi jednotlivými funkcemi. Například stopky, vám jako nejmenší jednotku ukáží sekundy, jelikož pro zobrazení setin není displej „dostatečně rychlý“.

Avšak nejsilněji vliv tohoto jevu pocítíte v okamžiku, kdy budete chtít rychle změnit určitou hodnotu (např. čas při nastavování odpočtu) pomocí přidržení tlačítka. Na starých modelech stačilo přidržet příslušné tlačítko a hodnota se rychle měnila, zatímco na těchto hodinkách budete muset hodnotu měnit otrocky po jednotkách samostatnými stisky tlačítka.

Ani sluneční energie ani kabel

Je tomu tak. Hodinky sice nejsou poháněné solární energií, ale buďme realisté. Dostat do hodinek relativně výkonný modul 3482 nabušený funkcemi, MIP LCD displej s výborným rozlišením, který dříve býval výsadou jen dražších kategorií, a ještě se vlézt pod cenovku pěti tisíc korun je umění.

Proto se nemůžeme divit, že na solární napájení nezbyl rozpočet. Kde je tedy zdířka pro nabíjecí kabel, typická pro všechny chytré hodinky? Dobrou zprávou je, že tyto hodinky, jak jsem proklamoval na začátku článku, nejsou tak úplně chytré, jako spíše multifunkční. Díky přítomnosti MIP LCD displeje, který má velmi nízké energetické nároky, může být model GBX-100 napájen baterií CR2032 s životností 2 roky.

Shrnutí

Možná si nejste jistí, zdali jsou hodinky s poměrně velkou částí funkcí orientovaných pro surfaře ty pravé pro vás, jež jste v životě na surfu nestáli. Tento kousek je však ideálním společníkem jak do každodenního života, tak na dovolenou, což si dovolím demonstrovat na příkladu.

Jedete strávit hezkých čtrnáct dní do přírody pod stan, tudíž přístup k zásuvkám je značně limitován. V tento okamžik potěší mít hodinky napájené baterií, nikoli dobíjené kabelem. Nebo jste na dovolené u moře a zajímalo by vás, jak to vypadá s přílivem a odlivem. Možná jen chcete večer vyrazit na pláž a pozorovat západ slunce se svou drahou polovičkou. V takovém případě se jen podíváte dolů na zápěstí, párkrát zmáčknete příslušné tlačítko a budete vědět v kolik vyrazit, abyste onen západ slunce stihli.

Primárně jsou možná určena na prkno, ale rozhodně si je užijete i v českém lese.

Primárně jsou možná určena na prkno, ale rozhodně si je užijete i v českém lese.

Pokud tento model budete chtít srovnávat se zbytkem trhu chytrých hodinek (např. Garmin), nejspíše nebude s konkurencí držet krok. Některé funkce jsou pomalejší a množství funkcí pro sport chybí. Avšak pokud na model GBX-100 budete pohlížet jako na výjimečné G-Shocky s nevídaně přitažlivým displejem, řadou užitečných funkcí a dosti zajímavou cenovkou, pak vás zajisté nezklamou.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1226 dny, reagovat
Dobrý den, fáze Měsíce a východ a západ Slunce v hodinkách jsou vždy unikátní aplikace.Tyto G-Shocky mají i další funkce velmi dobře nastavené. Okamžitě jsem si podal sportku a pokud vyhraju, tak si je i Vás obratem koupím. Článek je velmi zajímavý. ☺
Milanpřed 1226 dny, reagovat
Oprava věty: .... tak si je ☺ u ☺ Vás obratem koupím.
Milošpřed 1114 dny, reagovat
Mám tieto hodinky, a som s nimi velmi spokojný, za mňa super výber
Radekpřed 1037 dny, reagovat
Dobrý den , jaká je přibližná výdrž hodinek při spárování pomocí bluetooth s telefonem. Dekuji
Dominik Hokpřed 1036 dny
Zdravím, Radku. Casio na svých stránkách udává, že dvouletá výdrž je garantovaná při plné funkčnosti - tedy i při používání Bluetooth a po spárování s telefonem.
Adampřed 912 dny, reagovat
Dobrý den, Dá se nastavit budík také jako vibrační, nebo jen u notifikaci. Děkuji
Dominik Hokpřed 910 dny
Zdravím, i budík je vibrační. :)
Radekpřed 911 dny, reagovat
Ani budík je vibrační
Katkapřed 460 dny, reagovat
Dobrý den, hodinky jsme u vás zakoupili, ale bohužel se nám nedaří je spárovat s aplikací v telefonu...chce po nás email, ať zadáme cokoliv, nejdou spárovat...můžete mi prosím poradit, jak postupovat ? Děkuji moc za odpověď..
Agáta Vřeskápřed 458 dny
Dobrý den, těžko říct takhle od stolu, kde je problém, pokud postupujete podle instrukcí aplikace. Pokud jste z okolí Ostravy, můžete se zastavit po Novém roce na naši prodejnu, kde se na to rádi podíváme. :) Se spárováním ale obvykle u Casia nebývá problém, zkuste zkontrolovat, zda máte adresu správně, nemáte tam např. menezeru apod.
Václavpřed 181 dny, reagovat
Dobrý den, pokud se objeví notifikace třeba na zprávu a tu si pak otevřu v telefonu, zmizí potom notifikace i na hodinkách? Nebo je potřeba pokaždé mazat všechno ručně? Děkuji za odpověď
Dominik Hokpřed 178 dny
Zdravím, pokud vím, tak notifikace se z Casií po zobrazení v telefonu nemažou. Mažou se buďto ručně nebo při naplnění maximálního počtu.
Milapřed 10 dny, reagovat
Pro Vas, hubenjoury, kteri vidite vyuziti fazi mesice jen pro priliv a odliv jako zbytecne funkce pro ostatni suchozemce morem nepolibene. Pokud bych si je koupil, tak ne proto, ze bych chtel serfovat nekde jinde nez na netu :n) Faze mesice jsou dulezite pro zahradkare nebo pro lidi, co hubnou. Napr. Ono neni jedno, kdy orezavate stromy. Za uplnku se to rozhodne nedela. Stromy pak maji problem tyto zakroky ustat.

Hodinky zmíněné v článku