» Blog » Casio

Casio G-Shock GD-B500 recenze – Nejtenčí G-Shock na světě

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Dominik Hok | 10.6.2024 | 8 MIN | 3x komentář

Ačkoliv se v řadách Casio přepisuje historie, GD-B500 na trhu nevyvolává až tolik pozitivní reakce, jak by se u nového NEJ čekalo. Jedná se totiž o dosud nejtenčí G-Shock, ale svým designem rozděluje lidi do dvou skupin – ti, co na ně koukají skrze prsty a ti, kteří si je zamilovali. Přiznávám hned na začátku, já patřím do druhé skupiny.

Samozřejmě, že internet je plný i slov chvály, ale ta nikdy nejsou tak vtipná jako kritika. Podělím se s vámi o pár negativně zavánějících poznámek z doby představení modelu.

"Žádný Tough Solar nebo MIP. Nesnáším je," ohodnotil tyto hodinky na Redditu uživatel AGeniusMan.

Zrovna pozitivně je neohodnotili ani další uživatelé:

"Snaží se Casio, aby jejich vlastní hodinky vypadaly jako fejky?" (Top-Bit-3584)

"První G-Shocky, které si rozhodně nikdy nekoupím." (del1ro)

"Casio při návrzích designu rozhodně používá umělou inteligenci. Zatím to vypadá, že umělá inteligence se řídí pokyny, ať udělají design ve stylu nepravděpodobné budoucnosti." (ModHor)

"Pokud to má solar, Bluetooth a MIP displej, zvážil bych to. Jinak design kříčí – TEMU special." (AlwaysBlessed333)

Mají tito uživatelé pravdu?

"Otočte DW-5600 o 90°... Jo, to by šlo"

Retro G-Shocky mají většinu času obdélníkové pouzdro. GD-B500 vlastně není výjimkou. Až na to, že obdélník je na výšku, nikoliv na šířku. Je docela vtipné, že když tyto hodinky natočíte o 90°, vypadají jako DW-5600. Možná přesně takto probíhal designový brainstorming v Casiu.

 Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček
28.3.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček

Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se
17.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se

Možná z tohoto pramení posměšky, že hodinky vypadají jako fejky G-Shocku nebo jako něco, co by přišlo (pokud by to přišlo) z Temu. Působí to totiž jako by se nějaký východní občan seknul a omylem přehodil šířku za výšku.

Mně osobně se tento počin od Casia líbí. Nemám totiž v lásce malé hodinky a s rozměry 46,3 x 41,5 mm vlastně vyplňují dost velkou část obvodu mého zápěstí. Do obvodu totiž vstupuje výška pouzdra 46,3 mm (populární DW-5600 mají na výšku jen 42,8 mm).

Zároveň jim na velikosti ještě přidávají tvrdé "pacičky", které jsou napojené na nožky hodinek. Měřeno rovným pravítkem – přední část vlastně zabírá nějakých 5,5 cm, ale pacičky (sklopené v cca 45° úhlu) jsou lehce pohyblivé a přizpůsobí se víceméně jakémukoliv zápěstí. Zkoušel jsem to i na kolegyni s obvodem zápěstí 14,5 cm a vypadalo to relativně (ehm... relativně) v pohodě. Tomu samozřejmě dopomáhá i tloušťka pouhých 11 mm. Hodinky díky tomu krásně přiléhají na zápěstí a vůbec nevadí.

Když jsem se bavil o sklopení nožek, myslím, že právě ostré úhly ozvláštňují GD-B500. V úhlu 45° jsou totiž dělané nožky, bok pouzdra i ořezy rohů (jak pouzdra, tak displeje) v přední části. Tyto ostře řezané hrany prostě mají šmrnc a baví mě. Ostrosti přidávají i agresivně vystupující tlačítka či struktura pacek, jako by to byl otisk opravdu velkého prstu. Hodinky vypadají jako nějaká menší stavebnice Bionicle.

Do kontrastu napojilo Casio toto pouzdro na úplně hladký polyuretanový řemínek. Na ten je nasazená plastová spona, což vzhledem k ceně naprosto chápu.

Hodinky se na českém trhu nabízí v černé a bílé variantě. Casio ale vydalo i neonovou a šedou. U obou je trochu škoda, že se na českém trhu neobjevily, ale snad se to v budoucnu změní.

11 milimetrů odolnosti

Ať si každý o těchto hodinkách říká co chce, jsou speciální už jen svým NEJ, a to tloušťkou pouhých 11 milimetrů. Casio dokázalo ztenčit pouzdro o 0,8 mm oproti GA-2100. Ale i s takto tenkým pouzdrem je GD-B500 plnohodnotným G-Shockem – 200M voděodolnost, odolnost proti nárazu, minerální sklíčko... Tyto hodinky jen tak něco nepřekvapí. Ačkoliv na to vůbec nevypadají.

Proč ne MIP?

Jestli diskuze na internetu spojuje jedna otázka, je to právě "Proč Casio nepoužilo MIP displej?"

Abych objasnil tuto problematiku, čistý LCD displej v inverzním provedení nepatří mezi nejčitelnější věci pod sluncem. Stačí špatný odraz světla či šero a zcela upřímně... Už budete trochu mžourat. Obzvlášť s velikostí displeje (je dost malý), který má GD-B500. Casio se to snaží vyřešit alespoň automatickým osvětlením, ale neřekl bych, že to dokáže smazat rozdíl mezi čitelností MIP a LCD displeje. Ten je kontrastnější, vypadá moderněji a má o dost lepší čitelnost.

Jako první argument, proč Casio nepoužívá MIP displeje, se vybízí cena. Nicméně, LCD displej najdete i u podobně drahých modelů Casio.

"Protože je lepší z hlediska flexibility a viditelnosti, nikoliv z hlediska spotřeby energie a prokázané životnosti," objasňuje na Redditu uživatel Digital_Quest_88 otázku, proč Casio nepoužívá MIP displej u všech modelů.

Pravděpodobný důvod tedy bude ten, že Casio vždy sázelo na svou spolehlivost a životnost. MIP displeji se tedy cíleně vyhýbají, protože by tím ohrozili jejich dlouhověkost.

Oproti tomu u chytřejších modelů jako je třeba GBD-200, GBX-100 či GBD-H2000 to dává smysl, protože chytré hodinky si člověk nekupuje s vidinou, že je bude používat třeba 10 let. Dalším důvodem je to, že MIP LCD má značně vyšší rozlišení a dokáže tak zobrazit i pokročilejší věci jako třeba notifikace. Taková notifikace na displeji GD-B500 by vypadala podobně, jako když jsme jako děti psali na kalkulačce "JSI OSEL".

Co mě trochu mrzí, tak opravdu přitažlivá by byla černá varianta s displejem z neonové verze. No, trochu jsem si pohrál ve Photoshopu a...

Osvětlení je trochu náladové

Osvětlení je klasika, která se aktivuje stiskem pravého vrchního tlačítka anebo automaticky po naklonění směrem k obličeji. Nebo spíš tak... Poloautomaticky. Někdy to úplně nereaguje, ale nemůžu jim to úplně vytýkat, protože to často nezvládají ani mnohem chytřejší hodinky. Ale abych řekl pravdu, Casio na to většinou bylo dost šikovné.

Osvětlení po aktivaci svítí buďto 1,5, anebo 3 vteřiny.

Tenké pouzdro, Bluetooth vyšívané, ale notifikace neumí, jasný pane

Bluetooth v těchto hodinkách slouží hned k několika věcem.

Jednoduché nastavení hodinek. Co si budeme, nastavit něco v hodinkách Casio je někdy strastiplná cesta, která v dnešní hektické době nestojí ani za zvážení. Casio to poslední dobou řeší propojením pomocí aplikace Casio Watches (Android / iOS).V aplikaci nastavíte opravdu všechno.

K připojení hodinek k telefonu stačí zhruba na 5 vteřin podržet tlačítko MODE. Hodinky jsou poté připojeny k telefonu po dobu 3,5 nebo 10 minut (záleží na vašem nastavení). K synchronizaci času není potřeba manuálního připojení – hodinky si synchronizují čas automaticky 4x denně.

Čas a poloha. Pokud jste v základním módu času a stisknete tlačítko SEARCH, hodinky se propojí s telefonem, ten určí polohu, a do aplikace Casio Watches se uloží vaše poloha s aktuálním časem. Takto si můžete ukládat např. pěkná místa nebo zaparkované auto.

Najít můj telefon. Dlouhým podržením tlačítka SEARCH se aktivuje vyzvánění v telefonu, které vám usnadní jeho nalezení. Můžete si vybrat ze tří melodií a nastavit i hlasitost.

I GD-B200 se vydává cestou lehkého fitness

K monitoringu vašeho životního stylu slouží funkce Life Log. Casio do tohoto modelu implementovalo akcelerometr, který hlídá, jestli splňujete vámi nastavený denní počet kroků a spálených kalorií.

Super je, že svůj progres vidíte přímo na hodinkách v základním zobrazení času. V pravé horní části máte procentuálně vyjádřeno (0–100 %), kolik ze svého denního cíle kroků máte splněno. Takže pokud je denní cíl 8000 kroků a máte zatím 4000, "čárečky" zasahují do půli ukazatele.

V levé horní části je zase graf vyjadřující, v jaké hodině posledních 8 hodin jste byli jak aktivní.

Můžete si také nastavit připomínku pohybu, kdy na vás hodinky po vámi nastavené době nečinnosti zaječí (doslova, protože zapípají) "STEP!"

Vlevo – ukazatel plnění denního cíle počtu kroků, uprostřed – graf kroků za posledních 8 hodin, vpravo – připomenutí aktivity.

Monitoring aktivity – 404 Not Found

V nastavení hodinek jsem našel takovou paradoxní funkci. Nejdříve vám ale popíšu, jak fungují např. GA-900, které vyšly už v roce 2020.

Recenze Casio G-Shock GA-900 – Hodinkový šváb
12.11.2020 - Radim Krčmář
Recenze Casio G-Shock GA-900 – Hodinkový šváb

Tyto hodinky ke spárování ještě používaly (za mě o dost lepší) aplikaci G-SHOCK MOVE. Když jste v hodinkách spustili stopky, dalo to impulz vašemu telefonu, aby začal ukládat vaši polohu. Když jste stopky zastavili, data z telefonu a hodinek se zkombinovaly a měli jste plnohodnotný záznam sportovní aktivity s tempem, časem, mezičasy, kadencí kroků, atd.

Když jsem v nastavení hodinek (v aplikaci Casio Watches) našel tlačítko zahájení záznamu polohy, začal jsem se radovat. "Určitě to musí fungovat tak, že spustím ukládání polohy v telefonu, pak spustím stopky v hodinkách, data se zkombinují a budu mít plnohodnotný monitoring," říkal jsem si.

Ach ty Tondo kolenatej, ani prd! Telefon prostě zaznamenává polohu a v Life Logu najdete výkres trasy, začátek ukládání polohy a ukončení.

Největší paradox ale je, že záznam trasy zapínáte právě v nastavení hodinek, ale s hodinkami to nijak nesouvisí... Jak řekl Ollivander v prvním díle Harryho Pottera: "Zvláštní... Velice zvláštní."

Dost možná by stačil nějaký základní monitoring, který by nežral baterii telefonu (kvůli zapnutému polohování), kdy by stopky zaznamenávaly i kroky a poté by se to uložilo jako aktivita v telefonu. Rozumím ale tomu, že by se pak ukládalo jako aktivita každé např. vaření čaje a možná by se musel vyrobit nový modul, takže je to spíše z říše snů.

Je otázkou, jestli to Casio nevyřeší v nějaké aktualizaci, protože napříč celým manuálem vidíme běžící osoby, takže Casio tyto hodinky očividně viděl na sportovcově zápěstí a tomu by se záznam polohy hodil.

Ani GD-B500 nepřišlo o funkční klasiku snad každých lepších Casií

Z hlediska nadstavby času v těchto hodinkách najdete duální čas (nastavíte si čas pro jinou časovou zónu), stopky (s přesností na setiny a měřením po dobu až 24 hodin), budíky (až 5 alarmů), signalizaci celé hodiny a odpočítávací stopky (max. 60 minut).

Pokud jsou hodinky mezi 10. večerní a 6. ranní hodinou 150 minut nečinné, automaticky se přepnou do úsporného režimu, kdy se úplně vypne displej. Upřímně jsem nepřišel na to, jestli se v úsporném režimu vypíná i signalizace celé hodiny, protože jsem vždycky usnul. Ani jsem to nenašel nikde na internetu, tak pokud tento článek čte nějaká noční sova, tušíte, jak to je?

Jsou GD-B500 opravdu tak špatné, jak internet říká?

Je to čistě subjektivní záležitost, ale já si nemyslím, že by GD-B500 byly tak špatné. Proč? Uveďme si pár důvodů.

Tloušťka pouzdra. To, že Casio nacpalo všechnu svou odolnost do 11milimetrového pouzdra, je sám o sobě dost silný argument. Ne každý chce baculaté G-Shocky a tady tyto krásně sedí na ruce.

Atypický design. Jestli nějaké GD-B500 určitě jsou, tak jiné.

Cena. Tyto hodinky si může dovolit víceméně kdokoliv, kdo si může dovolit odložit z jedné výplaty.

Lifestyle. Hodinky monitorují základní denní aktivitu. Kdyby se podařilo ještě nějak vyřešit (pokud to je vůbec v plánu) propojení stopek s načítáním polohy v telefonu, bylo by to perfektní.

A co si o nich myslíte vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 47 dny, reagovat
Design není to nejhorší na těchto hodinkách, ale negativní displej. To je opravdu pohroma, stači malinko pootočit hodinkami (tzn. nedívat se na diplej zpříma) a už nemáte šajn, co displej ukazuje. Klasický pozitnivní diplej je v tomto mnohem lepší, ale Casio neustále tlačí negativní diplej (aka stylovka). Proto lidé chtěji raději MIP diplej, protože je něm i něco vidět (dokonce!) :-) No a absence soláru při přítomnosti akcelerometru mi taky nejde do hlavy, kdyby tam byl, spousta lidí by snad odpustila i ten negativní displej. Jinak jsou to takové klasické casia.
Tompřed 46 dny, reagovat
Za mě by to chtělo: positivní displej, solar, vibrační budík.
Petrpřed 33 dny, reagovat
Trochu mi připomínají Amazfit Neo od Xiaomi, ale za ty jsem dal 400,- Kč. Tahle blbina stojí 3000,- Kč :-D

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Květen
2 990 Kč skladem
Novinka Květen
2 990 Kč nedostupné