» Blog » Casio

Casio G-Shock GM-110 recenze – Nic pro introverty

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Radim Krčmář | 6.4.2021 | 6 MIN | 1x komentář

Ocelový Jackpot. I tak by se dal nazvat počin divize odolných hodinek značky Casio. Po veleúspěšném modelu GMW-B5000, který novou éru kovových G-Shocků odstartoval, šly celosvětové prodeje prudce vzhůru. Bylo tedy jenom otázkou času, kdy se kovové reedice dočká také vůbec nejprodávanější model Géček – legendární GA-110... Naváže-li novinka s označením GM-110 na úspěchy svého předchůdce ukáže až čas. Dnes se tedy podíváme, zda má pro to vhodné předpoklady...

Fenomén 110

Co je ale vlastně na „Stodesítkách“ tak výjimečné, že se staly za poměrně krátkou dobu tím nejpopulárnějším modelem v historii? Vylepšená odolnost? Praktičnost? Nebo snad nějaká speciální funkce? Vůbec ne... Důvod proč si získaly sympatie, byl úplně jiný: totálně odlišný vzhled na hony vzdálený tehdejším hodinkovým trendům.

Těžko říci, jak se vedení Casia na poradě tvářilo, když jim pře deseti lety nový head-designer Ryusuke Moriai představil svou vizi, jak by měl nový model vypadat. Věřím, že divoký vzhled ciferníku inspirovaného Steampunkem, zasazený do obřího těla musel v tradicionalistických Japoncích vyvolat bouřlivé reakce.

Prodejní čísla však brzy ukázala, že tento odvážný tah byl vyloženě geniální a mladému designérovi se povedl doslova majstrštyk. Byly to totiž „Stodesítky“, které svým netradičním vzhledem a odvážnými barevnými kombinacemi dokázaly značce přivést nový okruh zákazníků.

Byly to „Stodesítky“, které svým netradičním vzhledem a odvážnými barevnými kombinacemi dokázaly značce přivést nový okruh zákazníků.

Už to nebyli jen záchranáři, vojáci a různé další tvrdě pracující profese, pořizující si G-Shocky především pro jejich odolnost a spolehlivost. GA-110 si získaly srdce zejména mladší generace, kterou víc než fakt, že do nich můžete bušit kladivem, zaujal jejich „cool“ vzhled. Dá se tak říci, že jsou to právě „Stodesítky“, které se postaraly o to, že jsou dnes G-Shocky vnímány nejen jako odolné pracovní hodinky, ale také jako stylový doplněk.

G-Shock GA-110. Zdroj: www.g-shock.sg

G-Shock GA-110. Zdroj: www.g-shock.sg

Ocelový remake

Na první pohled by se mohlo zdát, že se vlastně nic nezměnilo a Casio prostě pláclo na staré „Gé Áčka“ kovový bezel a hotovo dvacet. Na ten druhý však zjistíme, že se toho změnilo podstatně více než jen písmenko v označení.

Tak začněme u pouzdra... Použití kovového krytu pouzdra, neboli bezelu si vyžádalo jeho mírné přepracování, tak aby jako všechny ostatní G-Shocky i ony mohly přežít pomyslný pád z třetího patra. Z tohoto důvodu je uchycení bezelu nově opatřeno tlumícím materiálem a pouzdro vyrobené tradičně z Resinu je na kritických místech navíc vyztuženo pomocí skelného vlákna. Samotné pouzdro nových Stodesítek se také mírně zmenšilo, a to i na výšku, ale stále se při rozměrech 51,9 mm x 48,8 mm x 16,9 mm rozhodně nejedná o žádné mrňouse.

Co naopak vzrostlo, je váha hodinek. Oproti výchozímu modelu, nové GM-110 mírně přibraly na 93 gramů. Na vině je samozřejmě kovové překrytí pouzdra, které je navíc vyrobeno metodou kování. Tento proces, čítající cca 20 různých kroků, propůjčuje bezelu jednak potřebnou pevnost, ale také přesnost pro finální montáž...

A tím bych asi s nudným popisem technologií pro dnešek skončil. Ano, mohl bych se dlouze rozepsat o stopkách, budíku, o tom že jsou odolné vůči magnetickým vlivům a taky že baterka vydrží o rok déle, ale myslím, že tohle asi nebudou informace, které by cílovku těchhle „bling-bling“ Géček zrovna zajímaly. Co ji však zaujme stoprocentně, že je má na ruce Eminem ve svém novém klipu Higher... Jaké tedy jsou na živo?

Love it or hate it!

Pokud máte rádi spíše nenápadný vzhled a vyznáváte styl „flying under radar“ GM-110 si můžete rovnou škrtnout ze seznamu. Zvláště jejich černozlatá varianta, kterou jsem si na zhruba měsíc osahal i já, nebude nic pro vás. Jestli jste však rádi středem pozornosti, tohle je trefa do černého. Buďte připraveni, že vám budou ostatní zírat na ruku a velice často budete odpovídat na otázky typu „Bro, co to máš za voče!?“ Tyhle hodinky, zvláště pak ve „zlatém“ provedení, by totiž přehlédl jen slepý...

Zvláště

Zvláště "zlaté" GM-110 rozhodně nejsou nenápadné. Naopak, čekají vás otázky typu: „Bro, co to máš za voče?!“

Zrcadlově leštěný kryt pouzdra a zlatá povrchová úprava pomocí IP technologie bude přitahovat pozornost doslova všude, kam vkročíte. Svůj podíl na tom má i velikost hodinek, stejně jako výstřední dizajn ciferníku, který zůstal oproti původním Gé-Áčkům prakticky stejný.

Pokud máte rádi spíše nenápadný vzhled a vyznáváte styl „flying under radar“ GM-110 si můžete rovnou škrtnout ze seznamu.

Pokud se však zadíváme pozorně, i tady najdeme pár změn. Typický předěl ciferníku ve tvaru Ypsilon má nové zakončení a díky zrcadlově lesklé úpravě s trochou fantazie připomíná cihlu zlata a malý ciferník už neslouží jako ukazatel tachymetru (tedy funkce, kterou u GA-110 snad ani nikdy nikdo nepoužil :)), nýbrž jako počítadlo sekund stopek.

Ten nejpodstatnější rozdíl však objevíte až opravdu zblízka. Jednotlivé provedení detailů je opravdu precizní, což se o GA-110 říct zrovna nedalo. Nové GM-110 na živo působí mnohem luxusnějším dojmem, než jsem čekal. Tady určitě palec nahoru!

Zpracování je překvapivě precizní a působí luxusnějším dojmem, než u G-Shocků nejspíš čekáte.

Zpracování je překvapivě precizní a působí luxusnějším dojmem, než u G-Shocků nejspíš čekáte.

Jak už jsem se zmínil na začátku GA-110 nikdy nepatřily mezi hodinky, které by si člověk pořídil kvůli jejich praktičnosti. Ano, na mysli mám teď hlavně ručičky. Jejich originální vzhled, zakončený něčím, co připomíná mechanického soukolí, je sice „cool“, ovšem správný čas se vám u některých barevných verzí podaří přečíst až na několikátý pokus. Casio se na tom snažilo zapracovat a radikálně změnilo jejich tvar a pro lepší čitelnost je vybavilo i solidní luminiscencí. Nové ručičky tak sice ztratily na originalitě, ale zato čitelnost se rapidně zvedla.

Tcar ruček se upravil a nově mají luminiscenci. Čitelnosti to rozhodně prospělo.

Tvar ruček se upravil a nově mají luminiscenci. Čitelnosti to rozhodně prospělo.

To se však bohužel nedá říct o displejích, které jsou v provedení s černým podkladem v podstatě nečitelné a nepomůže ani osvětlení LED diodou, které zvládá nasvítit jenom ručičky. Tady bohužel GéEmka pokračují v tradici svého předchůdce. Na druhou stranu se inverzní displeje výborně doplňují s černým uretanovým páskem s nápaditým 3D vzorem. Prostě něco za něco...

Osvětlení LED diodou je stejně jako u GA-110 nic moc...

Osvětlení LED diodou je stejně jako u GA-110 nic moc...

Že se vám kovová reinkarnace Stodesítek líbí, ale zlatá není úplně váš styl? Nevadí... Jak je už u G-Shocků zvykem, i GM-110 se neomezily jen na jedinou barevnou variantu. V nabídce jsou v této chvíli taky stříbrno-černé (GM-110-1AER), stříbrné s kamuflážovým vzorem, (GM-110SCM-1AER), případně zajímavá „Rainbow“ varianta s dvoubarevným páskem (GM-110RB-2AER) a je tedy určitě z čeho vybírat.

Za zmínku stojí i limitovaná edice ve spolupráci se značkou New Era, známou především díky kšiltovkám. Hodinky odkazují na stoleté výročí této známé značky, krom odlišného vzhledu je zajímavá především páskem vyrobeným z materiálů, které na výrobu svých kšiltovky New Era používá. Po této limitce se však podle očekávání jenom zaprášilo a k dostání už bohužel není.

Komu bych je tedy doporučil? GM-110 určitě nebudou pro každého. Jsou to hodinky, které se vám buď líbí, nebo ne. Stylovky, posouvající nejprodávanější model značky zase o kousek dál. Oblíbí si je jednoznačně člověk, kterému pozornost okolí nevadí, ale naopak ji rád přitahuje. Osobnost, která se nebojí vystoupit z řady. Jako třeba právě Eminem...

Eminem nosí GM-110 ve videoklipu Higter. Foto: Twitter @GShock_US

Eminem nosí GM-110 ve videoklipu Higter. Foto: Twitter @GShock_US

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1116 dny, reagovat
Výborný článek o úžasných hodinkách. G-Shocky mám moc rád.

Hodinky zmíněné v článku