» Blog » Casio

Casio G-Shock GM-B2100 recenze – Když je prémiovost podmínkou

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 28.6.2023 | 6 MIN | 5x komentář

Milujete velkou odolnost a výdrž, ale zároveň si potrpíte na prémiovosti a vzhledu hodinek? Stylovka od Casia v podobě GM-B2100 může být to pravé ořechové pro vaše zápěstí.

Začněme úplně od začátku. GM-B2100 je moderní dílo v hodinkovém světě. Jeho historie se nejspíš nevědomky začala psát už před 30 lety s modelem DW-5000C (dnes už neprodávaný), ze kterého si potom vzal inspiraci model GA-2100 (přezdívané CasiOak). No a právě z jeho podoby vyšel takto honosně vybavený kousek GM-B2100.

Přezdívka CasiOak byla hodinkám dána fanoušky Casia. A to na základě podoby s velmi známou hodinářskou značkou Audemars Piguet a jejich legendárním modelem Royal Oak.

Legendární model Audemars Piguet Royal Oak, zdroj: dubailuxurywatch.com

Legendární model Audemars Piguet Royal Oak, zdroj: dubailuxurywatch.com

Prémiovost této modelové řady jde cítit už při prvotním otevření krabičky.

Naše videorecenze:

Precizně zpracované hodinky, funkce a vzhled vzbuzují pocit, že tohle ve své sbírce prostě chcete mít.

Jak už název napovídá, GM-B2100 si většinu srdcí získá svou prémiovostí (pokud ale nejste člověk, který si na to potrpí, můžete klidně sáhnout po modelu GM-2100). Pojďme se společně podívat, v čem vlastně vyniká tenhle poctivý kus z dílny Casia a proč dává smysl si za něj připlatit.

Metal Covered G-Shock GM-2100 recenze – Je lepší resin, nebo ocel?
8.10.2021 - Agáta Vřeská
Metal Covered G-Shock GM-2100 recenze – Je lepší resin, nebo ocel?

Prémiové zpracování

Někdo se spokojí se základní výbavou, někdo si připlatí za luxus. Stejně to dnes funguje i při koupi auta a jiné to není ani u hodinek. Někdo jednoduše nepotřebuje něco speciálního, nelpí na detailech a vystačí si pouze s funkčností. Naopak někteří si na každém detailu rádi potrpí – a právě pro ně je GM-B2100. Kousek, který udělá radost.

Celé pouzdro, včetně kovotahu, je vyrobeno z nerezové oceli, což se odrazilo také na jeho váze, která činí 165 gramů. Velikost pouzdra je 44 x 12,8 mm a udělá radost spíše uživatelům s hubenějším až středním zápěstím. Trošku se bojím, že pořádným chlapům, co mají pracku jako The Rock, budou spíše ubírat jejich mužnost, protože se na jejich ruce ztratí.

Dává mi to ovšem maximální smysl. Hodinky mají být částečně i elegantní. No a elegantní hodinky přeci nemohou být v monstrózních rozměrech.

Zpracování v oceli dodává hodinkám šmrnc. Je ale potřeba podotknout, že se Casio rozhodlo použít typ lesklé oceli, která sice vypadá velmi dobře, ale zachytí každý váš dotyk. Na celé konstrukci hodinek tedy lehce zůstávají otisky prstů, a tak netrvá dlouho a jsou upatlané, což může trochu kazit dojem.

Casio se rozhodlo tento model osadit minerálním sklíčkem, což je samozřejmě dobře z hlediska odolnosti. Ovšem, neříká si tento model o něco víc? I v poměru s cenou bych spíše očekával sklíčko safírové. Jasně, rozbíjelo by to jednoznačně G-Shockovskou ideu odolnosti a nerozbitelnosti, protože je safír křehčí než minerál, ale není prémiovost to, oč tu běží?

Zajímavým designovým prvkem, který mě u hodinek baví, je oktagonální tvar, který tyto hodinky dělá nezapomenutelnými. Obecně je ale pouzdro vcelku decentně zpracované a nevyčnívá nějakým extravagantním prvkem. Což se váže na jistou špetku elegance, kterou hodinky mají mít (a mají). Boky pouzdra zdobí vždy dva výřezy – z pohledu ze shora to působí jako jakési kolejničky. Jsou posazeny vždy pod nebo nad tlačítkem a ten jemný design hodinek tím hezky ozvláštňují.

Číselník je zpracován jednoduše a platí zde heslo "v jednoduchosti je krása". V pravé spodní části narazíme na malý digitální displej, který je úměrný velikosti číselníku, ale z hlediska čitelnosti může být hůře viditelný. Najdeme v něm samozřejmě časové údaje, den v týdnu, datum a ostatní funkce v podobě stopek, budíku atd.

Levá strana číselníku zahrnuje známou vrtulku indikující jednotlivé funkce. Šipka vrtulky se při konkrétní funkci přetočí na její ukazatel, a vy tak máte větší přehled o tom, co právě s hodinkami děláte.

Všechny čtyři modely GM-B2100 se dočkaly černého číselníku. Z designového hlediska velmi zdařilé a v kombinaci s pouzdrem se tato kombinace zvláště povedla. Horší to je u modelů, které mají stejnou barvu ručiček jakou má číselník, protože se tím zhoršuje čitelnost.

Musím říct, že za světla to ničemu nevadí a ve tmě jsou jak ručky, tak hodinové indexy opatřeny luminiscencí. Opět, jak je u Casia zvykem, se jedná o luminiscenci s názvem Neobrite, o které je známo, že je suprově viditelná za tmy.

Podsvícení číselníku je vyřešeno klasickou LEDkou, což je u Casií taková klasika. Už jsem to asi někde psal, ale použití LEDky mě lehce irituje, a to z důvodu nerovnoměrného umístění světýlka. Ano, svou funkci to splní jak má, ale z estetického hlediska se mi nelíbí to, jak to podsvítí jen část číselníku.

Tlačítka jsou často diskutovaným tématem řady G-Shock. Jejich velikost je zde úměrná velikosti pouzdra, ale to, jakým způsobem jsou zasazeny do pouzdra, může uživatelům dělat problém s ovládáním. Já osobně mám menší prsty a nějak jsem si poradil, ale někdo obdařenější by mohl mít problém.

Kovotah se dočkal také velmi decentního designu a každý článek má po stranách důlky, které imitují šroubky. Designově mi to hezky zapadá do celkového konceptu tohoto modelu a jde vidět, že designéři na hodinkách neodflákli ani centimetr. Vraťme se teď myšlenkami o pár řádku výše a vzpomeňme si na design kovotahu u modelu Royal Oak. Vidíte, jak se snažilo Casio přiblížit designu, ale zároveň to udělat ve svém stylu? Ačkoliv si někdo může říct, že je to jen parazitování na tak známém modelu a designu, já pro to mám pochopení a líbí se mi to.

Kovotah pak zakončuje překlápěcí spona, která je spolehlivá a i kdyby se vám náhodou sama od sebe odepla, pravděpodobně vám hodinky z ruky nespadnou. Což se o Royal Oak říct nedá. No a kdyby teda náhodou spadly, nejspíše se jim nic nestane, přeci jen... Jsou to G-Shocky.

Funkce

Dnešní doba se snaží uživateli vše co nejvíce zjednodušit a tento model je stejného názoru. GM-B2100 je řádně osazen technologiemi a v jeho výbavě najdeme komunikační technologii Bluetooth pro lepší manipulaci s hodinkami.

Casio Baby-G MSG-B100 recenze – Odolné krásky s Bluetooth konektivitou
12.10.2021 - Eliška Měrková
Casio Baby-G MSG-B100 recenze – Odolné krásky s Bluetooth konektivitou

Asi není potřeba ji více představovat do hloubky. Bluetooth propojení s telefonem zastává mnoho funkcí. Lze díky němu nastavit čas, domovské město (na výběr je až 300 měst), prozvonit svůj telefon (když ho někde založíte), nastavit letní a zimní čas, stopky, upomínku, budík. A to je vlastně i z hlediska funkcí vše, co hodinky nabízí. Vše je nastavitelné buď právě přes bluetooth na telefonu nebo samozřejmě ručně na hodinkách.

A aby to všechno hodinky utáhly, jsou vybaveny možností solárního dobíjení. U značky Casio jej známe pod názvem Tough Solar. Hodinky přijímají okolní světlo přes solární článek ukrytý pod číselníkem, a pokud jim dáte pár desítek minut denně na světle, nejlépe slunečním, odvděčí se vám mnohaletou výdrží bez výměny baterie.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

Mnoho lidí neví, že solárním hodinkám nejvíce vyhovuje, když je nosíte každý den. A pokud ne, tak je doporučuji určitě neházet někam do tmy do šuplíku. Stačí je ponechat někde, kde se jim dostane alespoň špetky světla. Baterie hodinek je sice dobíjecí, ale když jí udržujete stále maximálně dobitou, vydrží hodinky skutečně ranec. Naopak opětovné vybíjení a dobíjení zkracuje životnost akumulátoru. Celým srdcem hodinek je poté modul s číslem 5691, který je poháněn právě solární energií.

Troufám si tvrdit, že Casio má společně se značkou Citizen jedny z nejlepších solárních hodinek na trhu a je na ně opravdu spolehnutí. Potvrzují mi to i ohlasy mého okolí, které si dlouhověkost Casia často pochvaluje.

Hodnocení

Mrkněme na finální plusy a mínusy. Mezi plusové body řadím určitě dostupnou velikost. Zde neplatí, že G-Shocky jsou jen pro velké chlapy. Ba naopak, na své si přijdou spíše lidé se středním až středně velkým zápěstím. A vzhledem k tomu, že jde hlavně o designovku hodící se do společnosti, tak Casio zvolilo prima rozměry.

Mínusy? Moc jich není, ale drobnosti se najdou. Pořád dokola budu hanit to boční umístění LEDkového podsvícení, to se mi strašně nelíbí. Malé mínus dávám i velikosti tlačítek a jejich zasazení do pouzdra, protože je na základě toho zhoršená ovladatelnost. No a do třetice bych tomuto modelu dopřál safírové sklíčko. Hodinky si ho svou cenou a stylem podle mého zaslouží.

A jaký máte na hodinky názor vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 304 dny, reagovat
Zdravím, možno by stál za bližší prieskum fenómén prémiovosti - mne to zatiaľ vychádza na snobský príplatok.
Kamil Trávníčekpřed 292 dny
Vidím to úplně stejně. Za 15tis ocelové minihodinky - chtěl jsem, osahal jsem si - displej je mikro a celkově jsou na g-shocky malé, a v ceně není karbon, titan, prostě nic. Jen železo. Osobně mě přijde ta cena ujetá. Za ty peníze umí Casio mnohem zajímavější a užitečnější hodinky
Tompřed 290 dny, reagovat
Cena je opravdu nesmyslná v porovnání se stejným strojkem, akorát v plastu. Mají navíc jen luminiscencí na indexech, to u plastových opravdu chybí... snad je to jen otázka času. Tuhle řadu jinak jistě kultovních hodinek provází slovo "kompromis". První řada plasťáku je hezká, ale čitelné jsou jen GA-2100-1AER. Pokud chcete o krok dál a užít si možností nastavení přes telefon a solární nabíjení, tak jediné čitelné jsou ty žluté GA-B2100C-9AER a to fakt není pro každého. Na ostatních se odečítá čas velmi špatně, není tam žádný kontrast. Na fotkách to poznat není, naživo je vše jinak. Naštěstí jde strojky a pouzdra prohazovat, včetně věnečku indexů a je tak možnost sestavit si částečně hodinky podle sebe. Je to trochu nákladné, ale kdo chce, může si pohrát. Navíc s přispěním od číňana, kde jsou různá pouzdra už také k sehnání je možné sestavit si zajímavou kombinaci.
Antonínpřed 286 dny, reagovat
Vždy jsem u značky Casio obdivoval schopnost dát zákazníkovi, za jeho peníze, poctivou hodnotu. V drtivé většině případů tomu tak je, ale občas nepochopitelným způsobem přestřelí. A tohle je jeden z těch úletů. Obyčejná ocel, běžné minerální sklo, a ciferník, ke kterému málem potřebujete mapu, aby jste našli ručičky a titěrný displej. No a archaická LED to opravdu nezachrání. Cenu podle mě nezachrání ani slušná výbava a možnosti propojení. Za ty penize umí Casio nabídnout hodnotnější a zajímavější kousky.
Milapřed 8 dny, reagovat
Na bazosu jsem videl dila jednoho mistra, ktery dava plastakum luminiscenci na indexech. Reklbych ze docela umi. Na to jak to vypada v originale uboze. Ale k tomuto modelu. Asi jen pro sberatele a zaryte fandy. Za 15 bych rozhodne zvazoval posledni nadupane Rangemany.

Hodinky zmíněné v článku