» Blog » Casio

Mini CasiOak GMA-S2100 recenze – Malé zmenšení pro Casio, velké pohodlí pro vyžlata

Tagy: Recenze | Casio | Dámské | Klasické

Agáta Vřeská | 14.4.2021 | 6 MIN | 8x komentář

Ještě menší, ještě lehčí a ještě o chlup tenčí. G-Shock GMA-S2100 aka Mini CasiOak jsou dámskou alternací GA-2100, které se svým vzhledem i velikostí zařadily mezi nejoblíbenější modely na poli G-Shocků. To, co nás v dnešní recenzi bude zajímat je, o co byla dámská verze ochuzena, v čem se změnila a především, co zůstalo.

Pozadí CasiOak

Když v roce 2019 přišlo Casio s GA-2100, které měly být poctou otci G-Shocků Kikuo Ibemu, možná Casio doufalo, že jim fanoušci začnou přezdívat právě podle něj. Ale internet je okamžitě pojmenoval CasiOak. Může za to především osmihranná luneta, která nadšencům připomněla jistý hodinářský skvost značky Audemars Piguet – Royal Oak.

G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu
17.9.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu

Nemůžeme se tedy divit, že když se na trh dostala v roce 2021 dámská verze, jasnou volbou se stala přezdívka „Mini CasiOak“. Zas tak mini ale nejsou, přesto si kompaktnější rozměry bude nejedna g-shockářka pochvalovat.

Samozřejmě to není poprvé, co Casio vyrukovalo s dámskou verzí G-Shocků (někdy můžeme hovořit o unisexovosti) konkrétních modelů. S-série jsme viděli u osmistovek, ale také 110, 120, 130, 140. Pořád šlo ale o poměrně robustní hodinky. U G-Shocků vlastnost, která je naprosto charakteristická a mnohými vlastně vítaná. Ne vždy už tak moc pohodlná. Zvlášť, pokud máte ruku jako vyžle. Výjimkou jsou nedávno představené digitální G-Shock GM-S5600 s ocelovou lunetou.

Casio G-Shock GM-S5600 recenze – Odvaha vzdorovat
5.2.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GM-S5600 recenze – Odvaha vzdorovat

To, že se Casiu podařilo pověstnou odolnost G-Shocků narvat do tenkého pouzdra CasiOaků GA-2100, bylo pro mnohé darem z nebe. Staly se tak dostatečně malé, lehké a tím i pohodlné, a přesto si zachovaly nekompromisní funkčnost a odolnost. Navíc s chytlavou cool přezdívkou. A platí to také pro GMA-S2100.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

Za tuto kompaktnost vděčíme především Carbon Core Guard struktuře. Právě karbon, tedy uhlík, Casio nazývá svým třetím materiálem, který spojuje lehkost pryskyřice a ještě dokonce převyšuje odolnost oceli. Karbonovými vlákny pak prošpikovává pouzdro hodinek, které tak dosahuje neuvěřitelné pevnosti a přitom lehkosti. U GA-2100 to bylo 51 gramů, u menších GMA-S2100 dokonce 41 gramů.

Tomu, jak se to odráží při nošení, se budu věnovat v závěru. Pojďme nejprve shrnout, co se změnilo a v čem zůstávají plnohodnotnými G-Shocky.

CasiOak vs. Mini CasiOak

V zásadě se změnily tři více či méně podstatné věci.

Za prvé, samozřejmě velikost. GA-2100 mají rozměry 48,5 × 45,4 × 11,8 mm. Díky tomu obsadily vrchol žebříčku nejtenčích pánských G-Shocků. GMA-S2100 jsou o necelé 3 mm menší v průměru a také o 0,6 mm tenčí. Eskové míry jsou tedy 47 × 42,6 × 11,2 mm.

Za druhé, kovové prvky. U CasiOak máme indexy plastové, matné a celkově na číselníku kromě konce středové osičky nenajdeme jediný kovový prvek. Naopak spona u většiny modelů (výjimku tvoří např. červená verze nebo Earth série) je ocelová, stejně tak tlačítka.

U Mini CasiOak je to naopak. Spony jsou plastové v barvě řemínku, potažmo pouzdra, a to stejné platí pro tlačítka. Indexy na číselníku jsou ocelové, a to buď stříbrné nebo v rose gold. V každém případě je to velmi blyštivý prvek, který se opakuje také na ručkách. V jistých úhlech tak indexy spolu s podkladem ruček tvoří sice pěkný kovový prvek, ale nic pro milovnice „stealthy utility“.

Třetí změnou je pak řemínek. Stále tady samozřejmě máme resinový řemínek, tedy ze syntetické pryskyřice, ale pocitově je ten pánský příjemnější. Jakoby měkčí, hladší. Je to nepatrný rozdíl, který ale vyvolává negativní dojem u dámské verze. Je zkrátka naomak více plasťáčková a vnímáte to, jakmile je vezmete do ruky. A platí to také pro lunetu.

Řemínek eskové verze je navíc designově čistší. Nenajdeme tam vyraženou strukturu. To ale vůbec ničemu nevadí. Vlastně se to hodí k celkovému zjemnění.

Funkční výbava

Vše ostatní je ale totožné jako u základní předlohy GA-2100. Obě verze mají stejný modul 5611, a tedy stejnou funkční výbavu. Z klíčových funkcí zmíním především praktický budík, kdy nastavit můžete až 5 denních alarmů. Zapnout si také můžete zvukovou signalizaci celé hodiny. A když jsem u těch zvuků, je určitě super, že zvuky tlačítek lze vypnout.

Hodit se také mohou stopky (s přesností 1/100 sekund a s pozastavením pro mezičas) a odpočítávací stopky (maximálně 24 hodin). No a samozřejmě světový čas, díky kterému můžete sledovat čas v navoleném městě.

Vyzdvihnout musím u všech verzí čitelnost analogového číselníku. Pravda, u lososové a béžové můžou ručky malinko splývat, ale pořád je to v dostatečném kontrastu, a jak už jsem zmínila, ocelové indexy a podklad ruček tomu také napomáhají.

Digitální LCD displej je sice poněkud malý, nebo je mu to alespoň často vytýkáno, ale za mě naprosto dostačující pro pohodlné přečtení všech údajů. Navíc je kromě černé verze vždy v pozitivním zobrazení, což čitelnosti dost pomáhá. U tmavé varianty je v negativu a ano, tady ta čitelnost je už zkrátka horší. To ale platilo i pro GA-2100. K pohodlí při nastavování napomáhá také funkce uklizení ruček, kdy se ručky posunou mimo displej.

Na zkoseně tvarovaném digitálním displeji lze také formou nenápadné čárky vidět, zda máte aktuálně zapnutý nějaký budík, signalizaci či zvuky tlačítek.

No a nakonec osvětlení. Hodinky jsou vybaveny dvěma LED diodami. První je mezi čtyřkou a pětkou a dostatečně osvítí analog. Druhá pak podsvětluje displej, takže hodnoty na displeji nejsou v noci problém. S osvětlením jsem ostatně naprosto spokojená. Tím, že je číselník poměrně malý, je LED dostatečná, zvlášť, když se světlo odrazí od kovových indexů.

GMA-S2100 mají 2 LED diody, díky tomu je čas čitelný i v noci.

GMA-S2100 mají 2 LED diody, díky tomu je čas čitelný i v noci.

Luminiscence na ručkách je pak už o něco horší, a to ani ne tak intenzitou, jako spíše výdrží. Vzhledem k tomu, že CasiOak beru spíše jako funkční módní doplněk, než pouze jako funkční nástroj, nijak zvlášť to za mě na kráse neubralo.

To hlavní: na ruce

Ještě než jsem se rozhodla strávit pár dnů s GMA-S2100 na jedné ruce a pánskými na druhé, říkala jsem si, zda Casiu nestačilo udělat původní GA-2100 v ženštějších barvách. Že už tak jsou přeci dost malé a pohodlné. A jsou to G-Shocky, tam se nepředpokládá, že to bude velikostně nenápadný kousek…

Jenže… To pohodlí! Jsou to jen 3 mm, a je to jen 10 gramů, ale udělalo to neskutečný rozdíl. Vlastně jsem o nich, na rozdíl od pánských GA-2100, prakticky nevěděla. Bylo to, jako nosit mé ultratenké a ultralehké F-91, tak komfortní, tak přirozené.

Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident
9.7.2019 - Radim Krčmář
Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident

To hlavní ale je, že na mou ruku sedly jako ulité. Při 14,5 cm obvodu jsem u pánských zkrátka nenašla to sladké místečko na řemínku, kde by hodinky neškrtily, nebo naopak trochu na zápěstí neputovaly. U dámských mi připadalo, že v Casiu měli mé zápěstí jako předlohu.

Tedy až na délku řemínku, protože ta se snad od pánské varianty prakticky nezměnila. Což je trochu překvapení. Zmenšení o kousek by předešlo nepříjemnému odstáváni řemínku v místě drážek u pouzdra, kde poutko už neposunete. Úplně stejný problém mám u pánských, jenže právě proto čekám, že dámská verze, mající se přizpůsobit menšímu obvodu, bude myslet i na tohle. Tak příště.

Na úzkém zápěstí může řemínek trochu přečnívat. Je škoda, že to Casio nepodchytilo.

Na úzkém zápěstí může řemínek trochu přečnívat. Je škoda, že to Casio nepodchytilo.

A kdyby Casio použilo soft resin pro řemínek, stejně jako u pánských CasiOaků, už snad nemám co vytknout. Funkčně pro běžné nošení víc než bohatě stačí, nejsou ochuzené o nic z poctivých G-Shocků (jak se to stává u dámských verzí Baby-G) a vypadají prostě parádně. Navíc cena zůstala stejná jako u pánských, což je fér a za základní G-Shocky je nabídka víc než lákavá.

Aktuálně jsou ve čtyřech barevných variantách. Lososová (GMA-S2100-7AER), jemná béžová (GMA-S2100-4AER), bílá (GMA-S2100-7AE), kterou mám jasně před očima k bílým converskám jako stvořené na léto, a samozřejmě černá (GMA-S2100-1AER), ano, k černé kožené bundě to bude topka, i když za mě bych ocenila verzi bez rose gold kovových indexů a ruček.

Závěr

Možná, že šlo jen o nepatrné změny ve velikosti, ale vyplatily se. Doporučuji oběma zápěstími. A pro dámy s menší ručkou – tady prostě není o čem…

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen
13.7.2022 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Scarlettepřed 1108 dny, reagovat
Konečně lepší osvětlení!
Adélpřed 1106 dny, reagovat
Oceňuji design, který je vhodný jak k teplákům tak i k sukni. Na útlém zápěstí jsou velikostně "tak akorát".
Karolínapřed 1102 dny, reagovat
Myslíte, resp. nevíte zda budou dostupné i v jiných barevných variantách?
Agáta Vřeskápřed 1102 dny
Dobrý den, Karolíno. Těžko říct, ale podle zkušeností s Casiem bych tipla, že jo. Já osobně čekám na červenou O:) :-D
Helčapřed 1084 dny, reagovat
Super článek, jsem velice ráda, že jak sama píšete jsou to hodinky které sedí na úzké zápěstí. Teď když je otevřeno je možno je u Vás na prodejně vyzkoušet?
Dominik Hokpřed 1084 dny
Zdravím, Helčo. Ano, stavte se, budeme se na vás těšit. :) Bílou a růžovou máme teď na prodejně.
Vladimírpřed 631 dny, reagovat
Co tyhle? budou? Mám tenké zápěstí, "ženské" S-verze by byly pro mě lepší, ale stávající barvy mně nesedí, tak hledám zda to nedělají v jiné barevné kombinaci https://gshock.casio.com/sg/g-news/new-releases/2021/Winter-Tricolor/
Agáta Vřeskápřed 629 dny
Bohužel ještě nemáme potvrzeno, že k nám dorazí. Ne všechny edice Casio pouští na náš trh. Podobně to je teď s full metal GM-B21000 :(

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další