» Blog » Casio

Casio G-Shock Gravitymaster GR-B200 recenze – Helikoptéra na zápěstí

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Letecké | Vojenské

Radim Krčmář | 26.10.2021 | 5 MIN

Pojem „letecké hodinky“ – neboli „pilotky“ pro vás určitě není ničím novým a věřím, že se vám minimálně jedny okamžitě vybavily. Ale viděli jste už hodinky, jejichž dizajn je kompletně inspirovaný helikoptérou? Že ne? Tak to máte štěstí, protože dnes pro vás jedny takové máme – Casio G-Shock Gravitymaster GR-B200.

Roztočte vrtule, odlétáme…

Odolné letecké hodinky – už toto spojení je poněkud neobvyklé. Pokud jsem pátral dobře, žádné jiné letecké hodinky nenabízejí například vodotěsnost 200 metrů a schopnost odolat i jadernému výbuchu. Dobrá, trochu přeháním, ovšem menší explozi G-Shocky přežijí zcela určitě. Už jen to dělá z hodinek řady G-Shock Gravitymaster výjimečné pilotky, ovšem aby hodinky vypadaly jako helikoptéra, to tu ještě nebylo.

Dnes nemůžu začít recenzi jinak než tlačítky, což je úplně ta první věc, která vás naživo doslova udeří do očí. Jednak proto, že jsou opravdu nadprůměrně veliká, ale hlavně vypadají přesně jako ta na kniplu helikoptéry. Tak jako ve skutečném vrtulníku i zde má každé tlačítko jiný tvar, texturu i materiál, aby si je pilot nepopletl.

Pokud máte tedy dostatečně bujnou fantazii, můžete si například představovat, že nespouštíte na hodinkách funkci kompasu, ale odpalujete rakety na nepřátelské cíle. :-) Tím ale inspirace vrtulníky zdaleka nekončí. Dalším odkazem je například spona pásku hodinek. I ta je unikátní a trocha pátrání prozradilo, že má svým tvarem evokovat přístrojovou desku vrtulníku Sikorsky-UH 60 známého také jako „Black Hawk“. How cool is that?!

Spona pásku má tvarem připomínat kabinu helikoptéry Sikorsky-UH 60

Spona pásku má tvarem připomínat kabinu helikoptéry Sikorsky-UH 60 známé jako Black Hawk.

Není to tak dávno, kdy byly G-Shocky často vnímány jen jako přerostlé plastikové digitálky. Ta doba je však nenávratně pryč a drtivá většina novinek této značky je toho důkazem. Umělou pryskyřici (neboli resin) – ještě donedávna stěžejní materiál, nahradily materiály jako ocel, titan, ale hlavně karbon, což je vzhledem k ceně těchto hodinek na trhu unikum. Nejinak je tomu i u GR-B200, které rozšiřují už tak početnou rodinku Carbon Core Guard modelů.

Z karbonu, hojně se vyskytující i v leteckém průmyslu, je u této novinky nejen luneta, ale také celé tělo hodinek, poskytující ochranu uvnitř uloženému strojku. Mimochodem luneta je na živo opravdu mimořádně povedená i díky několika vrstvám čirého laku, dodávajícího uhlíkovým vláknům patřičnou hloubku.

Důvody, proč se Casio rozhodlo u svých hodinek nahradit pryskyřici uhlíkovými vlákny, hezky osvětluje toto krátké video. Samotné pouzdro je „klasické“ konstrukce, kdy je do něj uchyceno ocelové dýnko pomocí čtyř šroubků a nejedná se tedy o karbonový monokok, který Casio použilo u příbuzného modelu GWR-B1000. Do útrob hodinek je díky tomu snadnější přístup, což majitel v budoucnu bezpochyby ocení, ale k tomu se dostanu později…

Casio G-Shock GWR-B1000 Gravitymaster: Láska, která nezrezaví
23.4.2019 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GWR-B1000 Gravitymaster: Láska, která nezrezaví

Trochu umělé pryskyřice však přece jen u této novinky stále najdeme. Jsou z něj vyrobeny chrániče tlačítek, ale hlavně již zmiňovaný pásek a jeho dvojitá spona. K němu mám ze svého krátkého testování drobný postřeh – je poměrně dost tuhý, což v kombinaci s atypickou sponou v praxi znamená jednu věc. Hodinky se mi poměrně špatně odepínaly a bylo potřeba použít trochu grifu. Na druhou stranu se určitě nestane, že by se vám hodinky svévolně sundaly.

GR-B200 rozhodně nejsou, ostatně jako většina G-Shocků, žádní drobci a i když jsou díky karbonové konstrukci lehké (hodinky váží cca 80 gramů), rozhodně se nestane, že byste o nich na zápěstí nevěděli. Hodinky měří v průměru 54,1 milimetrů a hodnota „lug to lug“, která činí dokonce 63 milimetrů, dává tušit, že tohle nejsou úplně hodinky pro malou ruku. Velké rozpětí nožiček se tyto Gravitymastery snaží kompenzovat uchycením pásku kolmo k tělu hodinek, ale i přesto bych hodinky doporučil spíše pro majitele větších zápěstí.

Správné pilotky by měly být dobře čitelné. S tím, díky absenci jakýchkoliv subdialů nemají GR-B200 problém. Všechny přídavné funkce jsou totiž k dispozici na sice inverzním, ale díky technologii STN velmi dobře čitelném displeji.

Přiznám se však, že bych asi nejen já ocenil i verzi s klasickým pozitivním displejem. Snad se ale časem dočkáme… Také ciferník je inspirován, jak asi sami tušíte – helikoptérou, konkrétně jeho palubovkou, s čímž se dá při troše fantazie souhlasit. I když to na první pohled (zvláště u jejich tmavé verze, kterou jsem měl na testování) nevypadá, ručičky i indexy jsou opatřené luminiscenční vrstvou. Jak funguje? Upřímně potápky od Seika to nejsou, ale úplně neurazí.

Ostatně ono ta nijak zvlášť nevadí, protože je tu samozřejmě také pomocné osvětlení NEO LED. Co to přesně znamená, vám bohužel neprozradím, ale v porovnání s jinými modely G-Shocků svítí nadprůměrně. Dobré čitelnosti prospívá také krycí sklo, které pokračuje v tradici Gravitymasterů a je mírně klenuté. Sice není safírové, ale pouze minerální, a tím pádem bez antireflexní vrstvy, jeho tvar však odlesky výborně pohlcuje. Tady palec nahoru.

Převlečený Mudmaster

Jen těžko byste hledali quartzové hodinky, která vám nabídnou lepší poměr cena/výkon než právě Casio. A výjimkou není ani tato novinka. V jejích útrobách totiž pracuje strojek z již dříve představených modelů Mudmaster GG-100, případně Protrek PRT-B50. Jde tedy o vůbec první Gravitymastery vybavené quad senzorem (barometr, kompas, teploměr + krokoměr) a k tomu přidávají i Bluetooth konektivitu. Jelikož jsme výbavu tohoto strojku již v minulosti podrobně testovali (proklik na recenze), vypíchnu jen ty hlavní přednosti, ale také „mouchy“.

Casio PROTREK PRT-B50: Našlapaný základ
28.2.2020 - Radim Krčmář
Casio PROTREK PRT-B50: Našlapaný základ

Tou hlavní je absence solárního napájení, což je pro nejednoho příznivce značky „velký špatný“. Těžko říci, zda je to kvůli kombinaci zmíněného senzoru a Bluetooth nebo prostě jen Casio šetřilo náklady, ať tak či tak, GR-B200 si musí vystačit s baterií. Na druhou stranu by vám měla při rozumném využívání funkcí vydržet přibližně dva roky a přístup k ní je snadný.

Další drobnou muškou by pro někoho mohla být absence seřízení hodinek pomocí rádiového signálu. O automatické seřízení ale nepřijdete, jen se o něj místo vysílače v Německu bude starat váš mobil. Ten komunikuje s hodinkami pomocí intuitivní aplikace G-Shock Connected. Využít ji můžete k všemožným nastavením hodinek, případně orientačnímu přehledu o spálených kaloriích, krocích a samozřejmě třeba při hledání zašantročeného mobilu.

Co však oceňuji nejvíc, je možnost si editovat položky v hodinkách, ať už jejich pořadí či přítomnost. Pokud tedy nepotřebujete barometr jako první položku, není nic jednoduššího, než jej v menu přesunout, či úplně odstranit. Tuto vlastnost by měly mít dle mého všechny G-Shocky a je škoda, že ji najdeme pouze u tohoto strojku.

Resumé

Jaký je tedy závěrečný verdikt? Za mě můžu říci, že se jedná o velmi povedený model, který ocení nejen fanoušek do létání, ale každý G-Shocker. Kromě hloubkoměru má všechny myslitelné funkce, které G-Shocky napříč modely nabízí, navíc v atraktivním karbonovém balení. Pokud by jim Casio dopřálo i solární napájení, aspirovaly by s přehledem na titul nejlepší Géčka. Já bych jim to však vzhledem k ceně odpustil a smířil se s tím. Koneckonců solární napájení nemá ani helikoptéra a nikomu to nevadí... :)

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio G-Shock GW-3000M recenze – Hlavou v oblacích, ale nohama na zemi
14.7.2021 - Jan Kalousek
Casio G-Shock GW-3000M recenze – Hlavou v oblacích, ale nohama na zemi

Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000 představení – Japonský uhlobaron
17.9.2021 - Jan Kalousek
Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000 představení – Japonský uhlobaron

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku