» Blog » Casio

Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 13.6.2022 | 6 MIN | 1x komentář

Dostatečně elegantní, aby neurazily ani na firemní poradě, dostatečně odolné, aby přežily i to nejnáročnější dobrodružství. Přesně taková je kolekce G-Steel, tedy odolné hodinky Casio G-Shock, kde kov, jak už název napovídá, hraje hlavní roli. Co nového přinesla novinka G-Steel GST-B500 vám prozradí dnešní recenze.

Na hodinkách G-Shock se mi líbí krom jejich odolnosti také jejich různorodost. V jejich katalogu totiž najdete jak levné plastové digitálky, tak i limitované analogové modely s ručně kovanými lunetami z exkluzivních materiálů za několik desítek tisíc. Vybere si prostě každý... G-Steely představují řekněme takový ten zlatý střed, kdy nabízí vyváženou kombinaci funkcí a šmrncovního vzhledu, kterou oceníte v každodenním životě asi nejvíce (nejste-li například výsadkář). A nové GST-B500 v této tradici pokračují.

Méně je někdy více

Co tedy nového do rodiny G-Steelů tato novinka vlastně přináší? Je toho víc, ovšem tím hlavním trumfem je jejich váha a velikost. Jedná se totiž o nejtenčí a zároveň nejlehčí model řady G-Steel vybavené kovovým náramkem a to má za následek jediné – skvěle se nosí.

Vyjádřeno čísly, nové “Pětistovky“ se můžou pochlubit rozměry 46.4 x 48.9 x 12.8 milimetrů a váhou 143 gramů, což je například oproti jejich předchůdci GST-B400 o citelných 17 gramů méně, a vaše zápěstí to určitě ocení. Bavíme se samozřejmě o váze při nezkráceném náramku, takže pokud máte obvod zápěstí menší než 20.5 centimetrů, výsledná váha bude ještě menší.

G-Shock G-Steel GST-B600 představení – Kompaktnější, menší a nejtenčí
26.1.2024 - Filip Debrecenyi
G-Shock G-Steel GST-B600 představení – Kompaktnější, menší a nejtenčí

A právě kovovému náramku vděčí novinka za svou nižší váhu především. U spony je totiž užší o celých 5 milimetrů a při bližším průzkumu jsem odhalil ještě jednu zajímavou věc. Jeho dílky nejsou frézované z jednoho kusu oceli, jako tomu bylo u minulých modelů, ale dílky jsou tentokráte duté, vyplněné kovovou vložkou. Toto řešení sice na někoho může působit poněkud lacině, ale mě osobně to nijak neurazilo a to hlavně z důvodu, že nijak nechrastí a navíc i získal na flexibilitě při ohybu do strany, a tím pádem i na komfortu při nošení.

Jedná se totiž o nejtenčí a zároveň nejlehčí model řady G-Steel vybavené kovovým náramkem a to má za následek jediné – skvěle se nosí.

Trochu kontroverzně však působí jeho uchycení napřímo do pouzdra hodinek pomocí dvou šroubků, což v podstatě znemožňuje použití pryžového pásku z jiných modelů. Škoda… Když už jsme u náramku, tak ještě zmíním, že plechová spona, která na něj navazuje, přišla o jednu dírku regulace a má tak pouze tři místo tradičních čtyř. Co naopak zůstalo v porovnání s předchozím modelem beze změny, je konstrukce sendvičového pouzdra hodinek, využívající ocel a karbonem vyztuženou pryskyřici a také krycí sklo z minerálního skla.

Kombinace úspěšného

Pokud se orientujete v současné nabídce těchto odolných hodinek ze země vycházejícího slunce, pak vám určitě neuniklo, že se designéři Casia tentokráte nepouštěli do žádných větších akcí a vzhled nových GSTéček uvařili podle receptu „vezmi to osvědčené a zkombinuj to dohromady“. Ciferník tohoto modelu jakoby z oka vypadl veleúspěšných GA-2100 aka “Casioaků“ a luneta svým tvarem a umístěním dvou okrasných šroubků zase až nápadně připomíná GST-B400.

G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu
17.9.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu

Jestli je to dobře, nebo špatně nechám na vašem posouzení. Mně osobně se tato kombinace líbí. Díky rozložení ciferníku jsou v porovnání s ostatními G-Steely přehlednější a čas přečtete bez problémů na první dobrou. Horší je to tentokráte s čitelností zkoseného displeje. Ten je u všech tří barevných variant – tedy zelené (GST-B500AD-3AER), černé (GST-B500D-1A1ER) a černostříbrné (GST-B500D-1AER) inverzní.

Vzhledově to sice vypadá dobře, ovšem v kombinaci s titěrnými znaky to moc praktické není a k přečtení údajů je potřeba trochu snažení a to i přes den. V šeru se pak displej stává prakticky nečitelným. Naštěstí je tu opravdu kvalitní osvětlení a to jak displeje, tak i ciferníku pomocí dvou diod – tedy “Double Illuminator“, které tento neduh eliminuje. Ještě dodám, že i tentokráte Casio vybavilo ručičky tohoto modelu luminiscencí Neobrite, na indexy však bohužel tak nějak zapomnělo, což je trochu škoda.

Osvědčený mix funkcí

Co se týká funkční výbavy, tak se u této novinky vývojáři nepouštěli do žádný větších akcí a výbava GST-B500 zůstala prakticky totožná jako u jejich předchůdce. To však nevidím jako problém, protože je i tak více než bohatá a vše podstatné, co můžete po “obyčejných“ quartzových hodinkách chtít tu máme. A nejen to…

Samozřejmostí je nárazu odolná konstrukce a jako u všech modelů G-Shock nechybí ani voděodolnost plných 200 metrů. Modul s označením 5684 je tedy v bezpečí. Z tradičních funkcí tu máme automatický kalendář s možností zobrazení i v evropském formátu, což v minulosti rozhodně nebylo u G-Shocků zvykem, stopky s mezičasem na 24 hodin, 60 minutový odpočet, 5 jednoduchých alarmů, čas v druhé časové zóně a pro někoho užitečný “pípák“ v každou celou hodinu. A nechybí ani funkce “uklizení“ ručiček.

Nejen fanoušky G-Shocků určitě potěší přítomnost populární fičury, což je solární napájení hodinek, takže odpadá častá a mnohdy i otravná výměna baterie a hodinky jsou tak prakticky bezúdržbové. Co však těmto G-Shockům schází, je nastavení přesného času pomocí rádiového signálu. Ale nebojte, o automatický přesný čas přesto nepřijdete.

Jak totiž písmeno B v názvu hodinek napovídá, tyto “ GéEsTéčka“ umí pomocí Bluetooth a příslušné aplikace komunikovat i s chytrým telefonem. Ovšem pozor! Casio se z nějakého důvodu rozhodlo pro tento model nahradit stávající aplikaci “G-Shock Connected“ novou s názvem “Casio Watches“. Co tedy tato změna přináší?

Nová Apka

První změnou u této aplikace je nutnost se zaregistrovat a získat takzvané Casio ID, tedy jakýsi osobní účet. Po registraci a přihlášení vás aplikace vyzve k registraci samotných hodinek zadáním čísla modulu hodinek a následném spárování pomocí Bluetooth. Po této proceduře dojde k automatické synchronizaci času z mobilní sítě a majitel hodinek má poté přístup také k dalším funkcím jako je Reminder, tedy možnost nastavit si 5 jednoduchých upomínek a nechybí ani Phone Finder, který jak už název napovídá, pomůže najít zapomenutý telefon.

Zajímavou novinkou je možnost pomocí aplikace provést korekci ručiček v případě, že by se vlivem drsného nárazu, případně magnetismu odchýlily ze správné polohy. Samozřejmě nechybí ani možnost hodinky přes telefon kompletně nastavit nebo si pro zobrazení druhé časové zóny vybrat jedno z tří set míst na zeměkouli, případně zadat si své vlastní. Šikovné…

V aplikaci dále najdeme i přímý odkaz na kompletní elektronický návod ke konkrétnímu modelu registrovaných hodinek nebo třeba přehled novinek z Instagramového účtu Casio G-Shock.

Co však stále chybí a je to i logické vzhledem k tomu, že hodinky nejsou k telefonu připojeny nonstop, jsou takzvané notifikace. Přece jen to stále nejsou chytré hodinky a jsou navrženy tak, aby na telefonu nebyly nijak závislé. Nechcete-li tedy, hodinky s telefonem párovat nutně nemusíte. Hodinky budou fungovat normálně s přesností klasických G-Shocků tedy maximálně +-15 vteřin za měsíc.

Závěrem

Casio G-Shock GST-B500 jsou bezpochyby vítaným přírůstkem do stylové řady G-Steel. Přestože nenabízí žádnou funkční revoluci, určitě mají čím zaujmout. Potěší zejména majitele útlejších zápěstí, ale také všechny, kterým se líbí kovový vzhled, ovšem zároveň nejsou příznivci velkých a těžkých hodinek. Pokud jim tedy odpustíte hůře čitelný displej a také absenci pryžových řemínků, za cenu pod deset tisíc korun není co řešit.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen
13.7.2022 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen

Casio G-Shock GST-B100 recenze – Aneb jak jsem vstoupil do světa G-Shocků
22.4.2021 - Jan Kalousek
Casio G-Shock GST-B100 recenze – Aneb jak jsem vstoupil do světa G-Shocků

Casio G-Shock GST-B200: Ocelový premiant
22.7.2019 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GST-B200: Ocelový premiant

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 654 dny, reagovat
Velmi povedené a propracované hodinky. I funkce bohatě stačí.

Hodinky zmíněné v článku