» Blog » Casio

Casio G-Shock GW-9400 recenze – Rangeman zvládne vše

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 21.4.2023 | 5 MIN | 2x komentář

V roce 2023 slaví své 10. narozeniny model Casio G-Shock GW-9400, který je ideální vstupní bránou do řady Master of G. Pojďme se společně podívat, proč je tento model legendou ve světě značky Casio.

Před deseti lety, tedy roku 2013 přišel na světlo světa model GW-9400, jinak přezdívaný Rangeman. V překladu ranger, nebo-li hraničář vznikl u speciálních jednotek americké armády, a tak si lze jednoduše domyslet, kam tyhle hodinky vždy směřovaly a k čemu byly předurčeny.

Rangeman je ideální vstupní branou do řady Master of G. Tato řada se zaměřuje na používání a představení těch nejnovějších technologií, které má Casio v rukávu. Navíc u modelů z této řady můžeme vypozorovat také ještě větší posedlost vysokou odolností.

I proto jsou hodinky z této kategorii tak oblíbené mezi opravdovými profesionály, kteří potřebují bezchybný přístroj na své zápěstí. Velkou oblibu sklízí hlavně mezi vojáky, policisty, záchranáři nebo hasiči.

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou
12.2.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou

Tyhle hodinky mají koule

Když si dáte více G-Shocků vedle sebe, asi vám přijdou všechny stejné. A za mě jsou si všechny tak podobné, až jsou jiné. Rangemany mají něco speciálního, co mě uchvátilo. A ona to nebyla jen jedna věc, ale střípky, které dohromady udělaly dobrý celkový dojem.

Velmi se mi líbí zpracování Rangemanů. Na první pohled velmi odolné hodinky s outdoorovým zpracováním, prolnuté materiály z pryskyřice a kovu.

Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán
10.1.2023 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán

Ocelová tlačítka s celkem silným vroubkováním vypadají sakra dobře. Právě díky vroubkování tlačítek se hodinky velmi dobře ovládají ve ztížených podmínkách, ať už za deště, v rukavicích nebo jiných nástrahách. S tlačítky se dobře manipuluje, což bývá u hodinek od Casia mnohdy oříškem. Nejsou vyviklaná, ale ani přehnaně tuhá a tak akorát je i jejich velikost. Proto se hodinky pomocí tlačítek suprově ovládají.

Hodinky jsou jak už je u G-Shocku známo velmi odolné. Průměr pouzdra je u tohoto modelu 54 mm a řadí se do kategorie velkých hodinek. Díky použitým materiálů jsou ale lehké a váží 93 gramů.

Čtyři šroubky v lunetě suprově zpevňují pouzdro a jsou dalším střípkem prvků, jež vypadají dost dobře a z praktického hlediska vykonávají svou potřebu, kterou je odolnost.

6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy

Barevné prvky? Fíííha, to mě učarovalo. Konkrétně černo-žlutá varianta mě totálně dostala. Žluté kroužky kolem tlačítek a na displeji. Žlutá barva k černému pouzdru náramně padne. A přesně proto Rangemany nevypadají vůbec nudně.

GW-9400 najdeme také v kombinaci s červenou barvou. Tady už mi z designového hlediska chybí šmrnc... No posuďte sami.

U tohoto modelu je barevných detailů trošku méně a musím říct, že mě už tolik (co se vzhledu týče) nezaujal. Jde vidět, jak moc mohou udělat i opravdu malé detaily. Ovšem pro někoho, kdo chce méně výrazné hodinky je to dobrá alternativa.

Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili
18.5.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili

Zajímavostí je i vyobrazení kočky na dýnku hodinek. Dle známých informací se má jednat o kriticky ohrožený druh kočky Irimotské, která žije na japonském souostroví Jaejama.

Vyobrazení této kočky má podle všeho vyzdvihnout charakteristickou podobu těchto dvou zmíněných. Stejně jako Iriomotská kočka si i Rangeman poradí s nástrahami drsného okolí, pro které je perfektně stvořený.

První Casia s technologií Triple Sensor

Rangemany si získaly své jméno a velkou popularitu díky využití technologie Triple Sensor. Z řad Casia byly historicky úplně prvním modelem, který dostal tuto vychytávku do své výbavy.

Triple sensor je technologie zahrnující kombinaci tří senzorů, a to barometru/výškoměru, teploměru a kompasu.

Právě to jsou senzory, které při brouzdání v přírodě nebo nepříznivém terénu každý ocení.

Kompas perfektně poslouží k určení světových stran nebo k nalezení směru k cíli vaší cesty.

Barometr je navíc schopný upozornit na základě změny tlaku i na blížící se bouřku. Barometr je kalibrován při sestavení hodinek a Casio dokonce uvádí, že už jej není potřeba nikdy kalibrovat. Pokud ovšem zaznamenáte, že jsou hodnoty barometru chybné, lze ho také ručně zkalibrovat.

Při výrazné změně tlaku vás hodinky upozorní pípnutím a veškeré grafické hodnoty začnou blikat, aby vás upozornily na změnu.

Při spuštění barometru a teploměru vám hodinky během vteřiny nabídnou aktuální hodnoty. Následně měří v intervalu každých 5 vteřin první 3 minuty a poté každé 2 minuty. Naměřené hodnoty poté můžete uložit do paměti hodinek společně s časem a datumem záznamu.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Mimo senzorovou výbavu v podobě Triple Sensoru jsou Rangemany vybaveny už takovou G-Shock klasikou. Ta nabízí funkce v podobě alarmu, odpočítávacích stopek, světových časů, zobrazení východu a západu slunce, automatického kalendáře (až do roku 2099) a stopek s neuvěřitelnou kapacitou 1000 hodin.

GW-9400 pohání modul 3410 a je vybaven technologií Tough Solar nebo-li solárním dobíjením, které hodinkám absolutně padne. Ani si nedokážu představit, že by takto vybavený model tuto funkci neměl. Díky solárnímu dobíjení jsou hodinky o něco bezstarostnější a hlavně ekologičtější, protože nemusíte co pár let měnit baterii.

Multi Band 6 – stručně a srozumitelně
17.1.2019 - Martin Koňařík
Multi Band 6 – stručně a srozumitelně

Bezstarostnost se váže také na seřízení času rádiovým signálem. Rangeman je vybaven technologií Multi Band 6, tudíž je schopen přijmout signál až z 6 rádiových stanic po celém světě a seřídit podle něj čas.

S technologií Multi Band 6 nemusíte čas nastavovat ručně, protože si ho hodinky nastaví automaticky pomocí signálu vysílaného z pozemní rádiové stanice, vybavené dokonale přesnými atomovými hodinami.

Casio si dobře poradilo i s displejem, který je rozdělen do tří datových polí. Velmi důležité je to, že jsou údaje vyobrazeny na světlém pozadí a čitelnost je tudíž dost dobrá (vyrábí se také modely s tmavým pozadím, tam je čitelnost znatelně horší). Povedené je i LED podsvícení displeje. Často se stává, že je podsvícení kvůli umístění LEDky nerovnoměrné. Ovšem u Rangemanu to náramně vychytali a ani tohle zde není problém. Celý displej je poté pokrytý minerálním sklíčkem.

Doba podsvícení je nastavitelná na časové intervaly v délce 1,5 nebo 3 vteřiny. GW-9400 mají i funkci full auto light, která hodinky rozsvítí, když na sebe hodinky natočíte. Ideální funkce pro případ, že zrovna nemáte možnost podsvítit hodinky ručně.

Osvětlení spustíme prostředním tlačítkem na pozici šesté hodiny, které si mnoho uživatelů G-Shocků oblíbilo a také mně to velice sedí.

Zahrály si i ve filmu na Netflixu

Svou roli sehrály Rangemany i na filmových plátnech. Nosil je například Chris Hemsworth v netflixovém akčňáku Extraction 2 (Vyproštění 2), kde vlastně bez jakýchkoliv dalších slov řekly, co vše vydrží.

Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech
17.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech

Chris Hemsworth ve filmu Vyproštění 2.

Šel bych do nich?

Rangemany jsou takový tichý zabiják. Svým vzhledem vyloženě nerazí ve svém okolí, ale s každou nepříznivou situací si hravě poradí a doslova ji zabijí. Možná také proto spojitost s japonskou kočkou, která je tichým zabijákem s mnoha životy.

Model GW-9400 je zajímavým a dobrým vstupem do řady Master of G. Za mě i vzhledem k vybavenosti cenově dobře dostupný. Vysoká odolnost, solární dobíjení, Multi Band 6, Triple sensor a skvělé podsvícení mi nedává jinou možnost, než hodinky doporučit každému, kdo hledá nabušené G-Shocky.

Mohlo by vás také zajímat:

SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100
4.5.2023 - Agáta Vřeská
SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100

Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady
24.2.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady

Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu
12.12.2022 - Agáta Vřeská
Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Patrikpřed 359 dny, reagovat
Hodinky jsem si koupil před cca 6 lety. Předchozí model samozřejmě. A jak mám g shocky rád tak mne zklamaly. Nesundal jsem je z ruky a dělal s nimi namátkově - ruční štípání dřeva sekerou, práce s motorovou pilou, vrtání s příklepem, práce s rozbruškou ( tady jsem si od létající strusky pokropil sklíčko které mělo drobné sotva viditelné krupičky.). A hodinky nevydržely.. nevím jestli to má ně bylo hodně, dle popisu jsem si myslel že by měly vydržet ale po jednom štípání dřeva koukám a na displeji vidím místo číslic "rozsypaný čaj". Vydal jsem se do autorizovaného servisu který hodinky odeslal k opravě. Vrátily se neopravené s tím že jsou definitivně "kaput".. letěly do koše a na práci si budu muset sehnat jiné.. akorát že nevím jaké...gshocky se zdá to nedají...
Milapřed 129 dny
Kupte si treba hodinky s kalkulackou. Mam je na ruce uz 13 let. Posledni 3 roky je nijak nesetrim. Vydrzi i hladinove plavani pri otuzovani v rybniku. Je to ten model s databankou a kovovym tahem. Baterka vydrzela opravdu deset let. Za tu dobu se mi povedlo na nich akorat parkrat poskrabat sklo, esteticky odrovnat jedno tlacitko kalkulacky a slezla temer ze vsech stran stribrna barva. Hodinky nosim do prace, tam hlavne delam rukama. Mozna to u Vas byla jen vada kusu. Puvodne jsem mel v planu si koupit ProTreky az znicim ty kalkulacky, ale to je nemozne. Takze jsem si v rijnu udelal radost. Kalkulacky porad nosim do prace, ale ve volnu si beru Protreky. A to jsem jeste nezminil ze ty kalkulacky mam dvoje. To cerne provedeni mam na spolecenske akce, ale plastovy reminek jsem nechal vymenit za kovovy. Levne hodinky za tisicovku jsou spotrebka, casto jim baterka vydrzi 10 let ale vetsinou jim v minulosti odeslo neco jineho, tak jste koupil dalsi. Otazka je, jestli i Vase hodinky nebyly u daneho modelu prave ta "levna" spotrebka, ktera mate cenou a hodnotou pri prevodu na koruny. Vemte si ten model, ktery pouzivaji americti pesaci, myslim ze to jsou GeA stovky. Jsou to pry ty nejlevnejsi hodinky z rady G-shock. Pokud se s nimi neco stane, poleti do kose a vojak si koupi nove. Mozna tam u nich neresi ani vymenu baterie. Proste za dva roky koupi nove.

Hodinky zmíněné v článku