» Blog » Casio

Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se

Tagy: Casio | Klasické | Fashion | Retro | Tradiční

Dominik Hok | 17.5.2022 | 4 MIN | 6x komentář

Víte, do hodinářského světa jsem se dostal jako slepý k houslím, ale už po velice krátké době jsem věděl, že chci mít nějaké G-Shocky. A jelikož jsem škrt, nemohl jsem sáhnout po ničem jiném než po G-Shocku GW-M5610. Proč? Stojí do čtyř tisíc, jsou solární, rádiem řízené a mají retro nádech, který známe z legendárních DW-5600. Dokonce mě ani ten pohyb platební kartou směrem k terminálu tak nebolel. A to mě bolí vždy při platbách nad 1000 korun. Ano, jsem škrt.

Návrat do roku 1983 v trochu chytřejším podání

Vzhledově na GW-M5610 není nic výjimečného, protože vypadá úplně stejně jako mnohem známější starší bráška DW-5600. Ano, ty hodinky, které přejíždí kamiony, střílí s nimi hokejisti a nosí je třeba Keanu Reeves ve filmu Nebezpečná rychlost.

Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech
17.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech

 Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček
28.3.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček

Pokud se ale podíváme trochu víc do historie, dostaneme se až do roku 1983, což je rok vydání úplně prvního G-Shocku. A z těch pak vychází DW-5600 a z těch pak vychází GW-M5610.

Rok 1983 se ale v hodinkách krásně odráží a já osobně jsem nemohl sáhnout po jiné verzi než po té s retro barevnými nápisy a červeným lemováním okolo displeje.

Samozřejmě ale najdeme i verze s trochu čistějším vzhledem, pokud by se někomu barevné popisky zdály poněkud dětinské.

Hodinky jsou postavené (jak jsme zvyklí) ve tvaru osmihranu, přičemž pouzdro má průměr 43,2 mm, tloušťku 12,7 mm a je kompletně pryskyřicové. To je právě malý rozdíl oproti modelu DW-5600, který je o něco robustnější. Váhově se pak dostáváme na příjemných 50 gramů.

Videorecenze na model GW-M5610U:

Na hodinkách pak najdeme dvě ocelové části a těmi je dýnko a spona. Spona by ale v žádném jiném materiálu nedávala absolutní smysl. Bavíme se přeci o G-Shocku! Ty hodinky by přežily i šlápnutí Godzilly.

Když už jsme u té odolnosti, tak mají samozřejmě klasickou G-Shockářskou odolnosti proti nárazu a voděodolnost do 200M.

Osobně nejsem moc fanda pryskyřicových řemínků... Když si tedy vyzkouším nějaký retro nářez s pryskyřicovým řemínkem jako je F-91, prostě se necítím. Oproti tomu pryskyřicový řemínek GW-M5610 mi tak nějak sedí a hodně tomu dopomáhají plastové výplně napojené na dýnko. Díky těm se prostor mezí zápěstím a řemínkem pěkně vyplní a hodinky sednou na ruku jako prdel na hrnec. Oproti ostatním G-Shockům mi tak nějak přijde, že tyto prostě netlačí.

Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident
9.7.2019 - Radim Krčmář
Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident

Celkově je největší výhodou těchto hodinek právě jejich velikost. Chcete odolné G-Shocky, ale zároveň nejste žádný "švancík"? Prosím, tady máte kandidáta.

Sklíčko je minerál? A opravdu je to lepší volba než plast?

Jak už jsem psal na začátku, jsem škrt. Proto mě při rozhodování o koupi těchto hodinek odrazovala jedna vlastnost – mají minerální sklíčko. A proč? Chtěl jsem plast, jelikož je o něco odolnější proti nárazům a hlavně... Škrábance se dají vyleštit speciální pastou. Oproti tomu minerál jednou bude mít zářez na pažbě (čtěte sklíčku) a už navždy tam bude.

Ale víte co? Hodinky jsem vzal do mojí dílny, kde řežu (většinou dřevo), sekám (někdy prsty), vrtám a na hodinkách ani škrábanec. Hlavní podíl na tom má lehké zapuštění sklíčka. A tím, že část s displejem není tak velká, je opravdu malá šance, že byste narazili přímo na tuto plochu. Většinou to schytají pryskyřicové okraje.

Pozitivní či negativní?

A překvapivě se nebavím o výsledku testu či vašem nastavení mysli. Samozřejmě o displeji. Já osobně jsem sáhl po pozitivním displeji (černé číslice na světlém pozadí), protože je za mě mnohonásobně čitelnější. Ale inverzní má taky něco do sebe. Působí tak nějak... Já nevím. Moderněji.

Moc se mi líbí také funkce automatického osvětlení. V tmavém prostředí stačí hodinky namířit směrem k sobě a rozsvítí se.

Solar a Multiband – dokonalá kombinace v dokonalé ceně

Tady se dostáváme k bodu, proč jsem tyto hodinky pořídil. Nejen, že jsou hezké, tak trochu retro, ale ještě mají výbornou funkční výbavu.

Samy se nastavují. Dokážou totiž přijímat rádiový signál a nastavit si přesný čas. Spousta lidí se ohání tím, že to u nás vlastně ani nefunguje, ale víte co? Já mám vždy na vteřinu přesný čas.

Samy se nabíjí. Díky zabudovanému solárnímu akumulátoru se hodinky samy dobíjí. V tmavém prostředí se dokonce samy přepnou do úsporného režimu (funkce Power Saving), kdy nezobrazují žádná data. V ten moment, jak je chytnete do ruky a zaznamenají trochu světla, objeví se data na displeji.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

V pravém dolním rohu displeje se pak ukrývá indikátor nabití se stupnici L (low), M (medium) a H (high). Můžu potvrdit, že hodinkám stačí opravdu chvilka na světle a hned tam máte H.

Jaká je životnost soláru? To nikdo neví, ale všechno se odvíjí od zacházení. Úctyhodného věku se akumulátor dožije hlavně v těch případech, kdy jej udržujete naplno nabitý. Řekněme, že někdo má solární Casia třeba i 20 let. Někomu zase tolik nevydrží.

Kromě těchto dvou vychytávek ještě hodinky zobrazují světové časy, 5 denních alarmů včetně odložení budíku a signalizace celé hodiny a odpočítávací (minuta až celý den) či standardní stopky (přesnost na setinu sekundy).

Závěrečně shrnutí GW-M5610

Jsou to výborné hodinky. Doteď jejich koupě nelituji a spíše lituji toho, že je nenosím častěji.

Vydrží všechno, vypadají dobře, mají univerzální velikost, jsou vybavené solárem a nastavují se samy podle rádiového signálu. Navíc mají některé automatické funkce a indikátory, které byste v takové cenové relaci nutně nečekali. Za mě perfektní koupě. A proto jsem si je koupil.

UPDATE: Nová verze M5610U

Do upgradované verze se dostal nový modul 3495, který má plně automatické podsvícení číselníku s možností svícení až po dobu 3 vteřin.

Při aktivních stopkách či časovači v rohu vidíte aktuální čas.

Časovač se dá nastavit nejen na minuty, ale také na vteřiny.

Datum je zobrazený v evropském formátu.

Hodinky se dají přepnout do několika dalších jazyků.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 709 dny, reagovat
Švancík? :) Kdo to jako má bejt? Prosím hodnotu BMI pokuď možno.
Radimpřed 697 dny, reagovat
V clanku mi chybi jedna dulezita informace. Teda - mne nechybi, ja ji vim, ale asi by ji uvitali ostatni ctenari, kteri se rozhodujou, jake postapokalypticke hodinky si poridit. Pred rokem Gshock oznamil a uvedl na trh updatovane verze modulu (3495 a 3496) pro hranate Gshocky, a tedy nove modely s privlastkem "U" - v tomto pripade "M5610U", kteremu uvnitr nove tika strojek 3495. Oproti "ne-U" starsi verzi s modulem 3159 ma tato nova varianta spoustu fajn vychytavek - plne auto LED podsviceni - nastavitelnou dobu podsviceni az na 3s (oproti 1.5s) - behem pouzivani funkce stopek a odpoctu se zaroven zobrazuje aktualni cas (v okne misto data) - timer (odpocet) jde nastavit na vteriny (oproti max minutam) - ale hlavne konecne moznost zobrazeni evropskeho formatu data (DD.MM) !!! plus par dalsich veci, jakoze si muzete prepnout dny v tydnu do nemciny a spanelstiny a dalsich 3 jazyku..... Za me je nakup M5610U v dnesni dobe a v teto zemepisne sirce o dost logictejsi, i kdyz teda samozrejme trochu priplatite. Pokud uz M5610 vlastnite, asi bych si vystacil a do upgradu nesel, ale jako novy a square-Gshockem nepolibeny uzivatel bych sahl uz po M5610U.
Dominik Hokpřed 696 dny
Zdravím, Radime. Díky za dobrou připomínku! Napíšu si to do úkolníčku a pak článek zreviduji. :)
Martin Sedláčekpřed 695 dny, reagovat
Přesně. Mám je. Jsou boží! Nařizuji podle nich každý den své mechanické hodinky, které nosím do práce k obleku a tyhle G-Shocky nosím je na výlety, dovolenou a o víkendech.
Adampřed 206 dny, reagovat
Zdravím, uvažuju teď nad modelem Casio GW-M5610U-1, ale není mi jasné, jak to pak funguje s případnou výměnou akumulátoru. Chápu správně, že akumulátor vydrží cca 10 let a pak je potřeba jej vyměnit? Pokud ano, dá se nějak snadno sehnat a vyměnit? Počítám, že v běžném hodinářství ho ais mít nebudou.
Dominik Hokpřed 206 dny
Zdravím, ano, chápete to správně. Stačí zajít do hodinářství, které spolupracuje s oficiálním servisem Casia a ti Vám jsou schopní sehnat nový akumulátor.

Hodinky zmíněné v článku