» Blog » Casio

SOUBOJ Mudmasterů: Casio G-Shock GWG-1000 vs. GWG-2000

Tagy: Souboj | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Radim Krčmář | 3.2.2022 | 5 MIN | 4x komentář

Mudmaster se dá bezpochyby nazvat trefou do černého. Poprvé se tyto hodinky navržené tak, aby obstály i v tom nejdrsnějším prostředí, představily v roce 2015 a od té doby bez pochyb patří mezi nejoblíbenější G-Shocky. Na podzim 2021 rodinu Mudmasterů rozšířil nový člen s označením G-Shock GWG-2000, který má za úkol navázat na úspěchy původního modelu G-Shock GWG-1000, ze kterého přímo vychází. Jak si tedy oba modely stojí v přímém porovnání?

Jestliže G-Shocky platí za ty nejodolnější hodinky na světě, pak Mudmaster lze považovat za ty nejodolnější mezi G-Shocky. Voděodolnost 200 metrů a schopnost ustát nárazy či pády z deseti metrové výšky vám nabídnou všechny hodinky G-Shock. Ale Mudmastery jdou mnohem dál…

Díky použití materiálů jako je Alpha-Gel jsou tato Géčka imunní i vůči vibracím a speciálně konstruovaná tlačítka jištěná hned trojitým těsněním zase zaručí rezistenci nejen vůči vodě, ale také prachu a blátu, jak už jejich název ostatně napovídá.

G-Shock Mudmaster – Velký průvodce výběrem
1.9.2019 - Martin Koňařík
G-Shock Mudmaster – Velký průvodce výběrem

Že to nejsou jen prázdné řeči marketingového oddělení Casia nejlépe dokládá fakt, že Mudmastery můžete zahlédnout například na zápěstí příslušníků speciálních jednotek britské armády a nebo závodního týmu Toyoty na letošní Dakarské rally. Přidejte vyvážený mix funkcí, jaké by neměly žádné „adventure“ hodinky postrádat, chlapácký dizajn, za který by se nestyděl ani Rambo, a je jasné, proč jsou Mudmastery tak populární…

GWG-2000. Stejné, a přece jiné

Nové GWG-2000 se představují hned ve třech různých variantách. Vedle barevných detailů se liší hlavně odstínem řemínku. Na výběr máme oblíbenou zatmavenou „stealth“ verzi (označení 1A1ER), se zeleným řemínkem a červenými detaily (1A3ER) a nebo „khaki“ variantu s černěnou lunetou (1A5ER).

Zleva: GWG-2000-1A1ER, GWG-2000-1A3ER, GWG-2000-1A5ER

Zleva: GWG-2000-1A1ER, GWG-2000-1A3ER, GWG-2000-1A5ER

Inspirace původním modelem Mudmaster GWG-1000 je u dizajnu hodinek více než patrná, až by se chtělo podle fotky říci, že jsou to skoro stejné hodinky. Věřte ale, že naživo jsou dost odlišné…

Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000 představení – Japonský uhlobaron
17.9.2021 - Jan Kalousek
Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000 představení – Japonský uhlobaron

Může za to jednak nový vzor ciferníku, který při pohybu vytváří zajímavý optický efekt, odlesky hrající kovová luneta, ale především její chrániče z „forged“ karbonu, což je zároveň největší novinka modelu GWG-2000.

Tento materiál totiž u jiných G-Shocků (zatím) nepotkáte a dodává tak hodinkám kromě ochrany i jistý punc exkluzivity. Jde o speciální směs uhlíkových fragmentů a pryskyřice, která se pod velkým tlakem a vysoké teplotě lisuje do požadovaného tvaru, což podle Casia umožňuje výrobu mnohem komplexnějších součástek při zachování extrémní pevnosti. Navíc je díky této technologii výsledný díl vzhledově jedinečný a každé GWG-2000 jsou tak vlastně unikátem…

Detail číselníku GWG-2000-1A5ER.

Detail číselníku GWG-2000-1A5ER.

Mezi oběma modely bychom samozřejmě našli ještě plno drobných dizajnových odlišností jako třeba ručičky, nebo jiný tvar elektronické korunky, ale to dnes nebudeme zbytečně rozpitvávat a zaměříme se na ty podstatné věci.

Detail číselníku GWG-1000.

Detail číselníku GWG-1000.

G-Shocky zpravidla nejsou zrovna hodinky malých rozměrů a Mudmastery rozhodně nevybočují z řady, spíše naopak. GWG-2000 v této tradici pokračují. Oproti původním GWG-1000 jsou nepatrně menší v průměru – konkrétně 54,4 vs 56,1 milimetrů a mají také o 1,9 mm nižší profil (nyní 16,1 mm). Ale rozměr „lug to lug“ tedy tam, kde je pásek uchycen k hodinkám, se dokonce zvětšil na 61,2(!) milimetrů. Asi proto nepřekvapí, že jim jejich majitelé často a rádi říkají „Bestie“.

Průměr se zmenšil, ale výška narostla. Na ruce působí velmi robustně.

Průměr se zmenšil, ale výška narostla. Na ruce působí velmi robustně.

Jestli se však u nového modelu něco změnilo zásadně, pak je to jejich váha. Karbon namísto pryskyřice totiž posloužil i jako materiál na výrobu samotného pouzdra a GWG-2000 jsou tak další z nových modelů, na kterých najdeme označení „Carbon Core Guard“. Díky tomu váží pouze 106 gramů – jsou tak o celých 15 gramů lehčí než původní model a to už na ruce poznáte. Když tedy vezmeme v potaz nadprůměrnou velikost, jsou Mudmastery až překvapivě lehké hodinky.

Velkou změnou prošel také řemínek hodinek, což bylo pro mě trochu překvapení, protože Casio se o tom vůbec nezmiňuje. Přestože výrobce ve specifikaci uvádí stejný materiál jako u GWG-1000 – tedy resin, u novinky je řemínek mnohem měkčí a tím i flexibilnější.

Řemínek GWG-2000 je stále ze syntetické pryskyřice. Ale mnohem flexibilnější než u GWG-1000.

Řemínek GWG-2000 je stále ze syntetické pryskyřice. Ale mnohem flexibilnější než u GWG-1000.

Tím však rozdíly nekončí. Byť to na první pohled nevypadá, odlišná konstrukce pouzdra si vyžádala i úplně jiné uchycení řemínku k hodinkám. Pokud byste si tedy chtěli své staré Tisícovky „vytunit“, máte bohužel smůlu.

Řemínky 1000 a 2000 nejsou vzájemně zaměnitelné. U starší generace měl navíc ocelové

Řemínky 1000 a 2000 nejsou vzájemně zaměnitelné. U starší generace měl navíc ocelové "poutko".

Poněkud kontroverzně na mě u novinky působí záměna kovového držáku řemínku za „obyčejný“ z pryskyřice, což mi ke stylu GWG-2000 moc neladí. Navíc si myslím, že se takové okaté šetření nákladů u prémiovému modelu vyloženě nehodí. Aspoň že přezka je stále z poctivého železa…

Luminiscence u GWG-1000 a GWG-2000.

Luminiscence u GWG-1000 a GWG-2000.

Kde se naopak žádné kompromisy nedělaly je čitelnost hodinek. I na nováčkovi proto najdeme safírové sklo s vnitřní antireflexní vrstvou a nechybí ani solidní luminiscence. Oproti předchůdci se však zlepšila čitelnost inverzního displeje a GWG-2000 mají také výkonnější osvětlení diodou, hodinky tak klidně poslouží jako nouzová baterka.

Luminiscence i osvětlení jsou na výbornou. LEDka je dokonce ještě silnější.

LEDka nových 2000 je ještě výkonnější.

Starý známý

Jak tedy sami vidíte, změnilo se toho víc, než by se na první pohled zdálo. Co však zůstalo zcela beze změn je modul, tedy srdce hodinek. Strojek s označením 5678 je zcela funkčně totožný jako u modelu GWG-1000, ale našli bychom jej také v modelech Protreků.

Casio Protrek PRW-50 a PRW-60. Recenze outdoorových pomocníků
14.1.2020 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-50 a PRW-60. Recenze outdoorových pomocníků

Tato skutečnost vzbudila mezi fanoušky G-Shocků rozporuplné reakce a někteří neváhali nařknout Casio z lenivosti. Já osobně s tím problém nemám. Jedná se o spolehlivý, léty prověřený strojek, který obecně netrpí na žádné neduhy a z mého pohledu nabízí skoro vše, co by měly správné „adventure“ hodinky umět.

Kromě obvyklých funkcí, na které jsme u G-Shocků zvyklí (tedy stopek, odpočtu, druhé časové zóny a pěti budíků), nabídnou Mudmastery díky přítomnosti „Triple senzoru“ také kompas, teploměr a barometr/výškoměr s pamětí až na 30 záznamů.

Dýnko modelu GWG-2000 ukrývá stejný modul jako starší generace.

Dýnko modelu GWG-2000 ukrývá stejný modul jako starší generace.

Navíc modul 5678 patří ke strojkům s označením „Tought Movement“, což znamená, že strojek je odolný vůči otřesům, umí přijímat rádiový signál přesného času a data a také velkou devizu hodinek Casio – solární napájení. Jediné co bych snad Mudmasterům vytkl je absence údaje o východu/západu slunce a v porovnání s jinými G-Shocky trochu slabší zvuk budíku.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

Vítěz souboje. 1000, nebo 2000?

Dnešní pomyslný souboj Mudmasterů nemá jednoznačného vítěze. Funkčně se jedná prakticky o stejné hodinky a rozhodovat tak bude především osobní vkus.

Původní „Tisícovky“ jsou vojákem v maskáčích, připraveném okamžitě vyrazit do bojové akce. Nové „Dvoutisícovky“  je také vojákem tělem i duší, ovšem ve sváteční přehlídkové uniformě, plné blyštivých frček a výložek.

Přestože oba modely stojí podobné peníze, na živo působí nové GWG-2000 mnohem dražším dojmem než jejich kolega. To ovšem nemusí nutně u takového typu hodinek každému vyhovovat. Je proto určitě dobře, že se Casio zatím neloučí ani s GWG-1000 a oba modely budou v nabídce současně. Je tedy už jen na vás, který si vyberete.

Casio G-Shock - průvodce výběrem
15.11.2019 - Radim Krčmář
Casio G-Shock - průvodce výběrem

G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?
18.12.2023 - Filip Debrecenyi
G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 780 dny, reagovat
Takové články čtu velmi rád.
Milapřed 496 dny, reagovat
1k Mud je lety prověřený Beast, který se i po 7 letech stále prodává. To některé jiné modely přijdou a odejdou. 2k Mud vypadá luxusněji a to díky lunetě, která už není plastová. Co se týče displeje, přijde mi, že nový 2K Mud má i STN displej, kvůli zelenému nádechu a lepší viditelnosti, když jsem držel oba modely pod úhlem pod světlem vedle sebe. Každopádně 2K Mud ještě musí prakticky dokázat, že vydrží drsné zacházení stejně jako starší model.
Eddypřed 483 dny
Ahoj, máš víc fotek přímého srovnání hodinek? Případně kdyby někdo měl porovnání s modelem GPRB1000. Casio mám rád a udělal bych si radost nějakým kouskem, jen nevím co.... Díky ????
Milapřed 482 dny, reagovat
To: Eddy Víc fotek přímého srovnání nemám. Na Googlu toho bude mraky. GPR-B1000 jsem měl, ale prodal. Byl to monstrózní model. Mud i tenhle jsou ale špičkové modely. Do sbírky asi patří oba :-)

Hodinky zmíněné v článku