» Blog » Casio

G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 18.12.2023 | 7 MIN | 12x komentář

Casio oficiálně vydalo vylepšenou verzi hodinek Mudmaster s označením GWG-B1000. Přírůstek do této profesionální řady se dočkal nových funkcí a vlastností, a tím zvedá laťku řady Master of G zase o něco výše.

Modely Mudmaster spadají do řady Master of G a jejími charakteristickými prvky jsou bezpochyby posedlost vysokou odolností, ale také koncentrace těch nejnovějších technologií, které má značka Casio v rukávu. No a proto se novinka s názvem GWG-B1000 vyšplhala až na úplný vrchol funkčnosti.

V kostce – co je nového?

GWG-B1000 je úplně prvním modelem řady G-Shock, který má kombinaci Tough Solaru, Triple Sensoru, Multiband 6 a Bluetooth synchronizace. No a řekněme si, panečku, to je sakra nálož! Casio doslova všechny své prvotřídní hračky narvalo do jedné krabičky, kterou je navíc sakra těžké rozflákat.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Design – hodně prémiový, přitom nezničitelný

GWG-B1000 jsou více než předchozí model. Celkovou inspiraci si výrobce vzal z GWG-1000 a GWG-2000, ale vyvinul pro ně vlastní vzhled. A samozřejmě – Casio u této nabušené "krabičky" demonstruje odolnost použitím toho nejlepšího, z čeho umí hodinky vyrobit: Carbon Core Guard.

Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?
15.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?

Carbon Core Guard je karbonem vyztužená pryskyřice a tvoří pevnou kostru celých hodinek. Na tlačítka i na výrobu lunety byla použita nerezová ocel. Právě ocelová luneta chrání zapuštěné safírové sklíčko před poškozením. Aby té odolnosti nebylo málo, ocelovou vložku lunety chrání ještě karbonové výstupky.

Nutno podotknout, že Casio pokračuje v tom, co poslední roky načalo, a to je použití ekologicky zpracovatelných materiálů. Proto je většina použitých komponentů vyrobena z bio materiálů, které jsou dále recyklovatelné. K vidění to bylo například u nových Mudmanů, které vyšly pár měsíců zpět:

U těchto hodinek ale odolnost očekáváme a není to v zásadě nic překvapujícího. Proto se do nových GWGéček dostalo opravdu to nejšpičkovější, co u Casia vídáme.

Historie značky Casio – Od kalkulaček přes televize, až k hodinkám
4.1.2024 - Filip Debrecenyi
Historie značky Casio – Od kalkulaček přes televize, až k hodinkám

Potvrzuje to použití Alpha Gelu. Ten na hodinkách najdeme jak po stranách pouzdra, tak pod dýnkem, a to především kvůli odolnosti vůči vibracím a otřesům.

Jak je také zvykem, hodinky jsou odolné vůči prachu a blátu, ale to už vám asi z názvu MUDmaster došlo.

Alpha Gel je typ měkkého silikonového gelu, který byl vyvinut v roce 1980. Poprvé byl použit v roce 1986 v obuvi značky Asics. Později se jeho implementace objevila i v hodinářském světě, a to konkrétně v řadě G-Shock. Dnes se běžně používá v automobilovém průmyslu a je přidáván do nositelné elektroniky.

Alpha Gel a jeho využití v hodinkách (jedná se o oranžové části)

Alpha Gel a jeho využití v hodinkách (jedná se o oranžové části).

Když jsem prvotně otevřel krabičku s GWGéčkama, zapůsobilo to na mě přesně jak mělo – že tohle je sakra profesionální zařízení. A stále když na hodinky koukám, přijde mi, že jde spíše o prémiovou řadu MT-G než Master of G.

Struktura pouzdra totiž kombinuje prvky karbonu, pryskyřice a kovu. A právě kov působí nejen pevně, ale i prémiově. Po detailním prohlédnutí hodinek oceníte každý malý detail, který je na zpracování znát. A navíc to prolínání materiálů vypadá moc dobře.

Pouzdro je prolnuté nejpevnějšími materiály, aby patřičně chránilo modul hodinek, který nese označení Casio 5713. Součástí lunety jsou také krycí prvky sklíčka, které připomínají něco jako malé nárazníky. Po stranách jsou vyrobeny z karbonových částic a ve spodní a horní části právě z oceli, která má ještě IP povrchovou úpravu.

Zmiňované nárazníky jsou uchyceny šrouby k tělu hodinek, a podobné konstrukční prvky jsou k vidění i po bocích pouzdra. Tudíž bych se absolutně nebál, že se hodinkám něco stane. Prvky oceli jsou využity i na konstrukci tlačítek, což napomáhá ovládání a je fajn, že se na to myslelo. Samotná plocha tlačítka je potom rovná a vyrobena z plastu. Na jejím povrchu si povšimnete jemných výstupků pro lepší manipulaci.

Viditelnou změnou je nová forma rozložení displeje, kterou jsme u žádných G-Shocků (ani Protreků) neviděli. Subčíselník pro indikaci nadmořské výšky a barometrického tlaku teď najdeme na levé straně (dříve byl indikován sekundovu ručkou a značením na číselníku). V režimu ukazatele času poté levý subčíselník slouží jako indikátor stavu baterie. Další vylepšení spočívá přidání údajů o východu a západu slunce, které už jsme mohli vidět u hodinek GG-B100.

Pravý indikátor je poté ukazatel jak kompasu, tak lokace, ale o té až později.

Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!
23.8.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!

Ochranu dostala i samotná šroubovací korunka, kterou chrání karbonová hradbička. Její zašroubování a vyšroubování je opravdu jedná báseň. Chci tím říct, že je to velmi plynulé a precizně zpracované. V Japonsku si dali na detailech záležet.

U detailů zůstanu, protože na každém centimetru hodinek na vás nějaký precizně zpracovaný čeká. Spona, stejně jakou poutko na řemínku, jsou vyrobeny z oceli, a tudíž mají perfektní odolnost. Poutko má po stranách matný vzhled a ze přední strany sleštěný profil do lesklého. Maličkosti dělají velké věci a já oceňuji, že si na všem dali designéři záležet.

Řemínek je k pouzdru uchycený z každé strany šroubkem skrz nožičky a jeho utržení jen tak nehrozí. Na spodní části řemínku jsou poté zaoblené pacičky, které zpříjemňují nošení hodinek. A především, sedí díky tomu i lidem s menším zápěstím. Rozměrově se dostaneme už na větší rozměry 58,7 x 52,1 x 16,2 milimetrů a váze 114 gramů. I proto hodinky nemusí sedět úplně každému.

GWG-B1000 jsou k mání ve třech barevných variantách. GWG-B1000-1A (černé), GWG-B1000-3A (zelené) a GWG-B1000-1A4 (červené).

Nabité jako blesk

Že v této uměle vytvořené Godzille z Japonska najdeme téměř všechno, už víme. Že to je sen každého uživatele, je z mého pohledu téměř jisté. To vše v doslova nezničitelném pouzdře. Co ovšem tato nabombená výbava přináší uživatelům?

Casio Tough movement – Nabušená výbava pro hodinky
15.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Tough movement – Nabušená výbava pro hodinky

Bluetooth synchronizace má v hodinkách funkci jako u všech ostatních kousků s touto komunikační technologií. Standardně tedy přes aplikaci Casio Watches můžete nastavit korekci času jedním kliknutím, nastavit si zimní nebo letní čas, vybrat si aktuální čas až z 300 světových měst, nastavit budík, stopky nebo ostatní funkce. Dříve jsme v hodinkách našli buď Bluetooth synchronizaci nebo seřízení času přes Multiband 6, teď ale uživatel dostane kompletní balíček toho nejlepšího.

Aplikace Casio Watches

Aplikace Casio Watches.

Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží a proč byste ho měli mít
28.8.2023 - Matěj Urbaczka
Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží a proč byste ho měli mít

Multiband 6 má na starost automatickou korekci času pomocí rádiových stanic rozmístěných po kontinentech. Rádiový signál se stará o to, aby vaše hodinky neustále ukazovaly aktuální čas.

Vzhledem k tomu, jak vybavené GWG-B1000 jsou, je absolutní nutností, aby v sobě měly i Tough Solar.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

Tough Solar má na starost udržet hodinky stále v chodu bez nutnosti výměny baterie. Plně funkční zůstávají díky solární energii – jinak řečeno za pravidelného příjmu světla, nejlépe toho slunečního. Pokud je tedy budete alespoň pár desítek minut denně umisťovat na světlo, odvděčí se vám několikaletou výdrží. Hodinky používají solárně dobíjenou baterii, která uchovává energii.

Triple Sensor je kombinace barometru, teploměru a kompasu. A musím tady smeknout před Casiem, protože je v porovnání s multisportovními chytrými hodinkami také velice přesná.

V neposlední řadě je potřeba vyzdvihnout ještě jednu funkci, a to právě vylepšený indikátor polohy, zabudovaný přímo v těle hodinek. Ten uživatelům dopřává uložit svou aktuální polohu do paměti hodinek. Tato funkce mě opravdu hodně baví. Jak ale v praxi funguje?

Do paměti hodinek lze uložit vaši polohu, ze které například začínáte svou expedici nebo v ní máte svůj kemp. Indikátor poté směrem k vaší startovací poloze ukazuje směr do výchozího místa a na digitálním displeji zobrazuje vzdálenost k němu. Ručička hodinek ukazuje severním směrem, aby vám pomohla v orientaci.

Do paměti hodinek jde uložit poté pouze jednu aktuální polohu. Na rozdíl od modelu GG-B100 není paměť hodinek omezena na nastavení aktuální polohy, v tomto případě pouze na zpětné sledování. V aplikaci Casio Watches si jí můžete nastavit na libovolné místo pomocí mapy.

Menším mínusem je bezpochyby to, že navigování do vaší určené polohy je závislé i na telefonu. Hodinky nejsou vybaveny GPS přijímačem, a tak všechny data o poloze posílají do telefonu a ten jim je posílá zase zpátky, na základě čehož vám poté hodinky ukazují polohu a případný směr či vzdálenost.

Navigační funkce můžete využít i bez telefonu. Například, v dáli před vámi je nějaký klíčový bod, ke kterému směřujete. V jeho směru si nastavíte pozici indikátoru a ten vám vždy směrem k tomuto cíli bude ukazovat cestu, zatímco ručička bude směřovat stále na sever.

Já osobně to musím vychválit! Přesnost nejen indikátoru polohy, ale obecně senzorová výbava mě opět přesvědčila o tom, jak Casio umí pracovat s technologiemi a jak kvalitní v tom tato značka je.

S kolegou Šimonem vždy probíráme čitelnost hodinek a jak to Casio vymyslí s podsvícením, které není vždy to pravé ořechové. Osvětlení je pro digitální displej vyřešeno klasickou LEDkou na pozici páté hodiny, které dokonce dobře podsvítí i většinu číselníku. Fajn je postupné pozhasínání osvětlení, kdy LEDka zničehonic nezhasne, ale postupně snižuje své podsvícení.

Pokud by to pro vás nebylo dostačující, nezoufejte. Ručičky společně s indexy jsou navíc vybaveny luminiscencí Neobrite, která je po nasvícení perfektně čitelná.

A tento detail také podtrhuje tu komplexnost a profesionalitu GWGéček.

VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami
24.6.2022 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami

Z té standardní G-Shockovské nabídky funkcí samozřejmě nechybí funkce stopek, odpočítavacích stopek, automatického kalendáře, budíků a světových časů.

Hodnocení

Jde opravdu cítit ta tenká hranice, kdy těmto GWGéčkam z řady Master of G nechybí moc, aby byly na úrovni té nejprémiovější řady MT-G a spol. Z mého úhlu pohledu za necelých 21 tisíc Kč dostaneme precizně zpracované hodinky, které ocení každý profesionál. Nemám co vytknout zpracování, funkčnosti ani výdrži.

Celkově si poté dovolím tvrdit, že GWG-B1000 jsou kombinací defakto všech G-Shocků dohromady. Jako kdyby jsme udělali mix jiných GWGéček, přidali k nim Gulfmastery a špetku prémiovosti z MT-Géček.

A tak směle na závěr dodávám, že pokud nejste vlastníkem například modelu GWG-2000, ze kterého se upgrade zas tolik nevyplatí, jsou tohle hodinky, které vám budou poctivě sloužit a dělat radost.

Mohlo by vás také zajímat:

SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100
4.5.2023 - Agáta Vřeská
SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 197 dny, reagovat
Godzilla byla GPR-B1000, ale toto taky nevypadá špatně!
Eddypřed 196 dny, reagovat
Až budete mít hodinky fyzicky, udělejte prosím přímé srovnání s modely gwg-1000 a gwg-2000. (včetně fotosrovnaní pouzder) Hodně se to probíralo na g-shock fóru a myslím, že to ocení opravdu hodně lidí. Díky ????
Matejpřed 191 dny, reagovat
Cena bude spíš ke 30k, moje gwg2000 jsou stále ještě nad 20k a tyhle jsou ještě víc hype.
Radekpřed 165 dny, reagovat
Zdravím, kdy budou skladem? Předem děkuji za Vaši odpověď.
Filip Debrecenyipřed 165 dny
Zdravím Radku, ještě nejsme schopni tento termín určit. Bližší info o tomto modelu by se k nám mohlo dostat koncem tohoto měsíce. :)
Štěpánpřed 134 dny, reagovat
Mám gwg 1000 a samozřejmě super, ale obecně mě na hodinkách casio štve funkce Bluetooth. Nikdy jsem nepochopil, když jde seřídit čas, budík atd, proč už nemůžou udělat i funkci oznámení, aspoň zavibrovanim hodinek.
Milapřed 131 dny, reagovat
Moc pretechnizovane, ale jiste to sve zakazniky najde. Zvlast ta funkce s azimutem k danemu mistu. Jo nekde zaparkujete a tak nejak pak to auto nemusite najit hned, kdyz vyjdete jinym vychodem. Docela tragedie je to svetlo. Skoda ze nezminujete zda kdyz chcete za tmy zapnout barometr a pak svetlo, ze se barometr vypne. To me treba stve u mych ProTreku, ale treba v hodinkach za raketu to maji vyreseno jinak. O jejich mechanickou vydrz bych nemel pochybnosti. Ono znicit i mnohem levnejsi modely beznym pouzivanim fakt nejde. Libi se mi, ze Casio porad klickuje a ne a ne udelat chytre hodinky. Sice je uz melo i s vlastnima mapama a ja ani nevim jestli se u nas prodavali. Ten model se jmenoval tusim WEAR. Skoda, ze ani jedna z barevnych verzi nema neinverzni display. Mam jen dotaz. Ta luminiscence funguje az po nasviceni. Fajn. Kdysi jsem mel rucickove Primky a ty svetelkovaly bez nasviceni. Svetelkuje to aspon trochu nebo vubec bez nasviceni? Preji Vasemu teamu Vesele Vanoce a vse nej v Novem roce.
Filip Debrecenyipřed 131 dny
Zdravím, Milo. Model Wear jsem u nás také nikdy neviděl, ale Casio asi pochopilo, že jejich cesta vede jinudy. Co se týče luminiscence, svítí opravdu lehce bez nasvýcení a jinak je potřeba jim dopřát kapku světla. Musím říct, že jsou po nasvícení fakt perfektně čitelné!
Marekpřed 130 dny, reagovat
Nazdar, a tá bio pryskyřica je z akého stromu? BTW1 Zas sa to tu hemží tou prémiovosťou / príplatkovosťou... BTW2 Akože pre akého konkrétne profesionála sú tie hodinky? Nezaznamenal som G shocky na zápästiach neurochirurgov, VŠ profesorov... či skôr inštalatéri, opravári práčiek a stolári?
Filip Debrecenyipřed 130 dny
Zdravím, Marku, pouzdro je vytvořeno ze směsice ricinového oleje, kukuřice, oceli a pryskyřice. Ricin je hlavní složkou, ten získáme z ricinovníku (jinak nazývaného také Skočce Obecného). Smíchá se dohromady a zkompletuje se pouzdro. BTW1 - Master of G je řadou, která je známá tím, že zde máme koncentraci toho nejlepšího od Casia. A to ať už se jedná o materiály nebo technologie, tudíž ta prémiovost je na místě. Vím, že s tímto pojmem máte celkem problém, ovšem stojím si za tím.:) BTW2 - Vzhledem k odolnosti a bezstarostnosti najdeme tyto hodinky už léta mezi profesionálními vojáky, hasiči, policisty nebo pracovníky zachránné služby. Pokud je ocení neurochirurg, nemám asi nic proti. :)
Marekpřed 130 dny, reagovat
No ďakujem za obsiahlu odpoveď. Ja s pojmom prémiovosť nemám ani ten najmenší problém, práve naopak - je to skvelý indikátor. Kto tento termín používa, usvedčuje sa sám z neznalosti súvislostí (snáď som dostatočne ozrejmil pôvod tohto paškvilu na inom mieste a pri inej príležitosti...) a to sa väčšinou zíde :) BTW 3 Je to pravda že dámska verzia G-shockov nesie obchodný název Casio G-spot?
Filip Debrecenyipřed 130 dny
Marku, z kontextu si nejsem schopný vyvodit zda se jedná o pouhý vtípek nebo reálný dotaz. :) Pokud se jedná o ten reálný, G-Spot slyším prvně od vás, já bych doporučil spíše řadu Baby-G, kterou ženy milují. Pokud se jedná o vtípek, musím vám dát za pravdu, že se jedná o vtip velmi povedený.

Hodinky zmíněné v článku