» Blog » Casio

Casio G-Shock GWR-B1000 Gravitymaster: Láska, která nezrezaví!

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Letecké

Radim Krčmář | 23.4.2019 | 4 MIN

Po představení letošních novinek G-Shock v Basileji je to jasné - nastává nám doba karbonová. A to je skvělé! Proč a nejen to se Vám pokusím demonstrovat na další letošní novince jménem Gravitymaster GWR-B1000.

Karbon v hlavní roli!

Ještě v nedávné minulosti jsem jako fanoušek G-Shocků a zároveň majitel poměrně útlého zápěstí měl smůlu. Většina modelů byla pro mě velká a každý nový model byl zpravidla ještě větší. A taky těžší. S tím je, však zdá se konec! Jak už jste si totiž mohli přečíst v recenzi na nové Mudmastery GG-B100, mají všechny představené novinky pro svou konstrukci použitý v různé míře karbonový kompozit, což se mimo jiné pozitivně odráží také na jejich váze, rozměrech a tím pádem i pohodlnosti při nošení. Nejinak je tomu i v případě nových Gravitymasterů GWR-B1000, kde se Casio s aplikací karbonu doslova vyřádilo.

Casio G-Shock Gravitymaster GR-B200 recenze – Helikoptéra na zápěstí
26.10.2021 - Radim Krčmář
Casio G-Shock Gravitymaster GR-B200 recenze – Helikoptéra na zápěstí

Použilo jej nejen na pouzdru a lunetě hodinek, ale dokonce i na řemínku, jehož resinový základ doplnila také speciální karbonová tkanina firmy Toray. Není proto překvapením, že se tento model může pochlubit označením nejlehčí Gravitymastery všech dob. Při rozměrech 50,1 x 46,4 x 16,9 milimetrů totiž váží pouhých 72 gramů! I když je tento model opravdu extrémně lehký, přesto musí splňovat to co se od G-Shocků v prvé řadě čeká - být skutečně odolný a spolehlivý pomocník. Modely Gravitymaster musí jako letecká řada oproti základním G-Shockům také odolat i nepříznivým vlivům přetížení a obstát v náročném Triple-G testu. Co všechno musí zkoušené hodinky podstoupit, se můžete podívat na tomto videu.

Za to, že jsou „tisícovky" opravdu lehké jako pírko, může také zcela nová konstrukce samotných hodinek. Pouzdro tvoří resin-karbonový monokok, ke kterému je ze shora pomocí šroubů připevněna vložka s indexy a zároveň také luneta, vyrobená z 52(!) vrstev karbonu. Kromě odpovídající ochrany modulu, dodává hodinkám také velmi atraktivní vzhled.

Monocoque Carbon Core Guard

Monocoque Carbon Core Guard

Hodinky, tedy nemají klasické šroubovací dýnko, díky čemuž výborně sedí i na zápěstí menšího průměru. Odkaz na letectví může kromě karbonu připomenout také další použitý materiál. Veškeré vnější kovové části jsou z titanu, který je jednak lehký a hodinkám navíc poskytuje zvýšenou odolnost proti korozi. GWR-B 1000 je proto prvním z řady Gravitymaster, který se chlubí označením Rust Resist. Piloti, ale nejen oni pak ocení přítomnost klenutého safírové skla opatřeného antireflexní vrstvou. To dostalo sférický tvar, kvůli maximálnímu omezení nežádoucí odlesků a můžu potvrdit - funguje to opravdu na jedničku!

Detail číselníku

Detail číselníku

Už jsme si zvykli, že G-Shocky neznamenají jen špičkovou odolnost, ale že jde zároveň o hodinky našlapané funkcemi. GWR-B 1000 v tomto trendu nijak nezaostávají. Modul 5588 nabídne solární napájení, Bluetooth pro spojení s aplikací a synchronizaci času, ale také rádiovým signálem řízený čas. Hodinky dále zobrazují druhou časovou zónu v přehledném dvanáctihodinovém formátu, což osobně velmi oceňuji. Dále jsou k dispozici sekundové stopky na 24 hodin s funkcí Flyback (opětovné spuštění bez nutnosti resetu) a také možností jejich okamžitého spuštění z hlavního menu hodinek. Nesmí chybět ani odpočet, jednoduchý budík, indikátor stavu baterie a v neposlední řadě osvětlení LED Super Illuminator. Dioda v noci spolehlivě osvětlí nejen hlavní ručičky, ale také dva menší subdialy. Hlavní ručičky, včetně vteřinové jsou navíc opatřeny luminiscenčním nátěrem Neobrite - perfektní čitelnost je tedy vždy zaručena.

GWR-B1000, osvětlení Neobrite

GWR-B1000, osvětlení Neobrite

Zmíněné subdialy sloužící pro zobrazení duálního času, názvu dne, aktuálního módu hodinek nebo stavu baterie zároveň fungují jako solární panely! Je obdivuhodné, jak Casio pokročilo v technologii solárního nabíjení, kdy je možné nabít baterku hodinek pomocí takto malé plochy... Výše vyjmenované funkce se ovládají obřími tlačítky, které mají příjemnou strukturu a lehký stisk, což velmi zvyšuje komfort při manipulaci. Osvětlení má vyhrazeno své vlastní pod šestkovým indexem. Za zmínku určitě stojí jejich proti nárazová odolnost, kdy hřídelka tlačítka je navržena tak, aby se při nárazu nedotkla základní desky. Osobně se mi také líbí, že tento masivní typ tlačítek dodává hodinkám trochu toho drsnější vzhledu, což k G-Shockům rozhodně patří.

Tlačítka netradičně

Tlačítka netradičně "vystupují" z pouzdra

Nastavení funkcí je možné provádět dvěma způsoby: buďto elektronickou šroubovací korunkou Smart Access nebo jednoduše přes aplikaci v chytrém telefonu. Díky ní, můžeme také využít funkci zaznamenávání trasy v časové ose Flight log, zkontrolovat stav baterie nebo třeba najít ztracený mobil.

Drsné peříčko

Osobně mě naživo nové Gravitymastery opravdu příjemně překvapily. Ať už špičkovými materiály a novou konstrukcí nebo svou nízkou váhou a skvělým komfortem při nošení. Líbí se mi také celkový vzhled, kdy matný karbon na lunetě a pásku dodává hodinkám určitou porci syrovosti. Zpracování je pak ukázkové, jak se na zástupce top řady Master of G sluší. Cena 21.690 Kč je sice vyšší, ale vzhledem k tomu, co hodinky nabízí přiměřená. Casio zatím představilo dvě barevné varianty, ale věřím, že časem přibudou i další.

Přehled klíčových funkcí:

  • Karbonový monokok
  • Carbon Core Guard
  • Karbonem vyztužený pásek
  • Rust resist - odolné proti korozi
  • Triple G resist
  • Voděodolnost 200 metrů
  • Automatická synchronizace času přes Bluetooth/rádiový signál (Multiband 6)
  • Solární napájení
  • LED Super Illuminator bílé barvy
  • Neobrite luminiscence ručiček a indexů
  • Safírové sklo (sférické s antireflexní úpravou)
  • Elektronická šroubovací korunka Smart Acess
  • Bluetooth Mobile Link
  • Autokorecke hodinových ručiček
  • Druhý čas
  • Sekundové stopky s funkcí Flyback a možností rychlého spuštění (až 24 hodin)
  • Odpočet (1 minuta až 24 hodin)
  • Budík
  • Automatický kalendář do roku 2099

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře