» Blog » Casio

Casio G-Shock Original GXW-56 recenze – Král je tady

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 24.2.2023 | 5 MIN | 5x komentář

Král symbolizuje velikost, nadvládu a moc nad ostatními. To stejné lze přisoudit modelu Casio G-Shock Original GXW-56 přezdívanému "King". Dostál tento model svého označení a vládne opravdu království s názvem G-Shock?

Historie kingů se váže k roku 2010 a příběh tohoto velikána začal psát model G-Shock GX-56. Ten byl ale roku 2013 překvapivě ukončen a korunován byl nový král – Casio G-Shock GXW-56. Tento vylepšený model s RC synchronizací času přišel na náš trh ale teprve nedávno.

Původní model GX-56 byl uveden roku 2010 a dostupný do roku 2013. Téhož roku přišel jeho nástupce GXW-56, který byl po dlouhou dobu dostupný pouze na japonském trhu a k nám se dostal až v roce 2021.

Když nějaký model dostane přezdívku, znamená to jeho pobyt v srdcích fanoušků už navždy. A kingy získaly svou přezdívku hned z několika důvodů. Už samotné použití "X" v názvu podle Casia značí to, že jsou hodinky něco extra.

6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy

Označení "King" dostal tento model ale také pro svou velikost, vysokou odolnost a také díky použití technologie Alpha Gel, která je v řadě Original unikátní. V hodinkách má za úkol absorbovat nárazy a lépe tak chránit strojek hodinek před vlivem otřesů či vibrací. K tomu všemu jsou hodinky odolné také proti blátu a bahnu.

Alpha Gel je typ měkkého silikonového gelu, vyvinutého roku 1980. Poprvé byl použit roku 1986 v obuvi značky Asics. Později se dostal také do hodinek G-Shock a běžně se dnes používá v automobilovém průmyslu a je přidáván do nositelné elektroniky.

Speciálně upravená konstrukce, která chrání modul hodinek a kombinace Alpha Gelu dělá z kingů terminátora ve světě hodinek. Přidejme k tomu seřízení času rádiovým signálem, solární dobíjení a rázem se většina z nás ztotožňuje s označením král.

První věc, která každého zaujme je velikost hodinek, od které se odvíjí i celkový design. Pouzdro o průměru 54 mm a tloušťce 18 mm je jednoznačně jedním z největších kousků z řady G-Shock Original. Velikost se odráží i v ostatních aspektech designu. Po bočních stranách najdeme dvě vyztužená tlačítka, které jsou ještě chráněny hradbičkami. Hodinkám to dodává ještě větší rozměr a probouzí pocit, že tyhle hodinky jsou opravdu drsný kousek.

Naše videorecenze:



Vystouplá, plochá luneta chrání minerální sklíčko, které je zasazené pár milimetrů pod její hranou. Nejen, že tyto křivky dodávají hodinkám ještě větší šmrnc, ale zabraňují také
poškození sklíčka vnějšími vlivy, nárazy a jinými faktory.

Na každém centimetru hodinek najdeme zaoblení, křivku nebo výstupek. A je to jedna z věcí, díky které mě hodinky nepřestaly bavit ani když jsem se na ně podíval po sté.

Kromě temně černé barvy se model GXW-56 vyrábí v kombinaci s červenými detaily.

Červené tlačítka, okolí displeje a nápisy na řemínku dělají tento design ještě zajímavějším. Červená barva vyvolává v člověku dravost, rychlost a agresi, která hodinkám dodává podle mne větší kouzlo a okázalost, než u celočerného modelu.

Celé pouzdro je tvořeno ze syntetické pryskyřice, která je typická pro modely G-Shock. Stejně je tomu u řemínku, který zakončuje kovová spona. Pryskyřice je pro model, který má být takřka nezničitelný úplně ideálním materiálem. Vyniká totiž dobrou tvarovatelností, díky které hodinky perfektně sedí na ruce.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Casio chtělo tímto modelem zacílit na lidi, kteří mají rádí okázalost a nesnáší stereotyp. Hodinky takového rozměru přeci jen nejsou jen tak pro každého. Obstojí zaručeně v každé náročné situaci. Ať už v horském terénu plném nástrah, na ruce vojáka nebo pod lampami ulic města.

Nechtělo by to větší displej?

Displej je rozdělen do dvou částí. V horní části máme ukazatel dne v týdnu a datum. Po přepnutí levým horním tlačítkem zjistíme jinou časovou zónu a čas v ní. Spodní část displeje ukazuje aktuální čas, který levým spodním tlačítkem můžeme přepnout na ukazatel stopek nebo odpočtu. I když jsou kingy dost velké hodinky, mají na můj vkus malý displej, na který se mi ne vždy úplně komfortně dívalo.

Na místě, kde je dobrý přístup světla jsem na hodinky viděl opravdu dobře a neměl jsem tomu co vytknout. V tmavších prostorech jsem narazil na problém, a to byla právě dobrá viditelnost. V šeru nebo úplné tmě jsem bez použití osvětlení nezjistil jaký je čas.

GXW-56 jsou vybaveny elektrickým způsobem osvětlení a v případě jeho použití je čitelnost zase zpátky a vy opět víte, kolik zrovna je. Dobu podsvícení si můžete nastavit na dva časové intervaly v délce 1,5 nebo 3 vteřiny.

Kingy mají nastavitelnou funkci full auto light, která hodinky rozsvítí, když na sebe hodinky natočíte. Slouží to hlavně pro případ, kdy nemáte volnou ruku na stisknutí tlačítka a spuštění osvětlení.

Skoro bezstarostné hodinky

Písmenko "W" obvykle u Casia značí možnost přijmu rádiového signálu, díky kterému se na hodinkách seřizuje automaticky čas s atomovou přesností. Je to také jedno z vylepšení oproti původnímu modelu GX-56, který seřízení času rádiovým signálem neměl. Kingy jsou vybaveny technologií Multiband 6 a umí přijmout časový signál z 6 pozemních vysílacích stanic po celém světě. Tedy – na severní polokouli.

Multi Band 6 – stručně a srozumitelně
17.1.2019 - Martin Koňařík
Multi Band 6 – stručně a srozumitelně

Casio pro tento model zvolilo modul 3220 a hodinky nejsou poháněny klasickou baterií. Jsou dobíjeny solárně. Dobíjí se světlem a jsou díky tomu ekologičtější a nevyžadují tolik údržby. V hodinkách poté najdeme standardní výbavu v podobě 200 metrové voděodolnosti, která je u všech modelů G-Shock. Nadále nabízí funkce světových časů, stopek, odpočtu, budíků a automatického kalendáře.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

I přes svou velikost se pohodlně nosí

Velikosti jsem se před testováním lehce obával. Ale zbytečně. GXW-56 se nosí opravdu pohodlně, ačkoliv může zprvu pryskyřicový materiál působit opačným dojmem. Řemínek na ruku příjemně padne a jeho flexibilita je velmi dobrá. Hodinky váží 88 gramů a řadí se tím do kategorie středně těžkých hodinek. Při nošení mi to tak absolutně nepřišlo. Kingy byly už po prvním zapnutí dost pohodlné, nikde netlačily, a z komfortu jsem byl příjemně překvapen.

Při vybírání GXW-56 doporučuji hodinky prvně vyzkoušet. Já osobně mám dost útlé zápěstí o průměru 17 centimetrů a je to strašně moc znát. Nejen, že hodinky vypadají jako vosa na bombóně, ale taky to na malé ruce nevypadá vůbec dobře. Já osobně bych je kvůli tomu nejspíše nosit nemohl. Hodí se na pořádného chlapa s velkým zápěstím, se kterým splynou.

Musí vás uchvátit na první pohled

Oblibu si tento model našel i na zápěstí mnoha celebrit a významných lidí. S oblibou je nosí herec oceněný Oscarem Benicio del Toro nebo jeden z nejbohatších sportovců světa a nejlepší boxer své doby, Floyd Mayweather. Tomu dokonce nestačil originální vzhled a nechal si je upravit podle obrazu svého.

Floyd Mayweather a jeho upravená verze GXW-56, zdroj:best24watch.com

Koupil bych si je?

Kdyby se k nim prodávalo i větší zápěstí, beru rovnou dvoje. A teď vážně... Jsou to perfektní hodinky. V mých očích jsou to jedinečné hodinky, které jen tak neuvidíte na každém rohu, protože jsou specifické svým vzhledem.

Navíc jsou skoro bezstarostné díky solárnímu dobíjení a seřízení času rádiovým signálem. Nemusím myslet na to, že na ně musím být opatrný, protože tyhle hodinky jen tak nerozflákám a díky 200 metrové voděodolnosti je ani neutopím. Vše podtrhuje i dostupná cena, která dělá z těchto hodinek opravdu krále svého odvětví.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio G-Shock GW-9400 recenze – Rangeman zvládne vše
21.4.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GW-9400 recenze – Rangeman zvládne vše

Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál
15.2.2021 - Radim Krčmář
Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál

Casio G-Shock GBA-900 recenze – Zajímavá alternativa nejen pro sportovce
15.7.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBA-900 recenze – Zajímavá alternativa nejen pro sportovce

Orient M-Force recenze – Takové G-Shocky pro zaryté milovníky mechaniky
2.2.2023 - Agáta Vřeská
Orient M-Force recenze – Takové G-Shocky pro zaryté milovníky mechaniky

Casio G-Shock DW-6900 recenze – Ikona prošpikovaná kolaboracemi
15.3.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock DW-6900 recenze – Ikona prošpikovaná kolaboracemi

Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili
18.5.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GST-B400 recenze – Drsňák i ke košili

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Prattpřed 421 dny, reagovat
S tím Beniciem a Mayweatherem jste mě dostaly. Jediný mínus je jen ten display že jsou číslice menší, jinak nulová viditelnost v šeru nevadí pokud hodinky mají solar, světlo nebo Auto Light je na pohodu. Dobrý článek a hodinky jsou určitě spíše pro pořádného řízka :D
Nitra Maxovpřed 409 dny, reagovat
Dobrý článek, mám hodinky rád. Chápu, že tyhle hodinky jsou jiné a pro někoho jiného a kdysi bych do nich šel všemi 20, a to i když mám jen 18cm zápěstí :-) Mám totiž ke značce CASIO jistý nostalgický vztah. Míval jsem jako cca 12leté dítě (mluvíme o roku cca 1980) CASIO plastové (včetně sklíčka) hodinky, takové ty s ručičkami nahoře a displejem ve spodní části, které byly označeny water resistant a já s nimi dělal vše včetně plavání, skákání do vody a potápění do 4m na koupáku. Vždyť přeci byly vodotěsné... Nikdy do nich nezateklo. Že do nich zatéct mělo, jsem se dozvěděl až mnohem později :-). Když jsem odřel sklíčko, což vůbec nebyl problém, tak jsem škrábanec rozleštil zubní pastou na vatě. Poté pro mne byla značka CASIO synonymem pro odolné a vodotěsné hodinky a pořídil jsem si jich pak ještě i jako dospělý několik dalších. Ale v dnešní době už by mi hodinky bez BT a propojení s telefonem, ale s hlídáním zdravotních funkcí asi nestačily. Nicméně se mi hodinky moc líbí. Vždyť to jsou vodotěsné a odolné CASIO. :-)
Bohoušpřed 379 dny, reagovat
Neumím nastavit hodinky Seřízení aby se automaticky nařídil čas - GX - 56. Prosím o video ( v češtině)
Agáta Vřeskápřed 378 dny
Základní GX-56 nemají žádný systém automatické kalibrace, tedy ani Bluetooth ani rádiový příjem jako právě GXW-56. Bohužel, budete to muset nastavit postaru pěkně manuálně tlačítky na hodinkách :)
Tomášpřed 280 dny, reagovat
Koupil jsem GXW-56 mám menší problemi ale už jsem něco pochopil,a jsou super

Hodinky zmíněné v článku