» Blog » Casio

Casio Marble Series – Japonci vytesali G-Shocky z mramoru

Tagy: Zprávy | Casio | Klasické

Dominik Hok | 10.2.2021 | 2 MIN | 5x komentář

Někdy člověk přemýšlí nad tím, co z dílny Casia ještě může hodinářský svět unést. Neustále nové modely, technologické vymoženosti... A teď hodinky z mramoru. Casio představilo několik modelů v provedení Marble Series, které věrohodně napodobují mramor. S Marblem experimentovalo už před nějakou dobu, ale teď to posunulo zase na jinou úroveň. A co myslíte, povedlo se to?

Menšího vylepšení (či zhoršení, záleží na úhlu pohledu) se dočkaly modely GA-2000 a DW-5600 (ve světě také GA-700, ale zatím tento model není v ČR dostupný). Casio se totiž rozhodlo jim dodat kamennou tvář. Tyto modely obohatilo o mramor, který je lidmi po tisíciletí považován za symbol luxusu, síly a autority. Síla je s G-Shocky spjata už dlouho, ale zbytek nechám na vašem povážení. Přeci jen, G-Shocky ze stejného materiálu jako socha Davida od Michelangela? Může to fungovat?

Samozřejmě, že se nejedná o pravý mramor. Cenovka by se pohybovala značně výše a také by vám asi upadla ruka. Casio při výrobě používá technologii míchání více barev pryskyřice. Takže ano, pouzdro hodinek i řemínek je z pryskyřice stejně jako původní modely.

Použití mramoru je u modelu GA-2000 v takové střízlivější formě. Řemínek je sice "mramorový", ale v číselníku je decentně skrytý v pozadí. Úplného "fejsliftu" se dočkal model DW-5600.

Tady Casio na mramoru rozhodně nešetřilo a nechalo ho vyniknout v celé své kráse. A myslím, že DW-5600 sluší více než GA-2000. Možná to dělá volba inverzního displeje, který je s bílým mramorem v příjemném kontrastu.

Rozměry hodinek zůstaly stejné, takže GA-2000 se drží průměru 49 mm a DW-5600 43 mm. Potěší také 200metrová voděodolnost. Teď tak přemýšlím... Ještěže vážně nejsou z mramoru. Voděodolnost byste totiž vyzkoušeli na vlastní kůži, protože by vás hodinky táhly ke dnu. Díky bohu za resinové pouzdro.

Mramorový vzhled hodinky neochudil ani funkčně, takže u DW-5600 se dočkáte stopek, alarmu (1x), automatického kalendáře, odpočítávacích stopek, G-Shockovské odolnosti proti rozbití a také elektroluminiscence.

GA-2000 jsou pak o něco vybavenější – stopky, alarm (5x), odpočítavací stopky, odolnost proti rozbití, automatický kalendář, ale taky dokážou zobrazit světové časy a používají novější technologii LED osvětlení. Tím, že se mramor u tohoto modelu skrývá i v číselníku, můžete s ním machrovat i ve tmě.

G-Shock GA-2000 recenze. Nový materiál, struktura i design.
13.4.2019 - Martin Koňařík
G-Shock GA-2000 recenze. Nový materiál, struktura i design.

Jelikož si tyto modely odnášejí vše od svých nemramorových předchůdců, nejsou funkce tak důležité jako vzhled. Ačkoliv jsou názory na tento počin smíšené, já musím říct, že mi to hraje na notu. U GA-2000 je mramor v číselníku decentně zapracovaný a vybroušený. Řemínek vůbec nepůsobí jako nějaká laciná napodobenina mramoru.

Za správný krok považuji ponechání pouzdra v černém provedení. Netuším, jestli je to z toho důvodu, že by si míchání pryskyřice nerozumělo s karbonovým vyztužením, nebo je to cílem, ale celomramorový vzhled by balancoval na hranici kýče, takže za černou dávám palec nahoru.

A teď se nabízí, že DW-5600 je kýč, protože jsou celé hodinky v mramorovém provedení. Tady to však Casio vyvážilo inverzním displejem a mně se provedení líbí tak moc, že sám uvažuji nad koupí. Hned, když jsem je nasadil, zamiloval jsem se.

Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech
17.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech

A co si o tomto počinu myslíte vy? Mělo by Casio pokračovat s takovými módními výstřelky?

 Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček
28.3.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock DW-5600 recenze – Legenda za pár kaček

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mordechajpřed 1170 dny, reagovat
Vymyšlený to maj dobře... Ale když si vemu, že svoje GA-100 tahám všude možně, nevím, zda bych do světlých šel
Scarlettepřed 1168 dny, reagovat
Za mě teda DW vypadají skvělě, a to i na ženě. Měla jsem možnost si je i fyzicky osahat a opravdu velmi povedený kousek!
Soniapřed 1168 dny, reagovat
Tyto "mramorové" kousky mě velmi zaujaly. Není to jen bílá nebo černá. Mám pocit jako kdyby byly hodinky skutečně vytesané z mramoru, především DW-5600. A co se týče zřejmých obav Morchedaje ohledně zašpinení. Z toho bych já strach vůbec neměla, naopak, myslím, že jemná struktura žilek dokáže skrýt jemné zašpinění. A přesto, že jsou tyto hodinky pánské, láká mě si hodinky vyzkoušet přímo na ruce. Za mě - by Casio mělo pokračovat s takovými módními výstřelky.
Bulbasaurpřed 1166 dny, reagovat
Snad první barevná varianta, která mě u DW-5600 zaujala. Silně zvažuji koupi. Díky za tip! ;-)
Janpřed 693 dny, reagovat
Mramor? Mě to připadá jak ušuntělý recyklovaný plast :-)

Hodinky zmíněné v článku