» Blog » Casio

Casio G-Shock MT-G B2000 recenze – Hodinky moderního samuraje

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 12.2.2021 | 9 MIN | 2x komentář

Extrémně odolné, spolehlivé a přesné, přitom dostatečně reprezentativní a samozřejmě původem ze Země vycházejícího slunce… Možná se pletu, ale myslím, že takto nějak by zněly požadavky novodobého samuraje při výběru jeho hodinek. A přesně takové tu dnes leží přede mnou. Dámy a pánové, přivítejte prosím nové G-Shock MT-G B2000.

Exkluzivita „Made in Yamagata“

Nepochybuji, že G-Shockerům netřeba řadu MT-G nijak zvláště představovat a každý je ať už naživo či na „internetech“ potkal. Pro ty z vás, kterým tato zkratka nic neříká, vám ji trochu přiblížím… Čím jsou tedy tyhle G-Shocky s cenou atakující 30 tisíc korun tak výjimečné? V hierarchii G-Shocků se řada „Metal Twisted G-Shock“ – zkráceně MT-G nachází těsně pod pomyslným Olympem a stejně jako nejvyšší řada MR-G (za kterou si mimochodem připlatíte ještě slušný balík navíc) představuje to nejlepší v široké nabídce japonské značky Casio.

MT-G, podobně jako MR-G totiž nevznikají v běžné tovární hale zaplněné roboty, kterých má Casio po světě několik, ale na prémiové produkční lince v továrně Yamagata, kde převažuje ruční práce, a která svým pojetím připomíná spíše nemocniční oddělení než továrnu na quartzky.

Každý detail je zde kontrolován dokonce i za pomocí mikroskopu a hodinky zde také prochází náročnými zkouškami odolnosti. A ne ledajakými. Aby obstály v „Triple G“ testu musí namátkou vybrané kusy obstát v pádu z výšky, nechat do sebe bušit kladivem, přežít jízdu na centrifuze a na speciálním zařízení okusí také extrémní vibrace. Zkouška voděodolnosti na 200 metrů je už jen taková odpočinková lázeň…

Pozitivní šok

Slovo „wau“ a mírně pokleslá čelist, byly mé první reakce, když jsem tyhle krasavce vytáhl poprvé doma z krabičky. Proč to píšu?... Za poslední dva roky mi prošly rukama v podstatě veškeré nové modely G-Shocků a pokud bych měl říci, ze kterých jsem byl nejvíce „paf“, budou to rozhodně tyhle MT-Géčka. Že nejde jen o můj pocit, mi slovy „ty jsou pěkné“ potvrdila i okolo procházející manželka, které jinak G-Shocky nic neříkají a všechny ostatní zatím ohodnotila pouze nezaujatým Hmm…

Za poslední dva roky mi prošly rukama v podstatě veškeré nové modely G-Shocků a pokud bych měl říci, ze kterých jsem byl nejvíce „paf“, budou to rozhodně tyhle MT-Géčka.

Ne, tohle opravdu nejsou „další plastové otloukánky“, ale hodinky, které si nejen dizajnem, ale také detaily a celkovou úrovní zpracování nezadají ani s mnohem dražší produkcí ze Švýcarska. Ostatně i samo Casio přiznává, že tímto model cílí jednak na „loajální“ fanoušky značky, ale také „High-end watch users“. Přidejte odolnost a funkční výbavu, jakou nenabízí snad žádné, čistě ručičkové hodinky a máte před sebou v podstatě unikát – drsné a přesto elegantní hodinky, které si však bez výčitek vezmete i k saku a potěšíte své oko, kdykoliv se podíváte na své zápěstí. Prostě takový chameleon… Znáte snad další takové?

Sendvič střídá monokok

Casio, tak jak je zvykem, představilo pro evropský trh (zatím) tři různé barevné varianty. Modrou s pryskyřičným řemínkem B-1A2 doplňuje dále stříbrno-černá varianta D-1A a také červeno-černá na tahu BD-1A4, čili kombinovaném pásku, a právě tuto jsem k recenzi dostal já…

Dříve však, než se budu věnovat jednotlivým dizajnovým detailům (a že jich je) si pojďme přiblížit samotnou konstrukci MT-G B2000, neboť ta je u MT-G řady tak trochu revolucí.

Sendvičovou konstrukci tvořenou kovem a pryskyřicí nahradil karbonový monokok, ukrývající modul hodinek. Tato „kapsle“ je pak vložena do ocelového rámu, do něhož je následně pomocí čtyřech šroubů uchycena luneta s vlisovaným sklem. To je u tohoto modelu lehce klenuté a samozřejmě safírové s vnitřní antireflexní úpravou, jak se na hodinky této cenové kategorie sluší a patří.

Díky nové karbonové konstrukci se tak oproti předchozímu modelu MTG-B1000 nejen mírně zmenšily, ale hlavně zhubly o citelných 26 gramů. Nový model tak váží 156 gramů, ovšem při nezkráceném tahu, který je relativně dlouhý. Pokud tedy budete tah zkracovat, půjde váha hodinek ještě níže.

U tahu se chvíli zdržím, protože je svým provedením rovněž unikátní. Nemyslím teď povrchovou úpravu – k té se ještě dostanu, ale jeho konstrukci. Tak jako předešlé modely MT-G totiž tak trochu klame tělem. Byť se z vnějšku tváří jako celokovový, není tomu tak… Vnitřní strana jednotlivých dílků je „dutá“ a do ní pak strojově nalisována vložka z resinu.

Vnitřní vložka náramku je z resinu.

Vnitřní vložka náramku je z resinu.

Důvod je nasnadě – je jím především úspora váhy. Toto řešení samozřejmě známe již z předchozích modelů, ovšem u MT-G B2000 byl zcela přepracován a je nyní ještě o dalších 15 % lehčí. Vnitřní vložka tahu má však i jiné poslání, než jen snížení hmotnosti. Další výhodu oceníte zejména po probuzení. Hodinky díky vložce tahu po nasazení nestudí a ranní vstávání je tak hned o trochu příjemnější. Ve vložce dílků najdeme i drobné „žlábky“ pro odvod potu, případně vody, pokud se s hodinkami chystáte i do vody.

Novinkou je i přítomnost uchycení tahu systémem Quick release pro snadnou výměnu řemínku či tahu. Systém je to funkční a pásek vyměníte během mžiku a to i bez jakéhokoliv nástroje, ovšem mám-li být upřímný, trochu mi zde smysl tohoto systému uniká. Tah je jinak integrovaný, takže za jiný, než originál jej v podstatě nevyměníte. A osobně pochybuji, že ho na svých MT-G budete kdy měnit…

Náramek je přichycen systémem quick release, ale pasovat tam bude stejně jen originál.

Náramek je přichycen systémem quick release, ale pasovat tam bude stejně jen originál.

Krátce se zastavím i u spony, která svou bytelností odpovídá zbytku hodinek a má dostatečný počet dírek mikroregulace. Co se mi však na sponách MT-G řady líbí úplně nejvíc, jsou dva integrované chrániče proti poškrábání, takže například takzvaný „Kancldajving“ sponě nijak esteticky neublíží.

Spona má dva

Spona má dva "chrániče", které chrání sponu před zbytečnými škrábanci.

Vzhled

Hodnotit vzhled je vždy docela obtížná věc. Každému se tento nový designový trend mnohostranné lunety (bezelu) nemusí zamlouvat. U G-Shocků ho odstartovaly velice populární GA-2100. Dle mého názoru se ostřejší rysy k odolným G-Shockům vysloveně hodí a u tohoto modelu to platí dvojnásob.

Dvanácti stranný bezel se krásně doplňuje s ostře řezanými tvary ocelového pouzdra a spolu s tahem tvoří nádherně vyvážený celek. Symetrii, ale také ergonomice ovládání určitě prospělo použití čtyř tlačítek namísto tří, jako tomu bylo u minulého modelu. A povrchová úprava? Ta je přímo excelentní. Veškeré kovové součásti byly vyleštěny speciální japonskou technikou „Zaratsu“ (mimochodem používanou například i u násobně dražších hodinek Grand Seiko) a až poté jemně přebroušeny, pro co možná nejdokonalejší vzhled. Řeknu vám, že naživo je to opravdu hezké pokoukání a pokud máte rádi detaily, budete bezpochyby nadšeni.

Povrchová úprava je excelentní a Casio použilo metody, které u jiných výrobců najdete obvykle u mnohonásobně dražších modelů.

Povrchová úprava je excelentní a Casio použilo metody, které u jiných výrobců najdete obvykle u mnohonásobně dražších modelů.

Pomyslnou třešničkou je pak barevná úprava hodinek. Bezel u mnou testovaného kousku vyvedeném v netradičním odstínu „Burgundy“ mě totiž docela překvapil. Naživo je mnohem tmavší, než působil na produktových fotografiích Casia a perfektně se doplňuje s černou, která hodinkám vévodí. Jedinou věc co bych snad vzhledem k ceně hodinkám vytknul, by byla skutečnost, že se jedná pouze o IP (iontové pokovení) úpravu a nikoliv DLC (diamond like carbon), která je mnohem odolnější a Casio si ji očividně šetří pro své top modely MR-G.

Odstín burgundského vína je neuvěřitelný. A k černé ladí dokonale.

Odstín burgundského vína na bezelu je neuvěřitelný. A k černé ladí dokonale.

Na ruce

A jaké jsou na ruce? Modely řady MT-G nebyly nikdy malé a nové Dvoutisícovky v této tradici pokračují. Ovšem není to tak hrozné, jak by se mohlo zdát. Casio sice v tabulkách uvádí rozměry 55,1 x 51,0 x 15,9 milimetrů, ale jak už možná z předešlých recenzí G-Shocků víte, jedná se vždy o míry včetně korunky a integrovaného přechodu tahu, případně řemínku. Přeměříme-li je bez tlačítek, korunky a zmíněného přechodu, rozměry činí poněkud sympatičtějších 53 mm na výšku (tzv. lug to lug) 45,7 mm na šířku. Na to, abyste si mohli tyhle krasavce užívat, tak nepotřebujete nutně ruku dobře živeného zápasníka.

Komfortu nošení také přispívá napojení tahu na pouzdro, kdy první článek není napevno fixován a hodinky se tak lépe přizpůsobí zápěstí.

Snad jedinou výhradu mám k tloušťce hodinek. Ne že by se snad hodinky na ruce výrazně plandaly nebo se přetáčely, vyvážené jsou dobře, ovšem s úzkými rukávy košilí si asi rozumět moc nebudou…

Mé stárnoucí oči ocenily výrazné ručičky usnadňující čitelnost ve dne i za šera, v noci pak vypomohla luminiscence se solidní výdrží, případně výkonné podsvícení pomocí LEDky, které zvládne osvětlit nejen ručičky, ale i datumovku. Luminiscenční body najdeme i nad indexy a díky zvýrazněné „dvanáctce“ už nemusíte uprostřed noci zbytečně zkoumat, jestli hodinky náhodou nedržíte obráceně. Skvělé…

Chytré quartzky

MT-G B2000 však nejsou jen odolné hodinky zabalené do stylového vzhledu. Je to také výkladní skříň technologií značky Casio. Jistě, „smartwatche“ to samozřejmě nejsou, ale v kategorii čistě analogových quartzek – tedy hodinek bez jakéhokoliv pomocného displeje, byste chytřejší jen těžko hledali. Ve výbavě najdeme stopky i odpočet (timer) obojí na 24 hodin, budík a samozřejmě druhý (světový) čas. Ten má vyhrazený svůj vlastní ciferník, včetně AM/PM ukazatele.

Novým MT-G samozřejmě nechybí ani solární napájení, což z nich dělá prakticky „bezúdržbové“ hodinky. Co mi však při pohledu na ciferník chybí, je ukazatel stavu baterie, který zkontrolujete pouze a jedině pomocí telefonu. Tento nešvar se u nových G-Shocků poněkud rozmohl a upřímně z toho nemám moc radost. Hodinky sice umí na téměř vybitý akumulátor upozornit sekundovou ručičkou, ale to už je krapet pozdě. Přitom by stačilo nahradit ukazatel letního času (DST), který beztak u nových hodinek nastavíte na „auto“ a více už o něj více okem nezavadíte…

Co se mi naopak velmi líbí je použití strojku s nezávislými motory pro každou ručičku a posun je tedy nejen plynulý, ale hlavně svižný, což manipulaci a zejména nastavení značně urychluje. Poslední, ale neméně důležitou funkcí je automatická synchronizace času a stejně jako u předchozího modelu i zde máme na výběr hned za dvou způsobů: pomocí rádiových vln nebo internetového serveru.

B jako Bluetooth

Ano, jako už v označení hodinek písmeno B napovídá, jedná se o další G-Shocky, které si rozumí s chytrým telefonem. Tedy za předpokladu, že v něm máte nainstalovanou aplikaci „G-Shock Connected“. Aplikace je až triviálně jednoduchá (v dobrém slova smyslu) a kromě jiného zjednoduší nastavení hodinek, ukáže zmiňovaný stav baterie, jednou za hodinu seřídí čas, ale také zkontroluje správnou pozici ručiček (tzv. self check) a může také funkcí Phone Finder ulehčit hledání zašantročeného telefonu.

Jako obrovskou výhodou vnímám, že ač si MT-G s telefonem rozumí, hodinky jej pro svoji plnohodnotnou funkčnost nutně nepotřebují a pokud se rozhodnete, že aplikaci využívat nechcete, o žádnou funkci nepřicházíte. V budoucnu navíc nehrozí, že je potká smutný osud soudobých „smartwatchů“, které po ukončení podpory aplikace ze strany výrobce, což jednou nepochybně nastane, skončí v koši.

G-Shock of the Year…

Co napsat závěrem? Rok 2020 nestál za mnoho, ale minimálně nám, fanouškům G-Shocků něco hezkého přece jen přinesl. A kdybych měl volit v pomyslné anketě „G-Shock of the Year“, byly by nové MT-G B2000 s velkým náskokem první. Tento kousek japonského umění se až nebezpečně přiblížil top modelům řady MR-G a troufnu si říci, že se v budoucnu stane vyhledávanou klasikou. A pokud si říkáte, že byste tolik peněz za Casio nikdy nedali, pak mám pouze jednu radu. Až nám naše skvělá vláda umožní zase trochu normálně žít, zajděte se na nové MT-G podívat osobně a možná vás tak jako mě naživo přesvědčí, že za to skutečně stojí.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Casio G-Shock MTG-B3000 recenze – Revoluční evoluce
11.8.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock MTG-B3000 recenze – Revoluční evoluce

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Laurapřed 1170 dny, reagovat
Jsou opravdu krásné a díky článku mi ještě více padly do oka. U tohoto typu hodinek se opravdu cena rovná kvalitě. Možná má autor pravdu ohledně tloušťky hodinek, ale řekla bych, že na pánské ruce se o to více budou vyjímat. Nemůžu se dočkat momentu překvapení, až si je přítel rozbalí, jako narozeninový dárek. :)
Karelpřed 1151 dny, reagovat
Velice pěkný článek, určitě mě svým popisem informací, při rozhodování ohledně koupi popostrčil.

Hodinky zmíněné v článku