» Blog » Casio

Casio G-Shock MTG-B3000 recenze – Revoluční evoluce

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 11.8.2022 | 7 MIN | 1x komentář

Odolné hodinky značky Casio G-Shock jsou bezpochyby v hodinkovém světě fenoménem. Z původně čistě praktické záležitosti čítající jediný model se postupem času stalo nejen synonymum pro nezničitelné hodinky, ale dokonce také módní záležitost. Dnes zahrnuje stovky modelů a generuje značce multimilionové zisky. V nabídce G-Shocků tak najdeme digitálky za pár korun, ale také Hi-end analogové modely s pěti a vícemístnou cenovkou. A právě G-Shock MTG-B3000 patří do té druhé skupiny.

Prémiovky z Yamagaty

Pod pojmem “High-end“ G-Shocky si nejspíše drtivá většina fanoušků těchto hodinek vybaví na první dobrou řadu MR-G. Aby taky ne. Tělo z kovaného titanu či unikátní lunety ručně vyhotovené mistry pomocí tradičních japonských technik – tím se opravdu moc dalších hodinek pochlubit nemůže.

Raději videorecenze?

A to ani objekt dnešní recenze, tedy model MTG-B3000 z řady MT-G. Přesto však najdeme pro tyto dvě řady mnoho společného, díky čemuž si ono označení Hi-end plně zaslouží i tato žhavá novinka. I u hodinek řady MT-G totiž najdeme exkluzivní záležitosti jako je safírové sklo s antireflexní úpravou, strojek s nezávislými motory pro každou ručičku či leštění technikou “Sallaz“. A v jejich rodném listě pak také stejné místo narození, tedy prémiovou linku značky Casio v Yamagatě.

I ony se tak pyšní nemalým podílem ruční práce a samozřejmě také puncem kvality “made in Japan“. Tomu však také odpovídá i jejich cenovka, která se blíží k třiceti tisícům. Litovat však rozhodně nebudete!

MT-G, to neznamená jen prvotřídní materiály, ale také výjimečnou odolnost – a to nejen v porovnání s jinými značkami. Tato řada v tomto směru vyniká i mezi ostatními G-Shocky. Jako jediná se totiž může pochlubit kromě tradiční voděodolnosti 200 metrů a odolností proti nárazům také rezistencí vůči odstředivým silám a vibracím. Odtud také pochází označení “Triple G resist“ jehož značka samozřejmě nechybí ani na dýnku této novinky…

Designový návrat ke kořenům

Zatímco u minulého MT-G modelu se Casio tak trochu odvázalo a vsadilo na neotřelý polygonální tvar lunety, novinka se vrací zpátky k tradičnímu kulatému pojetí, tak jako tomu bylo u MTG-B1000.

Podobně je tomu i u designu ciferníku, který inspiraci původními “ Tisícovkami“ nezapře. Několik změn však najdeme. Tak například logo značky je nyní nahoře a prohodilo si tak pozici s AM/PM indikátorem, který je tentokráte napravo.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Novinka také dostala čtvrté tlačítko sloužící k zobrazení stavu baterie, což jako milovník symetrie velmi oceňuji, a i když se to může zdát jako drobnost, hodinkám to vzhledově vysloveně prospělo. Mohlo by se tedy na první pohled zdát, že se tentokráte jedná jen o jakýsi facelift, ale tak tomu rozhodně není.

Být SLIM je IN aneb nejtenčí MT-G historie

Novinka MTG-B3000 se totiž může pochlubit zcela novou konstrukcí, kterou vyniká nejen mezi modely řady MT-G, ale je unikátní pro všechny hodinky G-Shock. Základem je opět sendvičová konstrukce Dual Core Guard, kdy tělo vyrobené z karbonem vyztužené pryskyřice chrání luneta a caseback (dýnko) z tvrzeného kovu. A právě dýnko, respektive jeho trojrozměrný tvar, je to, co dělá tyto G-Shocky tak výjimečné.


Podobné řešení nazvané “Crossframe“ se sice již v minulosti objevilo u hodinek Casio Protrek PRW-50/60, ovšem tentokráte šli vývojáři ještě o krok dále. Dýnko tak slouží nejen jako spodní kryt pouzdra, ale zároveň jako ochrana tlačítek a korunky a aby toho nebylo málo, je do něj navíc uchycen i pásek respektive náramek hodinek. Nehrozí tedy, že by se vám stěžejky z pouzdra vytrhly, jako tomu bylo například u starších Rangemanů a hodinky jste tak mohli v podstatě vyhodit...

Casio Protrek PRW-50 a PRW-60. Recenze outdoorových pomocníků
14.1.2020 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-50 a PRW-60. Recenze outdoorových pomocníků

Díky tomuto řešení má tato novinka navíc mnohem tenčí profil pouzdra, než tomu bylo u jejich předchůdců, a tím pádem se radikálně zlepšil komfort na ruce. Opravdu jsem byl příjemně šokován tím, jak skvěle se nosí a hodinkám nyní nedělají problém ani rukávy, jak tomu v minulosti u modelů MT-G bylo.

Vyjádřeno čísly má nyní pouzdro na výšku pouze 12.1 milimetrů, což z nich dělá jedny z nejtenčích G-Shocků v historii značky. Pro porovnání: minulý model MT-G měl na výšku nemalých 15.9 mm, vůbec nejtenčí G-Shocky GA-2100 jsou pak tenčí pouze o 0.3 milimetrů!

MTG-B3000 jsou navíc při rozměrech pouzdra (včetně tlačítek a korunky) 51.9 x 50.9 x 12.1 mm nejen kompaktnější než jeho předchůdci, ale také mnohem lehčí. Novinka totiž váží ve verzi na měkčeném uretanovém pásku (černá varianta) přijatelných 111 gramů a v červeném a zeleném provedení s náramkem jen 148 gramů. To znamená například oproti MTG-B1000 úsporu nemalých 34 gramů a to už na zápěstí rozhodně pocítíte.

Kovové dílky náramku jsou zde vyplněny resinem, a tím pádem jsou hodinky nejen lehčí, ale také lépe sedí na ruce. Náramek je také poprvé v historii vybaven Quick Fit systémem, který nevyžaduje žádné nářadí. Stačí jednoduše zmáčknout tlačítka v místě jeho uchycení a je to. Důvodem tohoto řešení je nejspíš fakt, že k tomuto modelu bude možné dokoupit pásek či náramek i samostatně, což u G-Shocků bohužel nebylo zvykem a tuto možnost velice oceňuji.

Nejtenčí chronograf

Mnohem tenčímu profilu pouzdra se pochopitelně muselo přizpůsobit také samotné srdce hodinek, tedy modul s označením 5672. Vývojáři to tentokráte vzali skutečně z gruntu. Aby se analogový strojek do tak tenkého pouzdra vměstnal, bylo nutno nejen zmenšit základní desku modulu, ale také použít nové menší a také tenčí součástky než obvykle.

Požadovaných rozměrů strojku při zachování jeho odolnosti bylo dosaženo také “High-density mounted“ technologií, kdy jsou jednotlivé součástky na základní desku umístěny blíže k sobě. Oproti funkčně totožnému strojku modelu MTG-B1000, je dokonce nižší o nemalých 1.45 milimetrů, což znamená, že se nový model může pochlubit vůbec nejtenčím solárně poháněný strojkem s chronografem značky Casio všech dob.

Výbavou nezaostává

Dobrá zpráva pro budoucí majitele je, že miniaturizací strojku nijak neutrpěla funkční výbava hodinek. Mezi hlavní vychytávky těchto prémiových Géček patří, krom už zmíněné odolnosti na suchu i ve vodě, stopky s mezičasem na 24 hodin, odpočet po jedné vteřině (rovněž na 24 hodin), automatický kalendář včetně letního/zimního času a také “World Time“ – nebo-li zobrazení času druhé časové zóny. Celkem jich tento model umí zobrazit 27, navíc je lze prohodit s časem domovským, což z nich dělá ideální cestovatelské hodinky.

Domácí čas je navíc vybaven AM/PM indikátorem, což je velmi praktické například při nastavování budíku přímo na hodinkách. Ten byl k mému překvapení v porovnání s ostatními G-Shocky opravdu velice tichý, což někomu může vadit, někomu naopak vyhovovat. Naopak mě potěšilo velice výkonné osvětlení ciferníku pomocí bílé LEDky s efektním pozvolným náběhem a opravdu hezká dvoubarevná luminiscence se solidní výdrží.

O bezproblémový a hlavně bezstarostný život s hodinkami se pak stará solární napájení, díky němuž nemusíte řešit výměnu baterie. Samozřejmostí u této kategorie G-Shocků je také jistota přesného času. Ten si hodinky umí nastavit pomocí synchronizace s chytrým telefonem, ovšem na své si tentokráte přijdou i milovníci starých pořádků. Jako jedny z mála nových modelů jsou MTG-B3000 vybaveny také vybaveny technologií Multiband 6 – tedy automatickým příjmem přesného času pomocí rádiového signálu.

Multi Band 6 – stručně a srozumitelně
17.1.2019 - Martin Koňařík
Multi Band 6 – stručně a srozumitelně

B jako Modrý zub

Písmeno B v označení hodinek značí, že tyto hodinky lze také propojit pomocí Bluetooth s chytrým telefonem a nainstalovanou aplikací “Casio Watches“. Pomocí aplikace se pak možnosti hodinek nejen rozšíří, ale hlavně zjednoduší nastavení jednotlivých funkcí.

Po propojení tak můžete využít třeba vyhledání ztraceného telefonu – samozřejmě je-li v dosahu signálu, kalibraci ručiček, případně si pro zobrazení světového času namísto časové zóny vybrat jednoduše jedno z více než 300 nadefinovaných měst.

Aplikace Casio Watches

Aplikace Casio Watches zjednoduší nastavení jednotlivých funkcí.

Samozřejmostí je nastavení Timeru či budíku. V reálu jsem s registrací hodinek do aplikace ani samotným nastavováním žádný problém neměl a vše funguje na jedničku, ovšem přiznám se, že co do vzhledu a ovládání je mi mnohem sympatičtější aplikace “G-Shock Connected“, kterou doposud využívaly předešlé modely. Pro ty, kteří mají z nějakého důvodu k telefonům a aplikacím averzi ještě doplním, že k plnohodnotnému fungování hodinek připojení k telefonu není nutné.

Ač se to tedy na první pohled nezdá, MTG-B3000 se i přes designový návrat ke kořenům této řady zásadně změnily. Díky zcela nové konstrukci jsou nyní znatelně lehčí, tenčí a na zápěstí tím pádem také mnohem komfortnější.

Designéři navíc odstranili všechny estetické neduhy “Tisícovek“ a z tohoto hlediska jim tedy není dle mého co vytknout. Pokud tedy budu mluvit za sebe, nové MT-G byly pro mě na živo opravdu velkým překvapením. Můj názor, že nejhezčí model řady “Metal Twisted G-Shock“ je B2000 sice nezměnily, ovšem pokud máte radši tradiční kulatý tvar hodinek a máte G-Shocky rádi, pak rozhodně neváhejte a přijďte se na tuto novinku podívat k nám na živo. Určitě stojí za to!

G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?
18.12.2023 - Filip Debrecenyi
G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?

G-Shock MTG-B3000PRB Aurora Oval představení – Když to není žába, je to polární záře
16.5.2023 - Agáta Vřeská
G-Shock MTG-B3000PRB Aurora Oval představení – Když to není žába, je to polární záře

Casio G-Shock MT-G B2000 recenze - Hodinky moderního samuraje
12.2.2021 - Radim Krčmář
Casio G-Shock MT-G B2000 recenze - Hodinky moderního samuraje

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací
11.12.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 614 dny, reagovat
Úžasné hodinky.

Hodinky zmíněné v článku