» Blog » Casio

G-Shock Rangeman GPR-B1000, extrémně odolný nástroj pro přežití

Tagy: Představení | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Petr Borovec | 27.4.2018 | 6 MIN | 20x komentář

Představujeme vám první náramkové hodinky s GPS navigací podporovanou solárním napájením. Vybaveny řadou pokročilých technologií, navrženy s ohledem na maximální odolnost, a určeny pro podporu přežití v těch nejnáročnějších podmínkách. Nový G-Shock Rangeman GPR-B1000. Vyrobeno v Japonsku.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 GPS Navi

Poprvé byl představen 9. listopadu 2017 u příležitosti oslav 35. výročí modelové řady G-Shock v New Yorské Madison Square Garden, a poté v lednu 2018 na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Dostupný je ve dvou barevných verzích: černá (GPR-B1000-1) a olivově zelená (GPR-B1000-1B).

Nový Rangeman se svým vzhledem více podobá top modelům Mudmaster a Gravitymaster, než původnímu Rangemanu GW-9400, který stále patří mezi jedny z nejoblíbenějších G-Shocků. Nabízí funkce pro přežití jako jeho předchůdce: Triple Sensor (barometr/výškoměr, digitální kompas a teploměr), vysokou odolnost proti nárazu, vodě, prachu, blátu a nízkým teplotám. Oproti němu je však navíc vybaven také funkcí GPS navigace, systémem duálního nabíjení, plně grafickým LCD displejem odolným do -20ºC, který je schopný zobrazit dvě různé funkce současně, safírovým sklíčkem, keramickým dýnkem, řemínkem vyztuženým uhlíkovými vlákny, a možností nízkoenergetického Bluetooth připojení ke smartphonu. To je dohromady docela slušná výbava, řekl bych.

rangeman gpr-b1000-1 a gpr-b1000-1b
černá (GPR-B1000-1) a olivově zelená (GPR-B1000-1B)

První Sluncem poháněná satelitní navigace

Vestavěný GPS čip umožňuje automatickou i manuální synchronizaci času a nastavení příslušné časové zóny. To by nebylo nic nového. Touto funkci jsou dnes vybaveny některé modely řady Master of G, MT-G a MR-G. Umožňuje navigaci k zadanému cíli, včetně automatického záznamu trasy a možnosti uložení bodů na trase (trackpointů) společně se všemi naměřenými údaji. Také funkcí GPS navigace už byly vybaveny některé modely řady ProTrek. Vystačí si jen s energií vygenerovanou pomocí solárního článku. Tak moment, energeticky náročná GPS navigace poháněná jen solárním napájením? Opravdu? Ano, je to tak. A právě díky této vlastnosti přináleží novým Rangemanům světové prvenství.

Na lepším příjmu GPS signálu se podílí zejména kruhová anténa, která je umístěná v lunetě, mimo ocelové pouzdro hodinek, a 2 mm silné keramické dýnko, které také umožňuje bezdrátové nabíjení vestavěné baterie. Ta díky tomu utáhne provoz GPS navigace po dobu až 33 hodin v módu přerušovaného příjmu Normal, nebo po dobu až 20 hodin v módu nepřetržitého příjmu High Rate.

Pokud se vestavěná baterie vyčerpá, postačí k obnovení funkce GPS navigace na další 4 hodiny pouhá jedna hodina solárního nabíjení na přímém slunci!

Nechybí automatický záznam až 20 tras a možnost uložení až 60 geolokačních bodů, obsahujících informace o čase, datu, GPS souřadnicích, nadmořské výšce a tlaku vzduchu. Ke každému zaznamenanému bodu je možné přiřadit také odpovídající grafický symbol, ikonu (voda, přístřeší, hory, atd.). Hodinky umí vypočítat přímou vzdálenost mezi svou aktuální polohou a stanoveným cílem, a zvládají i zpětnou navigaci po trase. To se může velice dobře hodit v případě, kdy zjistíme, že terén na trase není průchodný.

Stále přesný čas na všech místech na Zemi

Zatímco původní Rangemany byly vybaveny technologií rádiového řízení času (R/C), kterou Casio označuje jako Wave Ceptor Multiband 6, nový model dostal do vínku GPS synchronizaci. Vzhledem k vestavěnému GPS čipu se to jeví jako naprosto logický krok. Mezi další důvody pro použití této energeticky mnohem více náročné technologie však může patřit 100% pokrytí zemského povrchu GPS signálem, oproti nepatrné části zemského povrchu pokryté signálem šesti pozemních rádiových vysílacích stanic. A svou roli zde mohlo sehrát i stále více zarušené prostředí, které ztěžuje příjem pozemního rádiového signálu. Mezi nejčastější zdroje rušení totiž patří zejména počítače, televizory, smartphony a další výrobky spotřební elektroniky.

GPS synchronizace času probíhá zcela automaticky, a je možné ji v případě potřeby aktivovat také manuálně. Nové Rangemany umí podle GPS signálu automaticky nastavit příslušnou časovou zónu, a díky uložené databázi i letní čas (DST). Použití technologie GPS synchronizace času namísto R/C je tedy jednoznačně významným přínosem pro uživatele hodinek.

Bezdrátové nabíjení ze zásuvky i ze Slunce

Novinkou je také technologie duálního nabíjení. Keramické dýnko o tloušťce 2 mm, které je mimochodem stejně odolné jako dýnko vyrobené z nerezové oceli, umožnilo konstruktérům vybavit nové Rangemany bezdrátovým nabíjením baterie.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 indukcni nabíjeni
Keramické dýnko a indukční nabíječka

To pracuje na principu elektromagnetické indukce mezi dvěma cívkami. Jedna cívka je umístěná ve speciální nabíjecí podložce, která je prostřednictvím USB kabelu připojená k napájecímu adaptéru nebo k počítači. Podložka se při nabíjení jednoduše přiloží ke keramickému dýnku, kde začne vytvářet magnetické pole. Z něj je pak druhou cívkou, umístěnou v hodinkách, indukován proud, kterým se nabíjí vestavěná baterie. Výhodou tohoto řešení tedy není absence kabelu, ale absence konektoru v hodinkách. Díky tomu jsou nové Rangemany dokonale utěsněny před všemi nepříznivými vlivy okolního prostředí.

Jako alternativní zdroj energie v terénu slouží solární nabíjení, které také zajišťuje vždy přesné zobrazení času. Plně nabitá vestavěná baterie umožňuje v kombinaci se solárním napájením používat GPS navigaci po dobu až 48 hodin. Jinými slovy, poskytuje celé dva dny nepřetržité navigace v terénu mimo dosah civilizace.

Spojení s civilizací na dosah

Hodinky Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 jsou vybaveny čipem, umožňujícím spojení se Smartphonem prostřednictvím nizkoenergetické bezdrátové technologie Bluetooth. Samozřejmě, až po nainstalování aplikace G-SHOCK Connected od Casia. Vyžadován je operační systém Android 6.0 a vyšší, nebo iOS 10 a vyšší.

Po spárování obou zařízení je možné přenášet zaznamenané trasy a body z Rangemanů do smartphonu. V reálném čase. Můžete si zvolit si mezi jejich 2D nebo 3D zobrazením na mapě. Můžete si k zaznamenaným bodům přiřadit fotografii terénu, pořízenou smartphonem. Nebo si naopak můžete definovat trasu, výchozí, cílový a průchozí body na mapě ve smartphonu, a pak je přenést do paměti hodinek.

Bluetooth Smartphone Pairing
Trasu si určíte na mobilu a přes bluetooth přenesete do hodinek

Aplikace G-Shock Connected umožňuje automatickou i manuální synchronizaci času pomocí dat získaných prostřednictvím internetu z časových serverů, což je samozřejmě energeticky daleko méně náročné, než synchronizace času pomocí GPS. A umožňuje také snadné nastavení funkcí světového času, časovače nebo alarmů.

Být přeživší

Nový Rangeman GPS Navi je doslova nabitý nejvyspělejšími technologiemi a funkcemi. Jsou to náramkové hodinky s nepřehlédnutelným moderním designem, určené pro každodenní život v civilizaci, a zároveň je to i extrémně odolný nástroj, určený pro použití v těch nejodlehlejších končinách.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 GPS Navi

Nový inverzní monochromatický LCD displej je přehlednější a lépe čitelný, než displej původních Rangemanů GW-9400. Další součástí výbavy jsou funkce zobrazení času ve 39 světových městech (časových pásmech), stopky, časovač, 4 alarmy, z nichž jeden je vybaven funkcí opakovaného buzení (Snooze), grafické znázorněním přílivu a odlivu, měsíčních fází a časů východu a západu slunce, režim Letadlo a automatické LED osvětlení displeje.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000. Rezerva chodu až 29 měsíců s plně nabitou baterií a se zapnutou funkcí Power Save. Splňuje všechny předpoklady pro to, aby se stal jedním z nejoblíbenějších a nejúspěšnějších modelů. Svědčí pro to i jeho omezená dostupnost způsobená vysokou poptávkou.

UPDATE

 

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

David85před 2011 dny, reagovat
Trochu mě mrzí, že v módu navigace je nejmenším měřítkem 2km. Když jdete trasu třeba 1,5 km tak jsou na displeji body start a cíl víceméně milimetr od sebe. Chybí mi měřiltko třeba 100m.
Josefpřed 1799 dny, reagovat
Dobry den chci se zeptat jak je to u tehlech hodinek s hodinovim signalem pise se u nich ze to maji ale nikde nemuzu najit jak se to zapne..dekuji za odpoved..
Martin Koňaříkpřed 1798 dny
Dobrý dne, hodinky nemají signalizaci celé hodiny. Na našich stránkách byla tato informace špatně uvedena. Omlouvám se za to a děkuji za upozornění. Chybu jsem opravil.
Vít Pravdapřed 1780 dny, reagovat
Dobrý den, mají hodinky české menu ? Díky, Pravda
Martin Koňaříkpřed 1779 dny
Bohužel, pouze anglicky
Jan Konečnýpřed 1772 dny, reagovat
Dobrý den, dodáváte k hodinkám kompletní podrobný návod v českém jazyce? Děkuji za odpověď.
Martin Koňaříkpřed 1772 dny
Dobrý den, k hodinkám dáváme český návod od autorizovaného distributora pro ČR, jehož povinností je návody překládat. V případě těchto Rangemanů je návod opravdu podrobný (44 stran). Obecně to ale pro značku Casio neplatí. Návody jsou často osekané jen na to nejdůležitější a sám se za ně stydím.
Jan Konečnýpřed 1761 dny, reagovat
Dobrý den, prosím vás mohl by jste mi poradit, stále se mi nedaří nastavit na hodinkách funkci "fáze přílivu a fáze měsíce" i když postupuji přesně dle návodu. Při pokusu o zapnutí této funkce v hodinkách mi hodinky hlásí že nastavení je v aplikaci G-shock Connected v mobilu a když se pokouším nastavit parametry v apk v mobilu (a podmínku nastavení domovského města mám splněnou), tak v menu v apk v položce "Set the location of the tide graf display" se pouze zobrazí mapa s mojí polohou, ale tato poloha nejde uložit. Chápu, že v Česku není moře a třeba proto nejde nastavit graf přílivu, ale proč se nenastaví fáze měsíce? Nebo jsou tyto dvě funkce spojeny a jedna bez druhé nefunguje a tato funkce jde obecně nastavit jen když je domovské město u moře? Díky moc za radu!!
Martin Koňaříkpřed 1757 dny
Na hodinkách to není moc šťastně vyřešené. Aby se zobrazovaly fáze přílivu a fáze měsíce, je potřeba nejdříve v aplikaci vybrat přímořské město (set the location of the tide graph display) i když na něm není fáze měsíce závislá. Rozhoduje jen vzájemná poloha Země, Měsíce a Slunce. Doporučuji tedy vybrat nějaké město ze stejné časové zóny, například Rijeka v Chorvatsku a stáří měsíce se pak bude zobrazovat správně.
Jiří Kodetpřed 1693 dny, reagovat
Chci si koupit hodinky GPR -B 1000. Co nebude funkční, kdy nebudu mít data? Jezdím do hor v Asii a často tam není signál. Případně mi navrhněte, jiný druh hodinek do této cenový skupiny, které mohu v horách mimo civilizaci používat. Děkuji za pochopení a pomoc.
Martin Koňaříkpřed 1690 dny
GPR-B1000 jsou naprosto nezávislé na "spojení se světem". Mají vlastní GPS, takže data nepotřebujete ani při navigaci. Pokud ale chcete navigovat po předem připravené trase, tak tyto trasy je potřeba nejdříve vytvořit na mobilu, který v té době musí mít přístup k internetu. Trasy si můžete vytvořit třeba v ČR, přehrát do mobilu. Pro přenos z mobilu do hodinek pak stačí bluetooth a data nejsou potřeba. Pošlu vám na sebe telefon a můžeme to probrat podrobněji.
cecilpřed 1679 dny, reagovat
Dobrý den dnes mi Rangemany dorazily,jsou skvělé ale mám jeden dotaz mají klávesy-knoflíky nějaký button lock.Vím že je nepravděpodobné ty knoflíky vzhledem k odporu který kladou nechtěně stisknout,ale co kdyby.. děkuji za odpvěd.
Martin Koňaříkpřed 1672 dny
GPR-B1000 funkci zamknutí tlačítek nemají
Petrpřed 1662 dny, reagovat
Dobrý den, dá se v hodinkách nastavit bod MGRS ?
Martin Koňaříkpřed 1660 dny
Bohužel ne. Což mě díky jejich military povaze upřímně překvapuje. Používají pouze běžné geografické souřadnice.
Janpřed 1627 dny, reagovat
Dobrý den, chci se zeptat jestli, po spuštění navigace v hodinkách, zjistíte na jakém místě se nacházíte. A dále navigací vrácení se zpět po trase stejné, nebo mi ukáže nejkratší trasu k domovu?
Martin Koňaříkpřed 1627 dny
Hodinky nemají topografické mapy a neumí tedy zobrazit vaši aktuální polohu. Nemají ani informace o cestách, takže nemůžou vyhodnotit optimální trasu. Pouze vám zobrazí vzdálenost směr k "domovu", popřípadě nějakému jinému checkpointu, pokud jste je při cestě ukládal. Musím doplnit, že tohle nejsou hodinky určené pro navigaci ve městě, ale jsou to survival hodinky určené do divočiny (hory, lesy, atd..) kde se žádné cesty nepředpokládají. Pokud potřebujete něco "civilnějšího", tak bych doporučil například Garmin Fenix 5 Plus, které mají nejen topografické mapy, ale taky uložiště pro hudbu, bezkontaktní platby, atd.
Milapřed 471 dny
to: Martin Koňařík Dovolim si poopravit tvrzeni - "neumí tedy zobrazit vaši aktuální polohu" Hodinky umi zobrazit GPS kordinaty kde se nachazi, cili umi zobrazit polohu. Viz obrazek z manualu.
Milapřed 471 dny, reagovat
Nevíte někdo proč je na dýnku hodinek označení “GPW” když je to přeci “GPR”?
Agáta Vřeskápřed 470 dny
Zdravím, Milo, skvělý postřeh. Byl použit omylem špatný obrázek. Viz příloha ;)