» Blog » Casio

Casio G-Shock GA-2200 recenze – Extravagantní minikorbič

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Jan Kalousek | 6.10.2021 | 7 MIN | 4x komentář

Letní sezóna roku 2021 s sebou přinesla hned několik novinek ze světa hodinek G-Shock, mezi nimiž jsou i modely Casio G-Shock GA-2200. Přestože se oficiálně nejedná o náhradu za model GA-2000, mají spolu hodně společného. A tak není divu, že mnoho fanoušků právě tyto 2 modely srovnává. Jaké novinky tedy model GA-2200 přináší? Pojďme se mu kouknout na zoubek!

Hned na začátek je záhodno uvést, že model GA-2200 byl představen ve čtyřech barevných variantách. V nabídce tak máme černočernou klasiku, dále pak šedo-černou variantu osvěženou tyrkysovými tóny a dvě extravagantnější varianty v podobě modré a sytě oranžové barvy. A právě ta poslední jmenovaná mě uchvátila ze všech nejvíce, takže dnešní recenze se bude točit převážně kolem ní.

Poznávací znamení – pryskyřice

Pokud si hodinky prohlížíte pouze na fotce, zcela jistě vás zaujme jejich nový, propracovaný číselník. Když si ale hodinky vezmete do ruky, pravděpodobně se vaše pozornost stočí trošku jinam.

Řeč je o pryskyřicovém řemínku, kterým jsou hodinky od výroby vybaveny. Musím říct, že řemínek je pocitově vcelku tuhý a nepoddajný. Protože mě zajímalo, jestli mám tento pocit jen já, zkusil jsem hodinky dát do ruky několika nezaujatým kolegům. Ve všech případech byla reakce podobná – "Ten řemínek je nějaký tuhý."

Co mě u řemínku také moc nepotěšilo je použití plastové přezky, kvůli které podlě mě hodinky působí trošku lacinějším dojmem. U jiných modelů G-Shocků samozřejmě najdeme také plastové spony, ale jsou třeba alespoň v kombinaci s ocelovým zobáčkem. U modelu GA-2200 jedeme na kompletně pryskyřicové vlně.

Škoda, že spona je kompletně plastová. Hodinky tak působí zbytečně lacinějším dojmem.

Škoda, že přezka je kompletně plastová. Hodinky tak působí zbytečně lacinějším dojmem.

Možná jsem vás hned ze začátku trošku vyděsil, ale nebojte, řemínek má samozřejmě i svá pozitiva. Tím hlavním je, že se řemínek nekroutí do tvaru písmene C, jako tomu u G-Shocků často bývá. Ono kroucení má sice své opodstatnění v podobě ochrany proti nárazu, často to ale bývá vykoupeno tím, že hodinky na zápěstí odstávají. A to obzvláště na úzkém zápěstí. Tady ale žádný takový problém není.

I když mám podle krejčovského metru obvod zápěstí nějakých 16,5 cm, hodinky na ruce bez problému sedí. Zároveň je řemínek vyřešen tak, že i když rozepnuté hodinky položíte na stůl, samotné pouzdro se ho vlastně vůbec nedotýká. Přidaná ochrana proti nárazu v podobě konstrukce řemínku tak zůstala zachována i zde. Jde to tedy i bez kroucení.

V průběhu nošení hodinek jsem ještě zaznamenal jednu malou nepříjemnost, a tou je občasné mírné "vrzání" řemínku, když se s ním manipuluje. To se ale děje opravdu pouze při manipulaci s ním, při běžném nošení je to spíše ojedinělé.

Další velkou výhodou řemínku je použití rychloupínacích stěžejek, které se do světa G-Shocků dostávají čím dál více. Díky nim se dá během chviličky řemínek z hodinek sundat, a to úplně bez použití nějakého nářadí.

Výhodou je rychloupínání řemínku. Výměna je tak rychlá a pohodlná.

Výhodou je rychloupínání řemínku. Výměna je tak rychlá a pohodlná.

Pokud vás právě napadlo, že byste si na hodinky mohli nasadit nějaký jiný řemínek, tak možné to je. Nožky hodinek mají rozteč 24 mm, takže jsem na hodinky zkusil nasadit textilní NATO řemínek o stejné šířce. Musím říci, že to ale nebylo zas až tak jednoduché, jak jsem si z počátku myslel.

Jednak samozřejmě potřebujete sadu náhradních stěžejek, jelikož ty rychloupínací na řemínku zůstanou. Ten hlavní problém ale přichází se samotným provlečením textilního řemínku na hodinky. Nejde to úplně jednoduše, takže jsem si s tím nějakou chvíli musel hrát. Nakonec se to ale podařilo, takže i tato varianta je možná.

Rozměrově menší, ale o to drsnější

Pojďme se od řemínku přesunout k tomu hlavnímu, tedy k hodinkám samotným. Hodinky se svým průměrem 47,1 mm řadí mezi ty menší G-Shocky. Přestože ve světě klasických hodinek už se 47 mm považuje spíše za obry, ve světě G-Shocků najdeme daleko větší kousky. Kromě průměru se ale podařilo zkrouhnout i výšku pouzdra, a to pod 13 mm. Na moje úzké zápěstí sedí hodinky parádně. Troufám si ale tvrdit, že i na mohutnějším zápěstí se určitě neztratí. Podle krejčovského metru hodinky padnou na zápěstí o obvodu až 20,5 cm.

Celkového zeštíhlení se podařilo dosáhnout díky třívrstvé konstrukci, která je k sobě pevně spojena, a tvoří tak v podstatě jednolitý kompaktní celek. Zároveň byla vylepšena konstrukce tlačítek. Ta jsou sama o sobě odolná proti nárazu, takže nebylo nutné přidávat jim další ochranu v podobě vystouplého pouzdra.

Celé zeštíhlení se samozřejmě obešlo bez kompromisů na odolnosti, čemuž bezpochyby přispěla i konstrukce Carbon Core Guard. Jinými slovy byla použita pryskyřice vyztužená uhlíkovými vlákny, která jsou pevnější než ocel, a zároveň krásně lehká.

Rozložený model GA-2200

Rozložený model GA-2200

Když jsem vedle sebe položil modely G-Shock GA-2000 a GA-2200, nemohl jsem se ubránit pocitu, že mladší z nich je jaksi drsnější. Nemluvím teď o použitých materiálech, ale spíše o jakémsi pocitu, když se na hodinky podívám.

Za to bezpochyby může industriální vzhled, do kterého jsou hodinky zasazené. Jednak je to 6 výrazných šroubků, kterými jsou hodinky osázeny. To je o 2 šroubky více, než u modelu GA-2000. Velký podíl na tom má ale také samotný číselník, který je krásně hluboký. Kromě hloubky ale upoutá i dalšími prvky.

Prvním z nich je bezpochyby ukazatel jednotlivých režimů, kterými jsou hodinky vybaveny. Ten má připomínat brzdový kotouč. Navíc je potažen tenkým kovovým filmem, takže hodinky díky tomu působí celkově zase o něco prémiověji.

Design ukazatele jednotlivých módů je inspirován brzdovým kotoučem. Navíc má metalickou úpravu, takže působí prémiovějším dojmem.

Design ukazatele jednotlivých módů je inspirován brzdovým kotoučem. Navíc má metalickou úpravu, takže působí prémiovějším dojmem.

Druhým výrazným designovým prvkem je diagonálně umístěný výřez digitálního displeje. Ten oficiálně nemá nic připomínat, nebo to alespoň výrobce neuvádí. Já osobně v něm ale vidím obrys činky, která mi tak nějak do drsného světa svalnatých G-Shocků zapadá.

Design nadřazený funkčnosti?

Co mě trošku zamrzelo, je použití negativního digitálního displeje. Přiznám se, že nejsem jeho velký fanda. Na druhou stranu chápu, že klasický pozitivní displej by asi do celkového konceptu tmavého číselníku moc nezapadal.

Čitelnost negativního displeje je bezproblémová i během dne.

Čitelnost negativního displeje je během dne bezproblémová.

Ostatně přes den je čitelnost číselníku i digitálního displeje úplně bez problému. Jakmile se ale trošku zešeří, musí už člověk v displeji trošku luštit. To ale dost dobře kompenzuje osvětlení, o které se starají 2 LED diody. Jedna je umístěna přímo pod digitálním displejem a druhá osvětluje analogovou část. A musím říct, že svou úlohu plní na jedničku.

2 LED diody osvětlí číselník naprosto dostatečně.

2 LED diody osvětlí číselník naprosto dostatečně.

Co čitelnosti také napomáhá jsou kontrastní analogové ručičky. Ty jsou ještě navíc potaženy luminiscenční vrstvou Neobrite, takže po nasvícení vydrží ještě nějakou dobu svítit. Žádnou oslnivou záři ale nečekejte. Indexy luminiscenční nejsou, i když by se podle fotek mohlo na první pohled zdát, že ano.

Luminiscence je pouze na ručkách. Ale na přečtení času to stačí.

Luminiscence je pouze na ručkách. Ale na přečtení času to stačí.

Pokud je pro vás čitelnost zásadní, dal bych si ale pozor na celočernou variantu. U té je celý číselník i s analogovými ručkami laděn do černé. Ručičky tak budou s číselníkem dost pravděpodobně splývat, a v šeru budou bez podsvícení hodinky v podstatě nečitelné. Na druhou stranu je celočerná varianta univerzální, nestárnoucí klasika.

Přináší GA-2200 funkční revoluci?

Asi jste si nemohli nevšimnout, že celou dobu se zabývám hlavně zevnějškem hodinek, a funkce nechávám stranou. Ano, bylo to záměrně. Funkcím jsem se vyhýbal z toho důvodu, že hodinky oproti předchozím dvoutisícovkám nepřináší z pohledu funkcí nic nového.

Samozřejmostí je zvýšená odolnost proti nárazům a 200M voděodolnost, což najdeme u každých G-Shocků. V nabídce tak najdete klasický automatický kalendář, který bude sloužit až do roku 2099 (nepochybuji, že G-Shocky se toho dožijí). Dále se pak můžete těšit na světové časy, stopky s přesností na 1/100 sekundy a kapacitou 24 hodin, časovač rovněž s kapacitou 24 hodin a až 5 alarmů. O žádný převrat se tedy nejedná. Je ale nutné si připomenout, že to, co je pro G-Shocky běžná výbava jen tak běžně u jiných značek nenajdete.

Mě osobně potěšila také možnost zapnout si upozornění na každou celou hodinu. Jinak řečeno, každou hodinu hodinky pípnou. Tak nějak jsem si na tuto funkci ze svých F-91 zvyknul a jsem nervózní, když ji hodinky nemají. Právě proto mám raději digitální, popřípadě digitálně-analogová Casia, jelikož u čistě analogových tuhle funkci prozatím nenajdete.

Vyplatí se tedy jít do nových dvoutisícovek?

Pokud bychom se rozhodovali rozumově v rámci "upgradu" z modelu GA-2000, nenabídne nám model GA-2200 kromě vzhledu v podstatě nic nového. Je ale asi jasné, že při koupi hodinek jde rozum tak trochu stranou a kontrolu přebírá srdce.

Je už tedy na každém, aby se rozhodl, jestli se mu hodinky líbí natolik, aby si je koupil. Za sebe můžu říct, že se to novým dvoutisícovkám povedlo a na své ruce si je dokážu představit dokonce lépe než první generaci.

Navíc extravagantnější oranžová verze sama přitahuje zvědavost okolí, takže se mi i celkem často stávalo, že jsem na hodinky s někým přivedl řeč, což beru jako takové malé plus.

Celkově jsem po testování s hodinkami spokojený a i přes menší nedostatky bych je s klidem zařadil do své skromné hodinkové sbírky.

Menší velikost
I přes menší velikost působí robustně
Dobře sedí i na menší ruce a neodstávají
Industriální vzhled
Možnost výměny řemínků pomocí rychloupínacích stěžejek
Extrémně odolná konstrukce Carbon Core Guard
Kvalitní osvětlení

Tužší řemínek, který občas "vrže"
Plastová přezka
Negativní displej může být hůře čitelný
Luminiscence by mohla být i na indexech

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 926 dny, reagovat
Moc dobře udělaný článek.
Pavlínapřed 926 dny, reagovat
Krásně napsaný článek a na hodinky už mám zálusk :-)
Kamil Trávníčekpřed 455 dny, reagovat
Rychloupínací stěžejky, mimochodem geniální nápad, jsou vcelku nanic, když Casio negeneruje jiné řemínky k většině G-Shocků které by se dali pořídit navíc. Skrz nato pásky to smysl nemá. Je to docela škoda, protože věřím, že nejsem sám kdo není spokojený s původním páskem a rád by jinou barvu, případně s kovovou sponou na těch novějších modelech, kam cpou čím dál víc plast. O negativních displejích radši nemluvím. Je x modelů které bych pořídil, ale bohužel mají nepoužitelný tmavý displej. Proč se G-shocky nedělají ve dvou provedeních? Normální a negativ displej. Čitelnost hodinek je u mě holt priorita
Agáta Vřeskápřed 452 dny
Hádám, že to byla spíš řečnická otázka. :) Ale souhlasím, taky mi víc vyhovuje světlý displej... :/

Hodinky zmíněné v článku