» Blog » Casio

Casio G-Shock GBD-200 recenze – Na hraně chytrosti

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Dominik Hok | 1.10.2021 | 6 MIN | 8x komentář

Trochu chytré, trochu hloupé, docela hranaté, hodně G-Shock. Casio G-Shock G-Squad GBD-200. Japonský gigant se opět blýsknul s hybridním modelem, který má veškeré parametry pravého G-Shocku, ale k tomu i pár chytrých funkcí jako je třeba monitoring sportovních aktivit nebo zobrazení notifikací.

Funkčně GBD-200 jde ve šlépějích GBD-100, ale designově se setkává spíše s legendárním retro kouskem DW-5600 nebo surfařskými GBX-100. Za mě je návrat k osmihranu příjemným zpestřením a velice povedeným rozšířením nejmladší kolekce G-Squad.

Ale abych jen nechválil, stále má tento model několik nedostatků, které mě rozčilovaly už u předchozích pokusů o chytrá Casia. Například zobrazení notifikací... Ale o tom až později.

Osmihran je nestárnoucí klasika, která nic nezkazí

Ať už to je celkový design nebo barevné kombinace, GBD-200 se mi prostě líbí. Testoval jsem modrou variantu, ale nejvíce jsem pošilhával po žluto-zelené variantě, která ve mně vyvolala vzpomínky na mladá fotbalová léta. Je to přeci typická barva rozlišováků.

Casio vlastně u tohoto modelu nepodnikl žádné odvážné designové kroky. To se ale netýká barevných kombinací, které podle mě lehce vybočují z řady (což je dobře).

O žluto-zelené už byla řeč, ale povedená je modrá varianta v kombinaci s bílými a červenými prvky.

A pro ty, co mají rádi klasiku, je tady černá. Tou nic nezkazíte.

Pouzdro je ze syntetické pryskyřice a ze začátku mě trochu zklamalo, že není doplněné o broušenou lunetu jako je tomu u jiných modelů, ale nakonec jsem od toho upustil.

Přední stranu doplňuje střízlivé množství textu (Casio se někdy trochu nechá unést) a co bych vyzdvihl nejvíce... Přední tlačítko pro aktivaci světla. Někomu se to zdá jako hloupost, ale mně to přijde praktické a i z designové hlediska je to fajn, protože je v lehkém barevném kontrastu se zbytkem.

Tlačítka jsou poněkud odbytá... Na to, že se jedná o Casio

Zpracování je rozhodně hlavním atributem Casia. Proto mě poněkud překvapilo zapracování tlačítek. Jednoduše – mají tendenci se viklat.

Prostředkem pouzdra navíc vede vodorovně čára a vede i přes tlačítka. Když jsou tedy tlačítka vychýlená, tuto linku narušují a je to do očí bijící.

Navíc mám trochu strach, že se v prostoru, kde tlačítko nedoléhá, bude hromadit různý bordel.

Řemínek je z pryskyřice, ale přijde mi, že je poněkud měkčí než u ostatních modelů. Což není na škodu, právě naopak! Krásně pak drží na ruce a přizpůsobí se záhybům. Pěknému usazení dopomáhá i naprosto ideální průměr 46 milimetrů. Ve své hodně skromné sbírce mám model GW-M5610 s průměrem 43 milimetrů a musím říct, že ty tři milimetry navíc jsem uvítal.

I když jsou to hodinky vhodnější spíše na pánské zápěstí, pochvalovala si je i kolegyně Agáta, která má obvodem svého zápěstí blíže k obvodu mého prstu.

Stejně jako tlačítka mě zklamala i spona, která je bohužel plastová. Kdyby se hodinky někde zachytily, nevím, jak by se s tím plastová spona vypořádala. Podle mě by při silnějším trhnutí praskla. Nejsou to ani první, ani poslední G-Shocky s plastovou sponou, ale za mě by tam měla být vždy ocel. Možná nejzvláštnější je, že spona je plastová, ale zobáček ocelový...

Pod minerálním sklíčkem se ukrývá MIP displej, který má hned několik předností – je čitelný za jakýchkoliv podmínek, má výborné pozorovací úhly, slušné rozlišení a to všechno dělá v co nejšetrnější formě vzhledem k baterii. Pod vše se podepisuji!

Když jsem srovnal pozorovací úhly například s LCD modely, GBD-200 je hravě předčilo. V noci nebyl také žádný problém a osvětlení je rovnoměrně po celé ploše displeje.

Notifikace, které jsou opět a zas spíše komplikace

Tento vtip už jsem použil v mojí recenzi na GBD-H1000 a opět se nabízí. Je to problém, který se táhne všemi hybridními Casii a víte, co? Je tady zas.

Casio G-Shock GBD-H1000 recenze – dokážou ustát chytrou konkurenci v praxi?
6.1.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-H1000 recenze – dokážou ustát chytrou konkurenci v praxi?

Protože hodinky spárujete s aplikací G-Shock MOVE, máte možnost dostávat notifikace z vašeho telefonu i na hodinky. Problém číslo jedna – notifikace se zobrazí, ale nemáte možnost si ji otevřít. Tak jak se objevila, stejně i zmizí. Jako prd ve větru.

Problém číslo dvě – když už si chcete notifikaci opravdu přečíst, musíte podstoupit strastiplnou cestu tvořenou šesti kliky a minimálně jedním sprostým slovem. Minimálně...

Pokud máte digitálně hodně bohatý život, chci vás jen upozornit, že hodinky dokážou uchovat ve své paměti jen 10 notifikací. Mně osobně to třeba stačí, ale jestli jste hodně komunikativní a máte v telefonu hromadu aplikací, je 10 docela málo.

Monitoringu sportu je základ, ale co víc potřebujeme?

Pokud jste cyklista, GBD-200 určitě nejsou ničím pro vás. Už samotný popis pravého vrchního tlačítka mluví jasně – RUN. Tyto hodinky jsou vhodné na běh nebo chůzi. Při spuštění monitoringu sportovní aktivity se hodinky spojí s telefonem a získávají si tak data z GPS.

Díky tomu na displeji zobrazují tempo, vzdálenost, rychlost, spálené kalorie a čas. Pravým spodním tlačítkem si můžete zaznamenávat jednotlivá kola (třeba pokud běháte na čtyřstovkovém oválu). Zobrazení jednotlivých datových polí se dá upravit v aplikaci.

V aplikaci pak najdete výkres mapy a podrobnější data jako vzdálenost, průměrné tempo, maximální tempo, množství spálených kalorií a kadenci kroků.

Někdo ze smartwatch světa by si mohl stěžovat, že to není dostatek dat. Ale co víc potřebujete? Jestli chcete sledovat tepy, tak si pořiďte GBD-H1000.

Přímo v hodinkách najdete i týdenní souhrn uběhnuté vzdálenosti, průměrného tempa a počtu sportovních aktivit.

Vyznavače intervalových cvičení potěší workout mód, ve kterém si můžete nastavit až 20 setů o různé délce s pěti opakováními. Jediná škoda je, že spuštění workout módu se nijak neprojeví v aplikaci. Že by se třeba v kalendáři zobrazilo, že v tento den jste cvičili.

Notifikace a monitoring sportovní aktivity jsou funkce, díky kterých GBD-200 trochu vybočují z dlouhé řady G-Shocků. Samozřejmě tam ale najdeme i standardnější funkce jako jsou stopky (i odpočítávající), světové časy či budíky.

Sklerotiky potěší funkce „Najít můj telefon", kdy telefon začne vydávat zvuk, abyste ho snáze našli. Velice mě potěšilo, že Casio zvolilo melodii, která silně připomíná intro osmdesátkových arkád.

Osvětlení naštve i potěší

Když se přepínáte napříč módy, osvětlení vždycky zhasne a musíte ho rozsvítit znova. To je takový standard u Casia, který chápu. Casio mě ale překvapilo jednou věcí. Mimochodem, příjemně.

Když jsem začal číst delší notifikaci, potřeboval jsem se přepnout níže, abych zobrazil i zbytek. Při kliknutí jsem očekával zhasnutí, ale nestalo se tak. Pokud jste tedy uvnitř notifikace, probíhá klasický odpočet (1,5 nebo 3 vteřiny) a hodinky po stisknutí tlačítka nezhasnou.

Hladový Auto Light vám může sežrat značnou část baterky

Mám v Casiích rád funkci Auto Light. S každým náklonem ruky směrem k obličeji se rozsvítí displej. Super-užitečná funkce. Je ale obrovská škoda, že nemáte možnost nastavit časové rozmezí, kdy tato funkce funguje. Proto se Auto Light aktivuje s každým náklonem ruky po celý den, což se značně podepíše na výdrži baterky.

Co si myslím o GBD-200?

Možná to nebudete čekat, ale že to jsou skvělé hodinky. Před nějakou dobou jsem recenzoval GBD-H1000, které ode mě dostaly slušnou čočku, ale za tu dobu jsem ke značce Casio získal mnohem větší respekt.

Kombinují totiž perfektní vlastnosti G-Shocku s pár chytrými funkcemi a celé to utáhne až dva roky jedna baterka.

Tyto hodinky si rozhodně nekoupí někdo, kdo chce chytré hodinky. Ty si koupí někdo, kdo chce G-Shocky. A k tomu má příjemný bonus v podobě chytrých funkcí, velice příjemné cenovky a povedeného designu. Ano, má to nějaké mušky. Třeba ta tlačítka nebo strastiplné zobrazení notifikací. Ale to dokážu odpustit.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Casio G-Shock GBA-900 recenze – Zajímavá alternativa nejen pro sportovce
15.7.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBA-900 recenze – Zajímavá alternativa nejen pro sportovce

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janpřed 912 dny, reagovat
Už se těším na recenzi a test sportovních funckí :-)
Tomáš Zobaníkpřed 908 dny, reagovat
Za mě skvělý hodinky. Už je mám cca měsíc doma. Konečně na trhu normální sportovní hodinky bez zbytečných funkcí. Kdyby tam dalo ještě Casio solar, tak je to úplně luxus.
Dominik Hokpřed 907 dny
Zdravím, Tomáši. To si šetří na dražší jako je třeba GBD-H1000. :)
Robertpřed 819 dny, reagovat
Měl jsem oba předchůdce. Nejdříve levnější, následně i ty drahé solární...Upřímně těch kompromisů je přespříliš. G shock byl vždy v mé kolekci a na ruce jsem je měl skoro nonstop. Ale poslední dobou je nahradily Garmin Fenix 6 a taky Withings Scanwatch. Pokud jde o Casio, jediné co mne stále láká jsou nějaké MT-G. Jinak bohužel marně hledám ve svém životě okénko kdy bych je vynosil. Jistě Garmin není tak odolný jako G-shock, to je bez diskuse, ale naprostá většina lidí bude stejně preferovat lepší vybavenost a funkčnost, oproti totální odolnosti. Tyhle trochu chytré modely jsou tak možná nejlepší řešeníí pro lidi co makají například na stavbě, ale ty notifikace to stejně zabijí. GBD-H1000 mají displej slušně velký, ale ty notifikace jsou tak pidi fontem, že bych vraždil toho kdo to programuje. A ta apka taky celkem bída. Takže super, že dokážou na klasický knoflík tyhle hodiny běhat klidně více než rok, ale dokud nezačnou trochu makat i na zbytku tak za mě hezké, ale ne.
Kamil Trávníčekpřed 420 dny, reagovat
Ten displej vypadá hodně dobře. Představa ideálních digitálek by pro mě byly GW5610U s tímto displejem a o kus větší velikostí než 5610. Ty totiž mám a jsou fakt malinké. Aspoň na mou ruku
Filippřed 155 dny, reagovat
Hodinky fajne, ale vidim jeden velky problem v tom ze kdyz s evzdalim od telefonu tak se odpoji a uz se neprihlasej, musim pres nastaveni znova sparovat. Nebo je mozne nekde nastavit? Prosim o pomoc. Diky
Dominik Hokpřed 155 dny
Zdravím, Filipe. Zkusil bych zkontrolovat, jestli aplikace má práva pro fungování v pozadí. Je možné, že se aplikace sama vypne (nebo ji vypne spořič baterie) a poté je potřeba celý proces opakovat.
Filippřed 155 dny, reagovat
Mam iPhone , tam se tohle neresi, automaticke pripojeni by melo fungovat i kdyz je aplikace vypnuta, ale nepripojej se ani kdyz je pustena .

Hodinky zmíněné v článku