» Blog » Casio

Casio G-Shock GBD-H1000 – dokážou ustát chytrou konkurenci v praxi?

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 6.1.2021 | 9 MIN | 12x komentář

Casio G-Shock G-Squad GBD-H1000 – japonec, co si hraje na chytré hodinky, nebo perfektní přístroj? Asi jsem v ruce ještě neměl hodinky, které by tak krásně balancovaly na hranici obou kategorií. Buďto je nesnášíte, nebo milujete. Nic mezi tím.

Kolegyně Agáta už před nějakou dobou představovala Casio G-Shock GBD-H1000, ale v té době to byla víceméně teorie, protože hodinky ještě nebyly na trhu. Teď už jsou na českém trhu běžně dostupné a přichází na řadu praktická část věci. Tento model je prvním od Casia, který řadu senzorů obohatil o jeden další – optický snímač tepové frekvence. Teď se hodinky dají považovat za konkurenta chytrých hodinek se sportovními funkcemi.

Casio G-Shock GBD-H2000 recenze – Chytrák s dvouletou výdrží baterie
25.4.2023 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-H2000 recenze – Chytrák s dvouletou výdrží baterie

A protože už na ně parametrový článek víceméně máme, já se zaměřím na to praktické. Jak se hodinky používají a jestli jsou skutečně chytré. A dovolím si i malé srovnání s jinými chytrými hodinkami.

GBD-H1000: První G-Shocky s monitoringem srdečního tepu. Že by konkurence Garminů?
9.3.2020 - Agáta Vřeská
GBD-H1000: První G-Shocky s monitoringem srdečního tepu. Že by konkurence Garminů?

Milí G-Shockaři, tuto recenzi berte trochu s nadsázkou. Přeci jen ji píše někdo, kdo obvykle recenzuje chytré hodinky a není zrovna zarytý G-Shockař. Ale když už se mi Casio nabourává do mého přirozeného prostředí, jak jsem mohl jinak zareagovat? :)

Polar nabídl své algoritmy třetím stranám. Jako první toho využil G-Shock
1.3.2023 - Agáta Vřeská
Polar nabídl své algoritmy třetím stranám. Jako první toho využil G-Shock

Co dělá GBD-H1000 speciálním kouskem?

Rozhodně snímač tepové frekvence, který je zmíněný výše. Ale je to trochu komplexnější. Snímač tepové frekvence je spojen s podrobnějším monitoringem sportovní aktivity, odhadem hodnoty VO2Max, dobou regenerace a tréninkovou zátěží.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Integrovaný GPS snímač navíc přesně zaznamená vaši trasu a barometr výškové metry. Díky hromadě senzorů a chytrých funkcí se stává z GBD-H1000 první plnohodnotný sporttester od Casia.

Ale to furt není ono. To, co tento model dělá speciálním, je množství senzorů a chytrých funkcí nasoukaných do fanoušky oblíbeného robustního pouzdra G-Shocků. Casia a chytré hodinky jsou dvě skupiny hodinek, které patří mezi nejoblíbenější. Casio syntetizovalo tyto dvě skupiny do GBD-H1000. Otázkou je, jestli dokážou dorovnat konkurenční chytráky.

Velikostí GBD-H1000 konkurují i pověstným Kingům

Doteď byly za jedny z největších G-Shocků považovány GX-56, které si vysloužily trefnou přezdívku – King. Se svým průměrem 55 milimetrů se hodily na ty opravdu největší mužské pracky. GBD-H1000 mají totožný průměr a jsou ještě o 13 gramů těžší (101 g), takže jsem je oficiálně (a se vší skromností) pasoval na Smart Kingy. A protože už teď vím, že mě nebude bavit neustále psát GBD-H1000, počítejte s tím, že radši budu používat tuto přezdívku. :)

Člověk si hned po nasazení uvědomí, že nejsou obří jen papírově, ale i reálně. Tento G-Shock pro mě byl šok. Ale na druhou stranu, vypadají sakra dobře. Casio i přes smart funkce nedopustilo ztrátu byť malinké části "G-Shock stylu". A neztratilo ani špetku japonské preciznosti. Ocelové prvky v kombinaci s pryskyřicovým řemínkem, pouzdrem a minerálním sklíčkem dokonale zapadají do sebe.

Jestli jste doteď byli zvyklí na mini-plasťáčky od nějaké konkurenční značky, nedej bože na chytrý náramek, na tohoto obra si budete těžko zvykat. Jste-li však G-Shockař srdem, duší i velikostí zápěstí, vzrušením se vám tepovka určitě zvedne. A pokud jste doteď nebyli zvyklí na velké hodinky – zvyknete si, nebo je budete nenávidět. Ale i o tom to někdy je.

Ovládání jednoduché jak facka, plynulost prostředí jak za Franty Klacka

Ostré tvrzení, ale bohužel pravdivé. Hodinky se ovládají pěti tlačítky, nic víc, nic míň. Stačí si je osahat na pět minut a stačí to, abyste se v uživatelském prostředí plně zorientovali. Trochu matoucí může být, když sem tam některé tlačítko mění svou funkci v závislosti na tom, kde se zrovna nacházíte. Ale nic, na co by se nedalo zvyknout. Horší je to s plynulostí.

Plynulost ovládání je taková... Stále moc Casio. Vlastně ani nevidím rozdíl mezi plynulostí kalkulačkových CA-53W z osmdesátek a těmito moderními Smart Kingy. Když tlačítko stisknete dvakrát za sebou až příliš rychle, hodinky vůbec druhý stisk nezaznamenají.

Kdykoliv cokoliv potvrdíte, objeví se otravné "Please wait", aby si to hodinky zapamatovaly. Ve vodách smartwatchů se něco jako "Please wait" neodpouští. Už jste někdy viděli Stephena Hawkinga, aby po položení otázky řekl "Počkejte, musím se zamyslet"? V plynulosti tento model nechává konkurenci v nedohlednu před sebou.

Světýlko co urazí, nepotěší a ještě naštve

Když jsem si šel večer zaběhat, hned jsem si položil otázku, jestli někoho z Casia napadlo vyzkoušet si hodinky ve tmě. To, že displej svítí maximálně 3 vteřiny, to bych ještě přežil. Ale to, že světýlko zhasne kdykoliv stisknete jakékoliv jiné tlačítko, to opravdu ne.

Pro lepší představu přikládám reálnou situaci. Rozsvítím si hodinky, abych se podíval, kde se zrovna v hodinkách nacházím. Oukej, hlavní obrazovka. *klik* Displej zhasne. Musím rozsvítit obrazovku, abych se podíval, kde jsem teď. Aha, údaje o tepové frekvenci. *klik* Displej zhasne. Opět rozsvítím hodinky, abych... Ano, takto bych mohl pokračovat do nekonečna, ale asi chápete, kam tím směřuju.

Dle mě je mnohem logičtější, aby světlo svítilo 3 vteřiny při nepoužívání a pokud je vyvolávána nějaká akce, zůstane svítit. Tak, jak je to standardní pro chytré hodinky.

A to jste si ještě nezkusili přečíst nějakou kratší notifikaci za tři vteřiny... Třeba během řízení. Což se mimochodem nedělá!

Notifikace, které jsou spíše komplikace

Už výše jsem psal, že k úplné orientaci v hodinkách potřebujete zhruba pět minut. Ale abych se přiznal, na jednu věc jsem dlouho nemohl přijít. Jak otevřít náhled příchozí notifikace? Kdykoliv mi někdo napsal, bezradně jsem zkoušel všechna tlačítka. Nic. A pak jsem přišel na to, jak jednoduché je řešení. Ono to nejde. K zobrazení notifikace musíte urazit strastiplnou cestu tvořenou devíti stisky tlačítek. To moc času upřímně neušetří. Vytáhnutí telefonu z kapsy mi zabere kratší časový úsek.

Monitoring sportovní aktivity nabízí konfigurovatelná datová pole

Abych jen neházel špínu, musíme docela vyzdvihnout monitoring sportovní aktivity. Obrazovka s datovými poli je plně konfigurovatelná, takže se vám zobrazují všechny pro vás potřebné informace během aktivity. Tady jsem od Casia očekával nekompromisní přístup, ale příjemně překvapilo.

S odhadem hodnoty VO2Max se Casia popraly na výbornou

K výpočtu odhadu hodnoty VO2Max, doby regenerace a poměru aerobního, anaerobního tréninku hodinky používají algoritmy od společnosti Firstbeat, jedné z nejznámějších firem dodávající analýzu fyziologických aktivit. Od Garminu mám dlouhodobě naměřené VO2Max 57 a Smart Kingy mě příjemně překvapily, když mi po desetikilometrovém běhu naměřily VO2max 54,8. Po druhém desetikilometrovém běhu jej navýšili na 55,5.

Obvykle se hodnoty po několika bězích ještě zpřesní. Nicméně, dokonce Garmin to při prvním běhu kolikrát vůbec netrefil a ukázal mi třeba hodnotu 48. Takže Casio si v tomto vede výborně. Všechna čest.

Tam, kde se ostatní smartwatche utopí, Casio jde ještě hlouběji

Pravdou je, že ačkoliv jsou Smart Kingy o něco chytřejší, pořád to jsou G-Shocky. A jen tak něčím se nenechají vyšokovat. Jsou totiž stejně odolné jako všechny ostatní modely z řady G-Shock. Nárazy? Vibrace? Žádný problém. A co se týče voděodolnosti? Zkuste mi najít jiné chytré hodinky, které mají 200 metrů voděodolnost. Hledat budete těžko.

Kromě recenzované verze se tento model nabízí také v černé, červené, ale také černé s oranžovými prvky a celobílé verzi se zelenými prvky.

V omezeném režimu Smart Kingy běží až jeden rok

Výdrž baterie? V tomto případě opět boduje Casio. Pokud byste hodinky využívali pouze k zobrazení času a notifikací z telefonu, vydrží jeden celý rok bez nabití. V kombinaci s neustále spuštěným snímačem tepové frekvence výrobce garantuje třídenní výdrž baterie. Já se upřímně dostal na mnohem více. Díky solárnímu akumulátoru se mi hodinky permanentně udržovaly v chodu i se snímačem tepové frekvence. Nosil jsem je zhruba pět dní a poté jsem je na 14 dní odložil. Po této době jsem si je opět nasadil... A co? Běžely.

Výhodou Smart Kingů je, že se v běžném módu téměř vůbec nevybíjí. Standardní chytré hodinky vydrží v běžném režimu například 7 dní. Pokud s nimi často sportujete a přijímáte signál GPS, doba se ještě zkrátí. Oproti tomu GBD-H1000 se pořádně vybíjí pouze během sportovní aktivity (kvůli příjmu signálu GPS), ale v běžném režimu téměř vůbec. Pokud tedy vypnete snímač tepové frekvence a sportujete dvakrát týdně po dobu jedné hodiny (se snímačem), můžete se dočkat opravdu dlouhé výdrže baterie. Klidně i přes měsíc.

Jaký je monitoring sportovní aktivity a kvalita výsledků?

Popravdě? Překvapující. S konkurenčním Garminem Forerunner 745, který se pohybuje v podobné cenové relaci, by i do ringu mohl vstoupit. A to se FR 745 pyšní jedním z nejlepších záznamů trasy na světě. Po pěti kilometrech Casia naměřily přesně o 100 metrů navíc. Nic hrozného. Kadence kroků? Stejná. Průměrná tepová frekvence? 3 tepy odchylka oproti Garminu. Tempo? Odchylka cca 5 vteřin.

Výsledky monitoringu sportovní aktivity jsou v graficky povedené aplikaci velice přehledné.

Výsledky monitoringu sportovní aktivity jsou v graficky povedené aplikaci velice přehledné.

Jediným mínusem je, že GBD-H1000 dokážou monitorovat pouze běh, chůzi a posilování. Zkoušku voděodolnosti do 20 ATM si tedy monitorovat nemůžete.

Celkově bych však vychválil aplikaci G-SHOCK MOVE skrze kterou hodinky komunikují s telefonem. Graficky je skvělá, funkčně taky, ale neanglofónní jedinci mohou mít trochu problém – česky totiž neumí. Ale jinak? Paráda.

Casio vs. chytrá konkurence – kdo s koho?

Pravdou je, že GBD-H1000 určitě nejsou chytřejší než Samsungy, ani přesnější v záznamu než Garminy, dost možná by těžko soupěřily i s Xiaomi. To říkám hned takto ze "startu". Tento model na poli chytrých hodinek nemá šanci. Na druhou stranu, Casio je zkušenější na poli odolnosti, dost možná i výdrže a designu.

Vyplatí se GBD-H1000?

Z pohledu uživatele chytrých hodinek jsou k ničemu. Bohužel. Ale ještě než mě ukamenujete, počkejte. Z pohledu někoho, kdo chce pořádné chlapácké hodinky, popřípadě zarytého G-Shockaře nebo někoho, kdo chce pěkné a kvalitní hodinky, které mu ukážou notifikace z telefonu a změří sportovní výkon, je to perfektní kousek.

Lidé si kupují G-Shocky za mnohem větší peníze. A tyto? V úplně stejné kvalitě zpracování nabízejí ještě škálu chytrých funkcí. A nějaké světýlko, "Please wait" nebo komplikované notifikace? Odpuštěno.

Dokáže GBD-H1000 ustát chytrou konkurenci?

To bylo gró tohoto článku a bylo by hloupé neodpovědět. Dokáže GBD-H1000 ustát chytrou konkurenci? Nedokáže. A teď trochu změňme slovosled a přidejme pár písmenek navíc. Dokáže chytrá konkurence ustát to, co GBD-H1000? Nedokáže. A to je podstata pravého G-Shocku.

GBD-H1000 krátce očima Géčkaře

GBD-H1000 krátce očima Géčkaře

A abyste neřekli, že nabízíme pouze recenzi napsanou očima "smartwatchovsky" zastřenýma, tady je dovětek obvyklého recenzenta G-Shocků – Radima Krčmáře:

Zcela nepokrytě přiznávám, že my „Géčkaři" jsme tak trochu jako majitelé zařízení jedné nejmenované značky s nakousnutým jablíčkem. I když stará ( a musím říci pravdivá) legenda praví, že dokonalé G-Shocky neexistují, protože vždy se na nich najde alespoň jedna věc, kterou bychom změnili, přesto na ně nedáme dopustit.

A i když konkurence je mnohdy technologicky o jeden a více kroků dále, jejíž hodinky objektivně nabízí daleko více funkcí a často za méně peněz, zarytý fanoušek Géček vám stejně řekne, že nejlepší hodinky na zeměkouli jsou původní Rangemany. Můžete mu hodinu vysvětlovat, cože to ty vaše nové „Ajvoče" všechno dovedou a s ním to ani nehne. Jako jo, některé ty funkce nejsou asi úplně blbé a todle bych i možná využil, řekne vám, ale dyť je to jak hodinky pro panenku, furt do toho musíš strkat kábel a prd to vydrží... Ovšem chytré hodinky G-Shock?!? Dejte to sem!

Na jednom z největších internetových fór zaměřených na hodinky G-Shock se pohybuji již notnou řádku let, ovšem nepamatuju si, že by jiný model vzbudil tolik rozruchu jako tento. Smartwatche od Casia! Co to bude umět? Jak to bude vypadat? Budou doufám solární?? Spekulacemi se to jen hemžilo, aby se nakonec ukázalo, že ony to vlastně smartwatche tak úplně nejsou...

Máme tu sice pro G-Shocky zcela nové technologie jako snímač tepu a možnost, byť krkolomně si přečíst i smsku, ale stále jsou to pouze sportovní (byť trochu chytřejší) hodinky, u kterých nějaký ten pád na zem či třísknutí o zárubně není problém a k tomu abychom jsme si je mohli každodenně užívat, nepotřebujeme nutně elektrickou zásuvku. Jsou to stále ty staré dobré Géčka, kterých na vás dýchne duch oněch Rangemanů, jen mají o něco málo moderních vychytávek navíc.

To podstatné, tedy nezaměnitelný styl, robustnost a pocit nezničitelnosti, pro který G-Shocky tak milujeme, tu zůstává a tak je to myslím správné... Hlavu však nemusí věšet ani ti, kteří čekali „plnotučné" G-Shock smartwatche. Ty se totiž chystají na jaro 2021, tak se nechme překvapit!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Evzen Vybiralpřed 1200 dny, reagovat
Recenze Radima je uplne top. A presna. GShock je ma srdcovka, ale? Hodinky ja mam v krabicce a koupil jsem si na sporty jiné....
Jardapřed 1190 dny, reagovat
Nesouhlasím, největší průměr pouzdra GSHOCK má GWG 1000 a to 56mm.
Dominik Hokpřed 1187 dny
Zdravím, Jardo. Je pravda, že GWG-1000 jsou ještě větší, ale nevysloužily si přezdívku "King". Nicméně, souhlasím a upravil jsem v textu na "jedny z největších G-Shocků. :)
Luigipřed 905 dny
Já myslím, že Casio GPR-B1000-1BER Rangeman mají ještě víc. 57,7 a moc je miluju
mrtnpřed 1190 dny, reagovat
Díky za obě recenze. Po jejich přečtení jsem si tyhle G-Shocky okamžitě pořídil. Skeletony v bílém. A nelituji. Jsem fanoušek "géček" asi 17 let; od chvíle, kdy jsem objevil rádiem řízené modely se solárním dobíjením. Odolné tak, že vydrží i moje užívání. Pár už jich doma mám :-) Chytrým hodinkám jsem doteď odolával. Kvůli jejich zjevné křehkosti. Což teď CASIO bourá. I když GBD-H1000 asi nejsou úplně smartwatch. Spíš sporttester. V odolném těle. Hodinky vypadají skvěle a skvěle fungují. Jo, jasně, teploměr měří asi teplotu povrchu ruky, výškoměr je kapku zmatený a Sever tam snad někde je. Ale to bude stejné u klasických Rangemanů. Dostat se do notifikací je opravdu kapku krkolomné. Ale při přijetí upozornění se na displeji objeví náhled od koho to je a o co jde. To úplně stačí. Hláška "please wait" se objevuje pouze po ukončení runu při ukládání záznamu - gps souřadnic a tepové frekvence. Jinak je vše plynulé. Tepovou frekvenci jsem porovnával s tonometrem Omron a liší se jen o pár tepů. Přesnost záznamu GPS je taky v pořádku. Škoda jen, že z aplikace není možné exportovat gpx data třeba pro přidání souřadnic k fotkám z fotoaparátu. První recenze kritizuje osvětlení. To by, pravda, mělo být vyřešeno tak, jak navrhuje. Ale dá se s tím žít. Druhá trefně podotýká, že u každých G-Shocků by bylo potřeba něco změnit. A co bych u těchto změnil já? Kromě úpravy osvětlení bych zvětšil font písma v nastavení a přidal na hlasitosti zvukových upozornění. Mimochodem, chybí mi signál v každou celou hodinu, na který jsem si zvykl už u svých prvních CASIO hodinek někdy v roce 1990. Ale hlavně - je v pořádku aby stopky sportovních hodinek měřily nejméně na vteřinu? Každopádně jsem ten druhý případ z úvodu první recenze. A pozitivně cením přístup obchodu hodinky-365 při nákupu.
Dominik Hokpřed 1187 dny
Děkujeme za opravdu rozsáhlý feedback. :) Prosím, mohl byste mě kontaktovat na mail dominik.hok@hodinky-365.cz? Nechci, abyste veřejně uváděl svoji e-mailovou adresu, proto tady dávám svoji. Chtěl bych s vámi něco probrat.
Mikepřed 1145 dny
Zdravím, pořád jsi spokojen s monitorem srdečního tepu? Mě docela blbne, už několikrát se mi stalo,že při lehkém výklusu jsem měl tep okolo 170 na pár minut. Někdy zas naopak.
Mikepřed 1180 dny, reagovat
Docela trefné recenze. Jsem také fanoušek g-shocků. Hodinky mám cca 2 týdny a vzhledově super, trochu jsem se bál že to bude jako u většiny géček, že když vyrazím v zimě na kole, tak se zamlží sklo, ale nic, takže v tomhle ohledu spokojenost. Software hodinek i aplikace g shock move mi přijdou tak trochu jako nedodělané, například chybí výběr přednastavených tréninků(bike,plavání, silový trénink,apod.) Takto jsou hodinky cílené spíše jen pro běžce. Také gps by mohla být trochu využitelnější a nejdou tam změnit jednotky, alespoň mgrs, nebo wgs84. Mohli by okoukat něco třeba od garminu???? Doufám tedy, že přijdou nějaké aktualizace, kde na tom zapracují.
Robertpřed 1173 dny, reagovat
Vzhledem k tomu, že právě váhám zda objednat, se tato recenze velmi hodila. Obecně G-shocky nějaké odnošené mám a teď mám Garmin Instinct. Nicméně jsem zvyklý na větší stroje a tohle by mělo být přesně pro mne. Co mne mrzí je absence jízdy na kole například, ale nějak věřím, že se časem v nějakém updatu možná objeví. Trochu zamrzí ty notifikace, ale na druhou stranu, stejně jen kouknu zda je to důležité a podle toho stejně vytáhnu telefon, případně ignoruji. Čeho se trochu bojím, je velikost písma, ale to snad zvládnu. Shrnuto ,pro mne model co obstojí při práci a neutrpí ani při sportu. Velikost stroje je ta správná - tedy velký. Solární nabíjení je pro mne velké plus. Věřím v zlepšení díky SW updatu, předpokládám, že cosi podobného Casio zvládne u tohoto modelu.
Pavelpřed 1055 dny
Přesně tak. Zajímalo by mne jestli bude multisport update, protože potom by to bylo téměř dokonale. Jejich nástupce gsw h1000 už nemá solar, zbytecnej barevnej displej, nejsou tak pěkný a jsou dražší. Garmin Instinct solar zase nemaj VO2 max…
Robertpřed 1026 dny
No takže sám za sebe.....příjemný stroj-klasické gshocky, katastrofická apka pro mobil. Taky využití displeje je pro komunikaci s mobilem dost tristní. Je veliký, ale jméno volajícího, a obecně notifikace, jsou písmem menším než malým. Opravdu si Casio myslí že každý je bystrozraký?
Misopřed 604 dny, reagovat
Dizajn naozaj super. Ak by všetko fungovalo, ako má, tak by to stálo za to. Ale tie údaje o tepe sú fakt katastrofálne. Pri prechádzke mestom, a to som športovec, niekedy ukazuje 160, proste hádže to čísla od buka do buka. A keď mám spárovaný mobil, raz mi chodia upozornenia, raz nie. Neskutočné dlhé, ale že fakt dlhé hľadanie signálu gps. Mám niekoľko hodín Casio. Majú svoje čaro. Ale toto bol krok vedľa.

Hodinky zmíněné v článku