» Blog » Casio

Metal Covered G-Shock GM-2100 recenze – Je lepší resin, nebo ocel?

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Agáta Vřeská | 8.10.2021 | 5 MIN | 1x komentář

Je překvapivé, jak malá úprava v materiálu dokáže změnit hodinky skoro k nepoznání. G-Shock 2100 dostaly ocelový kryt pouzdra a to je vystřelilo úplně jiným směrem. A tak se nabízí zamyšlení, zda jsou lepší klasické CasiOaky GA-2100, nebo jejich Metal Covered verze v podobě G-Shock GM-2100.

Familiérní název CasiOak dostaly G-Shock GA-2100 kvůli „podobnosti“ s Royal Oak od Audemars Piguet. Mohl za to gentovský tvar lunety v podobě osmihranu. Jinak měly ale plastové G-Shocky ke královským Ápečkám tak daleko, jak to je jen možné.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen
13.7.2022 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen

Obliba, kterou si od roku 2019 (kdy byly představeny) získaly, ale nesouvisí s přezdívkou nebo podobností s legendou ze sedmdesátek. Ano, design přitáhl zásadní pozornost, zvláště ve světě G-Shocků. Nicméně CasiOaky mají ve srovnání s jinými jako nejatraktivnější atribut nositelnost.

Jsou totiž tenké. Menší. Pohodlné. Tak pohodlné! A stále neuvěřitelně odolné. Nechybí jim ani Carbon Core Guard konstrukce, takže jim absolutně není co vytknout. Netroufám si říct, že CasiOaky sesadily z trůnu GA-100, prostě si vytvořily svůj vlastní kult.

G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu
17.9.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu

Jejich mladší bráška s ocelovým krytem pouzdra GM-2100 je pak ještě o něco menší, byť ocelová tvář může opticky působit robustněji. Průměr GA je 45,4 mm, kdežto GM mají 44,4. Tloušťka pak zůstala nezměněna. Co narostlo je váha, a to o 21 gramů (na 72g), což je ale stále na ruce zanedbatelné.

Dá se tedy říct, že ocelové designové vylepšení nemělo negativní vliv na pohodlnost nošení. Pocitově jde ale o jiné hodinky. A tady se dostávám k úvaze z úvodu – trocha kovu a na světě je něco úplně nového. G-Shocky nikdy nebyly a ani nemají být oblekovky, ale získaly jaksi elegantnější vzhled. Pokud jste tedy plastovým CasiOakům nepřišli na chuť, nebo naopak potřebujete rozšířit sbírku, metalOaky jsou tím pravým.

Možná se ještě hodí zmínit, že ocelový kryt je leštěný (a tedy lapač otisků), ale oktagonální luneta a boky pouzdra jsou v matné úpravě s jemně broušenou strukturou.

Design číselníku zůstal víceméně stejný. Tedy minimálně rozložením. V pravé spodní části se stále táhne onen zvláštně vykrojený LCD displej, u devítky je pak ukazatel dne v týdnu. Změnila se ale úprava povrchu číselníku. Ladí s kovovou lunetou a musím říct, že má velmi působivou  úpravu připomínající vertikální broušení kovu (ve skutečnosti jde o metodu vaporizace, ale na první pohled je to k nerozeznání). Prvek, nad kterým se budete při pohledu na hodinky pozastavovat často. Ale v dobrém smyslu slova.

Navíc se povedly i barevné variace. Stříbrná je taková klasika, nejelegantnější z nich. Modrá má krásně tmavý odstín, působí skoro až šedě a jen z některých úhlů vyleze modrý odstín. Zelená a červená se k nám bohužel zatím nedostala. Ale červená rozhodně vypadá jako dobrý odvaz.

Řemínek je pryskyřicový a tentokrát u všech variant s ocelovou sponou. Novinkou je jemně drsná povrchová struktura, která je ale příjemná a za mě velmi vítaná. Navíc vytváří i pěkný designový prvek. Vzdálenost dírek je pořád diskutabilní, věřím, že se najde pár lidí, kteří nenajdou to optimální nastavení. Já měla štěstí a sedí popravdě lépe než dámská varianta GM-S2100, kde by se menší vzdálenost dírek hodila.

Výbavou zůstaly GM-2100 stejné jako jejich celoresinová předloha. Uvnitř je totiž stejný modul Casio 5611. Z funkcí tedy zahrnují stopky (až 24 hodin) s mezičasem, jednoduchý odpočet, 5 alarmů, světové časy, kalendář a režim 12/24. Nastavit se dá také zvuk tlačítek a signalizace celé hodiny. A samozřejmě mají osvětlení.

Popravdě, samotná luminiscence, která je na ručkách, není nic moc. Slabá intenzita i výdrž. Ale od základních G-Shocků nic moc lepšího nečekám.

Zásadnější je osvětlení. Na Super-Illuminator si nelze stěžovat. Jedna LED diodka osvětluje číselník, sice jen tak tak celý, ale na přečtení času dostatečně, a druhá LEDka pak podsvětluje displej, což je u negativní verze užitečná vychytávka kolikrát i za dne. Světlo zhasíná pěkně plynule a nastavit se dá na délku jedné nebo tří sekund.

Poloocelovky už nemají typickou Carbon Core Guard konstrukci, nicméně je to pořád G-Shock, takže nechybí odolnost vůči vlivům nárazu ani 200metrová voděodolnost.

Přiznám se, že G-Shocky jsem asi až dosud vnímala hlavně po té funkční, praktické stránce. To, že jsou to nezničitelní dříči, které si kupujeme, když se fakt nechceme o hodinky bát. Samozřejmě se bavíme o základní kolekci Original (G-Steely a MT-G jsou někde jinde). Plast tady prostě dává neúprosný smysl.

Casio G-Shock GM-B2100 recenze – Když je prémiovost podmínkou
28.6.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GM-B2100 recenze – Když je prémiovost podmínkou

Ale GM-2100 patří mezi výjimky (které se postupně stávají už pravidlem), které potvrzují, že estetika s funkční odolností může jít ruku v ruce. Tato drsná elegance G-Shockům sluší a rozhodně to není od Casia šlápnutí vedle.

Dámská varianta?

Původní CasiOaky se po nějaké době dočkaly i dámské verze Mini CasiOak GMA-S2100. Šlo o zmenšeninu, které ale nebylo ubráno na funkcích a přidáno bylo na ženské kráse. Na verzi Mini metalOaků se čekat nemusí. Přišly rovnou s pánskou jako G-Shock GM-S2100. Jsou opět menší – průměr je 40,4 mm, resinová verze měla 42,9 mm.

Mini CasiOak GMA-S2100 recenze – Malé zmenšení pro Casio, velké pohodlí pro vyžlata
14.4.2021 - Agáta Vřeská
Mini CasiOak GMA-S2100 recenze – Malé zmenšení pro Casio, velké pohodlí pro vyžlata

Pro ženy hledající malé hodinky to je vítanou zprávou. Připomínají totiž spíše už Baby-G a mají v sobě jistou – na G-Shocky – nečekanou roztomilost. Za mě už jde o příliš malý rozměr, který navíc zapříčinil to, že na devítce nenajdete ukazatel dne v týdnu. Vlastně tam najdete nějaký designový výkroj, ale zcela bez funkce. Vážně jsem to u G-Shocků napsala? Designový prvek bez funkce?

Povrch číselníku je pak hladký, bez broušené úpravy. A luneta se obešla bez popisu tlačítek, což ale v tomto případě vůbec nevadí. Funkčně je pak vše stejné jako u pánské varianty. Dostupné jsou pak ve třech barevných variantách. Hodně zajímavá je zelená, nejdecentnější pak asi v šedém metalickém odstínu a naopak nejvíc ženská je v odstínu růžového zlata.

Resinové, nebo metalové?

Metal Covered G-Shock GM-2100 (i dámský eskový protějšek) jsou senzační hodinky jak po funkční stránce, tak i designové. V obou ohledech vychází z CasiOaků, takže se to dalo čekat. Nicméně co je na zvážení, je násobná cenovka než za celoresinovou verzi. Ocelový kryt i úprava metalovým broušením číselníku je pravda povedená, ale prodraží se.

V racionálním souboji by resinová verze vyhrála na plné čáře. Ale jak už jsem zmínila výše, tady jde o estetiku a ocel přidala G-Shockům notnou dávku elegance, která nemusí být v mnoha situacích k zahození. Do sbírky jsou metalOaky hodně pěkným přírůstkem.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jakubpřed 381 dny, reagovat
Skvělá recenze. Jako majitel GA-2100FR, GA-2100BP a GA-B2100C, přemýšlím ze rozšířím sbírku i o GM-2100.

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další