» Blog » Casio

Casio G-Shock GW-3000M recenze – Hlavou v oblacích, ale nohama na zemi

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Letecké

Jan Kalousek | 14.7.2021 | 7 MIN

Rádi létáte s hlavou v oblacích, i když třeba jen obrazně? Pak pro vás možná bude Gravitymaster to pravé. Kvality dnešního hrdiny, tedy modelu GW-3000M, totiž dokážete ocenit, i když vás pravidelně do sedačky nevtlačuje síla několika G. Tak vzhůru na něj!

Na recenzi tohoto modelu jsem se vyloženě těšil! Při práci na e-shopu na něj totiž pravidelně narážím a vždy po něm tak trochu pokukuji. Zkrátka v sobě má nějakou jiskru, která vždy při pohledu na něj dokáže zažehnout mou touhu podívat se na něj pořádně z blízka.

Samotný model GW-3000M se na trhu objevil už v roce 2010 a vyráběl se celkem v 6 variantách. Dostalo se mu jak pryskyřicových řemínků, tak kovových náramků. Z této šestice se na náš trh dostala jen polovina, a dnes už je ale v rámci českého trhu dostupná pouze varianta s oranžovým pryskyřicovým řemínkem. Za mě je ale právě tato ta nejvíce sexy.

Pokud by vás přeci jen oranžová varianta tolik neoslovovala, nezoufejte. Kromě oranžového je na trhu stále k dispozici náhradní černý pryskyřicový řemínek. Jejich aktuální dostupnost si ale vždy nejprve ověřte. Dostupné jsou i náhradní kovové náramky, a to černý a stříbrný. Ty si ale bohužel nerozumí s verzemi, kde je už od základu pryskyřice. V tomto ohledu tedy máte bohužel smůlu.

Kompletní šestice modelů GW-3000

Kompletní šestice modelů GW-3000

Wow-efekt hned na úvod

Hned po vybalení hodinek z krabičky jsem byl velice mile překvapen, jak se hodinky po vystavení světlu probudily z úsporného režimu, ožily, a všechny ručičky se daly do pohybu. Prostě takový wow efekt. Druhým příjemným překvapením pro mě byla velikost hodinek. Na fotce totiž hodinky můžou působit větší, než ve skutečnosti jsou. Pro mě, jakožto majitele útlého zápěstí, to bylo příjemné zjištění. Ale nepochybuji o tom, že i milovníci robustnějších kousků by si na tuto velikost zvykli.

Samotné pouzdro je složeno z kombinace pryskyřice a oceli, což hodinkám neskutečně sluší. Luneta je pryskyřicová a už z principu G-Shocku je konstruována tak, aby zachytila všechny případné nárazy. Ocelová vrstva dodává hodinkám robustní a drsný vzhled. Její povrch je kartáčovaný, což vypadá na hodinkách neskutečně dobře. Díky kombinaci pryskyřice s ocelí jsou hodinky příjemně lehké.

Vzhledem k ceně hodinek není žádným překvapením, že jsou vybaveny minerálním sklíčkem. Někde jsem se dokonce dočetl, že to má na sobě ještě antireflexní vrstvu pro snížení odlesků. Pravda je ale trochu jinde. I když to na první pohled nepoznáte, je totiž trošku zaoblené. Zaoblení totiž pomáhá minimalizovat tvorbu odrazů, čímž hodně trpí sklíčka s rovným povrchem. Díky tomu je tak číselník pěkně čitelný za každé situace i bez antireflexní vrstvy.

Při pohledu na číselník se budete vznášet

Už na první pohled je asi každému jasné, že se jedná o model spjatý s aviatikou. Přestože nejsem povoláním pilot a přímo v pilotní kabině letadla jsem nikdy neseděl, mám alespoň nějakou představu o tom, jak budíky v letadle vypadají. A musím říci, že číselník těchto hodinek dokáže tuto představu perfektně napodobit. Ostatně, ne nadarmo se tomuto modelu přezdívá Sky Cockpit.

Přestože je číselník nabitý funkcemi a celá jeho plocha je zaplněna, neměl jsem díky výrazným indexům a ručičkám problém s jeho čitelností. Kromě hodinové a minutové ručičky mají hodinky také tu sekundovou, která bývá často ve světě G-Shocků opomíjená. Tady byla ale implementována parádně. Mně osobně totiž svým tvarem připomíná obrys stíhačky, což jen podtrhuje spojení s letectvím.

Díky tomu, že jsou ručičky ovládány několika samostatnými motorky, je jejich pohyb příjemně rychlý. Kromě rychlosti to má ale za následek ještě jeden vedlejší efekt: sekundová ručička pěkně lícuje s indexy, a neukazuje někam mezi ně. To určitě potěší nejednoho z vás.

Kromě vzhledu jsou hodinky přizpůsobeny pilotům především svou odolností. Ostatně, patří přece do řady pro profesionályMaster of G. Konkrétně mají hodinky zvýšenou odolnost vůči odstředivé síle, které jsou piloti často vystavováni. Zvládnou tak odolat přetížení minimálně 12G. To jsem ale v domácích podmínkách otestovat nezvládl.

Kromě již zmíněných funkcí jsou hodinky vybaveny alarmem a stopkami, které zvládnou měřit s přesností až 1/100 sekundy. Nesmí chybět také funkce světového času, který lze jednoduše prohodit s tím domácím. To ocení třeba právě piloti nebo prostě ti, kteří často cestují.

To že jsou hodinky určeny pro profesionální piloty potvrzuje i to, že si je oblíbil Němec Matthias Dolderer, který v roce 2016 vyhrál Mistrovství světa Red Bull Air Race.

Ach ta luminiscence

Občas se setkávám s tím, že se zákazníci ptají, jak silná je luminiscence a jak dlouho vydrží ve tmě svítit. Upřímně, toto je otázka, na kterou se velice obtížně odpovídá, rozhodl jsem se tedy, že to otestuji.

Podle informací od výrobce mají hodinky luminiscenční vrstvu Neobrite. Ta by měla být tou nejlepší luminiscenční vrstvou, kterou lze u hodinek Casio najít. Setkáme se s ní tak jen u některých modelů. Pojďme se na ni tedy podívat.

Aby měl můj test nějakou váhu, vystavil jsem hodinky pěkně na sluníčko a nechal je opékat. Po několika hodinách jsem hodinky ještě vystavil intenzivnímu svitu žárovky a hurá s nimi do temna. Hned na první pohled jsem si všiml, že luminiscence je nejsilnější na ručičkách. Na indexech mi připadala trochu slabší. Nejsem si proto jistý, jestli je stejná luminiscene použita jak na ručičkách, tak i na indexech.

Hodinky jsem tedy nechal v temnu, a poté je byl cca po hodině a půl opět zkontrolovat. Bohužel musím říci, že tou dobou už světélkování bylo to tam. Je možné, že pokud budete mít oči navyklé tmě, nějaký náznak luminiscence ještě i po delší době uvidíte. Musím ale dát za pravdu fanouškům, že na luminiscenci by mohli v Casiu ještě zapracovat.

Je nutno zmínit, že hodinky ještě nemají ani samostatné osvětlení v podobě LED žárovičky, to přišlo až později s modelem MTG-G. Stále ale musíme mít na paměti, že se jedná o model z roku 2010 a také množství funkcí, které v sobě hodinky mají. Takže jim to nelze úplně zazlívat. Přesto to ale trošku zamrzí.

Tvrďák v podobě Tough Movement

Co naopak musím hodinkám pochválit, je použití technologie Tough Movement. Tedy odolnější konstrukci strojku v kombinaci s automatickou korekcí referenčních poloh ručiček. Zní to trošku kostrbatě, že? Jednoduše řečeno jde o to, že si hodinky každou hodinu zkontrolují, jestli jsou ručičky na svém místě, a případně jejich polohu samy opraví.

Může se třeba stát, že s hodinkami někde pořádně prásknete nebo je vystavíte silnému magnetismu. Ručičky se pak dost pravděpodobně trošku rozhodí. U běžného modelu by bylo potřeba provést manuální kalibraci ručiček, tady to hodinky zvládnou samy. Na svou dobu takový malý zázrak, který i dnes vyvolává nadšení.

V souvislosti s technologií Tough Movement se často pojí také solární napájení (Tough Solar) a automatická korekce času pomocí rádiového signálu. Začněme tedy solárním napájením.

To je bezpochyby velké plus. Díky soláru odpadá nutnost co 2-3 roky měnit baterii. Jednou za čas je sice nutné vyměnit solární článek za nový, bavíme se ale o časovém rozmezí cca 10 let a nejedná se o nijak finančně závratnou položku.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

Hodinky bohužel nemají klasický ukazatel nabití baterie. Neznamená to ale, že si nedokážou říct, když potřebují doplnit vitamín D. Že hodinkám dochází šťáva poznáte tak, že sekundová ručička začne přeskakovat ve dvousekundových intervalech. V takovém případě stačí hodinky pouze vystavit (nejlépe) slunečnímu svitu, a za chvíli jste opět "ready to go".

Zbývá už jen automatická korekce času pomocí RC signálu. Musím se přiznat, že s tím při seřizování hodinek často bojuji, a nakonec to dopadá tak, že všechno seřídím ručně. Příjem rádiového signálu totiž bývá dost choulostivý a je potřeba hodinkám dopřát specifické podmínky. Pokud ale máte pro příjem signálu dobré podmínky, máte vyhráno, a hodinky budou šlapat s atomovou přesností.

Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál
15.2.2021 - Radim Krčmář
Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál

Obecně jsou ale quartzové hodinky extra přesné i bez RC korekce. Ostatně náš model dosahuje odchylky ±15s / měsíc, pokud není schopen rádiový signál přijmout. Takže nic dramatického.

Multi Band 6 – stručně a srozumitelně
17.1.2019 - Martin Koňařík
Multi Band 6 – stručně a srozumitelně

Finální rozuzlení

Hodinky mají samozřejmě své mouchy. Musíme ale přihlédnout k tomu, že se jedná o nějakých 11 let starý model, který byl ve své době revoluční. Zároveň, když se podíváme na cenu, tak by kdekoho na první dobrou nenapadlo, že se jedná o model z řady Master of G. Nějaké ty (z dnešního pohledu) malé mínusy bych jim tedy bez výčitek svědomí prominul.

Za sebe můžu říct, že celkově jsem byl s modelem GW-3000M moc spokojený a hned tak se na ruce neokouká. Obzvláště v kombinaci s oranžovým řemínkem, která je pro mě úplně perfektní. Kdyby se mě někdo zeptal, zda bych mu hodinky doporučil i přes veškeré jejich nedostatky, určitě bych bez zaváhání řekl, že ano!

Skvělý poměr cena / výkon
Tough movement
Na svou dobu technologický zázrak, který nezaostává ani za novými modely
Vzhled
Univerzální velikost, tudíž vhodné i pro menší zápěstí
Zaoblené sklíčko
Odolnost vůči odstředivé síle
Kovová přezka

Slabší luminiscence v porovnání s konkurencí
Chybějící osvětlení (přišlo až u dalších modelů)
Absence akustické signalizace celé hodiny (nemají žádné analogové G-Shocky)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku