» Blog » Casio

Casio Illuminator – Jaké typy osvětlení používá Casio

Tagy: Technologie a pojmy | Casio | Chytré | Klasické

Agáta Vřeská | 5.6.2023 | 4 MIN | 2x komentář

Illuminator, Super Illuminator, Afterglow, Neon nebo Auto Light. U hodinek Casio se setkáte s různými typy a funkcemi osvětlení, pojďme si v tom udělat trochu přehled.

Historický kontext

První digitální hodinky byly Hamilton Pulsar. Z zobrazení času používaly LED diody. LEDky byly extrémně náročné na energii, takže zobrazení bylo možné jen po zmáčknutí a na krátkou dobu. Byly ale první, které tímto způsobem mohly zobrazit čas i v noci.

Casio své digitálky představilo nedlouho poté. První model Casiotron vyšel v roce 1974. Ale k modelu s osvětlením se dostalo až v roce 1995, tedy 3 roky po Timexu, který představil první hodinky s elektroluminiscencí Indiglo. Jedním z prvních modelů Casia, které používalo EL byly DW-5600E, kde právě „E“ označovalo elektroluminiscenci. I proto jsou dnes známé taky jako G-Shock Illuminator.

Casio G-Shock DW-5600E s elektro-luminiscencí.

Casio G-Shock DW-5600E s elektro-luminiscencí.

A pod označením „Illuminator“ známe osvětlení i dnes. V Japonsku mají Casia synonymní termín „Foxfire“. Casio už delší dobu ale přechází ve většině případů na LEDky, které jsou úspornější a šetrnější k přírodě, v některých digitálních hodinkách najdeme ale EL záměrně dodnes.

Illuminator – EL (Back electro-luminiscent)

Výhodou elektroluminiscence je rovnoměrné podsvícení celého displeje. Casio této možnosti využívá i například u kolaborací s různými umělci nebo společnostmi, kdy EL umožňuje po rozsvícení podkreslit i obrázek.

Elektroluminiscence umožňuje obrázky v pozadí. Např. u G-Shock DW-6900GDA-9ER.

Elektroluminiscence umožňuje zobrazit obrázky v pozadí. Např. u G-Shock DW-6900GDA-9ER.

Mezi nevýhody patří velká zátěž na baterii, i to je jeden z důvodů, proč Casio přechází na LED diody.

Elektroluminiscence umožňuje také funkci Flesh Alert – zábleskového upozornění v kombinaci s budíkem. Můžete tedy nastavit budík na určitý čas a vedle pípání bude blikat obrazovka. Stejně tak, pokud máte zapnutou funkci signalizace celé hodiny.

Modely s EL můžou mít funkci Flesh Alert. Poznáte ji i díky malé hvězdičce vpravo na displeji.

Modely s EL můžou mít funkci Flesh Alert. Poznáte ji i díky malé hvězdičce vpravo na displeji.

Funkci Flesh Alert poznáte podle malé hvězdičky na displeji a funkci lze v hodinkách deaktivovat.

Super Illuminator – LED

Kvůli větší úspoře baterie začalo Casio nahrazovat původní EL modernější LED technologií. Malé LED žárovičky jsou nejčastěji dvě, kde u ana-digi modelů jedna osvětluje číselník, druhá podsvítí displej. U digitálních hodinek, starších modelů nebo levných Casií se často setkáme pouze s jednou. Barva je obvykle bílá nebo zelená (např. u F-91)

LED žárovička u F-91 je poměrně slabá.

LED žárovička u F-91 je poměrně slabá.

Na začátku nebylo LED osvětlení tak efektivní a vyvážené. Např. oblíbený model GA-100 z roku 2010 měl problém se slabým podsvícením, kdy LEDka nedokázala podsvítít dostatečně displej i číselník.

LED dioda osvětlí číselník, digitální displej u GA-100 v noci ale moc nepřečtete.

LED dioda osvětlí číselník, digitální displej u GA-100 v noci ale prakticky nepřečtete.

Nové modely už mají ale obvykle silné LED podsvícení, kdy jde ve tmě vidět jak ručky tak displej, případně rovnoměrně podsvítí celý displej u digitálních modelů.

LED podsvícení u modelu GW-M5610U.

LED podsvícení u modelu GW-M5610U.

Modely z vyšších řad typu Mudmaster pak mají tak silné podsvícení, že může sloužit s nadsázkou jako malá svítilna.

LED podsvícení u Mudmaster GG-B100.

LED podsvícení u Mudmaster GG-B100. Je vidět displej, číselník a dokonce se tím "dobije" i luminiscence na ručkách.

Spuštění světla je vždy v rámci některého tlačítka. U mnoha modelů je to dokonce popsáno na číselníku (dýnku). Ale např. u známého modelu G-Shock GA-100 je tlačítko pro světlo pravé horní označené jako Reverse a vizuálně nepoznáte, že je spojené se světlem.

Některé modely mají pak speciální čelní tlačítko pro světlo v dolní části pouzdra. Např. G-Shocky GA-700, GBA-800 či GBD-800 nebo Mudmastery či Rangemany.

Některé modely, zvláště některé G-Shocky, mají pro spuštění světla speciální čelní tlačítko v dolní části pouzdra. Typicky model G-Shock GA-700

Některé modely, zvláště některé G-Shocky, mají pro spuštění světla speciální čelní tlačítko v dolní části pouzdra. Typicky model G-Shock GA-700

U podsvícení Casia najdeme několik typů funkcí.

Neon Illuminator

U některých modelů můžeme najít UV nebo také Neon Illuminator, kdy jsou nejčastěji indexy případně ručky natřené speciálním nátěrem, který se aktivuje rozsvícením UV LED diody. Např. Gravitymaster GA-1000 tuto možnost využívaly.

Neon Illuminator u Gravitymaster GA-1000.

Neon Illuminator u Gravitymaster GA-1000. Osvětlení aktivovalo speciální nátěr na indexech a ručkách.

Afterglow

Funkce afterglow je automatická. Osvětlení s touto funkcí se po puštění tlačítka nevypne okamžitě, ale svítí ještě chvilku poté. Obvykle lze nastavit délku svitu, nejčastěji po dobu 1.5, 3 nebo 5 sekund. Tuto funkci má většina aktuálních G-Shocků.

Auto Light

Funkce Auto Light umožňuje rozsvícení náklonem ruky v úhlu 40 stupňů. Pokud se tedy na hodinky podíváte a nakloníte zápěstí k sobě, hodinky se rozsvítí. Funkci je možné zapnout/vypnout, obvykle podržením tlačítka pro světlo po dobu min. 3 sekund. Pokud není Auto light vypnuté manuálně, běžně se vypne automaticky po 6 hodinách kvůli úspoře baterie.

Full Auto Light

Funkce plně automatického podsvícení umožňuje aktivaci světla náklonem ruky, ale hodinky mají senzor okolního světla, takže tato funkce se neaktivuje v dostatečně osvětleném prostředí. Cílem je úspora baterie, ale určitě i uživatelská vychytávka. Osvětlení totiž většinou oceníte až ve tmě, nikoli přes den, kdy je dost světla.

NeoBrite – fotoluminiscence

Posledním typem osvětlení u Casia je fotoluminiscence. Tedy luminiscenční nátěr, který není rozsvícen energií z baterie, ale „dobíjí“ se světlem, přírodním či umělým.

Nátěr najdeme nejčastěji na ručkách a indexech analogových či analogově-digitálních modelů. U čistě digitálních hodinek se nepoužívá.

Fotoluminiscence u Casio Edifice ECB-S100D-2AEF.

Fotoluminiscence u Casio Edifice ECB-S100D-2AEF.

Mezi výhody patří to, že fotoluminiscence nespotřebovává baterii, světelnost ale nebývá u základních modelů příliš intenzivní a podle síly nasvícení postupně slábne. U vyšší kolekce typu Master of G je intenzita i výdrž silnější.

Luminiscence u Mudmaster GWG-2000-1A1ER.

Luminiscence u Mudmaster GWG-2000-1A1ER.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 320 dny, reagovat
Děkuji. Zase jsem se poučil.
Milapřed 141 dny, reagovat
Super clanek. Na puvodni EL nic nema. Pamatuju dobu kdy mel Timex radu IronMan a ja se rozhodoval mezi nim a casiackym Iluminatorem. Nakonec to vyhrala Casia, ktera mela navic jeste sdilenou pamet na udalosti z kalendare a telefonni cisla -150 pozic.