» Blog » Casio

Casio Protrek PRT-B70 – Nahoď udičku! Outdoorovky pro rybáře, ale nejen pro ně

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Dominik Hok | 1.2.2021 | 6 MIN | 2x komentář

Příjemná cenovka, barometr, krokoměr, teploměr, jednoduchá navigace, 200metrová voděodolnost, kvalitní zpracování... Mám ještě pokračovat? Casio Protrek B70 sice má cílovku na zápěstích rybářů, ale svoji výbavou je škoda omezovat tyto hodinky pouze na ně.

Kdyby mi někdo řekl, ať si představím PRT-B70 jako člověka, asi si představím vojáka nebo rybáře. Nabízí se to. Ale ono ne! Hluboko v hrudi (čtěte pouzdře) mu totiž bije srdce věštce. Tyto hodinky totiž vidí do budoucnosti a na základě vaší polohy a fáze měsíce dokážou odhadnout, kdy je ten správný čas jít na ryby.

No, a pokud se měsíc plete, tyto hodinky vám otevřou svět do tzv. rybářského Facebooku. V aplikaci Protrek Connected totiž můžete nasdílet svého čerstvě uloveného candáta s vaší polohou a ostatní rybáře upozornit, že se jedná o dobrý spot, kde nahodit svoji udičku. Navíc si polohu tohoto spotu můžete uložit do aplikace a už se vám nikdy nestane, že toto ryboplodné místečko nenajdete.

Nicméně, pokud jste spíše horal, nebo udičku nahazujete v baru, hodinky se rozhodně neztratí ani na jednom z těchto míst. Vypadají totiž sakra dobře, odolností sahají na paty G-Shockům a vybaveností kdejakým outdoorovým hodinkám. Lovu zdar!

Ačkoliv se PRT-B70 úzce zaměřují na rybáře, nevykřikují to na první pohled jako například model WSC-1250 či WS-1200. Žádná rybičková grafika alá gameboy. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak oboustranně otočná azimutální luneta. Ta, abych řekl pravdu, udává směr vzhledu hodinek.

Díky ručkám ve tvaru šipky je odečet času opravdu jednoduchý, obzvlášť když jim Casio ještě dodalo dodatečnou "špičku" na vrcholu šipky. Stejně jako PRT-B50 i tento model nemá sub-dial ukazující funkci, ve které se zrovna nacházíte. Ten najdeme až u dražších modelů řady Protrek. U tohoto si tedy budete muset vystačit s inverzním STN LCD displejem ukrytém ve spodní části hodinek. Vše je poté uzavřeno pod minerálním sklíčkem.

Tento model jasně vykřikuje, že se jedná o outdoorovky. Ale tak nějak povedeně, nijak na sílu. Při prvním nasazení mě docela překvapila velikost pouzdra. Průměr resinového pouzdra je 51 mm a jeho tloušťka 17 mm. Co si budeme povídat, zrovna málo to není. Díky použití pryskyřice však hodinky váží pouhých 73 gramů.

Nicméně, hodinky na ruce díky uretanovému řemínku drží vcelku pohodlně. To vcelku píšu schválně. Rozhodně oceňuji, že Casio řemínek z vnitřní strany udělalo drsnější a z pohledové jemnější, ale doteď mě štvou "zoubky" na řemínku. Předpokládám, že by měly zapříčinit odvětrávání, ale abych řekl pravdu, neskutečně zhoršují správné usazení. Hodinky mají totiž tendenci sklouzávat k jedné straně zápěstí.

Rozhodně bych však vyzdvihl uchycení řemínku k zadní části pouzdra. Má to spoustu výhod – pokud se vám podaří urvat nožky hodinek, tak stačí vyměnit jen spodní část s dýnkem a navíc se tím ušetřila spousta prostoru. Spodní část hodinek je sestavena v tzv. cross-frame-structure. Případné nárazy se tedy díky upevnění ve tvaru X rozptýlí do pouzdra hodinek. Vyzdvihl bych také systém rychlostěžejek díky kterému řemínek vyměníte během chvilky.

PRT-B70 strčí do kapsy kdejaké potápky

Když už je řeč o odolnosti, tak si PRT-B70 hravě poradí také s vodou a odolnost proti ní prozrazuje ne na jednom, dvou, ale dokonce na třech místech! 200metrovou voděodolnost napovídá dýnko, číselník, ale také řemínek. No co, když už se něco udělá pořádně, tak se to musí dát všude!

Budiž světlo s Protreky

Pouzdro hodinek poté doplňuje celkově šest mechanických tlačítek. Pět slouží k ovládání a poslední aktivuje technologii Super Illuminator, tedy dvě LED diodky, které prosvítí (1,5/3 sek.) číselník hodinek. Abych řekl pravdu, tak osvětlovací tlačítko je jen taková tenká plastová nudlička, takže pro někoho s většími prsty může být rozsvícení trochu problém.

Kromě Super Illuminatoru mají hodinky fotoluminiscenci NeoBrite na ručičkách. Nabízí se otázka, proč není luminiscence i na indexech, ale myslím, že v kombinaci s LED osvětlením by byla zbytečná.

Pěkné, odolné a ještě nabouchané senzory

Ale teď už dost o vzhledu, odolnosti a osvětlení. Pořádná přehlídka se totiž odehrává také uvnitř pouzdra. Najdeme tam totiž čtveřici senzorů (Quad Sensor) – kompas, barometr, akcelerometr a teploměr. Kromě toho Casio obohatil tento model o Bluetooth přijímač díky kterému si hodinky z telefonu (aplikace Protrek Connected) získávají data o poloze a čtyřikrát denně kalibrují barometr a nastavují přesný čas.

Kromě senzorů v hodinkách najdete také stopky, budík, časovač, výškoměr, světové časy (až 300 měst), ukazatel východu a západu slunce či data o fázích měsíce.

PRT-B70 vás uklidní, že máte dost aktivního pohybu. Ale opravdu je tomu tak?

Samozřejmě často to není jen o tom, jestli hodinky daný senzor mají, ale jestli vůbec funguje správně. Hned ze startu bych se trochu ohradil proti akcelerometru, který během dne měří počet kroků. Tak trochu se mi nezdál počet kroků, kdy jsem během dost lenivého dne nachodil (podle hodinek) přes 10 000 tisíc kroků. Zkusil jsem tedy jednoduchý test – ujít 30 kroků a jestli to hodinky trefí. Na každých 30 kroků napočítaly v průměry o 5 kroků navíc.

Ale stále mi to nedalo. Tak jsem si jeden nasadil na jednu ruku chytré hodinky Garmin Fenix 6 a na druhou právě PRT-B70. Po práci (většinu času sedím) jsem na Fenixech měl 5526 kroků a na Casiích 9025 kroků.

Barometr měří skvěle, ale nepřepočítává tlak k výšce hladiny moře

Oproti tomu barometr... Ten měří skvěle. Srovnával jsem tlak vzduchu naměřený hodinkami s nejbližší meteorologickou stanicí a většinu času to hodinky trefily téměř přesně. Maximálně se lišily o 1 hPa. Nicméně, podle hodinek je vždy taková tlaková níže, že jsem očekával každou chvíli sněhovou bouři. Je to z toho důvodu, že tlak vzduchu hodinky nepřepočítavají k hladině moře (jako je zvykem například v počasí v televizi). Abyste tedy dokázali předpovědět počasí, musíte vždy znát nadmořskou výšku ve které se nacházíte a hodnoty si přepočítat.

O to zvláštnější mi přijde, proč to hodinky nedělají, jelikož nadmořskou výšku znají. Mají data z telefonu a výškové metry se zobrazují přímo v hodinkách.

S PRT-B70 se neztratíte. Dokážou vás navigovat k uložené pozici

Tato funkce byla doteď typická například pro PRT-50 či dražší Mudmastery GG-B100 a své místečko si našla i v tomto modelu. Pokud máte u sebe telefon, je možné si do hodinek uložit aktuální pozici a hodinky po vás poté odkudkoliv dokážou na tyto souřadnice zpátky navigovat. Pokud jste tedy našli dobrý rybářský spot, ale říkáte si "Zkusím to ještě jinde" a v hloubi mysli se bojíte, že už toto plodné místečko nenajdete, nemějte strach. Prostě si pozici uložte a můžete se vždy navrátit.

Pátým senzorem uvnitř pouzdra je věštecká koule

Do hodinek si můžete uložit pozici dobrého místa k rybaření a zaznamenávat ulovené kousky. Hodinky si poté zapamatují toto místo (zaznamenají jej do mapy v aplikaci) a uloží si také denní dobu, fáze měsíci a další potřebné údaje k tomu, aby dokázaly predikovat dobu k dalšímu úspěšnému rybaření.

Takže, pokud někdy nastane perfektní doba k rybaření, nikdy ji nepromeškáte. A pokud za udičku taháte teprve krátce a dobrá místa neznáte, můžete si na mapě v aplikaci vybrat nějaké předinstalované místo.

Rybářský Facebook. Vtip? Rozhodně ne!

Pracovně jsem si tuto funkci pojmenoval "Rybářský Facebook" a nemyslím si, že je to tak daleko od pravdy. Cílovka těchto hodinek prostě jsou rybáři a tak Casio vymyslelo skvělou vychytávku.  Ulovili jste nějaký pořádný kousek nebo se vám nějaký den opravdu dařilo? Můžete nasdílet ulovený kousek v mobilní aplikaci a pomůžete tak ostatním rybářům trefit vhodnou dobu či místo k rybaření. A nebo se prostě jen pochlubíte. :)

Jsou PRT-B70 jen pro rybáře?

Rybářským doplňkům jsem se schválně věnoval až na konci této recenze. Nechtěl jsem totiž vyvolat dojem, že tyto hodinky jsou POUZE pro rybáře. Sice mají některé rybovychytávky, ale pokud je nebudete chtít používat, nebude na vás nikde vyskakovat, že máte jít na ryby. Nebojte.

Celkově jsou PRT-B70 opravdu povedeným kouskem, který si dokážu představit i na zápěstí vojáka či horala. Nebo stačí, když se vám líbí. Hodinky mají 200metrovou voděodolnost, čtveřici senzorů, jednoduchou navigaci a velice kvalitní zpracování.

Takovou výbavu má například Mudmaster GG-B100. PRT-B70 sice na řemínku nemá napsáno "MUD RESIST", ale zase je o tři tisíce levnější. Ano, krokoměr a dokonce ani teploměr (často měří spíše teplotu mně než okolí) neměří úplně precizně, ale stále ty hodinky stojí za to. I když nemáte v kumbálu schovanou udici a gumáky.

Casio WS-1500H recenze – Rybářův parťák
9.3.2023 - Radim Krčmář
Casio WS-1500H recenze – Rybářův parťák

Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista
17.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista

Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán
10.1.2023 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Denispřed 1064 dny, reagovat
Ahoj, jsem velkej fanda Casio, obecně hodinek, ale už jsem se prostě ustálil a stabilizoval na značce jediný. Doufám. Hodne přemýšlím o dalším modelu na sport. Co se týče krokomeru a odlisnych měření vyresil jsem si to v hlavicce tak, ze nejakych 5 kroku nedela rozdil. Dulezita konstantni pravda je aby hodinky nebo mobil merily konstatne stejne dobre nebo blbe. Pak vydaji udaj kerej motivuje. Sice jsem v chuzi jen zatim bridil, ujdu denne 15 km, jddnou 25, ted planuju 30, ale nevynechavam jelikoz to je jak droga a kdo zna chuzi tak vi ze po xx dnech zacne vypoustet jakysi hormon do mozku nebo do krve to je jedno )))protreku zdar, zadnej garmin me nedostane ))
Milapřed 97 dny, reagovat
Garmin casto neukazuje zaroven cas. Mam rad veci nezavisle na internetu. Casio je dobra volba. Pro mne uz tricet let. Skoda jen ze moje protreky nemaji krokomer a faze mesice.

Hodinky zmíněné v článku