» Blog » Casio

Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 17.10.2022 | 7 MIN | 5x komentář

Časy se mění a s tím i svět kolem nás. Do popředí se dostávají pojmy jako ochrana klimatu, udržitelnost či uhlíková stopa. Setkáváme se s nimi snad na každém kroku a bylo tak jen otázkou času, než dorazí i do světa hodinek. Jednou z prvních ekologických vlaštovek je i nové Casio Protrek PRG-340, na které jsem byl opravdu zvědavý a otestoval je tam, kde se cítí nejlépe, tedy na horách.

Když se řekne Casio, hádám, že si většina z vás vybaví především odolné stylovky G-Shock, případně nějaká retro legenda. Ale věřím, že jsou mezi vámi, hodinkovými nadšenci, i takoví, kterým na mysli vytanou Protreky. Aby taky ne… Tyhle primárně outdorové kousky dělají společnost trekerům, turistům, horolezcům, ale taky rybářům a lovcům již bezmála 30 let a za tu dobu si získaly mnoho příznivců.

Casio Protrek PRT-B70 recenze – Pro rybáře, ale nejen pro ně
1.2.2021 - Dominik Hok
Casio Protrek PRT-B70 recenze – Pro rybáře, ale nejen pro ně

A přestože jsem sám primárně fanouškem G-Shocků a turistiku provozuji spíše sporadicky, i já mám ve své hodinkovnici jeden kousek, na který nedám dopustit. Oproti jejich slavnějším odolným sourozencům totiž mnohdy nabízí prakticky totožné funkce, ovšem v kompaktnějším kabátku, skvělou čitelnost a v drtivé většině také příznivější cenovku.

Rangemany pro turisty

Nejinak tomu je i v případě testované novinky PRG-340, která se představuje hned ve třech barevných variantách – černé, tmavě zelené a verze s titanovými prvky a náramkem, odlišující se nejen písmenem T v označení (340T-7ER), ale také mírně vyšší cenovkou.

S trochou nadhledu se totiž dají označit jako takový turistický ekvivalent populárních Rangemanů. Jistě, chybí tu odolnost proti nárazu a blátu, voděodolnost je “pouze“ do 100 metrů, ale pokud tyto vlastnosti oželíte, můžou být Protreky dokonce lepší volbou než právě Rangemany. Důvody vám prozradí následující odstavce.

Pokud se v modelové řadě Protrek trochu orientujete, přijde vám nejspíš novinka s označením PRG-340 povědomá. A máte pravdu. Nový model je v podstatě reinkarnací úspěšného modelu PRG-240, na který tento model navazuje. A přestože základní funkce zůstala v podstatě stejná, v detailech a hlavně po konstrukční stránce se toho změnilo skutečně mnoho.

Casio Protrek PRW-35 recenze – Malý, ale šikovný
4.10.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Protrek PRW-35 recenze – Malý, ale šikovný

Novinka tak stejně jako předchůdce nabídne barometr, výškoměr, teploměr a samozřejmě také digitální kompas, ovšem díky implementaci “Triple senzoru“ třetí generace, je měření nyní nejen přesnější, ale také detailnější.

Senzorová výbava zahrnuje výškoměr, barometr, digitální kompas a

Senzorová výbava zahrnuje výškoměr, barometr, digitální kompas a teploměr.

Zatímco výškoměr výchozího modelu byl schopen měřit výšku pouze v 5 sekundových intervalech a zobrazovat rozdíl výšky po 5 metrech, PRG-340 dokážou zobrazit i rozdíl jednoho metru a rozdíl sledují každou sekundu namísto původních pěti. Zlepšila se také kontinuita měření a to z 20 vteřin na nynějších 60. Další výhodou nového senzoru je pak jeho velikost. Přestože je mnohem citlivější, oproti předchůdci je znatelně menší.

Dalším tahákem novinky je také displej “Duplex LCD“. Přeloženo do srozumitelného jazyka jde o dvouvrstvý displej, kdy spodní, tak jako na jiných digitálkách, zobrazuje základní informace a nad něj je pak umístěn druhý, sloužící k zobrazení střelky kompasu, případně jako ukazatel změny tlaku při spuštěném barometru.

Na živo je to díky rozdílné barvě obou displejů praktické a z mého pohledu i efektní řešení. V záplavě smartwatchů vybavených AMOLED a podobnými typy displejů to sice na někoho může působit dost archaicky, ovšem má to i své nepopiratelné výhody. Jednou z nich je excelentní čitelnost na slunci a výborná přehlednost displeje, druhou pak nízká energetická náročnost, čímž se oklikou dostáváme k v úvodu zmiňované ekologičnosti nových Protreků.

Čitelnost na slunci je excelentní.

Čitelnost na slunci je excelentní.

Ekologie na první místě

Podobně jako u modelu PRG-240, ale také většiny modelů řady Protrek, se i zde o napájení hodinek stará systém Tough Solar, čili akumulátor nabíjený světlem. Jeho životnost se sice udává na zhruba 10 let, ovšem z praktických zkušeností majitelů víme, že vydrží bez nutnosti výměny a tím pádem i bez zátěže životního prostředí mnohem déle. Hodinky vybavené tímto pohonem lze dobíjet jednak světlem umělým, ovšem daleko efektivnější je zdroj přírodní, tedy slunce…

Nové PRG-340 však jdou v ekologičnosti mnohem dál. Pro konstrukci pouzdra, dýnka, ale také kompasové lunety a řemínku (vyjma titanové verze, pochopitelně) použilo Casio nový materiál nazvaný “Biomass Resin“. Ve zkratce se jedná o pryskyřici s podílem organických materiálů jako je kukuřice a semínka Skočce obecného, známého také jako Ricin.

Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek
16.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek

Materiál je to nejen ekologický, ale podle Casia také odolný a výrazně pomáhá snižovat uhlíkovou stopu při výrobě hodinek. Pokud jsou tedy ekologie a sní spojená témata pro vás důležitá, budou pro vás tyto, ale také další nové modely Protreků správnou volbou. Casio totiž s Biomass pryskyřicí a dalšími “Eco-friendly“ materiály u nových modelů řady Protrek počítá i do budoucna, čemuž odpovídá i nový marketingový slogan Protreků “Propojen s přírodou“.

Na ruce v Beskydech

Jelikož u nás testujeme hodinky poctivě a nesedíme s nimi jen u kancelářského stolu, podělím se s vámi o poznatky nabyté v okolí mého domova, tedy v Beskydech. O skvělé čitelnosti neinverzního LCD displeje, chráněného minerálním sklíčkem jsem se již zmiňoval – tady se nemá cenu více rozepisovat.

Co mě však opravdu mile překvapilo, byla ergonomie, intuitivnost ovládání a to jak jsou hodinky pohodlné. Novinka oproti předchůdci citelně zhubla (54 vs. 66 gramů) a její tělo je také mírně kompaktnější. V katalogu jsou sice uvedeny rozměry 54.7 x 51.7 x 15.1 milimetrů, takže se stále jedná o větší hodinky, ovšem díky mírně zkosenému tvaru dýnka byly hodinky příjemné i na mém užším zápěstí a nijak mě neomezovaly ani při jeho ohýbání.

Veškeré outdorové funkce jsou díky dedikovaným tlačítkům vždy dostupné na jediné zmáčknutí a díky textuře tlačítek se hodinky budou skvěle ovládat i v rukavicích. Lépe to už snad ani nejde…

Velice mě překvapil také řemínek z nového ekologicky-přátelského materiálu. Je totiž měkoučký, velmi poddajný a rozteč dírek, kterou občas kritizuju na G-Shocích je zde dá se říci ideální. Casio také vyslyšelo kritiku a u PRG-340 je jeho uchycení k tělu je vyřešeno tak, aby se hodinky daly položit i na plocho, což oceníte zejména při práci s mapou a integrovaným kompasem. Nechybí pak ani systém Quick release pro jeho rychlou výměnu.

Problém jsem kupodivu neměl ani s výškou pouzdra, respektive s kompasovou lunetou hodinek v kombinaci s těsnějším rukávem mikiny, což mě překvapilo. Luneta na mnou testovaném kousku totiž měla až nezvykle lehký chod a tak jsem počítal, že se při každém vyhrnutí rukávu nechtěně pootočí, což se však kupodivu nestalo.

Před výšlapem zkalibrovaný výškoměr i vestavěný teploměr fungovaly také bez zaváhání, což jsem ověřil pomocí GPS, výškového bodu a meteo stanicí. Princip funkce výškoměru na hodinkách Protrek a jak jej nastavit pak najdete v tomto článku:

Casio Protrek PRW-50 a PRW-60. Recenze outdoorových pomocníků
14.1.2020 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-50 a PRW-60. Recenze outdoorových pomocníků

Pochválit musím u PRG-340 i novou pozici tlačítka “Adjust“, které se přestěhovalo z čela hodinek na levou horní stranu pouzdra, tedy do místa, kde se dříve nacházel senzor. Čelní tlačítko tak oproti předchozímu modelu zůstalo pouze jedno a slouží k aktivaci podsvětlení dvojitého displeje, tak jak jsme z zvyklí i z jiných modelů Casia. Za mě palec nahoru.

Podsvětlení je řešeno pomocí výkonných LEDek a kromě tlačítka jej lze aktivovat i automaticky pomocí náklonu ruky. Tady není opravdu co vytknout...  A tak jediné, co mi snad u PRG-340 přece jen trochu chybí je řízení přesného času rádiovým signálem, což je věc, na kterou jsem si u Casia zvykl a je trochu škoda, že ho tento model postrádá.

Co naopak strojku s označením 3513 nechybí je zobrazení informace o východu/západu slunce, paměť pro uložení výškových bodů a odolnost hodinek vůči nízké teplotě – konkrétně do -10 °C, což jsem však vzhledem k teplému říjnovému počasí ověřit nedokázal a tak nezbývá než věřit, že to tak skutečně je.

Nové Protreky, krom již zmíněného, samozřejmě nepostrádají ani “klasické“ funkce Casií jako jsou stopky (zde dokonce na 1000 hodin!), 24hodinový odpočet, čtyři budíky + jeden s opakováním, světový čas a v neposlední řadě také plně automatický kalendář. Jako velké plus pak beru, že ve většině režimů hodinek (stopky, odpočet, kompas atd.) je v dolní části displeje stále zobrazený aktuální čas, což nebývá vždy zvykem a pokud tyto funkce často používáte, určitě tuto skutečnost oceníte i vy.

Ve většině režimů uvidíte aktuální čas ve spodní části displeje.

Ve většině režimů uvidíte aktuální čas ve spodní části displeje.

Verdikt

A jaký je tedy verdikt? Nové Protreky mě nezklamaly, ba právě naopak. Jsou pohodlné, přehledné a intuitivní, tak jak se na praktické hodinky (nejen) do přírody sluší a patří. Bez návodu je zvládne ovládat i ten, který Casia v ruce nikdy nedržel a potěší také ty, kterým není úplně lhostejný osud naší planety.

V porovnání s moderními chytrými hodinkami sice můžou působit poněkud “jednoduše“, ale to je právě jejich kouzlo a výhoda. PRG-340 osloví zejména člověka, který nechce být závislý na telefonu či řešit, zda jsou jeho hodinky dostatečně nabité či jiné softwarové patálie spojené s nositelnou elektronikou. Co nabízejí je absolutní spolehlivost – prostě takový parťák do nepohody, který vám nebude život zbytečně komplikovat, ale bude vám věrně a bez problému sloužit spousty a spousty let.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán
10.1.2023 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán

Casio PROTREK PRT-B50: Našlapaný základ
28.2.2020 - Radim Krčmář
Casio PROTREK PRT-B50: Našlapaný základ

6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

MICHALpřed 447 dny, reagovat
Dobrý den,chci se zeptat verze 340T-7ER s titanovým náramkem lze náramek vyměnit za například nylonový nebo náramek který je na klasickém provedení 340 Děkuji Michal
Agáta Vřeskápřed 446 dny
Titanové zrovna nemáme skladem, ale měl by tam být stejný rozměr jako u klasické verze, takže záměna by měla být možná. Nato tam půjde taky, rozeteč je 23 mm, takže teoreticky tam narvete 24, ale podle mě bude v klidu i 22. :)
Davepřed 280 dny, reagovat
To Agáta Vřeská: no ty kráso to je odpověd alá nasrat a rozmazat,bože můj....
Jan Stankovskýpřed 116 dny, reagovat
Dobrý den, podíval jsem se na vaši recenci hodinek (i jiných značek) a až na malou výtku - info např. o manipulaci při nastavení např. času nemám co vytknout. Je možné při vašich recezích zmínit i tyto věci - nastavení času, budíku apod. ?
Agáta Vřeskápřed 113 dny
Dobrý den, Honzo, budeme se snažit přidávat i detailnější informace k nastavení. Snažíme se je ukazovat i během video-recenzí na našem Youtube kanálu, kde je to přeci jen názornější než u psaného textu. :)

Hodinky zmíněné v článku