» Blog » Casio

Casio PROTREK PRT-B50: Našlapaný základ

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 28.2.2020 | 6 MIN | 13x komentář

Nebývá právě zvykem, aby nejlevnější model svou funkční výbavou doslova zastínil celý zbytek modelové řady. Zatím poslední přírůstek outdoorově orientované řady PROTREK je však ztělesněním známého pořekadla „výjimka potvrzuje pravidlo“… Cože tento nejnovější model nesoucí označení PRT-B50 vlastně dokáže (a nejen to) se vám pokusím přiblížit v dnešní recenzi.

Pod tlakem konkurence

Casio již dávno není na poli sportovně-outdoorových hodinek samo. Hodinky značek Suunto a Garmin v této kategorii Casiu slušně zatápí a japonský gigant tedy musí být ve střehu a snažit se neusnout na vavřínech. Zatím poslední model PRT-B50 uvedený na podzim loňského roku (2019) proto přináší do rodiny PROTREKů spoustu nových funkcí, ale zároveň také příznivou cenu (5390, respektive 6790 Kč s náhradním páskem), která z nich dělá krále poměru cena/výkon.

V útrobách hodinek se totiž skrývá de facto stejný quartzový strojek, který nalezneme v populárním modelu G-Shock Mudmaster GG-B100 (recenze). A abych se přiznal, přesto, že jsou mi obecně G-Shocky mnohem blíže srdci, jsou to dle mého názoru právě PROTREKy – tedy hodinky určené primárně na turistiku, kam se tento strojek se svými funkcemi vysloveně hodí. Je to totiž poprvé, co se PROTREKy mohou pochlubit Quad senzorem a zároveň také Bluetooth konektivitou, což jejich praktické využití, a to nejen v přírodě posouvá na zcela novou úroveň.

Přehledné a čitelné

Že se jedná o outdoorové hodinky je jasné hned na první pohled. Voděodolnost 100 metrů, robustní tělo vyztužené skelnými vlákny a celkový design hodinek, kterému dominuje otočná azimutální luneta, nenechají nikoho na pochybách, kde se budou cítit jako doma. Sportovní zaměření je patrné i při pohledu na relativně velký a plastický ciferník, krytý minerálním sklem.

Oproti ostatním ana-digi PROTREKŮm, tentokrát chybí tradiční subdial pro zobrazení aktivní funkce a vystačit si musíme pouze s displejem umístěným do spodní části. LCD však díky tomu dostal větší rozlišení a má výborné pozorovací úhly, což znásobuje uživatelský komfort. Casio se o tom sice nezmiňuje, ale vsadil bych se, že se jedná o nematicový STN, známý z mnohem dražších modelů. Je výborně čitelný, a to i v jeho inverzním provedením a výrobce zaručuje bezproblémovou funkčnost i v mrazu…

Pochvalu zaslouží také tvar hlavních ručiček, který zaručuje bezchybnou čitelnost, což osobně pokládám u takovýchto hodinek za samozřejmost. Čas tak odečtete bez zbytečných průtahů a zbytečného rozptylování se, což osobně vnímám právě jako jednu z velkých výhod oproti konkurenci, která v drtivé většině vsází pouze na různé formy displejů…

Stejně jako u ostatních modelů PROTREKů i zde je vteřinová ručička multifunkční a má toho tak na starost více než „jen“ ukazovat vteřiny. Proto potěší zajímavý barevný detail jejího ukončení a přítomnost luminiscence. Zrovna tak zaujme uchycení pásku do dýnka hodinek namísto do pouzdra. Toto řešení má krom jiného hlavně tu výhodu, že pokud by došlo dejme tomu při pádu k vytrhnutí stěžejek, lze to vyřešit pouhou výměnou dýnka, což je nepochybně jednodušší a méně nákladné než nové pouzdro.

Nic pro malou ruku

Když už jsme u těch stěžejek, sluší se zmínit použitý systém Quick release pro snadnou výměnu pásku, s nímž se (konečně) setkáváme prakticky u všech nových modelů Casio. Je až neuvěřitelné, kolik umí taková věc ušetřit člověku času a nervů. Přitom taková blbost, chtělo by se skoro říci :).

O něco méně mě však potěšil uretanový pásek, kterým jsou PRT-B50 standardně vybaveny. Je sice příjemně měkký, opatřený 3D texturou a má i rozumnou rozteč mezi jednotlivými dírkami, ale po nasazení na ruku měl u spony tendenci mírně odstávat. Tento drobný nešvar však spíš než pásku přisuzuji tvaru mého úzkého zápěstí. Prostě mi nesedly. Může za to bezpochyby také velikost samotných hodinek. Rozměry 57 x 50.8 x 15.8 mm z nich dělají spíše model vhodný na větší zápěstí, což mohu po vyzkoušení na ruce pouze potvrdit.

Na druhou stranu musím vyzdvihnout jejich nízkou váhu 64 gramů, což je vzhledem k velikosti příjemná hodnota a zde si určitě není nač stěžovat. Zrovna tak není co vytknout ani důležité součásti hodinek – tedy tlačítkům. Příjemná je velikost i odezva stisku, která může být doplněna také akustickým potvrzením. Toto samozřejmě neplatí pro tlačítko osvětlení, umístěného i tentokráte pod šestkovým indexem. Kvůli absenci elektronické korunky je jich dohromady šest, což není úplně málo, ale nebojte se... Ovládání hodinek a jejich jednotlivých funkcí je i přesto jednoduché a snadno pochopitelné i pro ty, kteří zatím nemají s hodinkami Casio žádnou zkušenost.

Poprvé s modrým zubem

Již v úvodu jsem zmínil, PRT-B50 jsou i přes svou nízkou cenu doslova nabité funkcemi. Podsvětlení ciferníku i displeje s možností aktivace pomocí naklonění ruky, naprogramovaný kalendář, stopky nebo odpočet, zřejmě dnes nikoho nepřekvapí. Stejně tak ani pět budíků a světový čas. To vše jsou známé dovednosti většiny hodinek Casio... To, co dělá z těchto hodinek outdoorové náčiní je především přítomnost senzorů.

PRT-B50 jsou vybaveny Quad senzorem poslední generace, tedy tím nejlepším, co Casio momentálně umí nabídnout. Trojici kompas, barometr/výškoměr a teploměr, nyní nově doplňuje také akcelerometr, což do češtiny přeloženo znamená, že vám hodinky spočítají také kroky a spálené kalorie.

Použití Quad senzoru však není jediná novinka. Tou nejzásadnější je možnost propojení hodinek pomocí Bluetooth s mobilní aplikací „PROTREK Connected“. Je k dispozici jak na zařízení Android (6.0 a výše), tak na iOS (11 a výše) a právě propojení s chytrým telefonem posouvá dovednosti tohoto modelu na další úroveň.

Zlepšení, kam se podíváš…

Hodinky si díky Bluetooth zvládnou nastavit přesný čas, ale také údaje o východu a západu slunce, bez ohledu na to, na kterém místě zeměkoule se právě nacházíte. Můžou také pomoci vyhledat zapomenutý telefon, i když je právě v tichém režimu. To však není samozřejmě vše. PRT-B50 totiž umí prostřednictvím aplikace využít také GPS signál telefonu. Na výšlapu si proto můžete prostřednictvím hodinek jednoduše uložit až 60 míst, ke kterým si aplikace automaticky přiřadí souřadnice a není problém k jednotlivým bodům přidat i fotografii, případně posléze sdílet s vašimi přáteli.

Velmi se mi líbí funkce „Návrat k registrovanému bodu“. Jednoduchým podržením tlačítka na hodinkách uložíte pozici (například místo kde jste zaparkovali auto) a v případě potřeby rychle se k němu vrátit vám hodinky na displeji ukážou vzdálenost a vteřinová šipka pak naviguje k uloženému bodu. To se může docela hodit, například houbařům…

Díky GPS umí konečně krokoměr kompenzovat i výškové rozdíly, zrovna tak výškoměr, využívající u starších modelů pouze senzor barometru je nyní díky využití dat z telefonu mnohem přesnější. A když už jsme u té přesnosti, jistého zlepšení oproti předchůdcům doznal také barometr, který je schopen na displeji graficky ukázat vývoj počasí za posledních 56 hodin, což je více než dvojnásobek! To už je slušná hodnota…

Jak tedy vidíte, změn a vylepšení oproti starším modelům je skutečně dost. Pokud bych však měl vybrat jednu, která se mi líbí ze všech nejvíce, byla by to „kustomizace“ menu hodinek… Ano, konečně si můžeme seřadit položky v menu podle vlastního uvážení, případně některé položky jednoduše vypnout. Používáte často například stopky? Nebo snad odpočet? Prostě si je přesunete na začátek menu a máte je k dispozici na jedno zmáčknutí. Jednoduché, přitom geniální řešení, které bych ocenil na všech svých hodinkách a doufám, že se s ním budeme setkávat i u dalších novinek.

Co naopak mírně zamrzí je napájení klasickou baterií CR2025 s udávanou životností cca 2 roky. Ano, modul 5601 se bohužel tolik oblíbeného solárního napájení tentokráte nedočkal. Je to trochu škoda, na druhou stranu se Casiu podařilo díky jeho absenci srazit cenovku jinak opravdu slušně vybavených hodinek. Za vděk tak musíme vzít aspoň schopností hodinek na slabou baterii včas upozornit…

Resumé: poměr cena/výkon na jedničku

Za cenu 5.390 korun se jedná bez nadsázky o nejlepší PROTREKy v poměru cena/výkon. Spokojení budou zejména ti, kdo preferují „klasické“ zobrazení času pomocí ručiček, ale zároveň ocení možnost propojení s chytrým telefonem. Získají tím nejen přesný čas, ale také spousty nových a užitečných funkcí, které se hodí nejenom na horách. Odpustíme-li jim tedy absenci solárního napájení, pak máme před sebou hodinky, kterým opravdu není moc co vytknout, ba právě naopak.

UPDATE

  • 03-05/2020 – v prodeji modely v titanovém provedení

Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista
17.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1490 dny, reagovat
Opravdu moc dobrý popis hodinek CASIO, které mám už roky rád a používám. ☺☺☺⌚⌚⌚ S pozdravem Bartoš
Robopřed 1388 dny, reagovat
Děkuji za recenzi, Radime, Protreky jsem úplně míjel při výběru mých outdoorových hodinek. Tak třeba na ně přijde řada příště :)
Petrpřed 1179 dny, reagovat
Děkuji za recenzi, je velmi pěkně zpracovaná, ale měl bych ještě dotaz, zda-li tyto hodinky dokážou provést návrat k registrovanému bodů bez připojení k telefonu. Děkuji za odpověď.
Dominik Hokpřed 1177 dny
Dobrý den, podle návodu hodinek je bohužel potřeba vždy mít u sebe telefon. Hodinky totiž samy o sobě nedokážou určit výchozí polohu a polohu registrovaného bodu. Tyto informace si musí převzít z telefonu.
Jan Matúšekpřed 1101 dny, reagovat
Zdar a sílu - nej watch recenze široko daleko! Může mi prosím někdo vysvětlit, proč v outdoor hodinkách už není jako standard safírové sklo, když Casio dává safír i do výrazně levnějších, městských hodinek? To je asi nejvýraznější minus, které vidím.
Agáta Vřeskápřed 1100 dny
Děkujeme za pochvalu, Radim má vždy perfektní články. :) Co se sklíčka týče, je pravda, že safír lépe odolává případným škrábancům. Ale minerál dává u outdoorových určitě smysl, protože není tak křehký jako safír a hrozí tak menší šance případného rozbití. U sklíček je celkově těžké rozhodnout, které je nej, protože každé má své pro a proti.
David Wrobelpřed 1098 dny, reagovat
Zdravím, četl jsem si recenzi a nezjistil jsem zda se na hodinkách objeví i nějaké notifikace. Dotazuji se proto, že si chci pořídit podobné hodinky, tyto by se mi líbili. Jde mi primárně o to, že nechci na hodinkách žádné grafy, senzory tepu a podobných pro mě zavádějících teoretických zbytečností žeroucí baterii, ale chtěl bych odolné outdoorové hodinky, které mi ukáží nebo mě upozorní na notifikace, budou nejlépe na klasickou baterii ( popřípadě Solar ) a jako bonus zobrazí počet kroků Baro+Alti a pod.. Mám v současné době Suunta ambit, ale z velikosti a váhy jsou již nepříjemné na nošení. Funkčně se mi líbí Casio G-Lide GBX-100, ale dizajnem již tak né, proto bych se chtěl dotázat na Vaše doporučení s cenovkou kolem 5.000,--Kč popřípadě zodpovězení, zda se tedy u těchto Protreku noticikace nějak projevují. Moc děkuji za případné info, hodně zdaru.
Dominik Hokpřed 1095 dny
Zdravím, podle vašich požadavků upřímně není v řadách Casio žádný takový model. GBX-100 jsou super hodinky, mají notifikace, ale nemají barometr. Pak se vybízí GBD-H1000 (ty mají vše, co požadujete), ale ty už jsou drahé. Ale mají barometr, notifikace a jsou to outdoorové hodinky. U těchto ProTreků se notifikace nezobrazují. Pokud se vám nelíbí design GBX-100, zkuste mrknout na GBD-100 – notifikace, outdoorové hodinky (ale opět nemají barometr).
Robertpřed 765 dny, reagovat
Dobrý den, vlastním Pro Treky prt B50 a trápí mě jeden problém a to že barometrický graf, když jsou hodinky v pohybu, neukazuje přesně, tedy lépe řečeno vůbec, graf je jako rozsypaný čaj. Když jsou hodinky na jednom místě, třeba přes víkend odloženy na poličce tak graf vykresluje změny tlaku celkem obstojně, ale to se jaksi vylučuje s tím, k čemu vlastně barometrický graf slouží. Je to tedy problém hodinek, nebo jejich standard?? Děkuji za info Robert
Radim Krčmářpřed 764 dny
Zdravím Vás..Takhle od stolu těžko soudit, chtělo by to fyzicky vidět, jak se ten graf barometru přesně chová.. Na barometr je navázaný výškoměr- ten měří správně? Pokud je venku myšleno tůra z kopce do kopce, hodnoty na barometru budou hodně kolísat. Taky samozřejmě záleží na počasí.. Poslední měsíc jsem si na mých Protrecích všiml, že barometr docela kolísá, a tlak je konstatní málokdy.. Pokud se nepletu tak barometr nijak resetovat nelze, snad jen vytáhnutím baterky, tak leda zkusit toto.. Jinak je opravdu zvláštní, že by k špatnému zobrazování docházelo čistě za pohybu a staticky nikoliv.. Díval jsem se i na Watchuseek forum, kde je opravdu velká Casio komunita, ale nikdo tam podobný problém nezmiňuje..
Vladimírpřed 526 dny
Zdravím Roberte, barometrický tlak se, i když by se ve stejném místě (doma na poličce) neměnil, z podstaty věci se mění, pokud půjdete na výlet kopcovitým terénem nebo jdete (s hodinkami) jen doma do sklepa nebo na půdu. Protože čím výše/níže jdete, tím je tlak nižší/vyšší (tím je hmota sloupce vzduchu nad vámi menší/větší). Takže vaše hodinky jsou určitě v pořádku, jev "rozsypaného čaje" je fyzikální podstaty.
Danielpřed 448 dny, reagovat
Dobrý den , chci se zeptat , zda ukazují kolik km jsem zdolal či jen kroky. Díky
Dominik Hokpřed 447 dny
Zdravím, Danieli. Co vím, tak kroky jsou přepočteny jen na spálené kalorie, na vzdálenost bohužel ne.

Hodinky zmíněné v článku