» Blog » Casio

Casio Protrek PRW-50 a PRW-60. Recenze outdoorových pomocníků

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 14.1.2020 | 10 MIN | 10x komentář

Řada PROTREK, jak už je ze samotného názvu patrné, cílí především na milovníky trekingu a všemožného dobrodružství v přírodě. V našem hodinkovém magazínu stála zatím trošku stranou pozornosti, což dnes napravíme. Aktuální modely PROTREK totiž nabízí opravdu mnoho a to nejen horalům...

Historie řady Protrek sahá do roku 1994. Tehdy poprvé Casio vyšlo vstříc milovníkům outdooru a ušilo jim na míru pomocníka, vybaveného kromě klasických funkcí také výškoměrem, barometrem, kompasem a teploměrem. Právě podle počátečních písmen funkcí (Altimeter, Barometer, Compass) se vžilo také označení „ABC“ hodinky a to nejen u značky Casio. Srovnáme-li ovšem průkopnický model ATC-1100 se soudobými modely, je už na první pohled patrné, jak velký kus cesty PROTREKY ušly...

Slavné PROTREKY ATC-1100

Slavné Protreky ATC-1100 měly jako první Triple Sensor

Kompaktní dvojka

My se dnes podíváme na dvojici analogovo-digitálních modelů PRW-50 a PRW-60 z nové série „Climber line“, kterou Casio představilo na Baselworldu 2018. Obě novinky navazují na úspěšné modely PRW-6000/6100, po nichž také podědily stěžejní prvky výbavy. Tought Movement, voděodolnost 100 metrů, Triple Senzor verze 3, elektronická korunka – to vše zůstalo zachováno.

Zásadní změnou je však zcela nová konstrukce hodinek, nazvaná „CROSS FRAME STRUCTURE“, díky které nové Protreky získaly nejen kompaktnější rozměry, ale i vyšší odolnost. Kouzlo této nové konstrukce spočívá v dýnku hodinek, do kterého je poněkud atypicky integrováno také uchycení pásku, což v porovnání s předchůdci znamená úsporu celých 7,5 milimetrů na délku a to už je slušný rozdíl!

Atypické uchycení řemínku k dýnku (na fotce model PRW-60-2AER)

Atypické uchycení řemínku k dýnku (na fotce model PRW-60-2AER)

Další výhodou tohoto řešení je schopnost ochránit strojek v případě nechtěného pádu, protože dýnko křížové konstrukce nyní snadněji takovýto náraz rozptýlí do pouzdra hodinek. Jistě, G-Shockům se v tomto směru stále rovnat nemohou, ale každé vylepšení odolnosti je u sportovně zaměřených hodinek samozřejmě vítáno...

Vítaná dieta

Dnes jsme tedy začali trochu netradičně spodní stranou hodinek, pojďme tedy prozkoumat také zbytek exteriéru. Dle katalogu měří pouzdro z resinu 50,5 x 47,2 x 13,3 milimetrů, což na první pohled nepůsobí jako míry kompaktních hodinek. Casio totiž uvádí rozměry včetně korunky a senzoru umístěného na levé straně pouzdra. Rychlé přeměření šuplerou však prozradilo, že průměr lunety je u PRW-50 pouze 42mm a u modelu PRW-60 pak ukázala ještě o milimetr méně. Hodinky se tedy hodí také na užší zápěstí, což je v řadě Protrek určitě vítaná změna.

Protreky PRW-50 a PRW-60 přinesly vítané zmenšení pouzdra a sednou tak i na menší zápěstí

Protreky PRW-50 a PRW-60 přinesly vítané zmenšení pouzdra a sednou tak i na menší zápěstí

Co dále potěší je standardní uchycení pásku (případně tahu) o rozměru 22 milimetrů, umožňující nasadit oblíbené NATO či jiný řemen i bez adaptérů. S tím, že majitel bude řemeny často měnit, počítalo i samo Casio a modely s Durasoftovým páskem rovnou vybavilo systémem Quick-release.

Durasoftové náramky Casio vybavilo systémem Quick-release, umožňující rychlou výměnu

Durasoftové náramky Casio vybavilo systémem Quick-release, umožňující rychlou výměnu (na fotce model PRW-50Y-1BER)

Ne snad, že by se hodinky na originálním pásku nedaly nosit. Je příjemně měkký, poddajný a tím pádem i pohodlný.

Některé modely nabízí i náhradní textilní řemen (např. PRW-50YFE-2AER)

Některé modely nabízí i náhradní textilní řemen (např. PRW-50YFE-2AER)

Drobnou výtku si však zaslouží jeho držák, který nemá pojistku a občas tak při nošení různě cestuje. Pokud však zvolíte variantu s náramkem, tento „problém“ se vás samozřejmě týkat nebude. Na výběr máme poněkud netradičně hned dvě varianty: titanový (označení T) a kompozitový s kovovým jádrem (FC).

Titanový náramek u PRW-50T-7AER

Titanový náramek u PRW-50T-7AER

Kompozitový náramek u PRW-60FC-1AER

Kompozitový náramek u PRW-60FC-1AER

Oba jsou velmi lehké a dobře zpracované a neméně kvalitně působí i spona opatřená gravírovanou bezpečnostní pojistkou. Co mi však trochu vadí je chybějící extenze. Na túře si tedy verze s náramkem nelze připnout na rukáv a musíme si vystačit s mikroregulací.

Spony kovových náramků jsou dobře zpracované. Nevýhodou je chybějící extenze

Spony kovových náramků jsou dobře zpracované. Nevýhodou je chybějící extenze (na fotce PRW-50T-7AER)

Ukázková čitelnost ve dne v noci

Dalo by se říci, že PRW- 50 a PRW- 60 jsou stejné a přesto jiné. Stačilo pár designových změn a ze sportovně-elegantních PRW-60 tu máme moderně střiženou taktickou verzi PRW-50.

Stačilo pár designových úprav a 50 (vlevo) a 60 působí jako úplně jiné hodinky

Stačilo pár designových úprav a 50 (vlevo) a 60 působí jako úplně jiné hodinky

Od „šedesátek“ je odlišuje především zoubkovaná luneta, matný ciferník s arabskými čísly a lehce zúžené ručičky. Na živo tak vedle sebe působí zcela odlišně, což byl samozřejmě výrobcův záměr. Co oba modely naopak spojuje a zároveň také charakterizuje je ukázková čitelnost a to za všech světelných podmínek. Je úplně jedno, jestli svítí ostré slunce, je soumrak či bezměsíčná noc. Tyhle hodinky do úzkých jen tak nedostanete.

Dvojice modelů je vybavena luminiscencí Neobrite, kterou kromě hlavních indexů (případně číslic) najdeme dokonce i na minutových. Intenzita luminiscence samozřejmě nedosahuje kvalit například potápěčských hodinek Seiko, ale čas lze bez problémů odečíst i nad ránem. A kdyby snad ne, tyto hodinky mají ještě v záloze automatické podsvětlení.

PRWéčka disponují krom luminiscence Neobrite také LEDkovým podsvětlením

PRWéčka disponují krom luminiscence Neobrite také LEDkovým podsvětlením

A ne ledajaké. Zatímco displej dostal klasickou bílou LEDku, o osvětlení ručiček a ciferníku se stará LEDka ultrafialová. K čemu je to dobré? Ručičky těchto modelů jsou opatřeny UV-aktivní barvou, která při nasvícení změní jinak zelený odstín na fialový. Odečíst čas v noci je tím pádem opravdu snadné a efektní. V praxi jsem navíc ocenil fakt, že při jeho použití se luminiscence ručiček i indexů opětovně „oživí“! Stačí tak několikrát po sobě osvětlení aktivovat a ručičky společně s indexy září, jako by právě byly vystaveny dennímu světlu...

Když už jsem u té čitelnosti, musím zmínit také indexy verze PRW-60 opatřené speciální úpravou. Jejich broušený povrch je totiž dodatečně difúzně pokovený, aby se docílilo zrcadlového efektu a odrazily tak co nejvíce dopadeného světla. Mohu potvrdit, že v reálu a zejména za horších světelných podmínek to skutečně funguje velmi dobře, zvláště pak u varianty označené FC, která dostala jako jediná safírové sklo s antireflexní vrstvou.

PRW-60 mají indexy s broušeným pokoveným povrchem, který krásně odráží dopadající světlo. Zvláště pak u verze FC (na fotce), která má antireflexní safírové sklo

PRW-60 mají indexy s broušeným pokoveným povrchem, který krásně odráží dopadající světlo. Zvláště pak u verze FC (na fotce), která má antireflexní safírové sklo

Ani mráz je nezastaví

Perfektní čitelnost je u sportovních hodinek samozřejmě očekávána. Zrovna tak i bezproblémový a odolný strojek. Strojek, který zajistí, že se vám hodinky nezastaví po první menší ráně či pádu. A přesně takový zde máme. Tought Movement, známý také z hodinek G-Shock, v sobě kombinuje hned několik vlastností a moderních technologií. Tenký strojek je díky hybridní konstrukci odolný proti otřesům a je vybaven rovněž automatickou korekcí ručiček pro případ, že by je větší náraz, případně vliv magnetického pole vychýlil z jejich správné polohy, což si hodinky samy každou hodinu kontrolují.

Samozřejmostí je také uklizení ručiček ze zorného pole displeje, které lze vyvolat i manuálně. Tought Mvt. se navíc umí popasovat i s chladem, kdy hodinky fungují bez zaváhání i při - 10°C. Tato zkratka také znamená přítomnost solárního napájení (Tough Solar) a stejně tak i možnost přijímat rádiově řízený časový signál z jednoho ze šesti vysílačů po celém světě.

Strojek je navíc vybaven i Smart Access technologií, kdy každá ručička má svůj samostatný motor a jejich pohyb tak není na sobě závislý. Nastavení jednotlivých funkcí je tím pádem velmi rychlé a díky masivní elektronické korunce a rozměrným tlačítkům i pohodlné.

Nastavení hodnot je díky masivní elektornické korunce a rozměrným tlačítkům pohodlné

Nastavení hodnot je díky masivní elektornické korunce a rozměrným tlačítkům pohodlné (na fotce PRW-50Y-1BER)

Výjimkou je bohužel tlačítko osvětlení, které je sice z estetického hlediska hezky integrované do těla hodinek, ovšem při manipulaci klade na můj vkus trochu větší odpor, než by bylo žádoucí. V praxi to vadí zejména při potřebě manuálně „uklidit“ ručičky ze zorného pole displeje. K této operaci je totiž potřeba stisknout právě tlačítko světla společně s tlačítkem na osmé pozici. To je jednak krkolomné a v kombinaci s tuhostí tlačítka osvětlení jen těžko proveditelné a rozhodně by to šlo vyřešit ergonomicky lépe.

Testujeme v Beskydech

PRW-50/60 jsou určeny především pro outdoorové aktivity a tomu samozřejmě musí odpovídat i funkční výbava. Stejně jako u ostatních modelů řady PROTREK proto nesmí chybět ani kompas, barometr s alarmem, výškoměr s pamětí a teploměr, tedy funkce, které se při toulkách přírodou mohou hodit. Hodinky jsou vybaveny citlivým senzorem již třetí generace. Ten je ve srovnání s prvním typem o celých 95 % menší a zásadně se zmenšila i jeho energetická náročnost. O tom, kterým směrem míříme, jak jsme vysoko a jestli se právě neblíží nečekaná bouřka, nás hodinky informují prostřednictvím kvalitního STN LCD displeje v kombinaci s multifunkční sekundovou ručičkou.

O hodnotách informuje STN LCD displej spolu s multifunkční sekundovou ručkou

O hodnotách informuje STN LCD displej spolu s multifunkční sekundovou ručkou (na fotce PRW-60FC-1AER)

Kromě klasického sčítání sekund totiž umí posloužit i jako střelka kompasu nebo jako ukazatel rozdílu výšky či změny tlaku. Po měsíčním testování u nás v Beskydech, zahrnujícím výšlap pěšky i na kole, stejně jako náhlé změny počasí, jsem měl dostatek času zjistit, jak obstojí v reálném životě a jestli se na ně dá spolehnout. Verdikt? Skutečně dá. Nutno však podotknout, že tyto hodinky samozřejmě nenahradí profesionální přístroje a přesnosti kvalitní meteostanice nebo GPS výškoměru z principu nikdy nedosáhnou. Ovšem pokud by vás tato technika v nějaké zásadní situaci zradila, mohou být PRW ve spolupráci s mapou neocenitelným pomocníkem.

Přesnost měření v praxi

Přidám tedy pár postřehů ze života s nimi. Porovnávacím zařízením byla v mém případě přenosná GPS navigace značky Garmin a domácí meteostanice. Kompas se v praxi ukázal jako velice přesný i bez dodatečné kalibrace a to jak v údolí, tak i na hřebenu. Je pouze potřeba myslet na to, že při měření musí být hodinky ve vodorovné poloze. Chválím také možnost korekce magnetické odchylky, což je úhel, o který se liší magnetický sever od skutečné polohy severního pólu a bývá často na mapách uveden.

Výškoměr může posloužit také dobře, má to však svá ale... Hodinky totiž určují nadmořskou výšku pomocí přepočítaní aktuální hodnoty tlaku v okolí. Pokud se tedy tlak přes noc razantně změní, výškoměr vám bude tvrdit, že jste výš nebo níž i o několik desítek metrů. Je proto dobré při náhlé změně tlaku výškoměr opět zkalibrovat podle TOPO mapy či rozcestníku.

Zdroj: www.casio-intl.com

Výškoměr je třeba při náhlé změně tlaku zkalibrovat

Na druhou stranu, pokud je počasí a tedy i tlak stabilní, funguje výškoměr přesně a při celodenním výletu s převýšením 600 metrů vykazoval výškoměr od GPS přístroje pouze odchylku do 10 metrů, což je plně dostačující. Disponuje také jednoduchou pamětí pro nejnižší a nejvyšší dosaženou nadmořskou výšku a také stoupání a klesání vyjádřené v metrech. Toto se děje automaticky při aktivovaném výškoměru a nadto si můžeme do paměti uložit i manuálně aktuální výšku (až 20 záznamů).

Foto: Radim Krčmář, Hodinky-365.cz

V praxi se výškoměr při stálém tlaku neodchýlil víc jak o 10m

Další důležitou funkcí je u trekových hodinek nepochybně barometr. Pomocí grafu na displeji, který ukazuje vývoj tlaku za posledních 20 hodin a sekundové ručičky, ukazující aktuální odchylku od posledního měření lze poměrně spolehlivě určit, jak se bude počasí vyvíjet. Hodinky vám sice neprozradí, jaké bude počasí příští víkend, ovšem blížící se bouřku ohlásí spolehlivě, jak jsem se měl možnost přesvědčit. A to je na horách konec konců to nejdůležitější, protože máte čas se před ní zavčasu ukrýt.

Jediná výtka, kterou mám a na co jsem si musel (a nerad) zvykat je fakt, že hodinky zobrazují aktuální tlak v místě a nikoliv tlak přepočtený na hladinu moře, tak jak jej známe z předpovědi počasí v televizi. Pro porovnání údajů barometru hodinek a meteostanice jsem si proto hodnoty musel pracně přepočítávat. V průběhu testování se údaje lišily pouze minimálně a to i během probíhající změny počasí. Po měsíci jsem si již na „nové“ hodnoty tlaku zvykl a vím, že když ráno na displeji svítí hodnota 960 hPa a graf měl během noci vyrovnaný průběh, můžu se těšit na krásné počasí...

www.casio-intl.com

Díky barometru spolehlivě zjistíte, zda se neblíží bouřka

Poslední funkci, kterou jsem otestoval je vestavěný teploměr. I ten má své pro a proti. Má slušný rozsah -10°C až 60°C a po kalibraci pomocí meteostanice je i překvapivě přesný, kdy odchylka dosahovala maximálně 1°C venku i vevnitř. Potud vše perfektní.

www.casio-intl.com

Rozsah teploměru -10°C až 60°C

Ovšem na to, aby bylo měření přesné je potřeba dle návodu hodinky sundat a ponechat 20 až 30 minut ležet na měřeném místě, což je, ehm, krapet nepraktické. Nevím jak vy, ale čekat půl hodiny, jen abych věděl, kolik je právě stupňů nemám většinou čas. Pokud je však pro vás okolní teplota opravdu důležitá dá se tento „problém“ řešit připnutím hodinek na rukáv, což je však možné pouze u verze s řemenem, případně dokoupit pásek opatřený karabinou a hodinky nosit připnuté například na popruhu batohu.

Zdroj: www.g-style1990.com

Pro určení teploty musíte hodinky na cca 20 min. sundat, nebo to vyřešit alternativně; zdroj: www.g-style1990.com

Zajímavá alternativa nejen pro horolezce

Oba modely kromě výše popsaných funkcí samozřejmě nabízí i klasiku v podobě stopek s mezičasem (rozsah 24 hodin) a také timer neboli odpočet. Ten je však bohužel bez opakování a s mizerným rozsahem 60 minut. To je opravdu málo a skutečně nevím, co Casio k použití takto malého intervalu vedlo... Potěší automatický kalendář i přítomnost budíků (5 + jeden s opakováním) a také světový čas. Vybrat si můžeme z 29 časových pásem, respektive měst, jejichž zkratky najdeme na ocelové lunetě. Mezi Paříží, Tokiem a New Yorkem tentokrát najdeme i atypickou zkratku KTM, tedy Káthmándú, hlavní město Nepálu a mekku všech horolezců. Hezký detail, co říkáte?

Mezi 29 zkratkami měst na lunetě najdeme i KTM, tedy Kátmahandú, mekku horolezců

Mezi 29 zkratkami měst na lunetě najdeme i KTM, tedy Kátmahandú, mekku horolezců (na fotce PRW-50T-7AER)

Nemusíte však být nutně Reinhold Messner, abyste si PRW 50/60 pořídili. Po měsíční zkušenosti je vřele doporučuji všem, kteří hledají výborně čitelné sportovní hodinky. Do řady PROTREK tato dvojice přináší inovaci v podobě nevšední konstrukce, díky níž jsou navíc kompaktní a na zápěstí pohodlné. Jednoduchý, přesto moderní a v mých očích i atraktivní vzhled a funkce, které oceníte nejen na horách, ale také v každodenním životě z nich dělají velice zajímavou alternativu populárních G-Shocků.

Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista
17.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 1576 dny, reagovat
Perfektní článek! Zajímalo by mě, jak moc se dnes používají pro outdoor Protreky vs Garminy.
Agáta Vřeskápřed 1575 dny
Rozhodně zajímavá otázka, Marku. O nějaké podrobné statistice, která by to mapovala nevím, ale globálně se dá určitě hádat, že Garminy a Suunto budou prodávanější, než Protreky. Na druhou stranu, ze zkušeností vím, že po nich rádi sáhnou např. horalové, kteří nechtějí hodinky co pár dnů dobíjet, nebo preferují klasický analogový displej.
Tom V.před 1571 dny, reagovat
Díky za článek, pane Krčmáři. Vybírám mezi Protreky, a chci se zeptat, jestli byste doporučil starší model PRG-600? Vzhledově mi přijde jako mix právě PRW-50/60 o kterých jste psal. Zásadní rozdíl jsem našel jen v absenci rádiového řízení, což mi ale zase tak moc nevadí, když uvážím mnohem nižší cenu...
Radim Krčmářpřed 1571 dny
Zdravím Vás. Pokud pro Vás absence Multibandu není překážkou a líbí se Vám, pak směle do nich. Na PRG-600 jsem nečetl žádnou kritiku. Zásadním rozdílem (pokud pomineme rozměry) je v podstatě pouze uchycení pásku. PRW-50/60 jej má kovové a působí krapet bytelněji než u 600, kde jsou stěžejky uchyceny v plastu. Funkce mají až na zmíněný rádiem řízený čas u PRW-50/60 prakticky totožné.
Jan Schrötterpřed 1564 dny, reagovat
Dobrý den, před rokem jsem zakoupil hodinky RPG 600YB, jak za účelem nošení do společnosti, tak na volný čas. Jako snad každý člověk mám rád hezké věci, a proto občas sleduji, zda jsem při koupi neudělal chybu. Neudělal. Hodinky jsou bytelné, chlapácké, originální, spolehlivé, velice líbivé, srozumitelné a na nic si nehrají.
Tom V.před 1561 dny
Moc díky za názor, pane Schröttere, jak píše autor článku, taky jsem na ně nenašel žádnou kritiku, ale osobní zkušenost je vždycky nejlepší. Zatím u mě tedy vyhrávají.
Milapřed 1171 dny, reagovat
Díky za recenzi! Protrek RC PRW-60Y-1AER jsem právě pořídil a jsem nadšený. Vlastním z novější řady i Protrek PRW-30, který už používá stejné mat. a technologie viz pásek Dura soft, který je opravdu super pohodlný a perfektně poddajný a netahá na sebe nečistoty. Parádně viditelný STN LCD ze všech úhlů atd. Ve srovnání se staršími generacemi Protreků, tyto nové jsou o další level, kvalitu, i technologii výše. Zároveň řada Climber line, dostala do kompaktních rozměrů ABC senzory, pro moje 18cm (lehce přes 7” tedy menší zápěstí) je to super velikost. Možná bych uvítal WR 200m, ale na mé použití je 100m úplně v poho. Timer 60min mají z nějakého důvodu všechny analogové/ručičkové Protreky. Naopak digitální Protreky (jako třeba PRW-30) mají Timer 24hod. A teplotu do mínusu bych také uvítal více, třeba do -20. Ono totiž horní hranice +60 je v klidu, ale spodní -10, to je tak na hraně v zimě. Mila
Agáta Vřeskápřed 1169 dny
Moc díky za perfektní recenzi, Milo. Není nad osobní zkušenosti. Jsme rádi, že jste s Protreky spokojen. :)
Michal Žpřed 934 dny, reagovat
Dobry den Mam hodinky PRW-60 nejaký ten rok a som z nich nadseny, len maju jednu malu chybu a to remienok, sa mi roztrhol a za novy originalny chcu cez 90€ a nikde na nete neviem zohnat adekvatnu nahradu, prosim nevedeli by sme mi poradit nejaku nahradu? Dakujem Michal
Agáta Vřeskápřed 933 dny
Bohužel, Michale, dle našich zkušeností tam nic moc jiného než originál nedáte. Tím, že uchycení je atypické to asi bude chtít řemínek přímo od Casia

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. zavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.