» Blog » Casio

Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 10.1.2023 | 6 MIN

Protreky má většina z nás zafixované jako hodinky primárně určené pro dobrodružství v přírodě a tomu také odpovídá jejich funkční výbava a samozřejmě i vzhled. Co když je ale zabalíme do elegantního kabátku? Bude to fungovat? Odpovědí budiž dnešní recenze novinky Casio Protrek PRW-6900.

Love it or hate it…

Hranaté hodinky zpravidla vzbuzují jistou kontroverzi. Lidé je buď milují, nebo naopak nesnášejí. Já se řadím do té první skupiny a hodinky, které svým tvarem nějak vyčnívají ze zástupu “variací na kruh“ mě vždy fascinovaly. Možná je to tím, že jsem měl vždy potřebu tak nějak vybočovat, jak říkával můj otec. Ne snad, že bych nosil kalhoty poklopcem dozadu, to zas ne, ale prostě nemám rád stereotypy.

Proto když se na sklonku léta na internetech objevily první promo fotky netradičně pojaté novinky PRW-6900, okamžitě jsem se zamiloval. Jejich oktagonální tvar mě doslova uhranul. Svým tvarem ani náznakem nepřipomínaly nic z aktuální nabídky, ale ani žádný model z minulosti. Prostě unikát. Proto jsem byl nažhavený, až si tuto novinku budu moct osahat na živo. Jaké jsou tedy v reálu?

Ve znamení Bushcraftingu

V minulosti se mi už párkrát stalo, že mě hodinky na fotkách okouzlily, ovšem při osobním setkání to nějak nezafungovalo. Tady to však neplatí. Z papírového eko-friendly obalu – jak se na moderní outdorové hodinky sluší – na mě vykoukla kombinace známého ciferníku v atypicky pojatém pouzdře a jiskra okamžitě přeskočila…

Designové oddělení Protreků se tentokráte nechalo inspirovat “Bushcraftingem“, díky čemuž vznikly opravdu originální hodinky. Že nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Pak vězte, že se jedná o umění přežití v divočině za pomocí pouze základního vybavení jako sekera, nůž, či křesadlo. Zkosené pouzdro hodinek má proto působit jako by bylo vytesáno sekerou z kusu dřeva a musím říci, že tak na živo opravdu působí.

Další odkaz na Bushcrafting můžeme najít na ciferníku, jehož povrchová úprava zase připomíná takzvanou Holandskou troubu, tedy královnu mezi nádobami určenými k vaření na otevřeném ohni. Ručička subdialu ve tvaru tábornického nože, či sekundovka v barevném provedení evokující táborák jsou pak opravdovou třešničkou. Tohle se podle mě vážně Casiu povedlo.

Stalo se už tradicí, že se nové modely Protreků představují ve třech variantách a novinka PRW-6900 není výjimkou. První z trojice, kterou jsem měl k dispozici pro recenzi, je označená koncovkou Y-3ER a charakterizuje ji černé vyvedení ocelového krytu pouzdra, zelený ciferník a řemínek z ekologické pryskyřice stejné barvy.

12 990 Kč (doručíme do 24.4.)

Následuje ji verze Y-1ER, tedy provedení se stříbrným překrytím pouzdra, černým ciferníkem i řemínkem.

A třetím do party je pak varianta YL-5E s hnědým řemínek ze syntetické kůže opatřeným povrchovou úpravou odolnou proti jiskrám odletujících z ohně, jehož barva se hezky doplňuje s oranžovými akcenty hodinek.

I u ní je pak kryt pouzdra s Ion Plating úpravou černé barvy. Hezkým detailem je pak u jednotlivých verzí použití barevně rozdílných filtrů displeje, tak, aby i on ladil se zbytkem hodinek. Co všechny tři varianty naopak spojuje je ekologický materiál pouzdra – tedy pryskyřice s podílem biomasy, minerální sklo a totožná cenovka.

Švýcarský nůž na ruce

Protreky patří primárně do přírody a tak jsem je samozřejmě podrobil zatěžkávacímu testu u nás v Beskydech. Na test mi tentokráte vyšlo na prosinec až nebývale mrazivé počasí s velkým množstvím sněhu, za což jsem byl rád. Mohl jsem konečně otestovat, jestli si hodinky opravdu poradí i s minusovými teplotami, tak jak Casio proklamuje.

Uvnitř této novinky totiž najdeme strojek 5673, který již dobře známe, byť pod jiným označením nejen z několika dalších Proteků (namátkou třeba PRW-51/61, 6800, 6630, 6621, 6600 a další), ale třeba také z G-Shock Mudmasterů GWG-2000.

Casio Protrek PRW-50 a PRW-60. Recenze outdoorových pomocníků
14.1.2020 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-50 a PRW-60. Recenze outdoorových pomocníků

SOUBOJ: Casio G-Shock GWG-1000 vs. GWG-2000
3.2.2022 - Radim Krčmář
SOUBOJ: Casio G-Shock GWG-1000 vs. GWG-2000

Hodinkám tedy nechybí solární napájení, rádiovým signálem řízený čas i datum, stopky na 24 hodin, 60 minutový odpočet, 5 alarmů, světový čas a voděodolnost 100 metrů. Tough Movement, což je  obchodní označení strojku, nabízí však i praktické funkce, jako barometr, výškoměr, kompas a teploměr, které při pobytu v přírodě určitě využijete a měl by také bez problému fungovat i při teplotě až do -10°C.

Milé Protreky jsem tedy na tři hodiny vystavil mrazu. Venkovní teplota se pohybovala u mezní hodnoty, jak dokládá fotka a tak to byla pro hodinky solidní zatěžkávací zkouška. Vzhledem k tomu, že se nijak nezpomalila reakce tlačítek a odezva displeje byla také bez jakéhokoliv zpomalení, dá se  říct, že tímto testem prošly na výbornou. Palec nahoru.

Casio Protrek PRW-35 recenze – Malý, ale šikovný
4.10.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Protrek PRW-35 recenze – Malý, ale šikovný

I přesto, že rozměry pouzdra nejsou zrovna nejmenší – podle údajů Casia 49.6 x 44.8 x 14.7 mm – hodinky se mi i přes můj hendikep v podobě úzkého zápěstí až překvapivě dobře nosily. Mohla za to jednak nízká váha hodinek (65 g s ureanovým pásekem vs 63 g na kůži), miniaturní velikost senzoru umístěného na deváté pozici, ale hlavně zkosený tvar dýnka, takže mi nevadily ani při ohnutém zápěstí.

Jako další velké pozitivum jsem vnímal také materiál pouzdra a zmíněného dýnka hodinek. Tak jako u všech nových Protreků je tady z “Eko resinu“, tedy z pryskyřice s podílem biomasy. Je ekologický a na rozdíl od kovu vůbec nestudí, což je fajn, pokud na túře máte hodinky na rukávu bundy a pak je vrátíte zpět na ruku.

To samé platí o řemínku, který je z totožného materiálu. Ten je navíc na poměry Casia nebývale poddajný, disponuje systémem pro rychlou výměnu Quick release a má dostatečné množství ideálně vzdálených dírek. Navíc jeho uchycení k pouzdru umožňuje hodinky položit na plocho, což určitě oceníte při práci s vestavěným kompasem a mapou. Kovovou sponu beru vzhledem k ceně hodinek jako samozřejmost.

PRW-6900 působí na živo skutečně elegantním dojmem. Svůj podíl na tom nesou i tlačítka, která kopírují tvar pouzdra, a tak si jich člověk na první pohled ani nevšimne. I přesto jsem neměl problém hodinky ani v rukavicích ovládat a to samé platí i o šroubovací elektronické korunce, pomocí níž lze nastavit jednotlivé funkce. Ta je naopak výrazná, oproti starším modelům má více gripu a navíc je tentokráte bez “chrániče“, a tak je manipulace s ní rovněž bezproblémová.

Abych byl ale upřímný, více mi vyhovuje nastavování pomocí tlačítek, tak jak je zvykem u drtivé většiny ostatních hodinek značky Casio, které mi přijde rychlejší… A co mě na PRW-6900 jakožto perfekcionistu opravdu nadchlo, byla přesnost s jakou sekundovka trefovala jednotlivé indexy, což se bohužel mnohdy neděje ani u násobně dražších hodinek. Takto by to mělo být vždy!

Co budoucího majitele dále potěší je výborná čitelnost až nezvykle širokých ručiček. Ty jsou společně s indexy navíc opatřeny solidní luminiscencí Neo Brite a nechybí ani podsvícení dvojitou diodou bílé barvy, které lze aktivovat krom čelního tlačítka i náklonem ruky.

U displeje je to s čitelností trochu horší. U všech barevných verzí je bohužel inverzní, což mu za šera a večer radikálně ubírá na čitelnosti. Nezachraňuje to ani technologie STN, díky které je dobře čitelný i z ostrých úhlů, ovšem jen ve dne. Počítejte tedy s tím, že osvětlení tak budete využívat opravdu často. Snad se ale v budoucnu dočkáme i verze s klasickým displejem.

Závěrečný verdikt

Casio Protrek PRW-6900 jsou velice elegantní hodinky a byť jsou primárně určené do přírody, ostudu   určitě neudělají ani vezmete-li si je k saku (při události s ležérním dress codem). Zaujmou určitě všechny, kteří mají rádi trochu odlišný vzhled hodinek nebo také ty, kteří nutně nepotřebují mít na Protrecích lunetu plnou písmenek.

Funkčně sice nepřináší v podstatě nic nového, co bychom neznali už z jejich starších sourozenců, ovšem neberte to jako kritiku. Hodinky mají vyjma údaje o východu/západu slunce všechny funkce, jaké od Protreků očekávám. Snad jen safírové namísto minerálního skla by vzhledem k cenovce potěšilo, jinak jsou to v mých očích naprosto úžasné hodinky plné zajímavých a originálních detailů.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista
17.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista

Suunto Core recenze – Potřebujeme chytré hodinky?
24.4.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Core recenze – Potřebujeme chytré hodinky?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

12 990 Kč skladem
12 990 Kč (doručíme do 24.4.)
12 990 Kč nedostupné