» Blog » Casio

Casio Sheen 4543 – Královna koloběžka mezi dámskými Casii

Tagy: Recenze | Casio | Dámské | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 15.9.2021 | 4 MIN

Popravdě, žádné dámské Sheeny mě ještě nezaujaly natolik, že bych je považovala za hodné samostatné recenze. Pak k nám ale dorazily hodinky Casio Sheen SHE-4543. V čem jsou v řadě ryze dámských Casio Sheen výjimečné?

Řadu Casio Sheen si odjakživa spojuji s vyloženě ženskými designy hodinek, které (jak taky název "sheen", tedy "lesk", napovídá) se ve vitrínce takřka předhánějí v eleganci a počtu třpytivých kamínků. Sheeny měly vždy za úkol především oslňovat vysokým leskem, módní barevnou úpravou v růžovém zlatě a líbezností, jíž se zavděčí spíše ženám preferujícím šperky ve formě hodinek... A minimalistky musely vždy zkrátka o dům (či hodinářskou značku) dál.

Dámské hodinky v barvě růžového zlata – Fotogalerie
14.11.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky v barvě růžového zlata – Fotogalerie

Proto mě vcelku překvapilo, když jsem u nově dorazivších hodinek Casio Sheen SHE-4543 uviděla přízvisko Sheen. Třpytivé netřpytivé, lesklé nelesklé, ženské neženské, sheenovské nesheenovské... Kam tyhle hodinky vlastně zařadit?

Jaké tři modely máme na výběr?

Než se pustíme do nějakého bližšího zkoumání, pojďme se nejprve mrknout, v jakých barvách se Sheen 4543 nabízí.

Mým favoritem se stal model s černou povrchovou úpravou (metodou IP, tedy iontovým pokovováním), která působí v řadách Sheen vskutku nekonvenčně.

Druhý model vyniká univerzalitou, kterou mohou nabídnout jen čistě stříbrné hodinky na kovotahu.

A třetí, tedy poslední model, ocení milovnice hodinek na kůži. Hladký řemínek dostal neutrální antracitovou barvu, která dává vyniknout pouzdru ve zlaté barvě.

"Sheenovské neSheenovské" aneb Proč mě tyhle hodinky baví?

Jak je patrno, vyloženě dámské, prvoplánově líbivé hodinky nikdy nebyly zrovna můj šálek kávy. Proto u nových Sheenů jako první oceňuji to, že ačkoli se o ryze dámské hodinky nepochybně jedná, nepřijde mi jejich elegance tak výrazná a "násilná", jak je tomu u zbytku rodiny Sheen. Jejich "ženskost" je nám podána v jemné a nevtíravé formě, zprostředkované drobnou průměrnou velikostí 28 mm a čtyřmi opravdu nenápadnými třpytivými kamínky vsazenými do osmihranné lunety.

Malé dámské hodinky na drobná zápěstí – Fotogalerie
15.11.2023 - Eliška Měrková
Malé dámské hodinky na drobná zápěstí – Fotogalerie

Právě tento netypický tvar pouzdra a lunety je nepochybně tím nejvýraznějším prvkem (a taky největším lákadlem) hodinek. Kolega Honza, odborník na Casia, nad novými Sheeny trefně poznamenal: "Tvar osmihranu je spojen spíše s drsným vzhledem hodinek G-Shock či sportovně laděnými hodinkami z řady Edifice", čímž uhodil hřebíček na hlavičku. Právě tvarem se hodinky jednou nožkou přesouvají spíše do sféry "pánských" designů.

Jako další přirovnání se pak samozřejmě nabízí tvar slavných hodinek ze 70. let – Royal Oak od značky Audemars Piguet, který, jak se zdá, si v poslední době Casio oblíbilo. Opakuje se například na hodinkách přezdívaných "CasiOak" či na dámském protějšku "Mini CasiOak" z letošního jara (2021).

Právě popularita těchto dvou modelů byla pro designéry nejspíše hlavním argumentem, proč zvolit zajímavý oktagonální tvar i u nových dámských Sheenů. A rozhodnutí to bylo dle mého názoru moudré. Na trhu totiž mnoho podobných kousků (zatím) nejspíš nenajdete.

Mini CasiOak GMA-S2100 recenze – Malé zmenšení pro Casio, velké pohodlí pro vyžlata
14.4.2021 - Agáta Vřeská
Mini CasiOak GMA-S2100 recenze – Malé zmenšení pro Casio, velké pohodlí pro vyžlata

Geometrickému tvaru pak dává krásně vyniknout povrchová úprava. Jak bylo řečeno výše, řada Casio Sheen je typická pro lesklou úpravu a růžově-zlaté tóny. U nových Sheen 4543 však chybí nejen ona růžová barva kovu, ale kromě varianty na kůži je oslaben také charakteristický lesk, který tady najdeme jen na okrajích pouzdra a středových článcích náramku.

Luneta je opatřena vertikálním broušením, které v kombinaci s oktagonálním tvarem působí více než efektně. Největší výhoda broušení pak spočívá ve shovívavosti ohledně otisků a ťapanců, které na lunetě nejdou vidět.

Tento typ úpravy letos také nevidíme poprvé. Když na jaře roku 2021 vydala značka Tissot povedené retro hodinky PRX, nad jejich vertikálním broušením se rozplýval nejeden internetový recenzent (a my v redakci samozřejmě také).

Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)
19.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)

S novými Sheeny, které jsou více než o polovinu levnější, však úroveň a preciznost zpracování s Tissot PRX srovnávat samozřejmě nemůžeme. Při bližším pohledu a důkladnějším zkoumání zjistíme, že je broušení lehce nerovnoměrné a některé "vrypy" vypadají hlouběji než jiné. Na drobounkých hodinkách se však tyto nedostatky ztratí a popravdě, za tu dostupnou cenovku jim to mileráda odpouštím – ještě, když vezmu v potaz, že mají safírové sklíčko (asi nemusím dodávat, že to u Sheenů taky není zrovna běžné).

O něco lépe to vypadá u černé varianty:

Vertikální broušení u černé varianty.

Zajímavý vzhled pouzdra nakonec pěkně vyvažuje jednoduchost číselníku, na němž se nachází pouze ručky hlavního času, vcelku dobře čitelné lepené indexy a drobné datumové okénko kulatého tvaru.

Náramek je také jednoduchý (bavíme se o dvou variantách na kovu) a stejně jako pouzdro je zhotovený z oceli. Na něm nejvíce oceňuji překlápěcí sponu s tlačítky, která je, co se manipulace týče, velice pohodlná (a nehty nelámající).

Nové Casio Sheen 4543 musím hodnotit kladně. Jistě, nejsou dokonalé, ale za velmi pěknou cenovku se vám dostane originálního kousku se zajímavým, vkusným designem a safírovým sklíčkem. Budou se vyjímat především jako vaše každodenní hodinky (tady ještě doplním informaci o voděodolnosti do 50 M, se kterou můžete vzít hodinky i do sprchy) a budou se hodit jak ke sportovnějšímu, tak elegantnějšímu oděvu. Slušet ale budou spíše majitelkám štíhlého zápěstí – velikost 28 mm je totiž opravdu drobná.

Za mě rozhodně povedený počin od Casia a přiznávám, že zejména černá varianta nahlodává mé odhodlání neutrácet za další hodinky. ;)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

3 890 Kč nedostupné
4 990 Kč nedostupné