» Blog » Casio

Casio Vintage A1000: Prémiová dámská retra

Tagy: Recenze | Casio | Dámské | Klasické | Fashion | Retro

Agáta Vřeská | 5.2.2020 | 4 MIN

Už se vám stalo, že jste prošli kolem vitríny s Casio Vintage a řekli si: tyjo, podobné mám ještě někde doma, to se pořád vyrábí? Vyrábí. A s úspěchem Casiu vlastním. Povedené retro je zkrátka moderní. Pro prémiové Vintage A1000 pak Casio přidalo ještě zajímavý designový prvek, který osloví i ty, kteří si retro hodinek až doteď možná ani nevšimli.

Vintage A1000 jsou novinka konce podzimu 2019. Ihned zaujmou svou perleťovou úpravou okolo displeje, tenkým tělem a obzvlášť varianty v barvě růžového zlata se staly okamžitým hitem. Tak si zaslouží trochu podrobnější prozkoumání.

Casio není nováček ani v retro stylu, a už vůbec v digitálkách. Vlastně přišlo v 70. letech jako jeden z prvních s náramkovými hodinkami s LCD displejem s plně automatickým kalendářem. Od té doby se design vyvíjel, od kulatých, přes hranaté, s kalkulačkou až k hranatým v retro kabátku. Dnes nabízí ve své řadě Collection Vintage hned několik retro kolekcí: ICONIC, MINI, ROUND a EDGY. Námi recenzované A1000 patří do té ikonické kolekce.

Nedávno přejmenovalo Casio název Retro na honosnější Vintage, ale hodinky jsou pořád stejné. Jen ty Premium Vintage A1000 jsou navenek krapet jiné. I když jde (jako téměř u všech retro hodinek Casia) oficiálně o unisexové modely, jednoznačně zaujmou spíše ženy. Napomáhá tomu především barevná úprava a zmíněná perleťová výplň. Přiznám se, že nejsem moc velký fanoušek těchto umělých perleťových dekorací na hodinkách, a asi ani jinde. Tady to ovšem sedí, na ruce vypadá skvěle a z na první pohled obyčejných hodinek je najednou zajímavý módní doplněk.

Prémiové Vintage A1000 mají být především módním doplňkem s retro nádechem (na fotce A1000M-1BEF)

Perleť, byť umělá, je zřejmě jedním z důvodů, proč Casio nazvalo tento model Premium. Tím hlavním je pak použití oceli namísto plastu, a to jak u pouzdra, dýnka, tak náramku. I sklíčko doznalo vylepšení v podobě minerálu oproti plastu. Jestli tím mizí autentičnost? Mizí, ale za cenu, že se vám během chvilky nepoškrábe, je to adekvátní daň, zvlášť když přihlédneme k očividnému záměru těchto Vintage být hodnověrným retrem až v druhé řadě.

Vintage A1000 jsou v celoocelovém provedení, navíc s minerálním sklíčkem (na fotce A1000D-7EF)

Navíc, pokud hledáte skutečně retro s puncem autenticity, nejspíš sáhnete po nějakých F91 nebo populárních A168. U této prémiové kolekce Casio cílilo spíše na zájemce o líbivý kousek s nádechem retra. Což polygonální tvar s digi displejem rozhodně přináší.

Když jde o digitálky, je třeba zmínit čitelnost displeje, která je u variant se světlým displejem perfektní, u tmavého je to na slunci trochu horší, ale pořád bez problémů přečtete, co je třeba. Varianta s tmavým displejem na druhou stranu vyhrává při nočním osvětlení pomocí jedné diody. Tam je kontrast senzační a lepší než u světlých variant.

Osvětlení displeje je dostačující u všech varinat, u A1000M-1BEF je podstvícení čitelné nejlépe

Osvětlení displeje je dostačující u všech varinat, u A1000M-1BEF je podstvícení čitelné nejlépe

Osvětlením Illuminator jsem se dostala k funkcím hodinek. Protože jde o retro digitálky, nesmí chybět základní vychytávky: budík (alarm), rychlé přepnutí formátu 12/24, automatický kalendář (pro den, týden a měsíc) a stopky s přesností 1/100 a maximálně hodinovým měřením s možností mezičasu. Myslím, že stopky jsem na hodinkách cíleně nikdy nevyužila, ale zvukové upozornění nastaveného alarmu se může hodit.

Ovládání je pomocí tří drobných tlačítek. A když říkám drobných, myslím opravdu drobných. Méně trpělivým (nebo dámám s dlouhými nehty) nemusí řešení připadat jako ideální. Ale pro krásu hodinek se v tomto případě musí trochu trpět. Není to ale nic nepřekonatelného, a vše jsem nakonec vždy v pohodě nastavila tak, jak bylo potřeba.

Ovládání je pomocí tří bočních tlačítek, které jsou ale velmi drobné

Dostáváme se k náramku. Pokud jde o zpracování, model se nabízí s ocelovým náramkem typu oyster, nebo posuvným milánským tahem. U ocelové milánské spleteniny není v této cenové kategorii moc co vytknout. Hodinky ještě více zjemňuje a dodává na eleganci. Nosí se na ruce velmi pohodlně a rychlé posunutí délky díky jezdci je praktické.

Milánský náramek s posuvným jezdcem pro úpravu délky

Milánský náramek s posuvným jezdcem pro úpravu délky

U tříčlánkového tahu oceňuji kontrastní leštěný střed oproti matným okrajovým článkům. Náramek tak působí propracovaněji. Samozřejmě si nejde nevšimnout, že články nejsou po okrajích a vnitřní části zahlazené a o pořádném kusu oceli se taky nedá mluvit.

Ocelový tříčlánkový tah s překlápěcí sponou

Ocelový tříčlánkový tah s překlápěcí sponou

Výhodou je ale nižší váha u všech modelů a v ceně do čtyř tisíc a retrovém módu je to v pořádku. Všechny typy navíc nabízí systém rychlé výměny náramků quick release, kdy k výměně není třeba žádného nářadí.

Náramky jde jednoduše vyměnit díky systému rychlého úchytu

Náramky jde jednoduše vyměnit díky systému rychlého úchytu

Posledním důležitým bodem jsou barevné úpravy. Casio u Vintage A1000 zvolilo ocelovou s tmavým displejem (ref. A1000M-1BEF) a světlým displejem (ref. A1000D-7EF) a tři odstíny rose gold. Od opravdu světlounké (ref. A1000CG-9EF), přes častější tmavší odstín (ref. A1000MPG-9EF), až k tmavé, spíše do bronzova (ref. A1000RG-5EF). Zvoleným variantám je přizpůsoben i odstín perleťového efektu.

Všechny barevné varianty Casio Vintage A1000 mají něco do sebe

Všechny barevné varianty Casio Vintage A1000 mají něco do sebe

Mým favoritem je nejsvětlejší rose gold model, právě pro svůj méně častý světlý odstín. Musím ale uznat, že coby doplněk vypadají pěkně všechny. Povrchová barevná úprava je řešená pomocí IP (ioning plating) a má tak velkou šanci, že pár let vydrží opravdu hezké.

Ve finále plně chápu, proč se modely Vintage A1000 staly u žen tak oblíbenými. Jsou praktické, vypadají stylově, retro vzhled získal elegantní modernost a použité materiály jim v dané kategorii propůjčily punc prémiovosti. Za mě pochopitelný vývojový krok Casia. Na druhou stranu bych se nebránila nižší ceně, u ocelových verzí se dostáváme na 2690 Kč, nicméně za varianty s PVD úpravou si připlatíme a cena se pohybuje na necelých 4tis. korunách.

Ocelová varianta se světlou perletí

Ocelová varianta s tmavou perletí a milánským tahem

Jemný odstín rose gold ve variantě na milánském tahu a bílou perletí

Narůžovělý odstín perleti ve variantě s milánským tahem a rose gold úpravou

Ocelový náramek ve variantě s tmavým odstínem růžového zlata a perleťového efektu

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku