» Blog » Casio

The Good, the Bad and the Ugly, aneb definice Casio W-800H

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Lukáš Lenart | 23.10.2020 | 5 MIN

Jak titulek článku napovídá, hodinky Casio W-800H lze stručně charakterizovat pár slovy, které odpovídají názvu světově proslulého spaghetti westernu „The Good, the Bad and the Ugly“. Do našeho rodného jazyka byl název zmíněného snímku přeložen jakožto „Hodný, zlý a ošklivý“. Pokud mi to prominete, dovolím si v tomto článku termín „hodný“ nahradit výrazem „dobrý“.

Model W-800H od japonské značky Casio je často opomíjen, zejména ze dvou důvodů. Zaprvé na papíře nemůže vlastnostmi konkurovat nezničitelným řadám G-Shock a zadruhé, jeho design není tak proslulý jako například legendárních hodinek Casio F-91W. Avšak při porovnání s právě zmíněnými hodinkami si člověk uvědomí, v čem spočívá hodnota modelu W-800H. Pojďme si tedy bez dalšího otálení přiblížit, co činí právě tento kousek ze světa digitálních skvostů zajímavým.

The Good – čili co vám na tomto modelu vykouzlí úsměv na tváři

Narovinu můžu uvést, že vzhled to nebude. Přesto prosím, nezanevřete na tyto hodinky předčasně, poněvadž jak říkává starší generace „Vzhled není vše!“. Namísto vzezření zaujmou svou funkčností, obzvláště pokud jste majiteli dříve zmíněných Casio F-91W či jiných modelů, které jsou obsluhovány pouze třemi tlačítky. U Casio W-800H nalezneme již tlačítka čtyři, která jsou rozmístěna v párech po stranách těla hodinek. Čtyři tlačítka přinášejí hned dvě výhody, a to do duše vnášející klid v podobě symetrického pouzdra a také možnost lepší obsluhy funkcí hodinek.

Co se funkcí týče, najdeme zde již zaběhnutý standard pro většinu digitálních hodinek, a to zobrazení času, kalendářního roku s datem a patřičný den v týdnu. Dále je z klasických funkcí přítomen alarm, tedy budík a v neposlední řadě stopky. Avšak velkou novinkou oproti již dříve zmíněného modelu F-91W je přítomnost funkce dual time čili možnost sledování času v jiném časovém pásmě.

Značnou předností modelu W-800H je uspořádání displeje. Největší část displeje představuje jeho středový segment, ve kterém se zobrazuje čas. Pod tímto segmentem najdeme menší oddíl, ve kterém je zobrazen rok a datum. V horní části displeje pak najdeme zobrazení dne v týdnu. Pokud však přepneme např. do módu stopek, vyplyne výhoda většího displeje těchto hodinek – ve spodní části kde bylo dříve datum, se nyní zobrazí aktuální čas. Toto uspořádání nám umožní používání stopek a zároveň sledování aktuálního času bez nutnosti přepínat mezi jednotlivými funkcemi hodinek.

Uspořádání displeje umožňuje sledovat např. běžící stopky i aktuální čas

Uspořádání displeje umožňuje sledovat např. běžící stopky i aktuální čas zároveň.

Obdobně při nastavování budíku či přepnutí do režimu dual time je ve spodní části displeje lokalizován ukazatel aktuálního času. Ano, tuto funkci najdeme i u Casio AE-1200 zvaných „Royale“, kde je však aktuální čas zobrazen pomocí analogové části displeje, která může někomu připadat nepřehledná.

Jelikož jde o typické digitálky z dílen Casio, jsou dříve zmíněná tlačítka přehledně popsána na vnějším lemu displeje. Právě popis tlačítek zaručí rychlé naučení se obsluhy jednotlivých funkcí hodinek. Dále vás na lemu displeje bude výrobce informovat takřka o všem co hodinky dokáží. Dozvíte se tedy, že hodinky oplývají voděodolností do 100 m (což už není jen mytí nádobí, ale i solidní plavecký výkon, třeba s ponorem na samé dno bazénu) a výdrží baterie 10 let! Proklamovaný údaj o výdrži baterie je spíše orientační. Pokud patříte mezi jedince, kteří nedají pokoj tlačítku light pro aktivaci osvětlení, nejspíše se vám nepodaří vyžít celých deset let bez výměny baterie. Na tomto místě bych však zmínil, že se pohybujeme v cenové kategorii do tisíce korun, kde je takováto výdrž baterie vskutku chvályhodná.

W-800 mají řadu praktických funkcí, přesto jejich baterie vydrží mnoho let.

W-800 mají řadu praktických funkcí, přesto jejich baterie vydrží mnoho let.

Osvětlení displeje je zprostředkováno LED diodou. Zde je opět možno pozorovat zdokonalení oproti modelu F-91W, u kterého bylo nutné tlačítko držet, pokud si člověk hodlal posvítit delší časový úsek. U modelu W-800H stačí tlačítko zmáčknout a displej se na několik sekund rozjasní.

Osvětlení LEDkou potěší, po zapnutí podsvěcuje displej několik sekund

Osvětlení LEDkou potěší, po zapnutí podsvěcuje displej několik sekund.

The Bad – kde jeden vidí nevýhodu, druhý vidí použití nadčasových materiálů

Jak je již u digitálních kousků značky Casio zvykem, pouzdro i řemínek jsou konstruovány z resinu, tedy hezky česky z pryskyřice a to syntetické. V kombinaci s použitým plastovým sklíčkem získáte velmi lehké hodinky (hmotnost pouhých 37 g), které však brzy nabydou značného množství škrábanců. Pokud se na to podíváte ze světlejší stránky, oděrky na hodinkách jsou jako jizvy na těle – každá nese vlastní unikátní příběh. A jestliže se ještě jednou odvoláme na cenu, je jasné, že v těchto hodinkách nebudete hledat safírové sklíčko zasazené v ocelovém pouzdře. Nutno však podotknout, že přišroubované dýnko je z nerezové oceli.

Přestože ocelové dýnko je pouze přišroubované, Casio zvládlo podchytit voděodolnost na 100 metrů!

Přestože ocelové dýnko je pouze přišroubované, Casio zvládlo podchytit voděodolnost na 100 metrů!

Řemínek je dlouhý, což může být nevýhoda u lidí s drobným zápěstím, protože vznikne relativně dlouhý přesah části řemínku za poutkem. Avšak dostačený počet dírek na řemínku zajistí, že hodinky budou sedět pohodlně i na dětském zápěstí. Jste-li tedy kutil s nevelkým zápěstím, nezoufejte, hodinky vám padnou jako ulité a přesah řemínku můžete zkrátit nůžkami či břitem (tuto variantu nedoporučuji, pokud vám záleží na udržení záruky hodinek). Naopak délka řemínku potěší jedince se silným zápěstím či touhou nosit hodinky natažené přes rukavici.

Řemínek je poměrně dlouhý. Domácí kutil si jej může zkrátit, jinak ale potěší možností nosit je natažené přes rukavice.

Řemínek je poměrně dlouhý. Domácí kutil si jej může zkrátit, jinak ale oceníte možnost nosit je natažené přes rukavice.

The Ugly – jde o malou neforemnou zploštělou krychli

Právě rozměry pouzdra propůjčují těmto hodinkám čtvercový vzhled, pojďme si je tedy přiblížit. Průměr pouzdra v nejužším bodě (měřen v oblasti mezi tlačítky) činí 37 mm zatímco „délka“ pouzdra (rozměr v anglicky mluvícím světě označovaný jakožto lug-to-lug distance) činí 44 mm. Jde tedy o relativně drobné pouzdro, které potěší každého s menším obvodem zápěstí. Jediným signifikantním rozměrem je hloubka pouzdra, ta představuje 13,4 mm, což je skoro o 5 mm více než u dříve zmíněných Casio F-91W. I přesto poměrně značná hloubka pouzdra nebrání modelu W-800H elegantně vklouznout pod rukáv, což je vlastnost, kterou se většina kousků z řady G-Shock pochlubit nemůže.

Casio W-800 jsou poměrně tenké, schovají se tedy snadno i pod rukáv košile

Casio W-800H jsou dost tenké, aby se pohodlně schovaly třeba pod rukáv košile.

Výše specifikovaná velikost modelu W-800H je podle mého názoru hned po přehlednosti displeje další velkou výhodou. Pokud se vám zamlouvá odolnost a čtvercový design Casio DW-5600 z řad G-shock, ale velikostí inklinujete spíše k modelu F-91W, je pro vás Casio W-800H ideálním kompromisem. Bohužel model W-800H se na rozdíl od modelu DW-5600 nepyšní vlastností shock resistence, tedy speciální konstrukcí pouzdra, která hodinkám propůjčuje odolnost vůči nárazům. To znamená, že pády z extrémních výšek a přejíždění hodinek kamionem je ze hry, ale i tak vydrží hrubé zacházení.

Závěrem lze říci, že tyto hodinky nejsou optimálním společenským kouskem, kterým by bylo možné oslnit slečnu, či pohledného mládence na plese. Nicméně pokud je vaším tanečním parketem zahrada, kde tančíte s rýčem nebo vaším čtyřnohým přítelem, pak věřím, že zazáříte. Jestliže hledáte lehké odolné hodinky, s dobře čitelným displejem, potěšující sadou funkcí, rozumnými rozměry a cenou, Casio W-800H se rády stanou vaším společníkem, o kterého se nebudete muset bát ani za sebevíce nepříznivých podmínek.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

899 Kč (doručíme do 26.4.)