» Blog » Casio

Casio Lineage LCW-M170 recenze – Ty nejlepší univerzálky?

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 31.5.2023 | 7 MIN | 3x komentář

Je-li někdo takzvaně “chronomaniak“, pak je pravděpodobné, že jeho sbírka čítá hned několik hodinek. Na sport, do divadla, k obleku do práce, samozřejmě otloukánky na zahradu a seznam by u některých jedinců mohl určitě dále pokračovat. Co ale doporučit člověku, který není hodinkový “hoarder“ a chtěl by jedny univerzální hodinky na všechno? Odpovědí by mohly být Casio Lineage LCW-M170.

Model LCW-170 není rozhodně žádným nováčkem. V produktových katalozích Casia se objevuje už pěknou řádku let a pouze čas od času některé barevné varianty modelu zmizí, aby uvolnily místo novým. Já sám jsem vlastníkem těchto hodinek již něco přes sedm let, a tak dnešní recenze se dá bez nadsázky nazvat dlouhodobým testem.

A přestože byste u mě doma v současnosti našli více než desatery hodinky (ano je to nemoc :)), tento konkrétní model jsem si pořídil ještě v době, kdy jsem míval hodinky jedny a takzvaně na všechno.

6 490 Kč (doručíme do 3.5.)

Proč jsem si je vybral?

Důvod proč u mě vyhrály právě tyto, byl docela jednoduchý. Hledal jsem hodinky, které budou jednak sportovní, ale zároveň budou v sobě mít i jistou dávku elegance a nikoho tak neurazí, ani když si je vezmu příležitostně k saku. Od hodinek jsem však také chtěl, aby nad rámec pouhého ukazování času a data uměly nějaké ty dovednosti navíc. Po důkladném zkoumaní tehdejší nabídky nejrůznějších značek se tak nakonec do nejužšího výběru dostaly Certiny DS multi-8 a právě tyto Casia.

Casio LCW-170 mám už přes 7 let. A šel bych do nich znovu.

Casio LCW-170 mám už přes 7 let. A šel bych do nich znovu.

LCW-170 to nakonec u mě vyhrály jednak díky pozitivní zkušenosti s Casii, které jsem již v minulosti měl, ale hlavně protože mi díky menším rozměrům na mou útlejší ruku prostě více sedly. Svou roli tehdy hrál nepochybně i fakt, že oproti švýcarským Certinám uměly nabídnout i více funkční výbavy a to při zhruba třetinové ceně. Nebylo tedy co řešit.

I přesto, že mám hodinky takto dlouhou dobu, tyto Casia mě kupodivu stále vizuálně nepřestaly bavit. Přisuzuju to jejich na první pohled sice poměrně jednoduchému, ale nadčasovému dizajnu. Hodinky mi tak trochu s nadsázkou evokují VW Passat. Na první pohled relativně nudné auto, ovšem díky absenci různých módních “cingrlátek“ vypadá i po letech oproti třeba asijské konkurenci stále dobře.

A stejně to vnímám i u těchto hodinek. Na živo navíc působí mnohem lépe a hodnotněji, než na fotkách. Jednoduchý číselník s povedeným sunburst efektem, který ukrývá solární panel je opticky rozdělen křížem, což hodinky nenásilnou formou osvěžuje a eleganci příliš neruší ani nápisy, na které si u Casia prostě potrpí a hodinky tak mají vyvážený vzhled.

Zajímavým a netradičním prvkem jsou pak indexy, jakoby levitující nad zkoseným chapter ringem, což je velice efektní hlavně při pohledu z boku. Co mi však malinko nesedí, je prapodivný tvar horní hrany displeje umístěného do spodní poloviny číselníku. Na jeho asymetrii jsem si prostě nezvykl a spolu s absencí čtvrtého tlačítka jsou to jediné dvě věci, které v mých očích esteticky tak trochu haprují.

Zajímavostí modelu LCW-170 je pak fakt, že je k dostání nejen v několika barevných variantách, ale případný majitel si může vybírat i z různých materiálů hodinek. Kromě tradiční oceli jsou totiž v nabídce také titanové verze. Obě pak rozlišíte na první pohled vskutku lehce – ocelové varianty mají vždy tmavý (inverzní) diplej zatímco titanovky mají naopak “klasický“ světlý displej. Krom toho mají také v označení písmeno T.

Zásadním rozdílem mezi ocelovou a titanovou verzí je především váha hodinek, konkrétně 122 vs. 80 gramů při nezkráceném náramku. Jedná se tedy v obou verzích o velmi lehké hodinky, které na ruce neobtěžují ani při celodenním nošení.

6 NEJ: Pánské titanové hodinky
16.12.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské titanové hodinky

Výhodou titanu pro někoho může být také fakt, že je hypoalergenní. Oproti oceli má však i nevýhody. Titan je mnohem náchylnější k poškrábání a oproti oceli má poněkud matný vzhled. Je tak na zvážení, který materiál bude více vyhovovat právě vám.

Obě varianty se pak můžou pochlubit safírovým sklem. To je sice bez antireflexní úpravy, ale upřímně mi tento fakt nikdy nepřekážel. Hodinky jsou totiž výborně čitelné a nikdy jsem neměl problém ani na přímém slunci.

Safír sám osobě hodnotím jako velice kvalitní. Přestože mírně vystupuje nad okraj lunety, není na něm ani po tolika letech mnohdy i drsného zacházení jediný škrábanec, což se o zbytku hodinek rozhodně říci nedá. Hodinky totiž se mnou zažily opravdu mnohé a tak není divu, že se na jejich ocelovém těle zub času esteticky podepsal…

LCW-170 jsou v dané cenové kategorii výborně a kvalitně zpracované hodinky, které mě nijak nezklamaly, až tedy na jednu věc a tou je náramek. Ten mi prostě nesedl. Jednak kvůli prázdným koncovkám u pouzdra, ale také tím, jak neustále při pohybu ruky povrzával a vydával různé pazvuky, které mě iritovaly natolik, že jsem jej za nedlouho vyměnil za aftermarketový.

Jinak nemohu na hodinky z hlediska kvality říci křivého slova. Přežily několikeré sekání dřeva, jízdy (včetně pádů) na horském kole, a přestože mají definovanou voděodolnost pouze do 5 atmosfér, nezabránilo mi to s nimi absolvovat i nejednu dovolenou u moře – to vše bez ztráty kytičky.

Vyzdvihnout musím také jak dobře se mi hodinky nosí. Může za to nejen za mě ideální průměr těla hodinek 40 milimetrů, ale také nízká tloušťka pouzdra (9 mm) a samozřejmě zmiňovaná váha… Opět se tedy potvrzuje fakt, že Casio prostě kvalitní hodinky umělo a stále umí!

Funkční výbava je překvapivá

Jak jsem již zmínil výše, dalším důvodem proč jsem zvolil právě tyto hodinky a co z nich dělá skvělé univerzálky na každodenní nošení je také perfektní funkční výbava. Máte-li rádi hodinky, které po koupi nastavíte a poté se už o nic nestaráte, pak jste na správné adrese.

Uvnitř hodinek najdeme populární a léty prověřený strojek s označením 5161, který bychom mohli najít nejen v dalších modelech řady LINEAGE, kam model LCW-170 patří, ale také v prémiové řadě OCEANUS, prodávané pouze v Japonsku.

Hodinky tak disponují solárním napájení “Tought Solar“, díky kterému odpadá nutnost výměny baterie. V solárním napájení hodinek patří Casio k lídrům na trhu a mohu potvrdit, že funguje naprosto bezvadně. Vhledem k tomu, že se akumulátor nabíjí nejen slunečním, ale jakýmkoliv zdrojem světla, tedy i interiérovým osvětlením, stačí hodinky prostě nosit. Nikdy – a to ani v zimě se mi nestalo, že by nabití kleslo pod prostřední úroveň.

Další vychytávkou modelu LCW-170 je pak nastavení přesného času pomocí rádiového signálu systémem Multiband 6. Díky miniaturní anténě uvnitř hodinek jsou schopny přijímat signál, včetně informace o letním či zimním čase a také správném datu z vysílačů, ze kterých my v našich zeměpisných podmínkách chytáme ten německý.

6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)
27.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)

A mimochodem název dne v týdnu si můžete vybrat hned z pěti jazyků. Synchronizace času probíhá každou noc – samozřejmě zcela automaticky. Jedná se tedy o takzvané “Set and forget“ hodinky. V případě potřeby však lze čas synchronizovat také ručně.

Přesto, že je displej tohoto modelu dá se říci miniaturní, je až překvapivé, kolik informací je schopen zobrazovat. V základním módu si můžete dokonce vybrat mezi datem, digitálním časem či sekundami s piktogramem satelitu, který značí úspěšnou synchronizaci času. Nechybí informace o tom, kdy poslední synchronizace proběhla, stejně jako úroveň nabití akumulátoru.

Ani LCW-170 samozřejmě nepostrádají stopky s mezičasem (pouze však na 60 minut) a najdeme zde také 100 minutový odpočet. Jako každé multifunkční Casia mají i ElCéWéčka obligátní budík na pět různých časů, z toho jeden má i opakování. K dokonalosti však chybí možnost si “pípáka“ nastavit pouze na všední dny.

Cestovatele pak jistě potěší možnost zobrazení druhé časové zóny. K čemu mám však trochu výhrady je ergonomie ovládání. Ta se i kvůli použití pouze tří tlačítek poněkud liší od ostatních hodinek Casio a pokud nějaké už máte, budete si muset na ovládání patrně chvíli zvykat. Tak například do menu pro nastavení hodinek se dostanete dlouhým podržením tlačítka pro osvětlení, což je trochu zvláštní…

Když už jsem u osvětlení, musím zmínit, že použitím pouze jedné diody je snaha o přečtení inverzního displeje v noci předem prohraná. Číselník však osvětluje naštěstí dostatečně. Také luminiscence na indexech a ručičkách není zrovna oslňující, s tím se však u Casia tak nějak počítá.

Drobnou výtku mám také k tlačítkům. Ty mají tvar nášlapné miny, což by mi nevadilo, ovšem co mi vadí, je enormní síla, kterou je potřeba vyvinout pro jejich stisknutí. Vzhledem k tvaru se vám totiž tlačítka až nepříjemně zaryjí do prstu. Na druhou stranu se vám aspoň nestane, že byste si třeba omylem zastavili spuštěné stopky.

Koupil bych si je znova?

Co napsat závěrem? Koupil bych si je znova? Zcela určitě! Ani po sedmi letech mě tyhle univerzálky nepřestaly bavit a i když už je nenosím každý den, rád si je čas od času na ruku vezmu.

Splňují přesně to, co od hodinek pro každodenní nošení očekávám, a i když to tak na první pohled nevypadá, jsou nabušené technologiemi a funkcemi. Zároveň se o ně nemusím jakkoliv starat a vím, že i když je třeba na měsíc odložím do šuplíku, můžu je kdykoliv bez obav vytáhnout a nasadit na ruku, aniž bych je musel složitě nastavovat. Co víc si přát?

Casio Edifice ECB-900 – Proč jim málokterý chlap odolá?
20.5.2022 - Agáta Vřeská
Casio Edifice ECB-900 – Proč jim málokterý chlap odolá?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 330 dny, reagovat
Takto má vyzerať článok, ktorý si autor dovolí nazvať testom alebo recenziou. 10 ks to už bude diagnóza :) Ten displej som najprv prehliadol, po tom čo naň autor obrátil moju pozornosť som zistil, že to je neznesiteľný detail :) Nevadí, táto kategória hodiniek ma aj tak až tak neberie. Ocenil by som detailnejšie fotky ako vyzerá ten exemplár po rokoch používania.
Tomášpřed 194 dny, reagovat
Mám také tyto hodinky (přesně LCW-M170TD-1AER) už spoustu let, a můžu říci, že jsou to opravdu úžasné hodinky. Lehké (titan), bez jediného škrábance (safír), přesné, a opravdu ke každé příležitosti.
Petrpřed 70 dny, reagovat
Tak zrovna do šuplíku bych je na měsíc neodkládal. Pokud teda nemáte skleněné šuplíky :D

Hodinky zmíněné v článku