» Blog » Casio

Casio Fishing Gear WS-1500H recenze – Rybářův parťák

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 9.3.2023 | 6 MIN

K dobrému úlovku je potřeba nejen rybářský lístek, kvalitní prut s navijákem, chutná návnada a rybářská bižuterie (pozor, myšleno háčky, nikoliv ozdoby :)), ale taky určitá dávka štěstí. To si sice nekoupíme, ovšem můžeme mu jít díky rybářským hodinkám takzvaně naproti. Třeba s novinkou Casio Fishing Gear WS-1500H.

Rybaření… Co může být lepšího? Obklopen přírodou, daleko od manželky, dětí a všedních problémů civilizace. Jen vy, klidná hladina a jste-li u vody v pravý čas, pak i velká hromada ryb. Jak ale určit tu správnou chvíli, kdy budou brát jedna za druhou?

Značka Casio s určením té pravé chvíle pomáhá rybářům po celém světě již přes třicet let! Nejnovější přírůstek do rodiny Casio Fishing Gear, jak se řada zaměřená na rybáře jmenuje, tak má rozhodně na co navazovat. Pojďme se tedy na nový model WS-1500H podívat trochu podrobněji.

Jak to vlastně funguje?

Princip na jakém tato novinka pracuje je v podstatě stejný, jako u jejich předchůdců. Rybářské hodinky Casio se snaží určit, kdy budete mít šanci na ten nejlepší úlovek pomocí fáze Měsíce a jeho polohy vůči Zemi.

Je proto důležité, aby hodinky krom správného času také věděly, kde se právě nachází. Vhledem k cenovce však pochopitelně nemůžeme očekávat přítomnost GPSky, a tak je potřeba tuto informaci hodinkám sdělit pěkně po staru – tedy ručně “namačkat“. Zní to možná trochu archaicky a složitě, ale nic na tom není a s pomocí manuálu a tabulky v něm obsažené to hravě zvládne i ten, který hodinky Casio nikdy v ruce neměl.

Bohužel však stejně jako u předchozích rybářských modelů Casio jaksi pozapomnělo na Českou republiku a tak jen doplním, že hodnoty, které je potřeba do hodinek zadat jsou UTC +1 (pro odchylku od světového koordinovaného času) a 18° E, tedy východní zeměpisné délky.

Po této proceduře již hodinky ví, v jaké fázi se aktuálně měsíc pro danou lokalitu nachází a jsou schopny předpovědět, jestli je ta pravá chvíle vyrazit na ryby, což majiteli prozradí pěti úrovňový graf v horní části displeje, měnící se každou hodinu a také blikající trojúhelníková kontrolka, která znamená, že pravděpodobnost hojného úlovku je obzvláště vysoká.

Hodinky se však s předpovědí neomezují jen na aktuální den, to by bylo trochu málo. Vzhledem k tomu, že poloha měsíce se dá jednoduše vypočítat i do budoucna a faktu, že WS-1500H disponují jako každá Casia naprogramovaným automatickým kalendářem, jsou schopny úlovky předvídat až do roku 2099!

V menu “Fishing timeru“ si tak lze procházet jednotlivé dny hodinu po hodině a jednoduše podle grafu zjistit, jak budou ryby brát třeba v době vaší dovolené a to v jakékoliv lokalitě na Zemi. A aby vám ta správná chvíle náhodou neunikla, disponuje tato novinka i třemi programovatelnými budíky, které lze nastavit nejen na požadovaný čas, jak bývá u této značky zvykem, ale také na konkrétní datum.

Kromě toho lze alarm nastavit i na konkrétní den bez udání měsíce a hodinky vás pak jednou měsíčně upozorní na danou událost. Další možností je nastavit v menu budíku pouze měsíc a alarm hodinek pak bude aktivní jen v požadovaném měsíci. A když už jsme u těch akustických notifikací, doplním ještě, že hodinky umí majitele také pípnutím upozornit v každou celou hodinu, což jak jsem nedávno zjistil, stále mnoho lidí hlavně v zaměstnání využívá.

Tím však výčet užitečných funkcí nekončí, protože modul 3518, pracující uvnitř novinky ,toho svému majiteli umí nabídnout mnohem více. K dispozici tak máme 24 hodinové stopky s mezičasem a nechybí ani odpočet, který je zde také až na 24 hodin. U něj navíc potěší možnost nastavení opakování, zobrazení aktuálního času ve spodním řádku a efektní je také grafické znázornění zbývající doby do konce odpočtu pomocí kruhového displeje v horní části hodinek, který jinak v základním módu slouží pro analogové (ručičkové) zobrazení času.

V menu dále najdeme položku “Dual Time“, což je možnost zobrazení času v jiném časovém pásmu a na displeji pak ukazatel fáze měsíce. Samozřejmostí u Casia je také LEDkové podsvícení, které je u těchto multifunkčních digitálek tentokráte oranžové barvy. Dvě diody umístěné ve spodní části displeje osvětlují celou jeho plochu hezky rovnoměrně, což nebývalo u Casií z nejnižší cenové kategorie pravidlem, stejně jako možnost nastavit si délku osvitu na 1, případně 3 sekundy. Tady není co vytknout…

O pohon hodinek se pak stará baterie CR2032, která při rozumném využívá funkcí a hlavně osvětlení vydrží hodinky udržet plně funkční minimálně 10 let! To je na hodinky za tisícovku úctyhodný výkon, nemám pravdu?! A jelikož se jedná o hodinky, u kterých se počítá, že se jejich majitel také čas od času namočí, jsou samozřejmě i voděodolné a to až do 100 metrů, což je opět vzhledem k ceně více než slušné.

G-Shocky pro rybáře?

Jste-li našimi pravidelnými čtenáři, případně fanoušci značky Casio, asi si po přečtení minulého odstavce říkáte, co že je to vlastně za novinku, když má naprosto stejné funkce jako předchozí rybářská dvojčata WS-1200/1250H, kterým jsme se v minulosti v našem magazínu věnovali.

Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby ve správný čas
5.6.2020 - Radim Krčmář
Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby ve správný čas

A máte pravdu. Funkčně se fakticky jedná o totožné hodinky. Ovšem co se oproti předchůdci zásadně změnilo je vzhled a samotná konstrukce hodinek. Minulý model byl jedno velké retro – ať už divokou směsicí nápisů nebo grafickým indikátorem s rybičkami – prostě na pohled digitálky z “Osmdesátek“, což se ne každému muselo nutně líbit.

Nový model WS-1500H, který je už tradičně k dostání v několika barevných provedeních je na první pohled jednoznačně modernější a nezapře dizajnovou inspiraci odolnými G-Shocky. Při rozměrech 54.5 x 50.1 x 16.8 milimetrů je i o poznání větší a působí tak mnohem víc chlapácky.

Hodinky se také jinak nosí. Oproti předchůdcům mají totiž zcela odlišnou konstrukci přichycení řemínku opět ala G-Shock. To znamená, že je již nelze položit na stůl naplocho, protože řemínek je v podstatě k tělu připevněn jako u jeho odolných příbuzných na pevno, ovšem s tím rozdílem, že je o poznání měkčí.

Řemínek, ostatně jako celé hodinky, je vyroben z resinu, tedy syntetické pryskyřice. A když píši celé, myslím tím opravdu celé, tedy nejen řemínek a jeho přezku, ale také tělo hodinek, tlačítka, imitace šroubků na pouzdře a dokonce i “sklíčko“. To není z pohledu odolnosti – zejména vůči škrábancům –úplně ideální, na druhou stranu sklo je díky G-Shock dizajnu poměrně utopené a relativně dobře chráněné okraji pouzdra.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Jedinou výjimku tak tvoří spodní kryt a stěžejky řemínku. Ty jsou naštěstí z kovu. Celo-resinová konstrukce má však i svou nespornou výhodu a tou je váha, která činí pouhých 58 g a to je vzhledem k velikosti hodinek opravdu nízké číslo. Na ruce tak opravdu neobtěžují, ovšem nesmíte mít úzké rukávy. S těmi si bohužel kvůli výšce pouzdra nové “WéEska“ zrovna netykají.

Co se naopak i díky zmíněné velikosti hodinek výrazně zlepšilo je čitelnost. Displej je oproti předchůdci o něco rozměrnější, navíc není příliš “utopený“, tím pádem je dobře čitelný i z většího úhlu a to i za šera.

Jsou to taky jedny z mála nových Casio digitálek, u kterých se můžeme těšit z klasického neinverzního displeje (tmavé znaky na světlém pozadí). Sice možná nepůsobí tak cool, jako displej inverzní, ovšem z praktického hlediska je to bezpochyby řešení lepší a k těmto hodinkám se to vysloveně hodí. Pochvalu si zaslouží i rozměrná tlačítka s texturou, díky nimž se hodinky výborně ovládají i v rukavicích. Prostě značka ideál…

Verdikt

Omlazené rybářské Casia jsou za mě trefou do černého a jen těžko na nich hledat chyby. Funkce, ergonomie a hlavně výdrž baterie je na jedničku s hvězdičkou. Jistě, například imitaci šroubků si mohlo Casio klidně odpustit a materiál sklíčka není úplný ideál, ovšem vzhledem k ceně to snad ani nelze hodinkám vyčítat.

WS-1500H působí oproti předchůdci o mnoho dospěleji a určitě se vás již nikdo nebude ptát, proč nosíte hodinky po dědovi. Tyhle hodinky určitě potěší každého rybáře. Může se stát, že díky nim sice nechytí svůj životní úlovek, ale pokaždé, když se na ně podívá, mu mohou připomenout jeho milovaný koníček a krásný čas strávený s prutem u vody.

TIP: pokud nejste rybářem, ale vzhledově, výbavou a nízkou cenou vás tyto Casia zaujaly, pak je tu pro vás alternativa v podobě modelu Casio AE-1500WH.

Recenze: Casio Collection Youth AE-1500 – Nejlepší digitálky pod tisícovku?
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Recenze: Casio Collection Youth AE-1500 – Nejlepší digitálky pod tisícovku?

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista
17.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista

Casio Protrek PRT-B70 recenze – Pro rybáře, ale nejen pro ně
1.2.2021 - Dominik Hok
Casio Protrek PRT-B70 recenze – Pro rybáře, ale nejen pro ně

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku