» Blog » Certina

Certina představila retro pecku ala "Monaco" – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968

Tagy: Představení | Certina | Pánské | Klasické | Retro

Eliška Měrková | 22.7.2022 | 3 MIN | 3x komentář

Ne, samozřejmě žádná kopírka Monaca to zjevně není, tuhle přezdívku jsme jim dali pouze pracovně. Protože... Koukněte na ty sexy hrany, na ten hravý šedesátkový design, na to zpracování... Krása, že? Pojďme si novou reedici Certina DS Chronograph Automatic 1968 v krátkosti představit.

O dvojici hranatých hodinek z řady Heritage se už nějakou dobu šušká. K nám však jeden ze dvou modelů dorazil teprve teď a nestačila jsem koukat. Naživo totiž hodinky vypadají ještě lépe než na fotkách. Narazila jsem však na pár drobností, na které je třeba poukázat. Ale od začátku.

Dvě barevné varianty

První z modelů dostal celočernou povrchovou úpravu, kožený řemínek a modrý číselník, na kterém vyloženě razí bílé ručky a indexy (skvělá čitelnost je zde zaručena).

U druhého z modelů jsem měla to potěšení vidět jej naživo a pořádně jej osahat. Ocelové pouzdro zůstalo stříbrné a číselník oživují oranžové akcenty.

Volba NATO řemínku je vskutku autentická, věrná původnímu modelu (moderní řemínek je však vyrobený z recyklovaného materiálu #TideOcean). Ale při pohledu na něj je jasné, že tahle divočina (ať už se mně osobně zdá sebevíc přitažlivější) nejspíš nebude pro každého. Proto jsme se rozhodli darovat k němu černý kožený řemínek zdarma.

Řemínky Hirsch: 5 důvodů, proč chtít kvalitu a ne jen spotřební zboží
10.4.2020 - Agáta Vřeská
Řemínky Hirsch: 5 důvodů, proč chtít kvalitu a ne jen spotřební zboží

Reedice se povedla

Stačí jen letmo proskenovat očima Google a hned je vám jasné, jak věrná je podobnost s původními Argonauty od Certiny z konce 60. let. Vlastně chvíli váháte, jestli zrovna hledíte na původní model nebo letošní novinku. Číselník původního modelu však nesl název Argonaut Chrono 200 M, kdežto současný model pouze Automatic. A jak víme, o automatickém strojku si tyto chronografy v roce 1968 mohly nechat jen zdát – první prototypy totiž přišly až o rok později.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

Rozměrově jsou ale údajně větší než předchůdci, ale stále dobře vyvážené. Rozměry pouzdra jsou nyní 43,5 × 43,5 mm a na tloušťku celých 15 mm... Což není zrovna málo, ovšem mechanický chronograf nikdy nebude žádné tintítko.

Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem
8.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem

Vypouklé safírové sklíčko (s antireflexem!) tuto hodnotu ještě navyšuje, stejně jako NATO řemínek. Otočná potápěčská luneta je pak naopak až příliš tenká, aby s ní byla pohodlná manipulace a dokážu si představit, že někdo, kdo má větší prsty než já, bude mít s otáčením lehké nesnáze (můžu se plést, tak pokud jste to zkoušeli, dejte mi vědět). To je ale asi všechno, co bych mohla těmto kráskám vyčíst.

Číselník rámuje safírová luneta s černou vložkou a její lesk působí velmi luxusně.

Číselník rámuje safírová luneta s černou vložkou a její lesk působí velmi luxusně.

Pamatujete na filmovou klasiku Iáson a Argonauti, pojednávající o bájných mořeplavcích? Do kin vplul v roce 63 a jeho úspěch byl nesporný. Proto mělo jméno Argonaut v 60. letech už vlastně připravenou půdu k úspěchu a každý věděl, že se k potápěčským hodinkám s 200M voděodolností bude hodit perfektně.

A nadstandardní 200M voděodolnost zůstala dodnes. Zajišťuje ji šroubovací korunka i dýnko a samozřejmě pověstný DS koncept od Certiny.

Certina DS Concept – stručně a srozumitelně
10.10.2019 - Radek Vyhlídal
Certina DS Concept – stručně a srozumitelně

Dýnko je rovněž kryté safírovým sklem a za ním můžeme pozorovat automatický strojek ETA A05.H31, který vychází ze strojku ETA/Valjoux 7753. V Certině jej vybavili křemíkovým vláskem, jež zajišťuje magnetickou a teplotní odolnost a taky údajně vyšší odolnost proti nárazům. Strojek má 27 kamenů a bije 4Hz rychlostí s rezervou 60 hodin.

Foto s laskavým svolením monochrome-watches.com

Foto s laskavým svolením monochrome-watches.com

Certina nyní spadá pod Swatch Group, což značce umožňuje čerpat ze zdrojů velkého konglomerátu. A dva noví Argonauti tuto skutečnost demonstrují, jelikož málokterý švýcarský automatický chronograf (s antimagnetickým křemíkovým vláskem) se prodává za cenovku kolem 50 000.

Podtrženo, sečteno, já jsem z novinky nadšená (proto vám o ní v prvé řadě píšu). Naživo mě přesvědčují o svých kvalitách a doufám, že přesvědčí i vás.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 615 dny, reagovat
Nejak mi dochádza fantázia, tak prosím šťastných majiteľov mechanických chronografov: na čo v reálnom živote využívate funkciu stopiek? Vrelá vďaka :)
Jakubpřed 610 dny
V první řadě na hraní. Občas, když jedu autem po dálnici si změříme čas na ujetí jednoho kilometru a protože moje hodinky mají tachymetrickou stupnici, ukáží mi jak rychle jsem jel. V druhé řadě po mě chtějí občas děti, abych jim změřil jak dlouho jim trvá nějaký sportovní výkon.
Ondřejpřed 610 dny, reagovat
Hodně pěkné. Ty barevnější bych bral hned ????

Hodinky zmíněné v článku