» Blog » Certina

Certina DS-1 Big Date Powermatic 80: Smaragdová oslava DS Conceptu a výhry nad magnetismem

Tagy: Recenze | Certina | Pánské | Klasické | Společenské

Agáta Vřeská | 17.1.2020 | 7 MIN | 3x komentář

Významné 60. výročí jedné z podstat hodinek Certina – DS Conceptu – oslavila Certina pozoruhodným kouskem, který nejednoho uhrane smaragdově zeleným číselníkem. Této novince z roku 2019 s inovativním nivachronovým vláskem nebyla u nás věnována dostatečná pozornost. Přitom se jedná o hodně zajímavý hodinářský počin s překvapivou cenou a promyšlenými detaily. Pojďme tedy tuto křivdu trošku napravit.

Z ničeho nic si z Certiny sednete na zadek

Když Certina představila v roce 2018 své DS PH200M, vyrazila tím mnohým dech. I hodinářské magazíny, které se o Certinách příliš často nezmiňovaly zaregistrovaly, že se objevilo něco mimořádného. Potvrdilo to i prestižní ocenění polského magazínu CH24.PL, kde Heritage získaly titul „Hodinky roku“.

Certina DS PH200 z roku 2018 vzbudila velké ohlasy

A i když má Certina dlouhou historii (od r. 1888) a je hodna označení „tradiční značky“, až s příchodem DS PH200M si hodinářský svět po nějaké té době znovu uvědomil, že tento člen Swatch Groupu s želvím krunýřem ve znaku má pořád hodně co nabídnout.

Znovu na sebe Certina upozornila hned o rok později, když v roce 2019 slavila významnou událost – 60 let konceptu Double Security, který zajišťuje hodinkám Certina deklarovanou odolnost. Příležitost těchto kulatin si vyžádala něco výjimečného: Speciální edici DS-1 Big Date s Powermatic 80. A skvělé načasování umožnilo v tomto elegantním kousku představit další zajímavou inovaci – slitinu Nivachron™.

Certina DS-1 Big Date Powermatic 80 z roku 2019 je speciální edicí k 60. výročí DS Conceptu

Nivachron: Překonání neviditelného nepřítele

Magnetismus. Neviditelná síla, která je všude kolem nás. A odvěký nepřítel mechanických hodinek. Pravdou je, že si často ani neuvědomujeme, kdy a kde vystavujeme své hodinky vlivu magnetického působení, které může jinak přesný stroj vychýlit o desítky vteřin za den, nebo jej dokonce zcela zastavit.

Není to nic tragického, zkušený hodinář pozná zmagnetizovaný vlásek a během chvilky jej zbaví jeho utrpení, aniž by do něj musel zasahovat. Ale nikomu z nás se asi nechce tento problém neustále řešit.

Navíc moderní svět ukrývá toto „nebezpečí“ na každém rohu. Fén na vlasy, magnetický obal na telefon či tablet, permanentní magnet na ledničce, magnetické spony v kabelce, elektrický holící strojek, vysavač,… Výrobci hodinek si toho jsou samozřejmě vědomi a neustále pracují na způsobu, jak hodinky těchto vlivů uchránit. Možností mají hned několik, například dvojitá konstrukce pouzdra, použití křemíkových součástek anebo neželezných kovových slitin.

Tušíte správně, že Nivachron™, představený právě v modelu DS-1 Big Date Powermatic 80, jde poslední cestou. Hlavní složkou slitiny, vyvinuté ve spolupráci s Audemars Piguet ve Swatch Groupu, je titan. Díky tomu jsou zaručeny prokazatelně lepší antimagnetické vlastnosti. I kdybychom vzali v potaz přehnanou pozornost vlivu magnetismu na dnešní hodinky a brali to jako marketingový tah, titanový základ nabízí další výhody. Vyznačuje se zvýšenou odolností vůči otřesům, nárazům a teplotním změnám. Náklady se přitom dramaticky nezvyšují, protože výrobní proces pružiny vlásku z Nivachronu je podobný tradičnímu způsobu.

Nejspíš i to je jeden z důvodů, proč Certina bude nivachronový vlásek dávat do všech svých nových mechanických strojků. V této oblasti má navíc výsostné postavení, neboť byla jednou z prvních značek Swatche, kdo mohl inovativní novinku (představenou v roce 2018) implementovat. Poprvé se objevila – kde jinde – v limitkách Swatch Flymagic na jaře 2019.

Šedesát let odolnosti želvího krunýře

Vlastnosti Nivachronu zapadají do celkové vize DS Conceptu, takže je nasnadě, proč jej Certina prezentovala právě při příležitosti jeho oslav. Vraťme se tedy k ústřední postavě našeho článku: Certině DS-1 Big Date Powermatic 80 a důvodu jejího vzniku.

Příběh značky Certina připomíná učebnicový příklad o splněném snu dvou bratrů vybudovat velký hodinářský dům, který bude žít v odkazu i po jejich smrti. Během těch více než 130 let od založení zažila několik významných milníků a jedním z nich je právě rok 1959, kdy poprvé představila světu DS Concept a dala si do znaku želví krunýř – symbol robustnosti, odolnosti a dlouhé životnosti.

Jen ve zkratce připomeňme, že DS, tedy zkratka pro Double Security představuje koncept zesíleného safírového sklíčka, speciální těsnění korunky a její hřídele, a zesílení a speciální těsnění zadní části pouzdra. Výsledkem je zvýšena odolnost vůči nárazům i mechanickým vlivům včetně vniknutí vody. Speciální edice DS-1 připomíná, že tomu tak je už 60 let.

Speciální dýnko modelu DS-1 Big Date Powermatic 80 připomíná, k jaké události byly hodinky představeny

Speciální dýnko modelu DS-1 Big Date Powermatic 80 připomíná, při jaké události byly hodinky představeny

Uhrančivě zelený elegán

Už tedy víme co model oslavuje, jakou unikátní slitinu v sobě ukrývá, takže si pojďme prohlédnout samotné hodinky.

Pouzdro modelu DS-1 Big Date Powermatic 80 s průměrem 41mm a výškou 11mm je sice robustní, ale zpracování propůjčuje neoddiskutovatelnou eleganci. Napomáhá tomu kompletně leštěná forma a hladké zaoblení s krátkými nožkami. Na zápěstí tak sedí perfektně.

Na zápěstí sedí perfektně

Díky krátkým nožkám a dobře zvolené velikosti pozdra sedí na zápěstí perfektně

Pod lehce (opravdu jen lehce) konvexním safírovým sklíčkem s jednostrannou antireflexní vrstvou se ukrývá největší tahoun pozornosti, zelený číselník, který by stál za hřích i bez všech těch zmíněných vychytávek.

Smaragdově zelná barva k sobě přitahuje žádoucí pozornost

Smaragdově zelená barva k sobě přitahuje žádoucí pozornost

Smaragdový odstín se sunburst efektem vychází ze středu číselníku a k okrajům jej postupně zahaluje kouřový stín, který celému obrazu dodává patřičnou hloubku. Zelená barva, která se v posledních letech těší u hodinářský designérů oblibě, nebyla zvolená náhodně. Je totiž vlajkovou barvou značky Certina a jejího želvího krunýře. Lépe tedy volit nemohla.

Sunburst efekt

Díky efektu slunečních paprsků bude v různých světlech číselník vypadat vždy trochu jinak

Odlesky jsou v detailech hravé, ale v celkovém pojetí a v kombinaci s fasetovanými indexy působí důstojně. A ve výsledku model nejde nezařadit mezi výstavní kousky společenských hodinek, byť u Certiny vždy najdeme přinejmenším jemný dotek sportovního ducha. Nic na zařazení nemění ani fakt, že tyto hodinky na ruce rozhodně upoutají pozornost. V jakékoli společnosti a s jakýmkoli zvoleným outfitem. Nicméně, bude to pozornost žádaná a dle mého ve všech ohledech zasloužená.

Beh ohledu na to, zda hodinky vezmete k obleku nebo něčemu ležérnímu, vždy vzbudí zaslouženou pozornost

Bez ohledu na to, zda hodinky vezmete k obleku nebo něčemu ležérnímu, vždy vzbudí zaslouženou pozornost

Klasický vzhled podtrhávají také tenké ocelové „dauphine“ ručky. Číselník pak doplňuje několik údajů – název Certina, dvojité C jako certinský symbol pro mechanické hodinky s automatickým nátahem, označení DS-1 odkazující na první modely s DS Conceptem, a bílým psacím písmem vyvedený název strojku Powermatic 80 a informace o tom, že se jedná o Speciální Edici. Pod velkou datumovkou na pozici 6 najdeme informaci o Swiss Made a šperkovní index v podobě mnohohranu.

Certina

Nápisy na číselníku prozradí o hodinkách téměř vše

Zmíněné krátké nožky uchycují elegantně pojatou milánskou spleteninu z oceli. Zadní část náramku je tvořena z odebíratelných článků, které vedle úpravy délky umožnily zvolit motýlovou sponu.

Milánský tah je zakončen články, díky tomu bylo možné zapínání motýlovou sponou

Mesh tah je zakončen články, díky tomu bylo možné zapínání motýlovou sponou

Praktické, nicméně z estetického hlediska se mi design vnější strany článků moc nepozdával. Po několika dnech zbožného okoukávání hodinek jsem se ale smířila s tím, že jde o nedílnou součást stylu těchto Certin. A při nošení na ruce téměř nepostřehnutelná.

Na první pohled řešení zadní části tahu překvapí, ale rychle si na to zvyknete

Na první pohled řešení zadní části tahu překvapí, ale rychle si na to zvyknete

Zvláštností je způsob rychlého uchycení náramku k nožkám pouzdra, pro které se vžilo označení quick release. I bez nástrojů jde tedy meshový tah rychle odepnout a zpět nasadit, aniž by byla jakkoli ovlivněna bezpečnost úchytu. Šířka tahu je 20mm a snadno tak půjde model usadit na jiný náramek či kožený řemínek.

Náramek je po obou stranách uchycen tzv. quick fitem, systémem snadného uchycení

Náramek je po obou stranách uchycen tzv. quick fitem, systémem snadného uchycení

Big Date – čekání na půlnoc jako na Orloj

Ano, velká datumovka se vloudila do samotného názvu hodinek a i já jí musím věnovat zaslouženou samostatnou kapitolu.

Big Date sám o sobě není novinkou. Není ale zas tak častý, zvláště s precizním zpracováním. Zrození nového dne je tak v tomto případě skutečným zážitkem, na který si možná čas od času počkáte jen pro ten pohled. Představení začíná už deset minut před půlnocí, kdy začíná být jasné, že přichází ona chvíle. Ladně míjí vteřina za vteřinou, půlnoc a tři minuty z nového dne je dílo dokonáno. Přechod dvou datových věnců je opravdu plynulý a kvalitní provedení pocítíte i během okamžité změny nastavováním data korunkou.

Datum tvoří dva věnce; přechod na nový den je pastvou pro oči

Datum tvoří dva věnce; přechod na nový den je pastvou pro oči

Dvě datové okénka nabízí snadnou čitelnost, jemný ocelový lem je krásně zapustil do celkového vzhledu a přesto, že je výrazným bodem, neruší. Docílení této skladby je dalším ukazatelem, že se Certině model nadmíru povedl.

Speciální edice za speciální cenu

Nepřehlédnutelný model rozvířil hodinářské vody. A nejen vším výše jmenovaným. Ale také neslýchanou cenou.

Do ceny se musí samozřejmě započítat všechny specifikace: uvnitř téměř neslyšitelně tiká Powermatic 80 s velkorysou rezervou chodu 80 hodin a povedenou komplikací Big Date, nabízí dechberoucí zelený číselník, do detailů vymazlené celoocelové provedení, jedná se o speciální edici k významnému jubileu a jako první u Certiny nabízí vedle DS Conceptu také vlásek z nové slitiny Nivachron s antimagnetickými vlastnostmi. Máte spočítáno?

Pokud jste hádali závratné částky, možná vás překvapí, že doporučenou cenu stanovila Certina na 23 890 Kč. Ani na ceně tedy tento zajímavý model nepokulhává a já nemůžu jinak, než jej upřímně doporučit k bližšímu a nejlépe osobnímu prozkoumání.

DS-1 Big Date Powermatic 80 se dodává se speciální krabičce

DS-1 Big Date Powermatic 80 se dodává se speciální krabičce

Fotogalerie

Fotografie: Certina.com; Nikol Liberdová, Hodinky-365.cz; Robin Húska, Hodinky-365.cz

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina
18.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 450 dny, reagovat
Prekvapí hlavne fakt, že hodinky so stanovenou doporučenou cenou 23890 Kč u vás zákazníci nachádzajú za 25990 Kč... a potom obyvateľstvo ČR nemôže predsa zaskočiť inflácia presahujúca 15% keď obchodník zvyšuje cenu na dva roky starých zásobách t.j. smelo ich môžem nazvať ležiakmi :)
Agáta Vřeskápřed 448 dny
Marku, vaše vnímání reality mě nepřestává fascinovat. S každým komentářem víc a víc :)
Marekpřed 448 dny, reagovat
Vyviedol by som vás z toho stavu diskusiou o pojmoch cenová pružnosť luxusných statkov, doporučená MOC a jej obvyklý rozdiel voči street price a zopár ďalších, no tu na ňu nie je priestor a zrejme ani obojstranná vôľa, vlastne ani dôvod :)

Hodinky zmíněné v článku